"Forget me not" του Tristan Bernays: Τέσσερα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν το δείτε

Η Μυρτώ Γκόνη επισημαίνει τέσσερα πράγματα που αξίζει να γνωρίζουμε πριν παρακολουθήσουμε το συγκινητικό και πολυδιάστατο έργο "Forget me not" του Tristan Bernays στο Αλάμπρα.

Forget me not Γκέλυ Καλαμπάκα©

Το "Forget me not" του Tristan Bernays είναι ένα από τα έργα που ξεχωρίζουν για την πρωτοτυπία και τη βαθιά συναισθηματική απήχησή τους. Το κείμενο χαρακτηρίζεται από ποιητική γραφή, έντονη συναισθηματική φόρτιση και μια μινιμαλιστική σκηνική προσέγγιση, που αφήνει χώρο στη φαντασία του θεατή. Εξερευνά τη θνητότητα, τη μνήμη και την έννοια του ανήκειν, ενώ αγγίζει και φιλοσοφικά ερωτήματα για τη φύση του χρόνου και της ύπαρξης. Στην παράσταση, που παρουσιάζεται στο θέατρο Αλάμπρα, η Μυρτώ Γκόνη και ο Κωνσταντίνος Μπιμπής ενώνουν τις δυνάμεις τους, όχι μόνο στη σκηνή αλλά και πίσω από αυτή, συνυπογράφοντας τη σκηνοθεσία, τη μετάφραση και τη δραματουργία. Η Μυρτώ Γκόνη επισημαίνει τέσσερα πράγματα που αξίζει να γνωρίζουμε πριν παρακολουθήσουμε αυτό το συγκινητικό και πολυδιάστατο έργο.

Forget me not
Γκέλυ Καλαμπάκα©

Το έργο

Με το που διαβάσαμε το έργο και οι δύο καταλάβαμε ότι είναι ο καμβάς που ψάχναμε τόσο καιρό για να εργαστούμε μαζί επί σκηνής. Είναι ένα έργο πολύ μεγάλων απαιτήσεων από τους παίχτες που θα επωμιστούν τα δύο πρόσωπα γιατί έχει μια ταχύτητα και κάτι βασανιστικά ανεκπλήρωτο και στις 33 σκηνές του. Εντωμεταξύ μέσα σε μία ώρα μιλάει για τα πιο παλιά ζητήματα της ζωής όπως την αγάπη, την απώλεια, τον εαυτό, τον Άλλον, με μια δραματουργική πρόταση πολύ καινούρια.

Η αγάπη και η μνήμη

Ο συγγραφέας δεν βάζει ποτέ τα δύο πρόσωπα να στοχάζονται για την αγάπη ή για την μοναξιά ή για όλα αυτά που συνήθως οι θεατρικοί ήρωες μονολογούν. Αυτό είναι και το πολύ ενδιαφέρον με αυτό το έργο: Οι ήρωες δεν μιλάνε για την αγάπη αλλά αγαπάνε. Δηλαδή ο Bernays μας παραδίδει μια σεκάνς πολλών σκηνών, που μέσα από τη δράση τουςαναγνωρίζουμε ένα ζευγάρι που αγαπάει και αγωνίζεται αυτό να κρατήσει για πάντα. Δεν μιλάνε και πολύ για το πώς τα καταφέρνουν αλλά τα καταφέρνουν. Οι ήρωες δεν φλυαρούν. Οι ήρωες δρουν. Με αυτό ως κεντρική γραμμή ευθυγραμμισμένη στο πνεύμα το Bernays δουλέψαμε με αυτοσχεδιασμούς και παραδώσαμε τη δική μας διασκευή του έργου.

Forget me not
Γκέλυ Καλαμπάκα©

Οι συναισθηματικές πτυχές

Θέλαμε να αναδείξουμε στη σκηνή μια βεντάλια ψυχολογικών δράσεων και αντιδράσεων μεταξύ ενός ζευγαριού που διαπραγματεύεται τα θέματα που όλοι μας σε κάποιο βαθμό έχουμε ζήσει. Σημαντικό για εμάς είναι να αναγνωρίζουν οι θεατές και στα δύο πρόσωπα τη σημαντική προσπάθεια που καταβάλουν να παραμείνουν ενωμένα στο πέρασμα του χρόνου. Να μην δικαιώνεται κανείς και να νικάνε και οι δύο. Εκεί πιστεύω βρίσκονται και οι καλύτερες στιγμές στην παράσταση, όταν οι ήρωες στην χειρότερη στιγμή τους διατηρούν μια απαράμιλλη τρυφερότητα που στο τέλος ελπίζουμε να υπερισχύει.

