Νίκος Ψαρράς, Μαρίνα Ασλάνογλου και Έλενα Καρακούλη μιλούν για τις "Σκηνές από ένα γάμο"

Οι πρωταγωνιστές της θεατρικής μεταφοράς του αριστουργήματος του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν για τις συζυγικές σχέσεις, που παίζεται στο Δημοτικο Θέατρο Πειραιά, καθώς και η σκηνοθέτιδα Έλενα Καρακούλη, μιλούν στο “α” για το έργο σημείο-αναφοράς, για την παράσταση, για το γάμο και την αντοχή της αγάπης.

Σκηνές από ένα γάμο Σπύρος Περδίου©

Ποιο ρόλο ερμηνεύετε στην παράσταση;
Νίκος Ψαρράς: Ο Γιόχαν, τον οποίο ερμηνεύω, είναι καθηγητής στο ψυχοδυναμικό ινστιτούτο του πανεπιστημίου, είναι εξωστρεφής, φιλόδοξος, συνεπής στις υποχρεώσεις του, αγαπά τα ταξίδια και τις ανακαινίσεις. Δηλώνει επίσης "φοβερός εραστής". Κάποια στιγμή συνειδητοποιεί πως η μοναξιά είναι απόλυτη. Είναι παντρεμένος εδώ και 10 χρόνια με τη Μαριάννε κι ενώ φαίνεται ότι η ζωή του είναι ιδανική και δεν του λείπει τίποτα, καταλαβαίνει ότι του λείπει η αγάπη. Βρίσκει μια κατά πολύ νεότερή του σύντροφο και τινάζει τα πάντα στον αέρα.

Μαρίνα Ασλάνογλου: Η Μαριάννε είναι δικηγόρος με ειδίκευση στο οικογενειακό δίκαιο. Είναι στωική, υπομονετική και καλή σύντροφος. Τα έχει όλα τακτοποιημένα και οργανωμένα σε κουτάκια. Δεν είναι όμως παρατηρητική σε ό,τι έχει να κάνει με την σχέση της με τον Γιόχαν κι αυτό θα της κοστίσει. Έρχεται αντιμέτωπη με το δικό της διαζύγιο και την δική της κατάρρευση.

Σκηνές από ένα γάμο
Σπύρος Περδίου©

"Ο γάμος είναι μια κοινωνική σύμβαση. Μπορεί ωστόσο να είναι και μια υπέροχη συνθήκη που βοηθά τους ανθρώπους να εξελιχθούν. Σίγουρα ο αστικός γάμος με τους ρόλους, τις υποχρεώσεις, τις παγίδες και τα σχήματα που περιέχει, μπαίνει στο στόχαστρο του Μπέργκμαν".

Είναι τελικά ο γάμος μια κοινωνική αυταπάτη;
Έλενα Καρακούλη: Ο γάμος είναι μια κοινωνική σύμβαση. Μπορεί ωστόσο να είναι και μια υπέροχη συνθήκη που βοηθά τους ανθρώπους να εξελιχθούν. Σίγουρα ο αστικός γάμος με τους ρόλους, τις υποχρεώσεις, τις παγίδες και τα σχήματα που περιέχει, μπαίνει στο στόχαστρο του Μπέργκμαν. Ο Γιόχαν και η Μαριάννε ασφυκτιούν μέσα στο γάμο τους αν και φαινομενικά όλα πάνε καλά, σχεδόν ιδανικά. Το σίγουρο είναι ότι μαθαίνουν τον εαυτό τους και βαθαίνουν τη σχέση τους αφού χωρίσουν οι δρόμοι τους. 

Ν.Ψ.: Ο γάμος είναι μια σύμβαση και οι άνθρωποι θα έπρεπε να κάνουν ένα συμβόλαιο κάθε πέντε χρόνια, να λήγει και να το ανανεώνουν. Αυτά μας λέει ο Γιόχαν στην πρώτη σκηνη του έργου κάνοντας χιούμορ. Στη διάρκεια του έργου βλέπουμε ότι δεν πιστεύει στον γάμο, τον χλευάζει, τον αμφισβητεί και στο τέλος πια παραδέχεται μια σκληρή αλήθεια ότι το να αγαπάς είναι ένα μεγάλο ταλέντο και ότι αυτός μάλλον δεν το έχει.  Και γάμος χωρίς αγάπη πως να υπάρξει;

Μ.Α.: Ο γάμος είναι το θεμέλιο της οικογένειας. Και απαιτεί σκληρή προσπάθεια και από τις δύο πλευρές για να κρατηθεί ζωντανό το πάθος και η αγάπη. Σαφέστατα υπάρχουν συγκρούσεις και εντάσεις γιατί  ζεις και συμβιώνεις με έναν άνθρωπο τελείως διαφορετικό από σένα. Όταν όμως υπάρχει αγάπη και σεβασμός, όταν ξέρεις να κατανοείς και να μοιράζεσαι έρχονται απίστευτα όμορφες στιγμές και ευτυχισμένες μέρες.

