Ο θεατρικός κόσμος αποτίει φόρο τιμής στο Πολυτεχνείο

Η απόφαση ορισμένων θεάτρων να διακόψουν τις παραστάσεις, αλλά και το ανέβασμα έργων ως φόρος τιμής, αποτυπώνουν τον σεβασμό στη μνήμη και τα ιδανικά του Πολυτεχνείου.

Τάνκ/’Όλη νύχτα εδώ Θέατρο Τέχνης Φώτης Σκουρλέτης

Ο εορτασμός του Πολυτεχνείου αποτελεί μια ημέρα μνήμης και περισυλλογής, με τον κόσμο του θεάτρου να συμμετέχει με τρόπους που αντανακλούν την κοινωνική και ιστορική σημασία της: είτε μέσω της παύσης παραστάσεων σε ένδειξη σεβασμού, είτε μέσω της δημιουργίας έργων που φωτίζουν την ιστορία και τις αξίες της εξέγερσης. Τα  θέατρα που ανακοίνωσαν πως επιλέγουν να παραμείνουν κλειστά, αποτίοντας φόρο τιμής στα γεγονότα και το μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι το Άλφα – "Ληναίος - Φωτίου” που θα παραμείνει κλειστό στις 16 και 17 Νοεμβρίου, το Αθηνά στις 17 Νοεμβρίου, ενώ το ίδιο ισχύει και για το Coronet. Πιθανώς κι άλλα θέατρα του κέντρου να παραμείνουν κλειστά, γι’ αυτό προτείνεται να επικοινωνήσετε με τα θέατρα πριν από οποιαδήποτε θεατρική σας έξοδο.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν καλλιτέχνες που θεωρούν ότι η τέχνη πρέπει να παραμένει ενεργή, ακόμα και αυτές τις ημέρες. Μέσω παραστάσεων που αναφέρονται στη Δημοκρατία, την Ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, επιχειρούν να προσφέρουν έναν τρόπο σύνδεσης με την ιστορία. Κάθε προσέγγιση αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο της τέχνης ως φορέα μνήμης και κοινωνικής ευαισθητοποίησης.

 

Τάνκ/’Όλη νύχτα εδώ Θέατρο Τέχνης
Φώτης Σκουρλέτης

 

Παραστάσεις προς τιμήν της Επετείου

Το Θέατρο Τέχνης "Κάρολος Κουν” τιμά την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου παρουσιάζοντας την πολυβραβευμένη παράσταση "Τάνκ/Όλη Νύχτα Εδώ” σε ειδική επετειακή παράσταση, την Κυριακή 17 Νοεμβρίου στις 12:00, στη σκηνή της Φρυνίχου 14. Η παράσταση, βασισμένη στο βιβλίο "Όλη Νύχτα Εδώ” σε επιμέλεια Ιάσονα Χανδρινού, έχει δραματουργία από την ομάδα RMS MΑΤΑROΑ και σκηνοθεσία του Μάνου Βαβαδάκη. Πρωτοπαρουσιάστηκε με επιτυχία κατά την περίοδο 2023-24 και απέσπασε το Βραβείο Επιτελεστικών Τεχνών 2024 από την Ελληνική Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών (ΕΛ.Ε.Κ.ΘΕ.Π.ΤΕ) . Η σκηνογραφία είναι της Μαρίνας Νικητοπούλου, οι φωτισμοί της Μαριέττας Παυλάκη. Ερμηνεύουν: Κατερίνα Ζησούδη, Ειρήνη Μακρή, Μάνος Βαβαδάκης. 

Η παράσταση βασίζεται σε προφορικές μαρτυρίες πρωταγωνιστών των γεγονότων, όπως κατεγράφησαν από τον ιστορικό Ιάσονα Χανδρινό στο ομώνυμο βιβλίο, καθώς και σε αρχειακό υλικό. Μέσα από τη δραματοποίηση, τη μουσική και την αφήγηση, αναδεικνύεται η σημασία της μνήμης και οι αξίες της αλληλεγγύης, της ενσυναίσθησης και της ελευθερίας. Μετά την ειδική παράσταση, θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συντελεστές. Η παράσταση απευθύνεται σε κοινό άνω των 12 ετών και ήδη παρουσιάζεται σε σχολεία με πρωινές προβολές.

Αν ήμουν κόκκινο, θέατρο σημείο 2024-25
Κική Παπαδοπούλου

Περίπου έναν μήνα μετά, στις 7 Δεκεμβρίου, το Θέατρο Σημείο θα παρουσιάσει σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Διαμαντή το νέο έργο του Άκη Δήμου, "Αν ήμουν κόκκινο”, εμπνευσμένο από τη θρυλική θεατρική συγγραφέα Λούλα Αναγνωστάκη. Το έργο δημιουργήθηκε κατά παραγγελία από το Θέατρο Σημείο, στο πλαίσιο της επετείου των 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Πρωταγωνιστούν οι Ιωάννα Μακρή και Ελίνα Παπαθεοδώρου.