Το μήνυμα

"Η ζωή θα σε συνθλίψει στο τέλος" που λέει και ο φίλος μας ο Σάμιουελ Μπέκετ. Πριν φτάσεις όμως στο τέλος της, η ίδια η ζωή διαστέλλεται, αν αγαπάς. Και έτσι το τέλος δεν έχει τελικά και μεγάλη σημασία. Αν φύγουν με αυτό οι θεατές μας κατηφορίζοντας την Στουρνάρη θα είναι μια κερδισμένη παράσταση.

Προπώληση: more.com

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Forget me not

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 75 '

Μια συγκινητική ιστορία ενός ζευγαριού που «παίζει» με το χρόνο, απ’ το πρώτο τους βλέμμα μέχρι την τελευταία τους ανάσα, αναδεικνύοντας την προσπάθειά τους να παραμείνουν ενωμένοι, μάς δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον πολυβραβευμένο συγγραφέα. Σε κάθε ανάμνηση οι χαρακτήρες είναι κάπου αλλού, σε διαφορετικό χρόνο, και συχνά κάποιοι άλλοι. Σαν δυο ατρόμητοι εξερευνητές ταξιδεύουν σε νέους κόσμους. Στο μέλλον και το παρελθόν τους. Στη γνωριμία, στη γέννηση του παιδιού τους, στα βαθιά τους γεράματα, στη λήθη του έρωτα τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Πέντε ραντεβού στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Με σύγχρονα ελληνικά έργα, μία επανάληψη, δύο πολυαναμενόμενες ξένες μετακλήσεις και μια σημαντική πολιτική μαρτυρία συνεχίζεται το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, σε Μικρή Επίδαυρο και Πειραιώς 260, την εβδομάδα 10-16 Ιουλίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
09/07/2025

Ακρόαση από το θέατρο Αγγέλων Βήμα με προορισμό τη θεατρική Αυστραλία

Ένα θεατρικό αφιέρωμα στη σύγχρονη δραματουργία της Αυστραλίας ετοιμάζει το Αγγέλων Βήμα για τη σεζόν 2025-26.

"Η θάλασσα και ο γέρος": Ο Τάσος Νούσιας στον συγκλονιστικό ρόλο του Σαντιάγο, στην Ηλιούπολη

Ο βραβευμένος Τάσος Νούσιας πρωταγωνιστεί, για 2η χρονιά, στην παράσταση "Η Θάλασσα και ο Γέρος" – μια θεατρική μεταφορά του αριστουργήματος του Έρνεστ Χέμινγουεϊ "Ο Γέρος και η Θάλασσα", σε σκηνοθεσία Μαρλέν Καμίνκσι.

"Στο τσακ!" της Δήμητρας Παπαδοπούλου – Η ξεκαρδιστική κωμωδία επιστρέφει

Η ανατρεπτική κωμωδία της Δήμητρας Παπαδοπούλου "Στο τσακ!" επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Αλέκος Αλεξανδράκης και υπόσχεται γέλιο μέχρι δακρύων, μέσα από παρεξηγήσεις, σύγχρονες σχέσεις και... εκπλήξεις στο τσακ.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου συνεχίζει την καλοκαιρινή της περιοδεία

Έχοντας ήδη επισκεφτεί κάποια θέατρα της Ελλάδας και του εξωτερικού, η κατά Τερζόπουλο "Ορέστεια" συνεχίζει να περιοδεύει με τελευταίο σταθμό το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

Αποκλειστικό: Ένα θερινό σινεμά γεννιέται στο Επί Κολωνώ

Το Επί Κολωνώ είναι μια κυψέλη πολιτισμού που δεν σταματά να ονειρεύεται και να μοιράζεται ιδέες και εμπειρίες. Φέτος, μετατρέπει την αυλή του σε θερινό σινεμά, προσκαλώντας μας σε βραδιές ποιοτικού ανεξάρτητου κινηματογράφου, κάτω απ’ τον πλάτανο.

"Ιφιγένεια / Βορά": Από τον βωμό της Αυλίδας, στη σκηνή της Πειραιώς

"Ήρθα εδώ, να δω τη θάλασσα, να διαλογιστώ, ν’ αλλάξω. Πάντα μπορείς να ξαναρχίζεις…". Με αυτή τη φράση ξεκινά το ταξίδι της Ιφιγένειας, όχι στην Αυλίδα αυτή τη φορά, αλλά στην Πειραιώς 260, μέσα από τον θεατρικό μονόλογο "Ιφιγένεια / Βορά", σε κείμενο της Βίβιαν Στεργίου και σκηνοθεσία της Αικατερίνης Παπαγεωργίου.