Σκηνές από ένα γάμο
Σπύρος Περδίου©

Οι "Σκηνές από ένα γάμο" είναι στο βάθος ένα έργο για την αντοχή της αγάπης;
Ν.Ψ.:
Είναι ένα έργο για την αγάπη, για την αντοχή της, για το πόσο έχουμε ανάγκη να αγαπάμε και να αγαπιόμαστε αλλά και να μην έρθει μια μέρα που θα αναρωτηθούμε μήπως χάσαμε κάτι σημαντικό, γιατί όταν τεθεί αυτή η ερώτηση είναι αργά στο να δοθεί μια απάντηση.

E.Κ.: Είναι ένα έργο για την ικανότητά μας να αγαπάμε, για την απόγνωση, την αγωνία, την επιθυμία, για την έλλειψη της επιθυμίας, και  για όλα αυτά που ενώνουν και χωρίζουν τους ανθρώπους.

Μ.Α.: Είναι ένα έργο διαχρονικό για τις σχέσεις, για την αγάπη και για την διαχείριση διαφόρων έντονων καταστάσεων μέσα σε ένα γάμο.

Έλενα Καρακούλη
Έλενα Καρακούλη

Που εστιάζει η παράστασή σας;
E.Κ.: Η διασκευή μας εστιάζει στους δύο συζύγους -παραλείποντας τους υπόλοιπους χαρακτήρες- με εξαίρεση την κυρία Ζακόμπι, μια γυναίκα που θέλει διακαώς διαζύγιο. Κρατάμε τη δομή και τους τίτλους της ταινίας, η δραματουργία εμπεριέχει επίσης αποσπάσματα από την τελευταία ταινία του Μπέργκμαν "Saraband” (2003), όπου πρωταγωνιστούν ο Γιόχαν και η Μαριάννε 30 χρόνια μετά. Επίσης, στην παράστασή μας τα πάντα διαδραματίζονται στο σπίτι. Όλα συμβαίνουν εκεί. Το σπίτι είναι σαν ένας ζωντανός οργανισμός που τους περιέχει και τελικά τους καταπίνει. Το σπίτι είναι ο τόπος στον οποίο δεν μπορούν τελικά να επιστρέψουν.

Διαβάστε Επίσης

Επηρέασε αισθητικά την παράσταση η σκηνοθεσία του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά και κινηματογραφική ταινία;
E.Κ.:
Ο κόσμος της ταινίας, η αυτοβιογραφία του Μπέργκμαν καθώς και η "Ανησυχία”, το βιβλίο της κόρης του Λιν Ούλμαν ήταν βασικές επιρροές της παράστασης. Το ίδιο ισχύει και για το "Saraband”. Με απασχόλησε πολύ το πώς μεταφέρεται αυτή η αίσθηση, ο κόσμος που κουβαλούν αυτοί οι άνθρωποι της ταινίας του Μπέργκμαν που κλείνει φέτος 50 χρόνια και είναι από πολλές απόψεις σαν να γυρίστηκε τώρα. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Σκηνές από ένα γάμο

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 110 '

Ο Γιόχαν και η Μάριαν, ένας ψυχολόγος και μια δικηγόρος, έρχονται αντιμέτωποι με τα στάδια της παρακμής της συζυγικής τους σχέσης -τη φθορά, την πλήξη, την απιστία, τη σύγκρουση και τέλος τον αποχαιρετισμό- στο έργο-σημείο αναφοράς που γράφτηκε πριν από 50 χρόνια, αρχικά ως τηλεοπτική σειρά και έπειτα ως διάσημη κινηματογραφική ταινία. Κρατώντας την δομή και τους υπέροχα ειρωνικούς τίτλους των «σκηνών», η Έλ. Καρακούλη σκηνοθετεί το δημοφιλές έργο σε μια παράσταση για το υπαρξιακό πεδίο συνάντησης, αλλά και σύγκρουσης με τον άλλον. «Χρειάστηκαν δυόμισι μήνες για να γράψω αυτές τις σκηνές. Μου πήρε μια ολόκληρη ενήλικη ζωή για να τις ζήσω» έχει πει ο Μπέργκμαν για το έργο.

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
24/04/2024

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".

Δήμος Αβδελιώδης: "Στο θέατρο πάμε πρωτίστως για να νιώσουμε"

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης μιλά στο "α" με αφορμή την "Απολογία του Σωκράτη" που ανεβάζει στην αρχαία ελληνική γλώσσα (26-27/4) αλλά και το "Όνειρο στο κύμα / Έρως ήρως" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (29/4), που παρουσιάζονται στη νέα θεατρική σκηνή που φέρει το όνομά του στο ιστορικό Studio New Star Art Cinema.