"Το "Αν ήμουν κόκκινο" περιγράφει μια απρόσμενη συνάντηση. Η Λούλα έχει απομονωθεί σ’ ένα δωμάτιο ξενοδοχείου κι εκεί αναμετράται με τον μεγαλύτερο εχθρό όλων των συγγραφέων, την λευκή σελίδα που περιμένει να γραφτεί. Ξαφνικά, ακούγεται ένα χτύπημα στην πόρτα και μια άγνωστη εισβάλει στο δωμάτιο – η Άννα. Φοράει στο λαιμό λευκά διαμάντια και στο χέρι της κρατάει ένα ζευγάρι γόβες, κατακόκκινες. Στο ίδιο χρώμα "του πάθους και της ήττας" είναι και οι κουβέντες των δυο γυναικών, για συζύγους κι εραστές, για την Αριστερά και τον Εμφύλιο, για την επανάσταση και το συμβιβασμό, για τον έρωτα και το θάνατο. Κρασί, ουίσκι και τσιγάρα, τραγούδια, δάκρυα και γέλια, μαύρα γυαλιά, κόκκινες γόβες και λευκά διαμάντια – όλα αυτά συνθέτουν το τέλειο περιβάλλον για μια βραδιά που "προμηνύεται θεαματική"”.

Προπώληση: more.com

 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Πέντε ραντεβού στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Με σύγχρονα ελληνικά έργα, μία επανάληψη, δύο πολυαναμενόμενες ξένες μετακλήσεις και μια σημαντική πολιτική μαρτυρία συνεχίζεται το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, σε Μικρή Επίδαυρο και Πειραιώς 260, την εβδομάδα 10-16 Ιουλίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
09/07/2025

Ακρόαση από το θέατρο Αγγέλων Βήμα με προορισμό τη θεατρική Αυστραλία

Ένα θεατρικό αφιέρωμα στη σύγχρονη δραματουργία της Αυστραλίας ετοιμάζει το Αγγέλων Βήμα για τη σεζόν 2025-26.

"Η θάλασσα και ο γέρος": Ο Τάσος Νούσιας στον συγκλονιστικό ρόλο του Σαντιάγο, στην Ηλιούπολη

Ο βραβευμένος Τάσος Νούσιας πρωταγωνιστεί, για 2η χρονιά, στην παράσταση "Η Θάλασσα και ο Γέρος" – μια θεατρική μεταφορά του αριστουργήματος του Έρνεστ Χέμινγουεϊ "Ο Γέρος και η Θάλασσα", σε σκηνοθεσία Μαρλέν Καμίνκσι.

"Στο τσακ!" της Δήμητρας Παπαδοπούλου – Η ξεκαρδιστική κωμωδία επιστρέφει

Η ανατρεπτική κωμωδία της Δήμητρας Παπαδοπούλου "Στο τσακ!" επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Αλέκος Αλεξανδράκης και υπόσχεται γέλιο μέχρι δακρύων, μέσα από παρεξηγήσεις, σύγχρονες σχέσεις και... εκπλήξεις στο τσακ.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου συνεχίζει την καλοκαιρινή της περιοδεία

Έχοντας ήδη επισκεφτεί κάποια θέατρα της Ελλάδας και του εξωτερικού, η κατά Τερζόπουλο "Ορέστεια" συνεχίζει να περιοδεύει με τελευταίο σταθμό το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

Αποκλειστικό: Ένα θερινό σινεμά γεννιέται στο Επί Κολωνώ

Το Επί Κολωνώ είναι μια κυψέλη πολιτισμού που δεν σταματά να ονειρεύεται και να μοιράζεται ιδέες και εμπειρίες. Φέτος, μετατρέπει την αυλή του σε θερινό σινεμά, προσκαλώντας μας σε βραδιές ποιοτικού ανεξάρτητου κινηματογράφου, κάτω απ’ τον πλάτανο.

"Ιφιγένεια / Βορά": Από τον βωμό της Αυλίδας, στη σκηνή της Πειραιώς

"Ήρθα εδώ, να δω τη θάλασσα, να διαλογιστώ, ν’ αλλάξω. Πάντα μπορείς να ξαναρχίζεις…". Με αυτή τη φράση ξεκινά το ταξίδι της Ιφιγένειας, όχι στην Αυλίδα αυτή τη φορά, αλλά στην Πειραιώς 260, μέσα από τον θεατρικό μονόλογο "Ιφιγένεια / Βορά", σε κείμενο της Βίβιαν Στεργίου και σκηνοθεσία της Αικατερίνης Παπαγεωργίου.