Έτοιμοι για τα «Μαθήματα Πολέμου III»;

Το τρίτο μέρος των πρωτότυπων μαθημάτων Ιστορίας του Γιάννη Λιγνάδη παρουσιάζεται στο Εθνικό Θέατρο Ρεξ σε σκηνοθεσία Γιωργή Τσουρή.

Έτοιμοι για τα «Μαθήματα Πολέμου III»;

Τα σαρωτικά «Μαθήματα Πολέμου» έφερε μαζί του στο Εθνικό Θέατρο ο Δημήτρης Λιγνάδης αναλαμβάνοντας την Καλλιτεχνική Διεύθυνση λίγο πριν την αρχή της νέας σεζόν. Όπως έχει πει χαρακτηριστικά, το δικό του στίγμα στον προγραμματισμό που έκανε η προηγούμενη καλλιτεχνική διεύθυνση, σε συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής απ’ όπου και ξεκίνησαν. Πρόκειται για το τρίτο μέρος των πρωτότυπων βιωματικών μαθημάτων Ιστορίας με τίτλο «Μαθήματα Πολέμου III: Αθηναίων Δράματα», τα οποία θα δούμε από 31 Ιανουαρίου στη Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη», το νέο όνομα που δόθηκε στο Ισόγειο του Ρεξ, σε σκηνοθεσία του πολυτάλαντου Γιωργή Τσουρή. Ο Γιάννης Λιγνάδης υπογράφει για άλλη μια φορά τη δραματουργική σύνθεση βασισμένος σε κείμενα του Θουκυδίδη και του Ξενοφώντα.

Έτοιμοι για τα «Μαθήματα Πολέμου III»; - εικόνα 1

Στις δύο πρώτες παραστάσεις της τριλογίας είδαμε δραματοποιημένα αυτοτελή επεισόδια από το ιστορικό έργο του Θουκυδίδη, ακολουθώντας την πορεία των γεγονότων του Πελοποννησιακού Πολέμου μέχρι και τη Σικελική Εκστρατεία. Στα «Μαθήματα Πολέμου ΙΙΙ» θα δούμε επί σκηνής δραματοποιημένα επεισόδια από τα «Ελληνικά» του Ξενοφώντα, εστιάζοντας στο τέλος του Πελοποννησιακού Πολέμου. Το έργο εξιστορεί τη σειρά των δραματικών γεγονότων που σφράγισε τη λήξη της αθηναϊκής ηγεμονίας και δημοκρατίας στο τέλος του 5ου αιώνα: την ήττα των Αθηναίων στους Αιγός Ποταμούς και τον αντίκτυπό της στην Αθήνα, το γκρέμισμα των τειχών στην Αθήνα, την κατάλυση της δημοκρατίας και την επιβολή της σκληρής ολιγαρχίας, τις ωμότητες του καθεστώτος των Τριάκοντα, τα πολιτικά πραξικοπήματα και τις εμφυλιακές διαμάχες, μέχρι την παλινόρθωση της δημοκρατίας.

Έτοιμοι για τα «Μαθήματα Πολέμου III»; - εικόνα 2

Πρωταγωνιστούν οι: Αλίκη Αλεξανδράκη, Κατερίνα Πατσιάνη, Βασίλης Αθανασόπουλος, Πάρης Αλεξανδρόπουλος, Μάνος Βαρδάκης, Αντώνης Γιαννακάς, Νάντια Κατσούρα, Στάθης Κόικας, Νεφέλη Μαϊστράλη, Βασίλης Παπαδημητρίου. Συμμετέχουν ο Σταύρος Λάντσιας και ο Ορέστης Πετράκης που ερμηνεύουν τη μουσική ζωντανά επί σκηνής.

Έτοιμοι για τα «Μαθήματα Πολέμου III»; - εικόνα 3

­© φωτογραφιών: Σταύρος Χαμπάκης

i «Μαθήματα Πολέμου III: Αθηναίων Δράματα» | Από 31 Ιανουαρίου | Εθνικό Θέατρο Ρεξ | Προπώληση μέσω ticketservices.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Μαθήματα Πολέμου III: Αθηναίων Δράματα

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 95 '

Το τρίτο μέρος των πρωτότυπων μαθημάτων Ιστορίας βασίζεται σε κείμενα του Θουκυδίδη και στα «Ελληνικά» του Ξενοφώντα, εστιάζοντας στο τέλος του Πελοποννησιακού Πολέμου, που σφράγισε και τη λήξη της αθηναϊκής ηγεμονίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.