5 ξεχωριστές θεατρικές εμπειρίες

Στις παραστάσεις που ακολουθούν οι θεατές συχνά καλούνται να παίξουν τον δικό τους ρόλο ή γίνονται μάρτυρες σε προτάσεις που ξεφεύγουν από τα ­κλασικά θεατρικά όρια.

5 ξεχωριστές θεατρικές εμπειρίες

Σε μια εποχή που η αναζήτηση ιδιαίτερων εμπειριών είναι κορυφαία τάση το θέατρο δεν θα μπορούσε να μένει αμέτοχο. Στις παραστάσεις που ακολουθούν οι θεατές συχνά καλούνται να παίξουν τον δικό τους ρόλο ή γίνονται μάρτυρες σε προτάσεις που ξεφεύγουν από τα κλασικά θεατρικά όρια.

#1 Θέατρο και δείπνο σε βαγόνι του «Οριάν Εξπρές»

5 ξεχωριστές θεατρικές εμπειρίες - εικόνα 1

Η Τατιάνα Λύγαρη είχε την ιδέα να μας επιβιβάσει σε βαγόνια-αντίκες για ένα ταξίδι γεύσης και πολιτισμού, που πλέον έχει εξελιχτεί σε καλλιτεχνικό θεσμό της πόλης. Φέτος στο βαγόνι-θεατρική σκηνή του Τρένου στο Ρουφ μπορείτε να δείτε το δραματοποιημένο μυθιστόρημα του Γκράχαμ Γκριν «Stamboul train», που διαδραματίζεται παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου με χώρο δράσης ένα βαγόνι του «Οριάν Εξπρές». Μετά το τέλος της παράστασης μπορείτε να απολαύσετε ένα ρομαντικό δείπνο στο Wagon-Restaurant, σε μια δια­μορφωμένη προπολεμική ιταλική εστιάμαξα. Το μενού περιλαμβάνει ποικιλία ζεστών και κρύων πιάτων, όπως είναι η χορταστική ποικιλία του Συρμού, τα ζουμερά μπιφτεκάκια, οι κοτομπουκιές του Σταθμάρχη, η παραδοσιακή χειροποίητη πίτα της Χρυσούλας κ.ά.

#2 Διαδραστική παράσταση μυστηρίου

5 ξεχωριστές θεατρικές εμπειρίες - εικόνα 2

Ηθοποιοί και ντετέκτιβ ταυτόχρονα γίνονται οι θεατές στο «Νυφικό πεντοζάλι» της ομάδας Βρες τον Δολοφόνο που παίζεται στο «El Convento del Arte». Αφού καθίσετε στο τραπέζι, οι ηθοποιοί της παράστασης θα σας καλέσουν να αναλάβετε ρόλο ντετέκτιβ. Τι σημαίνει αυτό; Θα πρέπει να αξιολογήσετε τα στοιχεία που δίνονται, να ανακρίνετε τους ηθοποιούς, να αυτοσχεδιάσετε, να απαντήσετε αυθόρμητα σε όλα τα ερωτήματα και να λύσετε γρίφους που θα σας βοηθήσουν στην ανακάλυψη του δολοφόνου, όπως επιτάσσει η υπόθεση του έργου. Και όλα αυτά ενώ απολαμβάνετε με την παρέα σας το μενού που επιμελείται ο σεφ Μιχάλης Ντουνέτας. Πάνω από 15.000 θεατές έχουν προσπαθήσει μέχρι σήμερα να εξιχνιάσουν το μυστήριο, εξασκώντας το αστυνομικό τους δαιμόνιο και απολαμβάνοντας το δείπνο τους.

#3 Θέατρο με κάμερα σε γκρο πλαν

5 ξεχωριστές θεατρικές εμπειρίες - εικόνα 3

Δεν κατέθεσε απλώς μια ευφυή σκηνοθετική πρόταση ο Άρης Μπινιάρης πάνω στην κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά «Ξύπνα Βασίλη»· μας παρέδωσε μία από τις πιο άρτιες θεατρικές προτάσεις της τελευταίας δεκαετίας. Η δράση της παράστασης στη Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» του Εθνικού Θεάτρου κινηματογραφείται στο μεγαλύτερο μέρος σε πραγματικό χρόνο, με τους ηθοποιούς να παίζουν πίσω από το σκηνικό-οθόνη. Η χρήση της κάμερας βοηθάει στη δημιουργία γκρο πλαν κι επιτρέπει τη σύλληψη της στιγμιαίας κίνησης του ηθοποιού και τη μεταφορά της στην πλατεία. Παρά τη ζωντανή κινηματογράφηση, δεν χάνεται καθόλου η θεατρικότητα, αντίθετα ενισχύεται τόσο από το κείμενο όσο και από τις εκπληκτικές live μουσικές του Φώτη Σιώτα.

