"Μετά την τρικυμία": Last call για την πρωτότυπη παράσταση θεάτρου Playback

Λίγες ακόμη ευκαιρίες θα έχετε για να παρακολουθήσετε αυτή την πρωτότυπη εκδοχή του σαιξπηρικού έργου, η οποία αξιοποιεί τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τα βιώματα των θεατών.

Μετά την Τρικυμία © Κατερίνα Αρβανίτη

Η Εταιρεία Δραματικής Έκφρασης και Θεραπείας "Παλμός" παρουσιάζει στον χώρο της για δύο τελευταίες παραστάσεις στις 29 και 30 Δεκεμβρίου μια παράσταση εμπνευσμένη από την "Τρικυμία" του Σαίξπηρ. Το "Μετά την Τρικυμία" συνδέει τη δύναμη του ποιητικού θεάτρου με τον σκηνικό αυτοσχεδιασμό και προσφέρει στους θεατές ένα χώρο κατάθεσης ψυχής μέσα από τη θεατρική τέχνη. 

Μετά την Τρικυμία
© Κατερίνα Αρβανίτη

Ο Λάμπρος Γιώτης, σκηνοθέτης της παράστασης, ψυχίατρος, δραματοθεραπευτής και σκηνοθέτης, διευθυντής της Ελληνικής Σχολής Θεάτρου Playback, της μόνης διαπιστευμένης εκπαίδευσης στην Ελλάδα στο θεατρικό αυτό είδος, από το Διεθνές Κέντρο της Νέας Υόρκης (Centre of Playback Theatre), μας φέρνει μπροστά σε ένα αριστουργηματικό έργο που θέτει προβληματισμούς και ρίχνει φως στην ψυχή του κάθε θεατή. 

Με την παράσταση αυτή επιχειρήθηκε για πρώτη φορά η σύνδεση του θεατρικού αυτοσχεδιασμού Playback με ένα κλασικό θεατρικό έργο, την "Τρικυμία" του Σαίξπηρ.  Η "Τρικυμία", ένα θεατρικό έργο ανοιχτό σε ερμηνείες, που πραγματεύεται το μεταίχμιο υλικού κόσμου και ψευδαίσθησης, αποτελεί μια εμπειρία κοινωνικής αλληλεπίδρασης, φωτίζοντας το μονοπάτι ανάμεσα στην πραγματικότητα, τη φαντασία και τη φαντασίωση, που υπάρχει μέσα σε κάθε ανθρώπινη ύπαρξη. 

Μετά την Τρικυμία
© Κατερίνα Αρβανίτη

Λίγα λόγια για την παράσταση

 

Στο πρώτο μέρος της παράστασης "Μετά την Τρικυμία", παίζεται το έργο σε διασκευή από μια ομάδα πέντε ηθοποιών που υποδύονται πολλαπλούς ρόλους και έναν επί σκηνής μουσικό, που παράγει πρωτότυπη μουσική σύνθεση. Στο δεύτερο μέρος της παράστασης, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν, με συντονιστή το σκηνοθέτη της παράστασης, Λάμπρο Γιώτη, προσωπικές τους ιστορίες που αναδύθηκαν με αφορμή το θεατρικό έργο, ενώ οι καλλιτέχνες της ομάδας μετατρέπονται σε performers του Playback και αποδίδουν με αυτοσχεδιασμό τις ιστορίες των θεατών. 

 

Έτσι, το έργο του Σαίξπηρ σκοπεύει να γίνει μια συμμετοχική καλλιτεχνική δημιουργία, καθώς οι θεατές βλέπουν τις ιστορίες τους να παίρνουν ζωή μπροστά στη σκηνή, μέσα από συμβολισμούς και συναισθήματα που συνδέουν τα στοιχεία της παράστασης με αυτά της προσωπικής τους ιστορίας. Μέσα από την παράσταση "Μετά την Τρικυμία" της Εταιρείας "Παλμός", αναδύεται η ουσία ενός κλασικού κειμένου μέσα σε ένα σύγχρονο κοινωνικό προβληματισμό. 

Όμως, τι συμβολίζει αληθινά η "Τρικυμία" και γιατί αυτό το έργο είναι κατάλληλο να ταξιδέψει τόσο βαθιά στα συναισθήματα και στα πάθη της κοινωνίας; 

Μετά την Τρικυμία
© Κατερίνα Αρβανίτη

 

Λίγα λόγια για το έργο του Σαίξπηρ

 

Πόση δύναμη χρειαζόμαστε για να λύσουμε τα δεσμά μας; Ίσως τη δύναμη μιας τρικυμίας;  Ο Σαίξπηρ στο ομώνυμο έργο του, κατασκευάζει μια περιπέτεια για να μας οδηγήσει από ένα χώρο αδικίας, στην απόδοση δικαίου και τη συγχώρεση. Στο ύστατο αυτό έργο του, όλοι επιθυμούν την ελευθερία τους, όλοι περνούν από τους ρόλους θύτη και θύματος, μαγεύουν και μαγεύονται και ο ίδιος ο συγγραφέας απαρνιέται τη μαγεία του θεάτρου μέσα από την ίδια τη θεατρική πράξη και ολοκληρώνει τη σχέση του με τη θεατρική γραφή.  Ο Σαίξπηρ είναι σα να μας κλείνει το μάτι όταν μας καλεί να παρακολουθήσουμε μία "κωμωδία", όπως χαρακτηρίζει αυτό το σκοτεινό υπαρξιακό παραμύθι, που αντέχει μέσα στους αιώνες σε τόσες διαφορετικές αναγνώσεις. 

