Ο Γρηγόρης Βαλτινός μας συστήνει τον ερωτικό Κωστή Παλαμά

Τις φωτιές που άναψαν τα ερωτικά πάθη στην καρδιά του μεγάλου ποιητή Κωστή Παλαμά αναδεικνύει η παράσταση  «Κωστής Παλαμάς - Οι μούσες που αγάπησα», που ξεκινά τη σεπτεμβριάτικη θεατρική της πορεία με πρωταγωνιστή τον Γρηγόρη Βαλτινό.

Ο Γρηγόρης Βαλτινός μας συστήνει τον ερωτικό Κωστή Παλαμά

Είναι ένας μεγάλος ποιητής ο Κωστής Παλαμάς και υπάρχουν πράγματα που δεν ξέρουμε για τη ζωή του. Διαβάζοντας για εκείνον, όλο και περισσότερο γοητευόμουν από τη ζωή και την προσωπικότητά του. Ο Παλαμάς λάτρευε τη γυναίκα. Την έβαλε στο κέντρο της ερωτικής ποιητικής του, ήταν για εκείνον πηγή ζωής, ιδανικό και όνειρο. Ήταν παντρεμένος με τη Μαρία αλλά ποτέ δεν έπαψε να ερωτεύεται, ενώ τόλμησε να ζήσει τον έρωτα ακόμα και με μια εικοσάχρονη…», μου είπε ο Γρηγόρης Βαλτινός σε μια τυχαία συνάντησή μας στις αρχές του καλοκαιριού. Τότε, μου αποκάλυψε την αγωνία αλλά και τον ενθουσιασμό του μπροστά στη νέα θεατρική πρόκληση που θα ξεκινήσει την περιοδεία της 1/9 από το Δημαρχείο Κηφισιάς, ενώ ακολουθεί στις 9/9 το Ανοιχτό Θέατρο Νέας Χαλκηδόνας. Ο Γρηγόρης Βαλτινός σκηνοθετεί την παράσταση «Κωστής Παλαμάς - Οι μούσες που αγάπησα», σε κείμενο της Μαρίας Παναγιωτακοπούλου, και θα ενσαρκώσει ο ίδιος τον ποιητή. Μια παράσταση που επιδιώκει να αποκαλύψει τις μύχιες πτυχές της προσωπικής και ερωτικής ζωής του Παλαμά.

Ο ερωτικός Παλαμάς. «Μάθε με όλα να διαβάζω / τα υπερκόσμια μυστικά / στο σκολειό της αγκαλιάς σου / μέσα στα Φιλιά. / Κι όλα γύρω μου τα πάντα / παντογνώστρα σε μηνάν· / μόνο κάτι ακόμα λείπει… / νά με! Εγώ κι εσύ, το Παν!» γράφει ο Παλαμάς στο ποίημα του «Αγάπη», το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο «Δωδεκάλογο του γύφτου», ένα από τα σημαντικότερα ποιητικά έργα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας (1907), το οποίο έγραψε απογοητευμένος από την ήττα της Ελλάδας στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897.

Ο Γρηγόρης Βαλτινός μας συστήνει τον ερωτικό Κωστή Παλαμά - εικόνα 1

Στη συλλογική μνήμη, ο Κωστής Παλαμάς (1859-1943) δεν είναι ταυτισμένος με την ερωτική ποίηση. Θεωρείται ο δεύτερος εθνικός μας ποιητής (με πρώτο τον Διονύσιο Σολωμό) και το έργο του απηχεί τις απογοητεύσεις και τους πόθους του έθνους κατά την κρίσιμη ως προς τις εθνικές περιπέτειες περίοδο 1880-1922. Συμμετείχε στον αγώνα των δημοτικιστών για επικράτηση της εθνικής μας γλώσσας και άσκησε μεγάλη επίδραση στους σύγχρονους και νεότερούς του. Αυτά συνθέτουν την επικρατέστερη εικόνα που έχουμε για τον ποιητή σήμερα. Ωστόσο, όσοι τον έχουν μελετήσει ξέρουν πως τα ερωτικά ποιήματά του είναι πολύ περισσότερα από εκείνα που έγραψε για την πατρίδα. Ο μεσολογγίτης ποιητής ύμνησε χωρίς ηθικολογικές προκαταλήψεις τον έρωτα, άλλοτε τρυφερός κι άλλοτε βαρύς και σκοτεινός, και μίλησε με τόλμη για την ευδαιμονία ή το άπιαστο του έρωτα.

Την αιώνια γυναίκα-«μούσα» στη ζωή και το έργο του Κωστή Παλαμά θα συναντήσουμε στην παράσταση «Κωστής Παλαμάς - Οι μούσες που αγάπησα». Πίσω απ’ τον ποιητή, θα δούμε έναν άνθρωπο που έρχεται αντιμέτωπος με τη φθαρτότητα, την απώλεια και τη διαβρωτική δύναμη του χρόνου. Στο ταξίδι αυτό, ο Γρηγόρης Βαλτινός περιστοιχίζεται από εφτά γυναίκες: τις ηθοποιούς Ιωάννα Στεφανάτου και Ευγενία Λιάκου, την ερμηνεύτρια Έλενα Λεώνη Παπαδημητρίου και τις μουσικούς Ιώ Κυριακίδου, Βικτώρια Κυριακίδου, Αριέτα Σαϊτά και Στέλλα Τέμπρελη. Η μουσική είναι του Σάκη Παπαδημητρίου.

Περισσότερες πληροφορίες

Κωστής Παλαμάς - Οι μούσες που αγάπησα

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 80 '

Μύχιες πτυχές της προσωπικής και ερωτικής ζωής του μεγάλου ποιητή αποκαλύπτονται σε μια παράσταση με σημείο αναφοράς την αιώνια «μούσα» και σταθερή πηγή έμπνευσης του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2024

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.

"Farewell / Εν τόπω χλοερώ": Η ομάδα του "Nostalgia generation" ξαναχτυπά

Σε συνέχεια της περσινής sold-out παράστασης, οι Ντουθ φέρνουν το δεύτερο μέρος ενός ζωντανού sitcom που μιλά για τις ανεξάντλητες πιθανότητες και τις χαμένες ευκαιρίες των millennials.