«Μαγικός αυλός»: Χριστουγεννιάτικη μαγεία από τα Μπαλέτα Μπεζάρ

Ένα από τα κορυφαία μπαλέτα του κόσμου επιστρέφει στη χώρα μας για να παρουσιάσει για πρώτη φορά την όπερα του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ «Ο μαγικός αυλός» στο Μέγαρο Μουσικής, σε ένα μοναδικό χορευτικό θέαμα ιδανικό για οικογενειακές εορταστικές εξόδους.

«Μαγικός αυλός»: Χριστουγεννιάτικη μαγεία από τα Μπαλέτα Μπεζάρ

Ενα πολύχρωμο μπαλέτο πασπαλισμένο με αγάπη, φαντασία και δεξιοτεχνία είναι ο «Μαγικός αυλός» του Μότσαρτ στη χορογραφική εκδοχή του αξεπέραστου Μορίς Μπεζάρ. Το διάσημο συγκρότημα από τη Λοζάνη ζωντανεύει το πολυεπίπεδο έργο σε μια ευφάνταστη παράσταση την οποία θα απολαύσουμε από τις 20 έως τις 30/12 στο Μέγαρο Μουσικής.

Ένας μέγας χορογράφος

«Μαγικός αυλός»: Χριστουγεννιάτικη μαγεία από τα Μπαλέτα Μπεζάρ - εικόνα 1

Λίγοι χορογράφοι έχουν αφήσει τόσο ανεξίτηλο το στίγμα τους όσο ο δημιουργός ενός εκ κορυφαίων μπαλέτων του κόσμου. Ο αισθησιασμός και η θεατρικότητα θεωρούνται τα δύο από τα χαρακτηριστικά του μπεζαριανού (bejartian) στιλ. «Ο χορός είναι σαν την αναπνοή. Όταν ένα μικρό παιδί στέκεται στα πόδια του για πρώτη φορά, χορεύει. Η εκπαίδευση συχνά μας σταματάει από το χορό, συχνά δεν θεωρείται κατάλληλος για την περίσταση ή ίσως ο χρόνος δεν είναι σωστός... Αλλά οι άνθρωποι είναι γεννημένοι για να χορεύουν. Είναι μέρος της φύσης τους», έλεγε ο μεγάλος δάσκαλος-χορογράφος Μορίς Μπεζάρ, ένας άνθρωπος με πνευματικό πλούτο και τεράστια γενναιοδωρία, που εργαζόταν πάντα για να ανοίξει τον κόσμο του χορού σε ένα ευρύ κοινό, εξελίσσοντας την τέχνη του όσο λίγοι μέσα στον 20ό αιώνα.

Δημιουργώντας έναν ισχυρό καλλιτεχνικό πυρήνα, μεταλαμπάδευσε τη γνώση στους επόμενους κι έτσι σήμερα, με επικεφαλής τον Ζιλ Ρομάν, τα Μπαλέτα Μπεζάρ Λοζάνης συνεχίζουν την παράδοση μέσα από νέες δημιουργίες και την αναβίωση εμβληματικών χορογραφιών-παρακαταθήκη.

Ο χορευτής ως έμπνευση

«Μαγικός αυλός»: Χριστουγεννιάτικη μαγεία από τα Μπαλέτα Μπεζάρ - εικόνα 2

Ο Μπεζάρ μελετούσε κάθε χορευτή ξεχωριστά ως σώμα, πνεύμα και μυαλό, και προσπαθούσε να μπει στη θέση του και να βάλει κι εκείνον στη δική του. Ο άψογος συνδυασμός μουσικής και χορογραφίας δημιουργούν πάντα ατμοσφαιρικές και ταξιδιάρικες διαθέσεις στις μπεζαριανές δημιουργίες και αυτό το βιώσαμε ουκ ολίγες φορές στις παραστάσεις των μπαλέτων που παρουσιάστηκαν μέχρι σήμερα στη χώρα μας. Μετά τις sold out εμφανίσεις του Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο, τα Μπαλέτα Μπεζάρ επιστρέφουν και παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα την αξεπέραστη όπερα του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ «Ο μαγικός αυλός», με την αυθεντική χορογραφία του Μορίς Μπεζάρ.

