Η "Πεντάμορφη και το Τέρας" έρχεται στον "Ελληνικό Κόσμο" σε μια παράσταση κλασικού μπαλέτου

Ένα λαϊκό παραμύθι-έργο τέχνης από την Εθνική Όπερα και Μπαλέτο του Chid (Σιντ) της Ουκρανίας με τους κορυφαίους σολίστ και το κορ ντε μπαλέ που αποτελείται από 60 συντελεστές.

Πεντάμορφη και το Τέρας

Η "Πεντάμορφη και το Τέρας" έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μια παράσταση κλασικού μπαλέτου στις 17, 18 και 19 Μαΐου, από την Εθνική Όπερα και Μπαλέτο του Cnid (Σιντ) της Ουκρανίας με τους κορυφαίους σολίστ και το κορ ντε μπαλέ που αποτελείται από 60 συντελεστές. Η παράσταση αποκαλύπτει τη μεγάλη δύναμη της αγάπης – την ικανότητα να βλέπεις πραγματική, εσωτερική ομορφιά ακόμη και κάτω από τη μάσκα της εξωτερικής ασχήμιας, να αγωνίζεσαι για τη νίκη επί του θανάτου, να προωθείς την ηθική αναγέννηση, να εμπνέεις ηρωισμό και αυτοθυσία.

Όταν μία πολύ φτωχή κοπέλα για να γλιτώσει τον πατέρα της από μπελάδες αναγκάζεται να μείνει για μήνες δίπλα σε ένα τέρας, φαινομενικά αποκρουστικό, συνειδητοποίησε πόσο εγκλωβισμένη ήταν στις πεποιθήσεις της και πώς αυτό που έβλεπε, την απομάκρυνε από την αλήθεια που αναζητούσε στη ζωή της. Όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμα έχουν καταστήσει την "Πεντάμορφη και το Τέρας" ένα από τα πιο διδακτικά παραμύθια όλων των εποχών. 

Πεντάμορφη και το Τέρας

Η παράσταση είναι αφιερωμένη σε μικρούς και μεγάλους και έρχεται στην Αθήνα από το σπουδαίο μπαλέτο του Chid, που αποτελείται από κορυφαίους χορευτές εκπαιδευμένους σε μία από τις παλαιότερες σχολές κλασικού μπαλέτου της Ουκρανίας. 

Το μπαλέτο αυτό βασίζεται σε μια αρχαία ιστορία που μας ήρθε από τα βάθη των αιώνων. Για πρώτη φορά, μια από τις εκδοχές της δημοσιεύτηκε το 1553, στη συλλογή του Ιταλού συγγραφέα Τζιοβάνι Φρανσέσκο Στραπατσιόλα και τον 18ο αιώνα, η πλοκή αυτή εμφανίστηκε στα έργα δύο Γάλλων συγγραφέων, της Σουζάν Μπαρμπό ντε Βιλενέβ και της Ζαν Μαρί Λεπρένς ντε Μπομόν. Από τότε άρχισε το ταξίδι της σε όλη την Ευρώπη. Και με την έλευση του κινηματογράφου και των κινουμένων σχεδίων, το παραμύθι της "Πεντάμορφης και του Τέρατος" γίνεται ένα από τα πιο πετυχημένα μπεστ σέλερ του κόσμου.

Πεντάμορφη και το Τέρας

Στην παράσταση αυτή, μια μαγική ιστορία αγάπης, συνδυάζεται με την υπέροχη μουσική μεγάλων συνθετών διαφορετικών εποχών - μετρ του αυστηρού και εκλεπτυσμένου μπαρόκ, του αισθησιακού ρομαντισμού και της επαναστατικής μουσικής του 20ού αιώνα. Περιλαμβάνει συνθέσεις των Γιόχαν Στράους, Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, Λεό Ντελίμπ, Ζακ Όφενμπαχ, Γιόχαν Πάχελμπελ, Ερίκ Σατί και Γκούσταβ Χολστ. Μαζί με τα μοναδικά σκηνικά και κοστούμια, στη σκηνογραφία της παράστασης χρησιμοποιούνται σύγχρονες τεχνολογίες πολυμέσων και στοιχεία του θεάτρου σκιών. Η χορογραφία του μπαλέτου συνδυάζει τόσο κλασικές όσο και σύγχρονες τεχνικές.

Πεντάμορφη και το Τέρας

Στην παράσταση, αντικείμενα θα ζωντανέψουν, αντανακλάσεις σε καθρέφτες, όπου μπορούμε να δούμε τον έναστρο ουρανό, τις εικόνες της "Πεντάμορφης και του Τέρατος" ή ένα ζεστό γαλλικό χωριό. Οι κουρτίνες θα είναι μια πολύπλοκη συνύφανση κλαδιών, ριζών - ένα είδος μαγικού δέντρου ή, ένα δέντρο γνώσης, από τα κλαδιά του οποίου υφαίνεται ένα μαγικό πλαίσιο, κατασκευασμένο με το στυλ του μεγάλου αρχιτέκτονα Άντονι Γκάουντι.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2024

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.

"Farewell / Εν τόπω χλοερώ": Η ομάδα του "Nostalgia generation" ξαναχτυπά

Σε συνέχεια της περσινής sold-out παράστασης, οι Ντουθ φέρνουν το δεύτερο μέρος ενός ζωντανού sitcom που μιλά για τις ανεξάντλητες πιθανότητες και τις χαμένες ευκαιρίες των millennials.