"Generation Lost": Ένα έργο για τους millennials στο Εθνικό

Η Κατερίνα Γιαννοπούλου σκηνοθετεί το έργο του Γρηγόρη Λιακόπουλου που εξερευνά τις ματαιώσεις και τις δυσκολίες των γεννημένων μεταξύ 1981-1996, μέσα από έρευνα και συνεντεύξεις.

Generation Lost Ελίνα Γιουνανλή©

Το Εθνικό θέατρο (σκηνή "Νίκος Κούρκουλος") παρουσιάζει από τις 28 Μαρτίου το "Generation Lost" του Γρηγόρη Λιακόπουλου, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Γιαννοπούλου. Μια παράσταση για όσους/ες ανήκουν στη γενιά των millennials, αλλά και για όσους/ες ταυτίζονται με τα όνειρα και τις απογοητεύσεις της. Μια παράσταση για όλους τους παγιδευμένους σε σώματα ενηλίκων εφήβους. Τελικά ποιοι είναι οι millennials; Είναι μια εγωκεντρική ή μια χαμένη γενιά; 

Ερμηνεύουν: Δάφνη Δρακοπούλου, Γιώργος Κισσανδράκης, Γωγώ Παπαϊωάννου, Μιχάλης Πητίδης Βασίλης Σαφός.

Οι γεννημένοι/ες μεταξύ 1981-1996 είναι η πρώτη μεταπολεμική γενιά που είναι φτωχότεροι/ες από τους γονείς τους. Δεν έχουν βιώσει πόλεμο, κατοχή ή εξορία, έχουν όμως δει τις ελπίδες τους να συντρίβονται και έχουν οδηγηθεί σε μια υπαρξιακή απογοήτευση, βέβαιοι/ες πως το μέλλον δεν μπορεί παρά να είναι ακόμα χειρότερο. Πέρασαν τα νεανικά τους χρόνια μαθαίνοντας ξένες γλώσσες και συλλέγοντας πτυχία, μόνο και μόνο για να τα δουν να καθίστανται άχρηστα εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων 50 χρόνων. Είναι μια γενιά παγιδευμένη στην εφηβεία της, αιώνιοι/ες έφηβοι/ες που θα νιώθουν για πάντα ξένοι/ες στον κόσμο των ενηλίκων.

Generation Lost
Ελίνα Γιουνανλή©

Generation Lost
Ελίνα Γιουνανλή©

Το "Generation Lost" είναι ένα μελαγχολικό αλλά και γεμάτο χιούμορ ρέκβιεμ για μια γενιά και τα είδωλά της. Ένα έργο που αρνείται να εστιάσει σε μεμονωμένους πρωταγωνιστές και παρουσιάζει μια πολυφωνία εμπειριών και βιωμάτων, συνδυάζοντας μυθοπλασία και τεκμηρίωση, ώστε να παρουσιάσει τη Γενιά Υ σε όλη της την πολυπλοκότητα και ποικιλομορφία.

Το έργο βασίστηκε σε έρευνα και συνεντεύξεις σε έξι ευρωπαϊκές πόλεις και γράφτηκε στο πλαίσιο του προγράμματος New Stages Southeast του Ινστιτούτου Γκαίτε. Βραβεύτηκε στο Όμπερχαουζεν της Γερμανίας ως ένα από τα πέντε καλύτερα έργα που προέκυψαν από το πρόγραμμα αυτό. Μετά την πρεμιέρα στο Εθνικό Θέατρο, θα ανέβει το έργο στο National theater του Μάνχαϊμ.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελήθηκε η Νίκη Ψυχογιού, η μουσική είναι του Γιάννη Βεσλεμέ και οι φωτισμοί σχεδιάστηκαν από τη Χριστίνα ΘανάσουλαΧειριστής κάμερας επί σκηνής θα είναι ο Κωνσταντίνος Καρδακάρης.

Generation Lost
Ελίνα Γιουνανλή©

Σε συνέντευξή της στο "α" (στο πλαίσιο της έκδοσης του ετήσιου ένθετου θεάτρου), η Κατερίνα Γιαννοπούλου, η πρώτη γυναίκα που έγινε καλλιτεχνική διευθύντρια της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού, είχε δηλώσει: "Μου αρέσει να ανεβάζω στη σκηνή κείμενα και ιστορίες που είτε δεν έχουν ξαναπαιχτεί είτε δεν ανήκουν στο mainstream αφήγημα και νομίζω ότι αυτός είναι ο βασικός λόγος που ασχολούμαι με τη σκηνοθεσία. Φέτος για πρώτη φορά ανεβάζω ένα κείμενο που προέκυψε και από προσωπικά μου βιώματα, το "Generation lost" του Γρηγόρη Λιακόπουλου, στο οποίο έχουμε κάνει μια μεγάλη έρευνα για τους Έλληνες millennials. Αφορμή γι’ αυτό το πρότζεκτ ήταν η ανάγκη να μιλήσουμε εμείς οι ίδιοι για την εμπειρία μας και να μη χαρακτηριζόμαστε συνεχώς από τρίτους. Βασικό κομμάτι της προσέγγισής μου είναι η έρευνα, ώστε να βρω τα υλικά που αποκαλύπτουν πτυχές του κειμένου τις οποίες δεν θα μπορούσε να φανταστεί κάποιος απλώς διαβάζοντάς το. Με γοητεύουν πολύ οι πιο underground ιστορίες· ίσως να φταίνε ο Φασμπίντερ και ο Τζάρμους γι’ αυτό, όμως αισθάνομαι πιο οικεία με τις ιστορίες αυτές, παρά με τις πιο clean cut αφηγήσεις".

>> Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Κατερίνας Γιαννοπούλου (καθώς και τις συνεντεύξεις που παραχώρησαν η Λένα Κιτσοπούλου και η Στεφανία Γουλιώτη στο "α"), εδώ:

Διαβάστε Επίσης

Generation Lost
Ελίνα Γιουνανλή©

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
02/05/2024

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.