O Αλέξανδρος Διαμαντής γράφει για τον δικό του «Θαυμαστό καινούργιο κόσμο»

Ο ανερχόμενος σκηνοθέτης Αλέξανδρος Διαμαντής αποκαλύπτει τις σκέψεις του γύρω από τον «Θαυμαστό Καινούργιο Κόσμο», τη διάσημη δυστοπία του Άλντους Χάξλεϊ, που κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο Σημείο.

O Αλέξανδρος Διαμαντής γράφει για τον δικό του «Θαυμαστό καινούργιο κόσμο»

Ο ανερχόμενος σκηνοθέτης Αλέξανδρος Διαμαντής αποκαλύπτει τις σκέψεις του γύρω από τον «Θαυμαστό Καινούργιο Κόσμο», τη διάσημη δυστοπία του Άλντους Χάξλεϊ, που κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο Σημείο την 1η Μαρτίου.

O Αλέξανδρος Διαμαντής γράφει για τον δικό του «Θαυμαστό καινούργιο κόσμο» - εικόνα 1
Φανταστείτε έναν κόσμο τέλειο. Έναν κόσμο χωρίς πολέμους και χωρίς φτώχεια, χωρίς γεράματα και αρρώστιες, χωρίς αμήχανες σιωπές και άβολα βλέμματα. Έναν κόσμο όπου κανείς δεν χρειάζεται να προσπαθήσει για τίποτα και όπου όλοι είναι χαρούμενοι. Σαν εκείνες τις μεσαιωνικές απεικονίσεις του παραδείσου, αλλά με υψηλές απαιτήσεις υγιεινής, μινιμαλιστική αισθητική και χαλαρή μουσική. Φανταστείτε έναν Θαυμαστό Καινούργιο Κόσμο, όπου τα πάντα είναι εφικτά και μάλιστα χωρίς κόπο.

Από το καλοκαίρι του 2018, με είχε καταλάβει μία και μόνη σκέψη: ήθελα να κάνω μια παράσταση για τη γενιά μου. Να φτιάξω ένα έργο για τα παιδιά της ηλικίας μου, για εμάς τους ρομαντικούς εγωιστές με τις υψηλές απαιτήσεις και την ελάχιστη υπομονή. Για εμάς που από όλους τους ανθρώπους είμαστε οι πιο διψασμένοι, με πραγματική, κατακίτρινη και αμμώδη δίψα γι’ αυτό που νιώθουμε πως μας λείπει – γι’ αυτό που ψηλαφιστά περιγράφουμε ως ευτυχία. Δεν ξέρουμε τι ακριβώς θέλουμε, ούτε πώς να το διεκδικήσουμε, γι’ αυτό μαθαίνουμε να μετατρέπουμε αφηρημένες έννοιες σε απλά πράγματα. Έτσι η ευτυχία μας γίνεται απλή· καθίσταται μετρήσιμη. Είναι φτιαγμένη από μαύρο γυαλί και στιλβωμένο μέταλλο. Έχει λιτά σχέδια και ψυχρά χρώματα. Είναι ελαφριά στο άγγιγμα και, αν μιλάει, μιλάει σαν όνειρο.

«Δεν ξέρουμε τι ακριβώς θέλουμε, ούτε πώς να το διεκδικήσουμε, γι’ αυτό μαθαίνουμε να μετατρέπουμε αφηρημένες έννοιες σε απλά πράγματα. Έτσι η ευτυχία μας γίνεται απλή· καθίσταται μετρήσιμη».

Ήθελα, λοιπόν, να κάνω ένα έργο για το σήμερα. Κάθισα να σκεφτώ. Ποια είναι τα κύρια ζητήματα που απασχολούν τη γενιά μας; Ένα είναι οι έμφυλες ταυτότητες και ο φεμινισμός. Ένα άλλο εξίσου κύριο ζήτημα είναι, φυσικά, το περιβάλλον. Και το τρίτο ζήτημα της γενιάς μας είναι υπαρξιακό κι εντοπίζεται στις σκέψεις που ανέπτυξα παραπάνω: πρόκειται για την ισορροπία μεταξύ αποτυχίας και πείσματος, μεταξύ ναρκισσισμού και αφοσίωσης, μεταξύ του σημείου που τα θέλεις όλα και της στιγμής που είσαι πρόθυμος να τα θυσιάσεις για το τίποτα. Κι έτσι αποφάσισα να κάνω μια παράσταση μόνο με γυναίκες, που να διαδραματίζεται σε έναν υπερπολυτελή σκουπιδότοπο και να εξετάζει τη συνοριογραμμή ευτυχίας και δυστυχίας, ουτοπίας και δυστοπίας. Και κάπως έτσι αποφάσισα να σκηνοθετήσω τον «Θαυμαστό Καινούργιο Κόσμο» του Άλντους Χάξλεϊ.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο θαυμαστός καινούργιος κόσμος

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 100 '

Με έναν γυναικείο θίασο και τον μουσικό Μ. Αφολαγιάν επί σκηνής, ανεβαίνει το φουτουριστικό παραμύθι για τη σχέση μεταξύ ουτοπίας και δυστοπίας, που ενέπνευσε και τον Τζορτζ Όργουελ για τη συγγραφή του «1984».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.