Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Όλα όσα θα δούμε ως το προσεχές καλοκαίρι

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των παραστάσεων του πειραϊκού θεάτρου ως το καλοκαίρι.

Πλατόνοφ Αντόλφ Σαπίρο Σταύρος Χαμπάκης©

Με το παρακάτω σημείωμα, ο Νίκος Διαμαντής, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, προλόγισε το πρόγραμμα των παραστάσεων, των δράσεων και των εκδηλώσεων που θα "τρέξουν" ως το καλοκαίρι του 2024.

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ανοίγεται στην Άνοιξη του 2024. Αναζητά το μικρό και το μεγάλο, το επείγον και το κανονικό, το αθέατο αλλά και την κανονική ζωή. Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά πιστό στο όραμα του συμμετοχικού ουμανισμού ενεργεί ως τόπος διασταυρούμενων απόψεων, ως τόπος επάλληλων συνδυασμών, σκέψης, θεωρίας και αισθητικής.

Το πρόγραμμα της Κεντρικής Σκηνής

Στις 21 Φεβρουαρίου προγραμματίζεται η πρεμιέρα του πολυαναμενόμενου "Πλατόνωφ". Την παράσταση σκηνοθετεί ο κορυφαίος Ρώσος σκηνοθέτης Άντολφ Σαπίρο, που επί χρόνια έχει εντρυφήσει στη τσεχοφική δραματουργία, και εδώ συνεργάζεται με μια ομάδα Ελλήνων ηθοποιών: Γιώργος Χριστοδούλου, Παναγιώτα Βλαντή, Όμηρος Πουλάκης, Ιώβη Φραγκάτου, Σπύρος Ιωάννου, Δημήτρης Καραμπέτσης, Έρρικα Μπίγιου, Κώστας Φλωκατουλας, Γιώργος Ηλιόπουλος, Θανάσης Ζερίτης, Ειρήνη Καζάκου, Θανάσης Βλαβιανός.

Τον Μάιο (από 10 /5), ο Παντελής Φλατσούσης, εκ των πλέον ανερχόμενων Ελλήνων σκηνοθετών, που ασχολείται ιδιαίτερα με θέματα ελληνικής ιστορίας και ταυτότητας, ετοιμάζει σε δικό του κείμενο την παράσταση "Άτλας της δεκαετίας του 2000": Μία παράσταση που με την συνθήκη του show και με εκτεταμένη χρήση τεχνολογίας, live video και ζωντανή μουσική επιχειρεί να ξαναθυμηθεί τα χρόνια της δεκαετίας του 2000 και να δώσει μαζί με το κοινό απαντήσεις. Η διανομή θ' ανακοινωθεί προσεχώς.

Αλίφειρα
Ραφαήλ Σουλιώτης©
"Αλίφειρα"

Το πρόγραμμα της Σκηνής Ωμέγα

Στις 5 Φεβρουαρίου, κάνει πρεμιέρα το νέο έργο του Ανδρέα Στάικου, "Αλίφειρα" σε δική του σκηνοθεσία και πρωτότυπη μουσική του Νίκου Ξυδάκη. Πρόκειται για μια πικρή κωμωδία, που παίρνει τον τίτλο της από μια αρχαία πόλη στην νοτιοδυτική Αρκαδία, ήδη ερειπωμένη και λησμονημένη στις περιηγήσεις και περιγραφές του Παυσανία. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Δημήτρης Πασσάς, Ελένη Ζαραφίδου, Εμμανουέλα Κοντογιώργου, Αιμιλία Μήλιου.

Στις 6 Μαρτίου, ανεβαίνει η αιματοβαμμένη ιστορία της οικογένειας Τσέντσι, όπως τη μετέφερε ο Πέρσι Σέλλεϊ με τη μορφή ενός έμμετρο Ελισαβετιανού δράματος. Πρόκειται για την αληθινή και αποτρόπαιη ιστορία του οίκου των Τσέντσι της Ρώμης (1599), μια ιστορία παιδοκτονίας, αιμομιξίας και πατροκτονίας, που εδώ θα δούμε σε νέα εκδοχή από τη Μαριλίτα Λαμπροπούλου: Οι "Τσέντσι 1599-1820-2024", σε δραματουργική επεξεργασία της Μαριλίτας Λαμπροπούλου και του Γιάννη Νταλιάνη, και σκηνοθεσία της Μαριλίτας Λαμπροπούλου. Ερμηνεύουν: Γιάννης Νταλιάνης, Ελίζα Σκολίδη, Ελένη Ζαραφίδου, Πανάγος Ιωακείμ, Γιώργος Κορομπίλης, Χρήστος Παπαδόπουλος, Βασίλης Βούνος, Δημήτρης Κολιός.

Κατάματα ΔΘΠ
"Κατάματα"

Στο Φουαγιέ του Θέατρου, θα φιλοξενηθούν οι περφόρμανς: "Κατάματα" (από 2/3), σε κείμενο, σκηνοθεσία & πρωτότυπη μουσική του Γιώργου Καλογερόπουλου. Μια ιστορία για τον άνθρωπο απέναντι στο άγνωστο. Ο άνθρωπος που επαναστατεί, ερωτεύεται, γεννά, μεγαλώνει, ζει και πεθαίνει. Και η Εξουσία, ένα ανθρώπινο δημιούργημα που ελέγχει, που απαγορεύει την απόκλιση και υπονομεύει τη διαφορετικότητα. Επίσης, η "Δεσποινίς Τζούλια" του Στρίντμπεργκ, σε σύλληψη & σκηνοθεσία  του Πάνου Κούγια (από 18/4), ιδωμένη μέσα απ’ τον κώδικα της σιωπής. Τα δρώντα πρόσωπα της παράστασης, εξερευνούν τα όρια της μοναξιάς γύρω από τη κοσμογονική διερώτηση: "Είναι ο έρωτας ένα ανθρώπινο αυτοάνοσο;".

Επίσης, στο Φουαγιέ θα παρουσιάζεται η παράσταση της παιδικής σκηνής του ΔΘΠ, "Αγγελίνα" της Ξένιας Καλογεροπούλου (από 7/2), μια ιστορία για την αξία και τη δύναμης της αγάπης", σε σκηνοθεσία της Αγγελικής Φράγκου.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
02/05/2024

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.