Η Έλενα Μαυρίδου μας ξεναγεί στην «Πτέρυγα»

Ορμώμενη από προσωπική εμπειρία σε κρατικό νοσοκομείο, η Έλενα Μαυρίδου εμπνεύστηκε  το νέο της έργο που παίζεται στο Χώρος Θέατρο. Ειλικρινής και πηγαία μοιράζεται μαζί μας τις σκέψεις της.

Η Έλενα Μαυρίδου μας ξεναγεί στην «Πτέρυγα»

«Η παράσταση δεν είναι βιογραφία, δεν είναι ντοκουμέντο, δεν είναι ένα κατηγορώ για τη κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων. Μέσα απ' την κινησιολογία των ηθοποιών, τη μουσική, τους ήχους και τις σιωπές της παράστασης θέλησα να επινοήσω ένα σύμπαν εικόνων για να μιλήσουμε για τις ανθρώπινες σχέσεις και τα όνειρα των ανθρώπων για δημιουργία.

Η Έλενα Μαυρίδου μας ξεναγεί στην «Πτέρυγα» - εικόνα 1

Με κεντρικές φιγούρες τη μνήμη και τη μητέρα και με υλικά δραματουργίας από πραγματικές αφηγήσεις ανθρώπων στα νοσοκομεία, που κάποιες δεν επεξηγούνται και κάποιες μοιάζουν αδύνατον να έχουν συμβεί ως πραγματικά γεγονότα, η «Πτέρυγα» δεν μιλάει για μια μητέρα αλλά για πολλές μητέρες. Η παράσταση θέλει να εξερευνήσει τα όρια της πνευματικής αντοχής και διαδρομής των γυναικών που κυοφορούν δίνοντας μάχη για τη μητρότητα μέσα στα νοσοκομεία. Οι εσωτερικές συνομιλίες μας με πιθανούς κινδύνους, τους φόβους και τις αγωνίες μας είναι το παράδοξο σύμπαν της «Πτέρυγας». Ένα παράδοξο νοσοκομείο κυήσεων. Οι χαρακτήρες της «Πτέρυγας» είναι σαν θραύσματα μνήμης που ζουν για μια στιγμή και ύστερα χάνονται. Η μνήμη όμως κρυσταλλώνει ορισμένους ήχους.

Μαζί με τον Γιώργο Μαυρίδη που συνέθεσε τη μουσική της παράστασης διερευνήσαμε πώς οι ήχοι αυτοί θα μπορούσαν να μετατραπούν σ' ένα μουσικό ηχοτοπίο που να μπορεί να εκφράσει τις μνήμες των χαρακτήρων συμπληρώνοντας τα κενά των σωμάτων. Τα νοήματα δεν ολοκληρώνονται μέσα από συγκρούσεις αλλά μέσα από έναν απόκοσμο χορό σωμάτων μέσα σε αυτό το ηχοτοπίο. Ένα μεταμεσονύχτιο requiem που ξεκινάει τις νύχτες με Πανσέληνο. Κάθε Πανσέληνο η πτέρυγα χορεύει. Στην περιοχή εκεί που σμίγει το φως με το σκοτάδι, στον κενό χώρο ανάμεσα στη γέννα και τον θάνατο».

Περισσότερες πληροφορίες

Η πτέρυγα

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 90 '

Μια παράσταση για τη μητρότητα, η οποία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και συνεντεύξεις.

Χώρος Θέατρο

Πραβίου 6

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.