Τέσσερα έργα «τσέπης» στις σκηνές της πόλης

Πειραματισμοί πάνω σε ένα έργο θα μπορούσε να είναι ο τίτλος που ενοποιεί τις τέσσερις παραστάσεις οι οποίες ανεβαίνουν αυτήν την εβδομάδα ή έχουν ανεβεί ήδη από νέους καλλιτέχνες.

Τέσσερα έργα «τσέπης» στις σκηνές της πόλης

Πειραματισμοί πάνω σε ένα έργο θα μπορούσε να είναι ο τίτλος που ενοποιεί τις τέσσερις παραστάσεις οι οποίες ανεβαίνουν αυτήν την εβδομάδα ή έχουν ανεβεί ήδη από νέους καλλιτέχνες.

«Έγκλημα και τιμωρία» στο Faust

Τέσσερα έργα «τσέπης» στις σκηνές της πόλης - εικόνα 1

Το δραστήριο ντουέτο Ginger Creepers Theater Band συνεχίζει να πειραματίζεται με κλασικά έργα, δίνοντας ενδιαφέρουσες σκηνικές προσεγγίσεις. Μετά το «Γιβραλτάρ» ο Χρήστος Καπενής και ο Γρηγόρης Χατζάκης ανεβαίνουν στη σκηνή του Faust με ελάχιστα σκηνικά αντικείμενα και το αριστουργηματικό κείμενο του Ντοστογιέφσκι «Έγκλημα και τιμωρία», για να οδηγηθούν σε μια προσωπική εσωτερική διαδρομή, αντίστοιχη με αυτήν του Ρασκόλνικοφ, παραθέτοντας ένα εύστοχο κοινωνικό σχόλιο πάνω στη σύγχρονη κρίση αξιών.

«Κάιν - ένα μυστήριο» στο Αστεροσκοπείο και την Εθνική Βιβλιοθήκη

Τέσσερα έργα «τσέπης» στις σκηνές της πόλης - εικόνα 2

Η Μάρθα Φριντζήλα και ο θίασος Δρόμος με Δέντρα (Baumstrasse) ανεβάζουν την παράσταση «Κάιν - ένα μυστήριο», βασισμένοι στο ομώνυμο ποίημα του Λόρδου Βύρωνα. Το έργο δίχασε στην εποχή του, καθώς εστιάζει στο πρόσωπο του βιβλικού αδελφοκτόνου και στις μεταφυσικές του αναζητήσεις, παρουσιάζοντας έναν ανυπότακτο ήρωα που ψάχνει λύση στα μυστήρια του κόσμου. Στο Αστεροσκοπείο στις 9, 16 και 22/5 και στην Εθνική Βιβλιοθήκη στο κέντρο στις 13/5.

«Φιλοκτήτης» στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

Τέσσερα έργα «τσέπης» στις σκηνές της πόλης - εικόνα 3

Με πολλές και διαφορετικές επιλογές στο ενεργητικό της, η ομάδα Elephas Tiliensis των Δημήτρη Αγαρτζίδη και Δέσποινας Αναστάσογλου καταπιάνεται φέτος με τον «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή. Είναι η πρώτη προσέγγιση της ομάδας στην αρχαία ελληνική τραγωδία, σε μια παράσταση που ερευνά, με ψυχαναλυτικούς όρους, τη θεραπευτική λειτουργία των ηρώων. Παίζουν ο Δημήτρης Αγαρτζίδης και οι Ειρήνη και Γιούλα Μπούνταλη. Ο Γιώργος Μπλάνας υπογράφει τη μετάφραση και ο Παύλος Παυλίδης την πρωτότυπη μουσική. (Από 10/5)

«Ασανσέρ» στο Vault

Τέσσερα έργα «τσέπης» στις σκηνές της πόλης - εικόνα 4

Το βραβευμένο από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου «Ασανσέρ» του Σταυριανού Κιναλόπουλου πληροί αναμφισβήτητα τις προϋποθέσεις πρωτοτυπίας του ρεπερτορίου του πολυχώρου Vault. Ένας άντρας και μια γυναίκα κλείνονται σε ένα ασανσέρ και αυτή η φαινομενικά συνηθισμένη –ίσως όχι με θεατρικούς όρους– συνθήκη μετατρέπεται σε πεδίο μάχης, όπου η επιβίωση ταυτίζεται με την αντιμετώπιση των φόβων σε κρίσιμες καταστάσεις. Σκηνοθετεί η Φρόσω Κορρού, ενώ πρωταγωνιστούν ο Νίκος Γκέλια και η Εύη Τσάφου.

Περισσότερες πληροφορίες

Φιλοκτήτης

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 80 '

Η ομάδα καταπιάνεται με την ιστορία του πιο μοναχικού ήρωα του Σοφοκλή σε μια παράσταση που ερευνά, με ψυχαναλυτικούς όρους, τη θεραπευτική λειτουργία των ηρώων.

Κάιν - ένα μυστήριο

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 100 '

Στο ομώνυμο ποιητικό δράμα, εμπνευσμένο από την ιστορία της Γένεσης, ο Λόρδος Βύρωνας μετατοπίζει το επίκεντρο από τον Άβελ στον αδελφοκτόνο Κάιν και στις μεταφυσικές του αναζητήσεις.

Έγκλημα και τιμωρία

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 100 '

Με αφορμή το κλασικό αριστούργημα του Ντοστογιέφσκι, οι Ginger Creepers καταθέτουν το δικό τους πόνημα πάνω σε αξίες που επαναπροσδιορίζονται διαρκώς.

Ασανσέρ

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 75 '

Ένα ασανσέρ γίνεται πεδίο οικονομικής, κοινωνικής και σεξουαλικής αντιπαράθεσης, δίνοντας χώρο στις φοβίες δύο ανθρώπων να αναπνεύσουν.

Vault

Μελενίκου 26

Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

Κύπρου 91Α, Κυψέλη
  • Συναυλίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2024

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.

"Farewell / Εν τόπω χλοερώ": Η ομάδα του "Nostalgia generation" ξαναχτυπά

Σε συνέχεια της περσινής sold-out παράστασης, οι Ντουθ φέρνουν το δεύτερο μέρος ενός ζωντανού sitcom που μιλά για τις ανεξάντλητες πιθανότητες και τις χαμένες ευκαιρίες των millennials.