Η πρεμιέρα του «Σλουθ» μετατίθεται για τον Οκτώβριο

Σωτήρης Χατζάκης και Δημήτρης Μυλωνάς θα ανέβουν στη σκηνή του Από Μηχανής Θεάτρου τη νέα σεζόν σε ένα θεατρικό ντούο υψηλής τάσης.

Η πρεμιέρα του «Σλουθ» μετατίθεται για τον Οκτώβριο

Λόγω των συνθηκών η πρεμιέρα της παράστασης «Σλουθ», με πρωταγωνιστές τον Δημήτρη Μυλωνά και τον Σωτήρη Χατζάκη, ο οποίος υπογράφει και τη σκηνοθεσία, πήρε το δρόμο για τη νέα σεζόν, αντίστοιχα με άλλες παραστάσεις. Έτσι, οι δύο καλλιτέχνες -με σημαντική διαδρομή στο χώρο της υποκριτικής και της σκηνοθεσίας- δίνουν ραντεβού για πρώτη φορά επί σκηνής στις 14 Οκτωβρίου στη σκηνή του Από Μηχανής Θεάτρου με το κορυφαίο ψυχολογικό θρίλερ του Άντονι Σάφερ.

Ένα έργο-πεδίο μάχης για τους δύο ήρωες, τον απατημένο σύζυγο και τον εραστή μιας γυναίκας, ο οποίος διεκδικεί να την παντρευτεί, που εξελίσσεται σε ένα συμφωνημένο μεταξύ τους κωμικοτραγικό παιχνίδι όπου όλα επιτρέπονται. Η κοινωνική καταξίωση, η σεξουαλική υπεροχή και η αγωνία της φθοράς του χρόνου κινούν αυτό το μυστηριώδες παιχνίδι που είναι γραμμένο το 1970 υπό τους όρους του αστυνομικού μυθιστορήματος. Γεγονός που όπως επισημαίνει ο Βρετανός συγγραφέας αποτελεί το μυστικό της επιτυχίας του «Σλουθ», το ότι διακωμωδεί δηλαδή το αστυνομικό θρίλερ, «αναδεικνύοντας παράλληλα όλες τις αρετές του», σύμφωνα με τον κριτικό των New York Times Κλιβ Μπαρνς.

Η πρεμιέρα του «Σλουθ» μετατίθεται για τον Οκτώβριο - εικόνα 1

Μέχρι σήμερα το «Σλουθ» παραμένει το κορυφαίο έργο του Σάφερ, για το οποίο ουσιαστικά έγινε γνωστός, καθώς και μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του σύγχρονου βρετανικού θεάτρου. Παίχτηκε για περισσότερες από 2.300 παραστάσεις στο West End του Λονδίνου αλλά και στο Μπρόντγουεϊ της Νέας Υόρκης κατακτώντας το Βραβείο Τόνι ως το καλύτερο έργο για το 1970. Δύο χρόνια αργότερα διασκευάστηκε για τον κινηματογράφο σε σκηνοθεσία Τζόζεφ Μάνκιεβιτς με τους Μάικλ Κέιν στο ρόλο του Μίλον Τιντλ και τον Σερ Λόρενς Ολίβιε στο ρόλο του Άντριου Γουάικ. Ο Ολίβιε κέρδισε το βραβείο των Κινηματογραφικών Κριτικών της Νέας Υόρκης και μια υποψηφιότητα για Όσκαρ. Στην Ελλάδα έμεινε στην ιστορία το ανέβασμα του με το δίδυμο Δημήτρης Χορν και Αλέκος Αλεξανδράκης αλλά και από τη μετέπειτα παρουσίαση του με πρωταγωνιστές τον Γιώργο Κιμούλη, ο οποίος το σκηνοθέτησε, και τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη.

Η παράσταση του Από Μηχανής βασίζεται στη μετάφραση του Αντώνη Σολωμού. Τα σκηνικά υπογράφει η Έρση Δρίνη, τα κοστούμια ο Γιάννης Μετζικώφ, τους φωτισμούς ο Αντώνης Παναγιωτόπουλος και την πρωτότυπη μουσική σύνθεση ο Παύλος Κατσιβέλης.

Η πρεμιέρα του «Σλουθ» μετατίθεται για τον Οκτώβριο - εικόνα 2

Το σκηνοθετικό σημείωμα του Σωτήρη Χατζάκη

«Δύο άντρες στη σκηνή. Ο ένας καλεί στο σπίτι του τον εραστή της γυναίκας του, ο άλλος ανταποκρίνεται και τον επισκέπτεται. Δύο μαχητές πρόσωπο με πρόσωπο. Και αρχίζει το παιχνίδι. Με πρόσχημα την γυναίκα, μια άλλη γυναίκα, το χρήμα, την κοινωνική δύναμη, την ταξική θέση, την καταγωγή, την γοητεία, την ψυχική αντοχή, την συναισθηματική ανθεκτικότητα, το παιχνίδι θα εξελιχθεί άγριο αλλά και αστείο, αδυσώπητο, αλλά και κωμικό. Οι δύο παίκτες παίζουν το ρόλο του θύτη και του θύματος, του θηρευτή και του θηράματος εναλλάξ. Μεταμφιέζονται, αλλάζουν όψη, ψυχισμούς, συμπεριφορές και πεποιθήσεις. Τίποτα δεν μένει σταθερό, γιατί όλα υπηρετούν το παιχνίδι. Ένα παιχνίδι του φωτός, μέσα στο αιώνιο σκοτάδι. Οι δύο μαχητές, όπως οι σκακιστές, προβλέπουν τις άμεσες αλλά και τις κατοπινές κινήσεις αγνοώντας ότι η ζωή, είναι τελικά ο πιο απρόβλεπτος παίκτης. Γι’ αυτό και θα έχουν –στο έξοχο έργο του Άντονι Σάφερ– το τέλος που αξίζει στα απελπισμένα και γι’ αυτό παιγνιώδη πνεύματα, αυτού του σκληρού αμετακίνητου κόσμου».

i«Σλουθ» | Από Μηχανής Θέατρο | Από 14 Οκτωβρίου | Κάθε Τετάρτη, Πέμπτη & Κυριακή στις 9 μ.μ. και Σάββατο στις 6 μ.μ. | Προπώληση στο viva.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Σλουθ

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 110 '

Η σκηνή μετατρέπεται σε πεδίο μάχης μεταξύ δύο αντρών, ενός απατημένου συζύγου και του εραστή της γυναίκας του που διεκδικεί να την παντρευτεί.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Θεόδωρος Τερζόπουλος: "Η ζωή είναι μια παρένθεση μέσα στη μεγάλη επικράτεια του θανάτου"

Το θέατρο Άττις του Θεόδωρου Τερζόπουλου συμπληρώνει 40 χρόνια λειτουργίας και ανοίγεται σε νέους στοχασμούς. Διαβάστε όσα μας είπε ο κορυφαίος δημιουργός με αφορμή τις πολυαναμενόμενες παραστάσεις "Περιμένοντας τον Γκοντό" στη Στέγη (15-19/5) και "Ορέστεια" στην Επίδαυρο (12-13/7).

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/05/2024

Πέθανε η Άννα Παναγιωτοπούλου

Η πολυαγαπημένη ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Τι είδαμε τελικά τη σεζόν 2023-24;

Νέες πρεμιέρες αναμένονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, παρ’ όλα αυτά, καθώς την Κυριακή των Βαΐων κατέβασαν αυλαία οι περισσότερες παραστάσεις του χειμώνα, ο εθιμοτυπικός απολογισμός της σεζόν προσφέρει μια καλή εικόνα της.

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber