Εν κινήσει παράσταση της Αργυρώς Χιώτη

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Χλωροκίνη η Αργυρώ Χιώτη (Vasistas) παρουσιάζει μια εξαιρετικά ιδιαίτερη performance εμπνευσμένη από το «Αναζητώντας το χαμένο χρόνο» του Μαρσέλ Προυστ.

Εν κινήσει παράσταση της Αργυρώς Χιώτη

Κοσμολογικό ποίημα, δαντικό και σαιξπηρικό ταυτοχρόνως χαρακτηρίζει το «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο» του Μαρσέλ Προυστ, ο Χάρολντ Μπλουμ στον Δυτικό κανόνα θεωρώντας το μεγαλύτερο επίτευγμα ακόμη και από τον «Οδυσσέα» του Τζόις. Μπορεί να είναι δύσκολο να δώσεις θεατρική υπόσταση στις 3.200 σελίδες αυτού του αριστουργήματος της παγκόσμιας λογοτεχνίας όμως η Αργυρώ Χιώτη της ομάδας Vasistas επιχειρεί μέσα από την παράσταση της να μας φέρει αντιμέτωπους με έννοιες που πραγματεύεται το έργο, αυτές του χρόνου, της ανάμνησης, της ενδοσκόπησης αλλά και της σημασίας του να έρχεσαι σε επαφή με τον εαυτό σου. Έννοιες που απασχόλησαν όλους την περίοδο του υποχρεωτικού εγκλεισμού. Από τη δοκιμασία του εγκλεισμού και τα φαινόμενα των ημερών εκκινεί και το φεστιβάλ Χλωροκίνη που διοργανώνει το Ρομάντζο (8-26/7) και στο πλαίσιο αυτού του φεστιβάλ θα δούμε το «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο» της Χιώτη.

Η σκηνοθέτις προσκαλεί καλλιτέχνες από το χώρο του θεάτρου και της μουσικής να συνδιαλλαγούν με το ανάγνωσμα του Προυστ (Γιαν Βαν, Σίμος Κακάλας, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Σύρμω Κεκέ, Άγγελος Κράλλης, Kostadis, Σοφία Λαμπροπούλου, Έκτορας Λιάτσος, Ρίτα Λυτού, Άρης Μπαλής, Νάνσυ Μπούκλη, Κατερίνα Παπανδρέου, Αγγελική Παπούλια, Ιωάννα Πιατά, Σοφία Πριόβολου, Βαγγέλης Στεφανόπουλος, Φιντέλ Ταλαμπούκας, Αινείας Τσαμάτης). «Το έργο είναι μια μεγάλη καταγραφή αναμνήσεων ενώ στις περιγραφές του ο αφηγητής καταγράφει λεπτομέρειες όπως μυρωδιές και εντυπώσεις από πράγματα καθημερινά». Από την Τετάρτη 8 Ιουλίου έως την Κυριακή 12 Ιουλίου σε τρεις χώρους του Ρομάντσο με οκτώ μόνο θεατές σε κάθε χώρο, οι ηθοποιοί θα διαβάσουν το δεύτερο κεφάλαιο από τον πρώτο τόμο του έργου του Προυστ και οι μουσικοί αυτοσχεδιάζουν πάνω στο ανάγνωσμα. Οι θεατές μετακινούνται σε άλλο δωμάτιο κάθε 20 λεπτά παρακολουθώντας έτσι τέσσερα διαφορετικά ζευγάρια κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Περισσότερες πληροφορίες

Αναζητώντας το χαμένο χρόνο

  • Performance

Γνωστοί καλλιτέχνες σε ρόλο αφηγητή συνδιαλέγονται με τις έννοιες του χρόνου, της ανάμνησης, της ενδοσκόπησης με αφετηρία το "Αναζητώντας το χαμένο χρόνο" του Μαρσέλ Προυστ. Με οκτώ θεατές σε κάθε χώρο, οι ηθοποιοί διαβάσουν το Β' κεφάλαιο από τον πρώτο τόμο του έργου του Προυστ και οι μουσικοί αυτοσχεδιάζουν πάνω στο ανάγνωσμα. Οι θεατές μετακινούνται σε άλλο δωμάτιο κάθε 20 λεπτά παρακολουθώντας έτσι τέσσερα διαφορετικά ζευγάρια κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2024

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.

"Farewell / Εν τόπω χλοερώ": Η ομάδα του "Nostalgia generation" ξαναχτυπά

Σε συνέχεια της περσινής sold-out παράστασης, οι Ντουθ φέρνουν το δεύτερο μέρος ενός ζωντανού sitcom που μιλά για τις ανεξάντλητες πιθανότητες και τις χαμένες ευκαιρίες των millennials.