Το Εθνικό ανακοινώνει δύο σημαντικά νέα

Δείτε όλες τις πληροφορίες σχετικά με το ανοιχτό κάλεσμα της Πειραματικής για την επόμενη σεζόν αλλά και την ακρόαση για τις ανάγκες του αρχαίου δράματος που θα σκηνοθετήσει το καλοκαίρι ο Θάνος Παπακωνσταντίνου.

Κτήριο Τσίλερ Εθνικού Θεάτρου

Δύο σημαντικά νέα έρχονται από το Εθνικό Θέατρο, που αφορούν τόσο το φετινό καλοκαίρι όσο και την επόμενη σεζόν. Ξεκινάμε από το τέλος και το ανοιχτό κάλεσμα που απευθύνει ο πρώτος θεατρικός οργανισμός της χώρας όσον αφορά στην Πειραματική του Σκηνή για το 2024-2025. Όπως διαβάζουμε στη σχετική ανακοίνωση: "Το Εθνικό Θέατρο, για τις ανάγκες σχεδιασμού του καλλιτεχνικού προγραμματισμού της Πειραματικής Σκηνής Νέων Δημιουργών του Εθνικού Θεάτρου για τη θεατρική περίοδο 2024-2025, καλεί δημιουργούς της νεότερης γενιάς να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Οι προτάσεις μπορούν να αφορούν σύγχρονα ανεβάσματα θεατρικών έργων του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου, διασκευές λογοτεχνικών κειμένων ή και ταινιών, νέα έργα και πρωτότυπες δραματουργίες-κειμενικές συνθέσεις." 

Οι/-τα ενδιαφερόμενοι-ες/-α καλούνται να καταθέσουν φάκελο πρότασης, ο οποίος θα
πρέπει να περιέχει:

  • Τίτλο έργου / ιδέας
  • Περίληψη του έργου ή της ιδέας (έως 200 λέξεις)
  • Καλλιτεχνική πρόταση (έως 400 λέξεις)
  • Μία παράγραφο που να απαντάει στο ερώτημα: "Γιατί αυτό το έργο σήμερα;” (έως 100 λέξεις)
  • Δείγμα κειμένου:
    α. εάν πρόκειται για πρωτότυπη δραματουργία (από 5 έως 10 σελίδες)
    β. εάν πρόκειται για διασκευή (από 17 έως 20 σελίδες)
  • Βιογραφικά βασικών συντελεστών (έως 2 σελίδες)
  • Portfolio με φωτογραφικό υλικό και βίντεο από προηγούμενες παραστάσεις. Είναι επιθυμητό να συμπεριλαμβάνεται τουλάχιστον μία ολόκληρη βιντεοσκοπημένη παράσταση.

 Καταληκτική προθεσμία υποβολής προτάσεων: 31 Ιανουαρίου 2024.

Σημαντικές πληροφορίες:

  1. Οι προτάσεις υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά στο peiramatiki@n-t.gr.
  2. Όλα τα απαιτούμενα αρχεία πρέπει να επισυναφθούν σε ένα email.
  3. Όλες οι έγκυρα κατατεθειμένες προτάσεις λαμβάνουν ηλεκτρονικά αριθμό πρωτοκόλλου.
  4. Κάθε δημιουργός μπορεί να υποβάλει μόνο μία πρόταση.
  5. Το υλικό που υποβάλλεται δεν επιστρέφεται, παραμένει δε για επεξεργασία στο πλαίσιο και για τις ανάγκες και μόνον της παρούσας πρόσκλησης.
  6. Το Εθνικό Θέατρο δεσμεύεται ότι δεν θα διανείμει ή κοινοποιήσει το υλικό της πρότασης προς οιονδήποτε τρίτο τηρώντας τη νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
  7. Όσες/οι/α υποβάλλουν προτάσεις θα ενημερωθούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) για την αποδοχή ή μη της πρότασής τους, μετά την ολοκλήρωση αξιολόγησής τους.

 Για διευκρινίσεις ή ερωτήσεις μπορείτε να απευθύνεστε στο email: peiramatiki@n-t.gr

Συνεχίζοντας με το δεύτερο σημαντικό νέο και τη θερινή περίοδο, ακρόαση ανακοινώθηκε πολύ πρόσφατα από το Εθνικό Θέατρο για τις ανάγκες του χορού στην αρχαία τραγωδία που πρόκειται να σκηνοθετήσει ο Θάνος Παπακωνσταντίνου. Συγκεκριμένα: "Το Εθνικό Θέατρο αναζητά επαγγελματίες ερμηνεύτριες για τις ανάγκες της στελέχωσης του Χορού της Β΄ καλοκαιρινής παραγωγής Αρχαίου Δράματος, για τη θερινή περίοδο 2024, σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου. Συγκεκριμένα αναζητούνται: Γυναίκες επαγγελματίες ηθοποιοί, σκηνικής ηλικίας έως 50 ετών. Οι υποψήφιες θα πρέπει να διαθέτουν πολύ καλές ικανότητες στο τραγούδι και την κίνηση, καθώς και καλή φυσική κατάσταση. Η ικανότητα ανάγνωσης παρτιτούρας για χορωδία είναι απαραίτητη. Να σημειωθεί ότι στην παράσταση, και στο πλαίσιο της ερμηνείας των ρόλων, θα ζητηθεί γυμνή έκθεση του σώματος. Στην ακρόαση θα κληθούν οι υποψήφιες που θα επιλεγούν βάσει του βιογραφικού τους σημειώματος, το οποίο θα αξιολογηθεί από τον σκηνοθέτη και τους καλλιτεχνικούς συνεργάτες της παραγωγής."

Η διαδιακασία για την κατάθεση των βιογραφικών έχει ως εξής:

Οι ενδιαφερόμενες παρακαλούνται να αποστείλουν το βιογραφικό τους −καθώς και
δύο πρόσφατες φωτογραφίες (μία ολόσωμη και μία κοντινή)− ηλεκτρονικά, στο cv@n-t.gr,
από τη Δευτέρα 08/01/2024 μέχρι και την Κυριακή 28/01/2024, αναγράφοντας ως θέμα:
"Ακρόαση-Επίδαυρος - Β΄ καλοκαιρινή παραγωγή". Η ενημέρωση των υποψηφίων θα γίνει αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Όσες καταθέσουν το βιογραφικό τους −εντός της οριζόμενης προθεσμίας− θα ειδοποιηθούν για τη συμμετοχή τους ή μη στην ακρόαση μέσω e-mail από το Γραφείο Σκηνής μέχρι και τις 7/02/2024.
Οι υποψήφιες που θα κληθούν για την ακρόαση θα πρέπει να προετοιμαστούν σε υλικό που θα σταλεί στα προσωπικά τους e-mail, μαζί με τις πληροφορίες για την ακριβή ημέρα και ώρα της ακρόασής τους και να έχουν μαζί τους τυπωμένο το βιογραφικό τους σημείωμα και δύο πρόσφατες φωτογραφίες (μία ολόσωμη και μία κοντινή). Επίσης, θα πρέπει να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια.

Σημειώνεται ότι:
1) Η α’ φάση της ακρόασης θα διεξαχθεί από τις 12 Φεβρουαρίου 2024 και μετά, ενώ υπολογίζεται ότι η β΄ φάση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου 2024.
2) Οι πρόβες για την παράσταση θα ξεκινήσουν στις 2 Μαΐου 2024 και οι ενδιαφερόμενες θα πρέπει να είναι διαθέσιμες έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου 2024.

Η ανακοίνωση του Εθνικού κλείνει με την αναφορά ότι "Γνωστοποιείται ότι στο Εθνικό Θέατρο ισχύει Κώδικας Δεοντολογίας ο οποίος είναι αναρτημένος στην Ιστοσελίδα του Εθνικού Θεάτρου (βλ. https://www.n- t.gr/el/knowus/codeofconduct). Η συλλογή και η επεξεργασία των στοιχείων προσωπικών δεδομένων (από το βιογραφικό κατά την αίτηση ) θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνον από το Εθνικό Θέατρο για τη συγκεκριμένη διαδικασία της ακρόασης και δεν θα πραγματοποιηθεί καμία άλλη επεξεργασία τους  μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής των υποψηφίων."

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2024

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.

"Farewell / Εν τόπω χλοερώ": Η ομάδα του "Nostalgia generation" ξαναχτυπά

Σε συνέχεια της περσινής sold-out παράστασης, οι Ντουθ φέρνουν το δεύτερο μέρος ενός ζωντανού sitcom που μιλά για τις ανεξάντλητες πιθανότητες και τις χαμένες ευκαιρίες των millennials.