"Σκηνές από ένα γάμο": Το έργο-σημείο αναφοράς για τις συζυγικές σχέσεις ολοκληρώνει τις παραστάσεις του

Το αριστούργημα του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν σε σκηνοθεσία της Έλενας Καρακούλη με το Νίκο Ψαρρά και τη Μαρίνα Ασλάνογλου για λίγες ακόμα παραστάσεις στο Σύγχρονο Θέατρο.

Σκηνές από ένα γάμο Γιώργος Χατζηνικολάου©

Το σπαρακτικό αριστούργημα του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν "Σκηνές από ένα γάμο" σε σκηνοθεσία της Έλενας Καρακούλη με το Νίκο Ψαρρά και τη Μαρίνα Ασλάνογλου, συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του στο Σύγχρονο Θέατρο για λίγες ακόμα παραστάσεις. Η ικανότατη σκηνοθέτιδα υπογράφει και τη μετάφραση του έργου που γράφτηκε ακριβώς 50 χρόνια πριν, αρχικά ως τηλεοπτική σειρά και έπειτα ως κινηματογραφική ταινία με παγκόσμια επιτυχία. "Χρειάστηκαν δυόμισι μήνες για να γράψω αυτές τις σκηνές. Μου πήρε μια ολόκληρη ενήλικη ζωή για να τις ζήσω" έχει πει ο Μπέργκμαν. 

Σκηνές από ένα γάμο
Γιώργος Χατζηνικολάου©

Πράγματι, η ιστορία της Μαριάννε και του Γιόχαν αποτυπώνει με αδυσώπητη ειλικρίνεια και σχεδόν ντοκουμενταρίστικο ρεαλισμό τα στάδια της φθοράς και της παρακμής μιας συζυγικής σχέσης. Κρατώντας την δομή και τους υπέροχα ειρωνικούς τίτλους των "σκηνών", η Έλενα Καρακούλη σκηνοθετεί τη Μαρίνα Ασλάνογλου και τον Νίκο Ψαρρά σε μια παράσταση για το υπαρξιακό πεδίο συνάντησης, αλλά και σύγκρουσης με τον Άλλον.

Σκηνές από ένα γάμο
Γιώργος Χατζηνικολάου©

Όπως διαβάζουμε στην κριτική του "α", "οι "Σκηνές από ένα γάμο" αποτελούν την ακτινογραφία μιας ζωής δύο ανθρώπων, με την οποία καθένας μπορεί να ταυτιστεί, να αναγνωρίσει κομμάτια του εαυτού του, των σχέσεων ή των μοτίβων συμπεριφοράς του".

Σκηνές από ένα γάμο
Γιώργος Χατζηνικολάου©

Σημείωμα σκηνοθέτη

"Oι δικές μας Σκηνές ξεκινούν από μια γιορτή, μια δημόσια εξομολόγηση αγάπης. Ο Γιόχαν και η Μαριάννε γιορτάζουν τη δέκατη επέτειο του γάμου τους. Διαθέτουν ειλικρίνεια, φαντασία, χιούμορ. Απολαμβάνουν την ασφάλεια της οικογενειακής ζωής και μια καλή επαγγελματική σταδιοδρομία. Από την ιδανική, την φωτογραφίσιμη πλευρά αυτής της σχέσης και την επίδειξη της απόλυτης ευτυχίας περνάμε στην πιο αρετουσάριστη πλευρά του έγγαμου βίου: Εκεί, ανάμεσα σε στοίβες πραγμάτων και λίστες υποχρεώσεων βαλτώνει η καθημερινότητα: Η τρυφερότητα, η απόγνωση, η φθορά, η απιστία, η πλήξη, η σύγκρουση, η βία, ένα πρόχειρο φαγητό, ένα τηλεφώνημα σε πανικό, σχέδια για το μέλλον, μια κοιλάδα δακρύων και ένας ανολοκλήρωτος αποχαιρετισμός. Μια ιστορία μέσα στην οποία όλοι αναγνωρίζουμε κομμάτια του εαυτού μας, ένα κινηματογραφικό σενάριο που άφησε εποχή πριν από 50 χρόνια χωρίς να έχει γεράσει στο ελάχιστο."

Σκηνές από ένα γάμο
Γιώργος Χατζηνικολάου©

Προπώληση εισιτηρίων μέσω more.com

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Σκηνές από ένα γάμο

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 110 '

Ο Γιόχαν και η Μάριαν, ένας ψυχολόγος και μια δικηγόρος, έρχονται αντιμέτωποι με τα στάδια της παρακμής της συζυγικής τους σχέσης -τη φθορά, την πλήξη, την απιστία, τη σύγκρουση και τέλος τον αποχαιρετισμό- στο έργο-σημείο αναφοράς που γράφτηκε πριν από 50 χρόνια, αρχικά ως τηλεοπτική σειρά και έπειτα ως διάσημη κινηματογραφική ταινία. Κρατώντας την δομή και τους υπέροχα ειρωνικούς τίτλους των «σκηνών», η Έλ. Καρακούλη σκηνοθετεί το δημοφιλές έργο σε μια παράσταση για το υπαρξιακό πεδίο συνάντησης, αλλά και σύγκρουσης με τον άλλον. «Χρειάστηκαν δυόμισι μήνες για να γράψω αυτές τις σκηνές. Μου πήρε μια ολόκληρη ενήλικη ζωή για να τις ζήσω» έχει πει ο Μπέργκμαν για το έργο.

Σύγχρονο Θέατρο

Ευμολπιδών 45

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
02/05/2024

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.