#4 Τόλης Βοσκόπουλος live στη σκηνή

5 ξεχωριστές θεατρικές εμπειρίες - εικόνα 4

Κάτι από την αύρα των μεγάλων κέντρων διασκέδασης έχει η παράσταση «Μαριχουάνα stop!», τα τραγούδια της οποίας ερμηνεύει ζωντανά ο Τόλης Βοσκόπουλος. Σαράντα επτά χρόνια μετά την πρεμιέρα της πολυσυζητημένης ταινίας ο Γιώργος Βάλαρης διασκευάζει, σκηνοθετεί και αναβιώνει στη σκηνή του Gazi Theatre το φιλμ του Γιάννη Δαλιανίδη σε μια λαμπερή υπερπαραγωγή, σηματοδοτώντας έτσι την επιστροφή του Βοσκόπουλου στη θεατρική σκηνή· και συνάμα στο μιούζικαλ που σφράγισε με την ερμηνεία του σε αξέχαστα τραγούδια όπως τα «Γλυκά πονούσε το μαχαίρι», «Το φεγγάρι πάνωθέ μου», «Δεν με νοιάζει».

#5 Check in σε ένα διαφορετικό ξενοδοχείο

5 ξεχωριστές θεατρικές εμπειρίες - εικόνα 5

Ο Αλέξανδρος Ραπτοτάσιος μας προσκαλεί στο «Hotel Apocalypse», σε ένα πάρτι για το τέλος του κόσμου, για να εξερευνήσουμε τα δωμάτια και να δοκιμάσουμε εμπειρίες με όλες μας τις αισθήσεις. Όσοι αποφασίσετε να παρακολουθήσετε τη βιωματική σκηνική σύνθεση που παρουσιάζεται στο Μπάγκειον, μπαίνοντας στον ρόλο του επισκέπτη, θα πρέπει να είστε εκεί 30 λεπτά πριν από την ώρα έναρξης. Η είσοδος γίνεται ατομικά, οι κρατήσεις αφορούν μόνο μονά δωμάτια και οι Φιλοξενούμενοι οφείλουν να ακολουθούν κάθε οδηγία των Οικοδεσποτών χωρίς εξαιρέσεις και δισταγμούς (για θεατές 15 ετών και άνω).

Περισσότερες πληροφορίες

Ξύπνα Βασίλη

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 100 '

Τα πειράγματα ανάμεσα σε έναν συντηρητικό υπάλληλο, κολλημένο με τα λαχεία, και τον αριστερό συνάδελφό του είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο υφαίνεται αυτή η ξεκαρδιστική ιστορία.

Hotel Apocalypse

  • Performance
  • Διάρκεια: 100 '

Στη βιωματική παράσταση οι θεατές αναλαμβάνουν τους ρόλους των επισκεπτών σε ένα παρακμιακό ξενοδοχείο, που θα τους φιλοξενήσει τις τελευταίες ώρες πριν από τη συντέλεια του κόσμου.

Μαριχουάνα stop!

  • Μιούζικαλ
  • Διάρκεια: 140 '

Το αξεπέραστο κινηματογραφικό μιούζικαλ της Φίνος Φιλμ ανεβαίνει στη σκηνή ύστερα από 47 χρόνια, με τον σπουδαίο Τόλη Βοσκόπουλο να ερμηνεύει ζωντανά τα τραγούδια της ταινίας.

Ξύπνα Βασίλη

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 100 '

Τα πειράγματα ανάμεσα σε έναν συντηρητικό υπάλληλο, κολλημένο με τα λαχεία, και τον αριστερό συνάδελφό του είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο υφαίνεται αυτή η ξεκαρδιστική ιστορία.

Stamboul train

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 80 '

Ένα περιπετειώδες και μοιραίο για τους επιβάτες του ταξίδι του «Οριάν Εξπρές» από την Οστάνδη στην Κωνσταντινούπολη τις παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Νυφικό πεντοζάλι

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 120 '

Ανατρεπτικό δείπνο μυστηρίου με φόντο ένα γαμήλιο γλέντι, το οποίο παίρνει αναπάντεχη τροπή όταν ο γαμπρός βρίσκεται νεκρός. Ο δολοφόνος κρύβεται ανάμεσα στους θεατές και το κοινό καλείται να αναλάβει ρόλο ντετέκτιβ.

Μπάγκειον Ξενοδοχείο

Πλατεία Ομονοίας 19

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.