
Με μια συγκλονιστική σκηνική σύνθεση, που φέρνει στο σήμερα την προφορική δύναμη της Οδύσσειας, η πολυαναμενόμενη παραγωγή "ζ - η – θ, ο Ξένος", σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού, έκανε πρεμιέρα στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Ιουλίου, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού.
Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2025. Η παράσταση είναι βασισμένη σε τρεις ραψωδίες της Οδύσσειας, σε μετάφραση Δημήτρη Μαρωνίτη, ενώ τη δραματουργική επεξεργασία υπογράφουν η Ελένη Μολέσκη και ο Μιχαήλ Μαρμαρινός.

Με αφετηρία το έπος και οδηγό την έννοια του ξένου, η σκηνική αφήγηση εξελίσσεται σε ένα υπαρξιακό θεατρικό τοπίο, όπου ο μύθος συναντά το παρόν και η παράδοση αποκτά σύγχρονη φωνή. Το κοινό ακολούθησε με προσήλωση τη θεατρική αυτή περιπλάνηση, βιώνοντας μια βαθιά καλλιτεχνική εμπειρία.
Στον ρόλο του Ξένου, ο Χάρης Φραγκούλης συγκλόνισε με τη λιτή και υπόγεια ερμηνεία του. Η Κλέλια Ανδριολάτου ενσάρκωσε με φρεσκάδα τη Ναυσικά, ενώ η Έλενα Τοπαλίδου απέδωσε με αίσθηση εσωτερικής δύναμης την Αρήτη. Δίπλα τους, ξεχώρισαν οι Χρήστος Παπαδημητρίου στον ρόλο του Αλκίνοου και Γιάννης Χαρίσης ως Εχένηος, μεστός και εμβληματικός.

Η Γαλάτεια Αγγέλη, η Ηλέκτρα Γωνιάδου και η Κλειώ Δανάη Οθωναίου κινήθηκαν με θεϊκή διαύγεια στους ρόλους της θεάς Αθηνάς και άλλων μεταμορφώσεων, ενώ οι Ερατώ Μαρία Μανδαλενάκη, Χριστίνα Μπακαστάθη και Στέλλα Παπανικολάου απέδωσαν με ευαισθησία τις φίλες της Ναυσικάς.
Στις ερμηνείες των Φαιάκων διακρίθηκαν οι Γιάννης Βάρσος, Νικόλας Γραμματικόπουλος, Νεκτάριος Θεοδώρου, Νίκος Καπέλιος, Κωστής Καπελλίδης, Νίκος Κουκάς, Τίτος Μακρυγιάννης και Γιάννης Τομάζος, προσδίδοντας σωματικότητα και ρυθμό στο σκηνικό σύμπαν. Η Φωτεινή Τιμοθέου ήταν υποβλητική στην παρουσία της ως Ευρυμέδουσα, ενώ η Λένια Ζαφειροπούλου, ως Τυφλός Αοιδός, έδωσε φωνή στην ποιητική διάσταση της αφήγησης, μέσα από έναν ιδιαίτερο υβριδικό ρόλο (Δημόδοκος, Αφροδίτη).

Σημαντική ήταν και η συμβολή των μουσικών επί σκηνής – Εύης Καζαντζή, Άλμπας Λυμτσιούλη και Αλίκης Μάρδα – με τις ερμηνείες τους στο τσέλο να υπογραμμίζουν τη λυρικότητα του σκηνικού λόγου.
Η παράσταση, με αιχμή του δόρατος την έννοια του ξένου και του ανήκειν, αποτελεί μια υπαρξιακή θεατρική εμπειρία που συνδέει μύθο και παρόν, φωτίζοντας διαχρονικά ερωτήματα: ποιος είναι ο Ξένος και ποιοι είμαστε εμείς;

Η παράσταση "ζ - η – θ, ο Ξένος" συνεχίζει το θεατρικό της ταξίδι μετά την πρεμιέρα στην Επίδαυρο, με σταθμούς σε Ελλάδα και Κύπρο. Πιο συγκεκριμένα, η περιοδεία ξεκινά από την Κύπρο (Παρασκευή 18 και Σάββατο 19 Ιουλίου στο Αμφιθέατρο Μακάριος Γ’, Σχολής Τυφλών), συνεχίζεται και πάλι στην Κύπρο (Παρασκευή 25 και Σάββατο 26 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου), πριν μεταφερθεί σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.
Ακολουθεί η Δωδώνη (Τετάρτη 6 Αυγούστου, Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης), οι Φίλιπποι (Σάββατο 9 Αυγούστου, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων – στο πλαίσιο του 68ου Φεστιβάλ Φιλίππων), το Δίον (Τετάρτη 13 Αυγούστου, Αρχαίο Θέατρο Δίου – Φεστιβάλ Ολύμπου), τα Νέα Μουδανιά (Σάββατο 23 Αυγούστου, Αμφιθέατρο Ν. Μουδανιών) και το Κιλκίς (Πέμπτη 28 Αυγούστου, Θέατρο Λόφου Αγίου Γεωργίου).
Η διαδρομή κορυφώνεται στη Θεσσαλονίκη (Κυριακή 31 Αυγούστου, Θέατρο Δάσους – 11ο Φεστιβάλ Δάσους), ενώ ολοκληρώνεται στην Αττική, με δύο τελευταίους σταθμούς: το Θέατρο Βράχων "Μελίνα Μερκούρη" (Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου) και το Κηποθέατρο Παπάγου (Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου).
Δείτε φωτογραφίες από την παράσταση στην Επίδαυρο








Ποιοι παρακολούθησαν την πρεμιέρα
Στην πρεμιέρα έδωσαν το "παρών" άνθρωποι από τον χώρο του θεάτρου, της πολιτικής, της δημοσιογραφίας και της εκπαίδευσης, στηρίζοντας με την παρουσία τους αυτή τη σπουδαία συμπαραγωγή.





Προπώληση εισιτηρίων: more.com
Περισσότερες πληροφορίες
ζ – η – θ, Ο Ξένος
Ερευνητικό εγχείρημα που φιλοδοξεί να ανοίξει νέους δρόμους στην απόδοση των ομηρικών επών στη σκηνή. Ο σκηνοθέτης Μιχαήλ Μαρμαρινός παρουσιάζει μια δραματουργική σύνθεση βασισμένη στις ραψωδίες ζ, η και θ της «Οδύσσειας», εστιάζοντας στον Οδυσσέα ως ξένο και περιπλανώμενο. Η παράσταση έχει τον υπότιτλο: «Μια επιστροφή στις πηγές: Επίσκεψη σε τρεις ραψωδίες της Οδύσσειας».