Στην "Τρικυμία", ο Πρόσπερο, έκπτωτος ήρωας, Δούκας του Μιλάνου, γίνεται θύμα της εξουσίας και του πολιτικού κατεστημένου κι άλλο τόσο και της δικής του αλαζονείας, της μυστικιστικής του απόσυρσης σε ένα κόσμο "μαγείας". Εξόριστος αφότου του πήραν την εξουσία, σε ένα ερημικό νησί, μαζί με τη μικρή του κόρη που συμβολίζει την ίδια του την ψυχή, προσπαθεί να ξαναβρεί τον εαυτό του, να συγχωρέσει και να ξαναβρεί τη θέση του στον πραγματικό κόσμο. Με στόχο την εκδίκηση σκηνοθετεί μια τρικυμία, όπου όλοι του οι εχθροί, ναυαγοί στο νησί, θα πληρώσουν για το άδικο που του έκαναν. Η μαγεία έρχεται να μας βγάλει από την πραγματικότητα και να ταξιδέψουμε στο μυαλό και στο ταξίδι της ψυχής του Πρόσπερο!  

Η κάθαρση που συντελείται στον κεντρικό ήρωα του έργου, συμβολίζει την περιπέτεια κάθε ανθρώπου που εγκλωβίζεται σε έναν προσωπικό "μαγικό κόσμο", ακατανόητο για τους άλλους, όπου θα αντιμετωπίσει την αδικία, τη διαφορετικότητα, τον αποκλεισμό. Είναι άραγε η "Τρικυμία" μια δραματοθεραπευτική εμπειρία που κατασκευάζει ο Πρόσπερο ή η θέση του συγγραφέα απέναντι σε οτιδήποτε ή οποιονδήποτε μπορεί να εξουσιάσει ή να "στοιχειώσει" ένα άτομο διαφορετικό;

Προπώληση με ένα κλικ εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μετά την Τρικυμία

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 120 '

Η «Τρικυμία», η κωμωδία του Ουίλιαμ Σαίξπηρ που κινείται μεταξύ πραγματικότητας και ψευδαίσθησης, παρουσιάζεται σε μια νέα διασκευή, ενώ στο δεύτερο μέρος οι ηθοποιοί ζωντανεύουν ιστορίες των θεατών με αφορμή το έργο, με όχημα τον αυτοσχεδιασμό playback. Η «Τρικυμία», ένα θεατρικό έργο ανοιχτό σε ερμηνείες, που πραγματεύεται το μεταίχμιο υλικού κόσμου και ψευδαίσθησης, θα αποτελέσει μια εμπειρία κοινωνικής αλληλεπίδρασης, φωτίζοντας το μονοπάτι ανάμεσα στην πραγματικότητα, τη φαντασία και τη φαντασίωση, που υπάρχει μέσα σε κάθε ανθρώπινη ύπαρξη. Πόση δύναμη χρειαζόμαστε για να λύσουμε τα δεσμά μας; Ίσως τη δύναμη μιας τρικυμίας; Ο Σαίξπηρ στο ομώνυμο έργο του, κατασκευάζει μια περιπέτεια για να μας οδηγήσει από ένα χώρο αδικίας, στην απόδοση δικαίου και τη συγχώρεση. Στο ύστατο αυτό έργο του, όλοι επιθυμούν την ελευθερία τους, όλοι περνούν από τους ρόλους θύτη και θύματος, μαγεύουν και μαγεύονται και ο ίδιος ο συγγραφέας απαρνιέται τη μαγεία του θεάτρου μέσα από την ίδια τη θεατρική πράξη και ολοκληρώνει τη σχέση του με τη θεατρική γραφή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Πέθανε η Άννα Παναγιωτοπούλου

Η πολυαγαπημένη ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/05/2024

Τι είδαμε τελικά τη σεζόν 2023-24;

Νέες πρεμιέρες αναμένονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, παρ’ όλα αυτά, καθώς την Κυριακή των Βαΐων κατέβασαν αυλαία οι περισσότερες παραστάσεις του χειμώνα, ο εθιμοτυπικός απολογισμός της σεζόν προσφέρει μια καλή εικόνα της.

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.