Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν

Η αληθινή ιστορία της Έλεν Κέλερ αποδεικνύει τη δύναμη της θέλησης, σε μια παράσταση που ισορροπεί ερμηνευτικά και υφολογικά μεταξύ ψυχολογικού ρεαλισμού και αποστασιοποίησης.

Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν

Η αληθινή ιστορία της Έλεν Κέλερ αποδεικνύει τη δύναμη της θέλησης, σε μια παράσταση που ισορροπεί ερμηνευτικά και υφολογικά μεταξύ ψυχολογικού ρεαλισμού και αποστασιοποίησης.

Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν - εικόνα 1

Το σύμπαν της Έλεν Κέλερ είναι σκοτεινό και χωρίς ήχους. Βλέπει, ακούει κι αισθάνεται τον κόσμο μόνο μέσα από τις μυρωδιές και τα ένστικτα. Η αναπηρία της, κληρονομιά μιας βρεφικής αρρώστιας, θ’ αρχίσει να βελτιώνεται στα έξι της χρόνια, από την ημέρα που θα συναντήσει την Άννυ Σάλι­βαν, μια νεαρή δασκάλα ειδικής αγωγής, γεμάτη ανασφάλειες και πίκρα, η οποία ταυτόχρονα διψά για ζωή. Στο κατώφλι αυτού του άγνωστου για τους «αρτιμελείς» κόσμου μάς βάζουν οι δύο συμπρωταγωνίστριες, η Άννυ Σάλιβαν-Πέγκυ Τρικαλιώτη και η μικρή Έλεν Κέλερ-Αναστασία Τσιλιμπίου, η οποία μοιράζεται το ρόλο εναλλάξ με τη Δήμητρα Δουμένη.

Ο συγγραφέας Ουίλιαμ Γκίμπσον παρουσιάζει στην αρχή του έργου την Έλεν ως ένα όμορφο, άγριο θηρίο που επωάζει τον όλεθρο. Περιγράφει την «πρωτόγονη» μορφή του ανθρώπου και το ασίγαστο πάθος μιας δασκάλας να το δαμάσει, στοιχεία που υπερτονίζει η σκηνοθετική ματιά του Γιάννη Διαμαντόπουλου, οδηγώντας την Πέγκυ Τρικαλιώτη σε μια υπερβολική σε κάποιες στιγμές ερμηνεία. Η ηθοποιός έχει αποδείξει και στο παρελθόν ότι διαθέτει την ικανότητα να βιώνει με ξεχωριστό τρόπο «δύσκολους» ρόλους (τη θυμάστε στα «Παιδιά ενός κατώτερου θεού»;), όμως στη συγκεκριμένη παράσταση παρασύρεται από την εσωτερική της ένταση και κινείται με νευρωτική αταξία. Το λιτό και λειτουργικό σκηνικό καθώς και τα κοστούμια εποχής της Ντόνας Λελούδα παραπέμπουν στην ατμόσφαιρα του 1891 και την τυπικότητα του ακαδημαϊκού μικρόκοσμου, όπου και διαδραματίζεται το έργο. Οι συνεπείς ερμηνείες των Θωμά Κινδύνη, Γεωργίας Μαυρογεώρη, Πάνου Χατζηκουτσέλη, Ορέστη Σοφοκλέους και Θεοδώρας Βουτσά είναι εντός κλίματος. Η μεγάλη έκπληξη της παράστασης όμως είναι η εκφραστικότητα της μικρής Αναστασίας Τσιλιμπίου – ένα ανερχόμενο

ταλέντο! Η σκηνή του φινάλε έχει την απαιτούμενη δύναμη, θα περιμέναμε όμως, μια και πρόκειται για αληθινή ιστορία, να μας δώσει περισσότερα στοιχεία για τη μετάλλαξη της Έλεν σε μια εξαιρετικά χαρισματική γυναίκα.

INFO

ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΦΑ Πατησίων 37, 2105238742.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.