5+1 λόγοι για να δείτε το «Αίνιγμα»

Ο Δημήτρης Κομνηνός λύνει το «Αίνιγμα» γύρω από τον σπουδαίο μαθηματικό Άλαν Τούρινγκ, μεταφέροντας τη ζωή του στο θέατρο, και μοιράζεται μαζί μας τους λόγους για τους οποίους αξίζει να δούμε την παράστασή του στο «Bios».

5+1 λόγοι για να δείτε το «Αίνιγμα»
5+1 λόγοι για να δείτε το «Αίνιγμα» - εικόνα 1

Ο Δημήτρης Κομνηνός λύνει το «Αίνιγμα» γύρω από τον σπουδαίο μαθηματικό Άλαν Τούρινγκ, μεταφέροντας τη ζωή του στο θέατρο, και μοιράζεται μαζί μας τους λόγους για τους οποίους αξίζει να δούμε την παράστασή του στο «Bios» (από 18/12).

#1 Το έργο «Αίνιγμα» του Χιου Γουάιτμορ μας αφηγείται, για πρώτη φορά στο ελληνικό θέατρο, τη συγκλονιστική ιστορία του εμβληματικού μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ, που διαμόρφωσε την πορεία της ανθρωπότητας προς την τρίτη χιλιετία.

#2 Ο Άλαν Τούρινγκ ήταν ο μαθηματικός που αποκρυπτογράφησε τους κώδικες επικοινωνίας των ναζί, συντομεύοντας τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά δύο χρόνια –εκτιμάται πως έσωσε τουλάχιστον 17 εκατομμύρια ζωές–, επινόησε τον προγραμματισμό στην πληροφορική κι έθεσε τα θεωρητικά θεμέλια της τεχνητής νοημοσύνης. Ο Τούρινγκ ήταν πρωταθλητής-μαραθωνοδρόμος. Ήταν αυτιστικός. Ήταν άθεος. Ήταν ομοφυλόφιλος. Έζησε τη ζωή του κόντρα στον πουριτανισμό της εποχής του, από τον οποίο καταδικάστηκε σε χημικό ευνουχισμό. Βρέθηκε νεκρός στα 41 του χρόνια. Μισόν αιώνα μετά το θάνατό του η ανθρωπότητα αναγνώρισε το έργο του. Το μελέτησε. Η συγκλονιστική του ιστορία συγκίνησε. Η ζωή του ενέπνευσε βιβλία, ταινίες και θεατρικά έργα. Το 2019 ανακηρύχθηκε η «πιο εμβληματική προσωπικότητα του 20ού αιώνα» σε ανοιχτή στο κοινό ψηφοφορία του BBC Two. Η προσωπογραφία του θα κοσμεί στο εξής το χαρτονόμισμα των 50 βρετανικών λιρών.

5+1 λόγοι για να δείτε το «Αίνιγμα» - εικόνα 2
Δημήτρης Κομνηνός

#3 Δεκαπέντε χρόνια μετά την πρώτη μας παράσταση με την Ομάδα 90°C καταπιανόμαστε για πρώτη φορά, με αφορμή τη συναρπαστική ιστορία του Άλαν Τούρινγκ, με ένα σχετικά νέο είδος θεάτρου, ηλικίας περίπου 100 ετών. Το θέατρο ντοκουμέντο είναι μια δραματουργική φόρμα που εστιάζει στο ιστορικό πρόσωπο ή γεγονός, παραθέτει τεκμηριωμένα τα δεδομένα και αντανακλά την αγωνία της κοινωνίας για τα φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας.

#4 Κάθε φορά που σκρολάρετε στην οθόνη του έξυπνου κινητού σας θα ήθελα να θυμάστε πως στα χέρια σας κρατάτε μια μηχανή –του, by the way, ομοφυλόφιλου– Τούρινγκ. Ειδικά σήμερα. Λίγες ημέρες αφότου 178 βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, έπειτα από εισήγηση της πλειοψηφίας (Ν.Δ.), κόντρα σε όλες τις διεθνείς συνθήκες ανθρωπίνων δικαιωμάτων (ΟΗΕ - Ε.Ε.), καταψήφισαν τη συνταγματική ισότητα, μεταξύ άλλων, των ομοφυλόφιλων συμπολιτών σας... όπως εγώ!

#5 Η μόνη φράση που ψέλλισε ο Άλαν Τούρινγκ στο δικαστήριο –«Δεν έχω βλάψει κανέναν με τις πράξεις μου!»– με συγκινεί. Αφιέρωσε όλη τη ζωή του στο μέλλον της ανθρωπότητας και ήταν τόσο ειλικρινά αγνός, που πράγματι δεν διανοήθηκε πως η χώρα την οποία ευεργέτησε θα μπορούσε ποτέ να τον καταδικάσει με αυτόν τον αποτρόπαιο τρόπο.

5+1 λόγοι για να δείτε το «Αίνιγμα» - εικόνα 3

#6 Παρά τις προβλεπόμενες αλλά και ορισμένες... εντυπωσιακά απρόβλεπτες δυσκολίες, οι 90°C κατορθώσαμε, σε ένα υπόγειο της Αθήνας, να στήσουμε μια multimedia παράσταση με πλούσιο κι εξαιρετικά σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό που συγκεντρώσαμε πολύ προσεκτικά, έπειτα από εξαντλητική έρευνα, διασταυρώνοντας μεθοδικά κάθε πηγή μας, εντός κι εκτός Ελλάδας.

Περισσότερες πληροφορίες

Αίνιγμα

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 90 '

Η αληθινή ιστορία μιας εκ των πιο εμβληματικών προσωπικοτήτων του 20ού αιώνα, του Βρετανού μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ, ζωντανεύει σε μια multimedia παράσταση με την προσθήκη σπάνιου οπτικοακουστικού υλικού εκείνης της εποχής.

Bios

Πειραιώς 84

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Θεόδωρος Τερζόπουλος: "Η ζωή είναι μια παρένθεση μέσα στη μεγάλη επικράτεια του θανάτου"

Το θέατρο Άττις του Θεόδωρου Τερζόπουλου συμπληρώνει 40 χρόνια λειτουργίας και ανοίγεται σε νέους στοχασμούς. Διαβάστε όσα μας είπε ο κορυφαίος δημιουργός με αφορμή τις πολυαναμενόμενες παραστάσεις "Περιμένοντας τον Γκοντό" στη Στέγη (15-19/5) και "Ορέστεια" στην Επίδαυρο (12-13/7).

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/05/2024

Πέθανε η Άννα Παναγιωτοπούλου

Η πολυαγαπημένη ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Τι είδαμε τελικά τη σεζόν 2023-24;

Νέες πρεμιέρες αναμένονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, παρ’ όλα αυτά, καθώς την Κυριακή των Βαΐων κατέβασαν αυλαία οι περισσότερες παραστάσεις του χειμώνα, ο εθιμοτυπικός απολογισμός της σεζόν προσφέρει μια καλή εικόνα της.

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber