Η «Θεογονία» της Σοφίας Πάσχου είναι ένα σκέρτσο πάνω στη ζωή

Πόσο χαρά μπορεί να βγάλει ένα έργο που βασίζεται στη «Θεογονία» του Ησίοδου; Πολύ, όπως αποδεικνύει η παράσταση της Σοφίας Πάσχου που παίζεται σήμερα στην Ελευσίνα.

Η «Θεογονία» της Σοφίας Πάσχου είναι ένα σκέρτσο πάνω στη ζωή

Η Σοφία Πάσχου είναι η σκηνοθέτις που ξέρει πώς να δημιουργεί μια παράσταση από το τίποτα, μέσα από αυτοσχεδιαστικά παιχνίδια με καλοκουρδισμένα εργαλεία τη φωνή, το σώμα, το ρυθμό και τη φαντασία. Αν θεωρήσουμε ότι αφηγηματικό ποίημα «Θεογονία» του Ησίοδου είναι ένα χαοτικό παιχνίδι που ξετυλίγει το νήμα της δημιουργίας του κόσμου, η ιδέα της Πάσχου και της ομάδας της Patari να τη συνδέσουν με ένα νυφιάτικο γλέντι δεν φαντάζει παράλογη.

Η «Θεογονία» της Σοφίας Πάσχου είναι ένα σκέρτσο πάνω στη ζωή - εικόνα 1

Η παράσταση «Θεογονία, ένα μεγάλο γλέντι» βάζει δυο διαφορετικούς χρονικά κόσμους, το χθες και το σήμερα, να συνομιλήσουν κάτω από ένα κοινό παρονομαστή, την ένωση και τη γέννηση. Τις μικρές θεογονίες που συμβαίνουν στη ζωή, τον έρωτα, το γάμο, την ένωση, μεταφέρει στη σκηνή η Πάσχου δημιουργώντας ένα σύμπαν φτιαγμένο, πρωτίστως, από ανθρώπινα υλικά. Για 90 λεπτά το καθημερινό συναντά την αλληγορία της μυθολογίας κι εκεί που εκτινασσόμαστε στο σύμπαν και βλέπουμε τη συνάντηση της Νύχτας και της Ημέρας στον Τάρταρο ή την έλευση του Κρόνου που εκδικείται, ζούμε τη χαρά ενός γαμήλιου γλεντιού, σήμερα, την ερωτική περιέργεια, τις αναστολές, τις συστολές, την επιπολαιότητα μέχρι το φόβο απέναντι στο άγνωστο. Κι αυτό που απορρέει εν τέλει από την συνένωση δυο διαστάσεων είναι η χαρά της ζωής. Όλα κάποτε αρχίζουν όλα κάποτε τελειώνουν, μοιάζει να μας λέει η δροσερή παράσταση, το γλέντι είναι εδώ, ας χορέψουμε!

Μια καλύτερη συμπύκνωση στο δραματουργικό υλικό θα ήταν χρήσιμη κι αυτό γιατί η εναλλαγή αλλεπάλληλων γεγονότων εμποδίζει τον θεατή να σταθμεύσει στις καταστάσεις που σχηματοποιούνται στη σκηνή. Θαυμάσαμε όμως την ενέργεια και τη θεατρικότητα της παράστασης κι εκείνο που ανεβάζει ακόμη περισσότερο τον πήχη είναι οι αυτοσχεδιασμοί και οι ερμηνείες των ικανότατων ηθοποιών στους πολυάριθμους ρόλους τους. Οι Θεοδόσης Κώνστας, Θάνος Λέκκας, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Κίττυ Παϊταζόγλου, Εριφύλη Στεφανίδου, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος και Αποστόλης Ψυχράμης αποδεικνύονται ηθοποιοί-πολυεργαλείο και είναι αποκάλυψη ο τρόπος με τον οποίο εντάσσεται στην ερμηνευτική ομάδα η χορεύτρια Χαρά Κότσαλη. Η παράσταση παίχτηκε στη Μικρή Επίδαυρο και σήμερα, Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου έχετε μια και μοναδική ευκαιρία να την δείτε σ' ένα μαγικό χώρο, στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας.

Περισσότερες πληροφορίες

Θεογονία, ένα μεγάλο γλέντι

  • Performance
  • Διάρκεια: 90 '

Το επικό, αφηγηματικό ποίημα του Ησίοδου «Θεογονία», γεμάτο ερωτικές ενώσεις, γάμους και γεννήσεις, συγκρούσεις και κατορθώματα, αποτυπώνει ένα παιχνίδι διαδοχής, τη διαδικασία μετάβασης της εξουσίας από τη μια γενιά στην άλλη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.