«Μπεεε»: Η επιθεώρηση του χθες και του σήμερα ενοποιημένη από τον Κραουνάκη

Η καινούρια παράσταση του Σταμάτη Κραουνάκη και της ομάδας Σπείρα Σπείρα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, αντικατοπτρίζει με έναν δικό του μοναδικό τρόπο ανάγκες και προσμονές των ημερών μας. Αυτών που βιώνουμε και αυτών που έρχονται.

«Μπεεε»: Η επιθεώρηση του χθες και του σήμερα ενοποιημένη από τον Κραουνάκη

Είδα την καινούρια παράσταση του Σταμάτη Κραουνάκη και της ομάδας Σπείρα Σπείρα στις αρχές της, τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου, όμως συνειδητά άφησα να περάσει κάποιος χρόνος γιατί το «Μπεεε», στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, είναι από αυτά τα θεάματα που λειτουργούν μέσα σου – και εξακολουθούν να αναπτύσσονται εκεί ή και επάνω στη σκηνή.

«Μπεεε»: Η επιθεώρηση του χθες και του σήμερα ενοποιημένη από τον Κραουνάκη - εικόνα 1

Προσωπικά, η παράσταση αυτή – που αυτοπροσδιορίζεται ως «θέαμα ποικιλιών» - μου έδωσε πάρα πολλά links με το παρελθόν, όχι μόνο με το πλούσιο δημιουργικά 15ετές παρελθόν της Σπείρας αλλά και το δικό μου, το πολύ παιδικό και μικράτο, κάνοντας το νου μου να αντρέξει σε κλασικές επιθεωρησιακές στιγμές με τον Αλέκο Λειβαδίτη, τη Ρένα Ντορ, τον Κούλη Στολίγκα επί σκηνής! Τόσο πίσω – στα χρόνια της αποστασίας, ενδεχομένως! Και παράλληλα τόσο μπροστά, περνώντας σαν φιλμ (ιλιγγιώδες!) τόσες δεκαετίες βιωμένες ως τον πυρήνα τους, με πολιτισμό που δημιουργείται από εμάς και μας (ανα)δημιουργεί ταυτόχρονα...

Αυτό το βαριετέ – που κινείται τόσο δημιουργικά και εποικοδομητικά μπροστά από το εξαιρετικό ευφάνταστο και ευκίνητο σκηνικό που σκαρφίζεται ο Μανόλης Παντελιδάκης – φέρει την υπογραφή των Δημήτρη Μανιάτη, Φώτη Μιχαλόπουλου και Σταμάτη Κραουνάκη και μουσικοποιείται με πολύ ωραίο urban τρόπο, ροκ τε και λαϊκό, από τον Άρη Βλάχο, αποτελεί ένα εξαιρετικό απόσταγμα της πείρας της Σπείρας! Και όπως όλα τα εξαιρετικά αποστάγματα, διατηρεί όλες τις ποιότητες, τα αρώματα και τις γεύσεις του αρχικού vintage και ευνοείται από τη δροσιά και τη φρεσκάδα του σήμερα.

Δεν θέλω να μπω στα επιμέρους και τις λεπτομέρειες ενός προγράμματος που βιώνεται μόνο στη σκηνή του πρώτου ορόφου του Κακογιάννη. Θα πω απλώς ότι το «Μπεεε» αντικατοπτρίζει με έναν δικό του μοναδικό τρόπο ανάγκες και προσμονές των ημερών μας. Αυτών που βιώνουμε και αυτών που έρχονται. Διατηρώντας τους πιο γερούς δεσμούς που μπορεί να έχει με το παρελθόν.

Περισσότερες πληροφορίες

Μπεεε

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 120 '

Με πρόζα, ροκές και λαϊκά, ο Στ. Κραουνάκης και η παρέα του στήνουν ένα καταγγελτικό μουσικοθεατρικό θέαμα στα βαλτόνερα της κρίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Τι είδαμε τελικά τη σεζόν 2023-24;

Νέες πρεμιέρες αναμένονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, παρ’ όλα αυτά, καθώς την Κυριακή των Βαΐων κατέβασαν αυλαία οι περισσότερες παραστάσεις του χειμώνα, ο εθιμοτυπικός απολογισμός της σεζόν προσφέρει μια καλή εικόνα της.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
04/05/2024

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.