Το κύκνειο άσμα του Μότσαρτ

«Μαγικός αυλός»: Χριστουγεννιάτικη μαγεία από τα Μπαλέτα Μπεζάρ - εικόνα 3

Ο «Μαγικός αυλός» είναι το τελευταίο λυρικό αριστούργημα του Μότσαρτ, το οποίο γράφτηκε την περίοδο που η υγεία του μουσουργού ήταν πολύ κλονισμένη. Εξασθενημένος από την αρρώστια του, μάλιστα, ο Μότσαρτ δεν μπόρεσε να παραβρεθεί ούτε στην πρεμιέρα του έργου, το οποίο σημείωσε τεράστια επιτυχία. Οι εκατόν είκοσι συνεχείς παραστάσεις του στη Βιένη αποθεώθηκαν τότε από το κοινό. Ο Μότσαρτ όμως μπόρεσε να παρακολουθήσει μόνο τις δέκα από αυτές. Το λιμπρέτο είναι βασισμένο σε ένα γερμανικό παραμύθι κι ένα μυθιστόρημα αιγυπτιακής έμπνευσης, την «Ιστορία του πρίγκιπα Σήθου».

Σε αυτό ξετυλίγεται η ιστορία του Ταμίνο, που προσπαθεί να ελευθερώσει την όμορφη Παμίνα από τον Ζαράστρο. Η μητέρα της, η Βασίλισσα της Νύχτας, παρέχει γι’ αυτόν το σκοπό στον Ταμίνο έναν μαγικό αυλό και στον ακόλουθό του Παπαγκένο ασημένια καμπανάκια, που ο ήχος τους τους βοηθά να ξεπεράσουν κάθε είδους δοκιμασίες. Μέσα από την αφήγηση φανερώνονται σταδιακά προβληματισμοί και αναζητήσεις πάνω στις έννοιες του καλού και του κακού, της αγνής κι αιώνιας αγάπης, του περάσματος στην (ηθική;) ωριμότητα και του περιπετειώδους ταξιδιού της ενηλικίωσης. Η ιστορία του «Μαγικού αυλού», με την παραμυθένια ατμόσφαιρα που εκπέμπει, είναι χωρίς αμφιβολία ιδανική για παιδιά ηλικίας από 5 ετών και άνω. Μη διστάσετε, λοιπόν, να μυήσετε και τα νεότερα μέλη της οικογένειας στην μπαλετική μαγεία.

Περισσότερες πληροφορίες

Μαγικός αυλός

  • Χορός
  • Διάρκεια: 195 '

Η αγάπη στον άνθρωπο βρίσκεται στο επίκεντρο της τελευταίας όπερας του Μότσαρτ, η οποία ζωντανεύει (από 60 χορευτές) στη χορογραφία του Μορίς Μπεζάρ που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Θεόδωρος Τερζόπουλος: "Η ζωή είναι μια παρένθεση μέσα στη μεγάλη επικράτεια του θανάτου"

Το θέατρο Άττις του Θεόδωρου Τερζόπουλου συμπληρώνει 40 χρόνια λειτουργίας και ανοίγεται σε νέους στοχασμούς. Διαβάστε όσα μας είπε ο κορυφαίος δημιουργός με αφορμή τις πολυαναμενόμενες παραστάσεις "Περιμένοντας τον Γκοντό" στη Στέγη (15-19/5) και "Ορέστεια" στην Επίδαυρο (12-13/7).

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/05/2024

Πέθανε η Άννα Παναγιωτοπούλου

Η πολυαγαπημένη ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Τι είδαμε τελικά τη σεζόν 2023-24;

Νέες πρεμιέρες αναμένονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, παρ’ όλα αυτά, καθώς την Κυριακή των Βαΐων κατέβασαν αυλαία οι περισσότερες παραστάσεις του χειμώνα, ο εθιμοτυπικός απολογισμός της σεζόν προσφέρει μια καλή εικόνα της.

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber