Μονολογούν και αξίζουν

Λωξάντρα  και Σταματία…Μας κέρδισαν με την ειλικρίνεια και το συναίσθημα τους και συνεχίζουν να μας συγκινούν ξεδιπλώνοντας τα νήματα της ζωής τους στους στο ανοιχτά θέατρα της πόλης.

Μονολογούν και αξίζουν

«Λωξάντρα»

Ταταυλιανά χασαποσέρβικα, καρσιλαμάδες, αμανέδες και πολίτικα συρτά, με τη γνώση και την επιμέλεια του Λάμπρου Λιάβα, συνοδεύουν την Λωξάντρα-Άννα Βαγενά στο θεατρικό της ταξίδι. Ο κόσμος της Δύσης και της Ανατολής σμίγουν στη θεατρική παραγωγή του θεάτρου Μεταξουργείο. Η Άννα Βαγενά, μετά την «Αγγέλα Παπάζογλου, συναντά μια άλλη διάσημη Mικρασιάτισσα, τη Λωξάντρα. Η ίδια, διασκεύασε, σκηνοθετεί και παίζει στη θεατρική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος της Μαρίας Ιορδανίδου και ο στόχος της «είναι μια απλή ‘νοσταλγική’ αναδρομή, αλλά να προβάλει το ήθος και τις αξίες ζωής του πολιτισμού των Ρωμιών της Πόλης σε σχέση με τη σύγχρονη κρίση και τις σημερινές μας ανάγκες για έκφραση, επικοινωνία κι ανθρωπιά».

Μονολογούν και αξίζουν - εικόνα 1

«Σταματία, το γένος Αργυροπούλου»

Γεννημένη στην Αθήνα στα μέσα της δεκαετίας του ’30, κόρη ανώτερου υπάλληλου του Υπουργείου Εμπορίου. Διαπαιδαγωγημένη με τα χρηστά ήθη της εποχής και αρραβωνιασμένη με λοχαγό του Εθνικού Στρατού. Ζει στην αυλή του σπιτιού της, αδυνατώντας να παρακολουθήσει και κυρίως να αποδεχτεί τη ζωή που προχωράει δίπλα της…. Είναι απολαυστική στην ερμηνεία της Σταματίας η Ελένη Ουζουνίδου, η οποία βραβεύτηκε, όπως και η παράσταση, στα θεατρικά βραβεία του περιοδικού ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ 2015. Στο πρώτο θεατρικό έργο του πεζογράφου Κώστα Σωτηρίου που σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος εμφανίζεται αγκαλιά με μια ελληνική σημαία ως έκπληκτη αστή, γαλουχημένη στα χρηστά ήθη της δεκαετίας του ’30.

Περισσότερες πληροφορίες

Σταματία, το γένος Αργυροπούλου

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 75 '

Ο απολογισμός μιας γυναίκας η οποία αρραβωνιάστηκε έναν λοχαγό του στρατού και παρέμεινε προσκολλημένη σε αυτό που η ίδια θεωρούσε εθνικά, ηθικά και θρησκευτικά σωστό.

Λωξάντρα

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 90 '

Ένα νοσταλγικό ενθύμιο από τη ζωή των Ελλήνων στην Πόλη αλλά και ένας ύμνος στη γυναικεία δύναμη και τη χαρά της ζωής είναι ο θεατρικός μονόλογος που βασίζεται σε ένα από τα πιο αγαπημένα βιβλία της ελληνικής λογοτεχνίας, που διαβάστηκε με πάθος από πολλές γενιές Ελλήνων, ενώ μεταφέρθηκε και στη μικρή οθόνη. Η Λωξάντρα, πρόσωπο υπαρκτό, έζησε στην Κωνσταντινούπολη από το 1824 που γεννήθηκε, έως το 1914 που πέθανε. Μέσα από τη ζωή της, βλέπουμε το ήθος και τον πολιτισμό των Ρωμιών της Πόλης, τότε που κυριαρχούσαν σε αυτήν. Μια παράσταση γεμάτη γέλιο, συγκίνηση, νοσταλγία και τρυφερότητα, που ενισχύεται από τις μουσικές και τα τραγούδια που επέλεξε ο Λ. Λιάβας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"801,5 μ.": Θέατρο ντοκουμέντο για την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη στο "Τζένη Καρέζη"

Η παράσταση που σκηνοθετεί ο Χάρης Πεχλιβανίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Δηπεθε Ιωαννίνων, έρχεται για λίγες παραστάσεις από την Ήπειρο στην Αθήνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/05/2024

Πρεμιέρες: Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 9 έως 15 Μαΐου και ξεχωρίζουν.

Στην πρόβα του "Άτλαντα της δεκαετίας του 2000" αναρωτηθήκαμε: Είναι τα 00s ήδη ιστορία;

Το "α" βρέθηκε στη νέα δουλειά του Παντελή Φλατσούση όσο ήταν ακόμη εν εξελίξει, πήρε μια ιδέα από την καινούργια αναμέτρησή του με τη μνήμη και το παρελθόν και ρώτησε το καστ: "Τι θυμάσαι από το 2000;".

Θεόδωρος Τερζόπουλος: "Η ζωή είναι μια παρένθεση μέσα στη μεγάλη επικράτεια του θανάτου"

Το θέατρο Άττις του Θεόδωρου Τερζόπουλου συμπληρώνει 40 χρόνια λειτουργίας και ανοίγεται σε νέους στοχασμούς. Διαβάστε όσα μας είπε ο κορυφαίος δημιουργός με αφορμή τις πολυαναμενόμενες παραστάσεις "Περιμένοντας τον Γκοντό" στη Στέγη (15-19/5) και "Ορέστεια" στην Επίδαυρο (12-13/7).

Πέθανε η Άννα Παναγιωτοπούλου

Η πολυαγαπημένη ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Τι είδαμε τελικά τη σεζόν 2023-24;

Νέες πρεμιέρες αναμένονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, παρ’ όλα αυτά, καθώς την Κυριακή των Βαΐων κατέβασαν αυλαία οι περισσότερες παραστάσεις του χειμώνα, ο εθιμοτυπικός απολογισμός της σεζόν προσφέρει μια καλή εικόνα της.

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.