"Dreams of time": Μια χορευτική μετάβαση από την βία στην γονιμότητα και πάλι πίσω

Η χορογράφος γράφει για το έργο της που παρουσιάζεται στις Τετάρτες Χορού του Θεάτρου Θησείον και αντλεί από τη δύναμη που διέπει τη γυναικεία φύση.

Dreams of Time ©Μυρτώ Γρηγορίου

Στο Θέατρο Θησείον η χορογράφος και περφόρμερ Δάφνη Αντωνιάδου, μέσα από ένα υποβλητικό οπτικά και ηχητικά τοπίο, βουτάει στη δημιουργική διαδικασία του σύμπαντος και εξετάζει τα άκρα της ανθρώπινης κατάστασης στην παράσταση "Dreams of time”. Και όλα αυτά μέσα από το πρίσμα της ιδιοσυγκρασίας, της ευαισθησίας και της δύναμης που διέπει τη γυναικεία φύση, κάπου ανάμεσα στη σεξουαλικότητα και τον τρόμο. Οι Ξένια Σταθούλη και Σοφία Μαρτίου ερμηνεύουν το έργο που έκανε πρεμιέρα στο πλαίσιο του Arc For Dance Festival 2022 και τώρα παρουσιάζεται στις Τετάρτες Χορού του Θεάτρου Θησείον έως 27 Δεκεμβρίου

Dreams of Time
©Μυρτώ Γρηγορίου

"Σε ένα επίπεδο μπορεί κανείς να πει ότι το αντικείμενο με το οποίο καταπιάνομαι είναι ο χορός και η χορογραφία. Από παιδί θυμάμαι να φτιάχνω "έργα" και να παίζω με ιδέες που σχετίζονται με κάτι παραστατικό, συνθετικό. Σίγουρα δεν καταλάβαινα τι έκανα αλλά η αίσθηση αυτού του τρόπου ύπαρξης είναι κάτι πολύ δικό μου. Η ύπαρξη μέσα σε αυτόν τον χώρο του χορού είναι για μένα μια δημιουργική διαδικασία που αποκτά υπόσταση μέσω της κίνησης και έτσι μπορεί να μοιραστεί και να επικοινωνήσει. Μέσα από αυτή την διαδικασία είχα την ευκαιρία να συνάψω συνεργασίες και να ταξιδέψω για να παρουσιάσω την δουλειά μου στο εξωτερικό. Παρόλο που κάποιες φορές υπάρχουν τεράστιες δυσκολίες, εξακολουθώ να πιστεύω πως είναι ζωογόνες για την καλλιτεχνική δημιουργία και αποτελούν πύρινα του τρόπου με τον οποίο την προσεγγίζω”.

Dreams of Time
©Μυρτώ Γρηγορίου

"Το πιο πρόσφατο έργο μου "Dreams of time” είναι ένα παραστασιακό τρίπτυχο που αφορά τις διαφορετικές οπτικές της ανθρώπινης κατάστασης, την παρατήρηση αυτού του γεγονότος ή συμβάντος από διαφορετικές αποστάσεις, κάτι το οποίο αναπόφευκτα επιδρά στην αντίληψη της πραγματικότητας και την διαφοροποιεί. Η προσέγγιση αυτή, σε συνδυασμό με μια αισθητική και τεχνική με την οποία δουλεύω τα τελευταία χρόνια και αφορά σώματα τα οποία βρίσκονται απόλυτα κοντά το ένα στο άλλο, με αποτέλεσμα να παράγουν πολύ υψηλή παραστασιακή ενέργεια, καταργώντας τον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ τους και στην πραγματικότητα εισβάλλοντας το ένα στον χώρο του άλλου, είναι το αντικείμενο που εξερευνά αυτό το έργο. Στην πορεία συνάντησα μύθους που σχετίζονται με την θηλυκότητα και την γυνακεία κατάσταση ως πεδίο δράσης, με αποτέλεσμα να φτάσω σε μια αφήγηση που κινείται μεταξύ σεξουαλικότητας και τρόμου. Η μετάβαση από την βία στην γονιμότητα, ή αλλιώς από τον θάνατο στην Σοφία της ζωής και πίσω, αυτή η συνεχής μεταμόρφωση είναι ο πυρήνας του έργου”.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Dreams of time

  • Χορός
  • Διάρκεια: 40 '

Το έργο – ένα σκηνικό γεγονός των αισθήσεων που εγκωμιάζει τις αδιόρατες κοσμικές δυνάμεις – ξεδιπλώνεται ως ένα θέαμα πόνου. Παρουσιάζεται ως ένα κράμα εμπειριών, εικόνων, αισθήσεων και αντιλήψεων που έχουν διαμορφωθεί μέσα μου, μέσα στα χρόνια. Αναφέροντας τα παραπάνω μιλάμε για την καθημερινότητα, τα όνειρα, τους εφιάλτες και την αντιληπτική εμπειρία της ανθρώπινης κατάστασης συνολικά. Τρυφερότητα, βία, ανάγκη, σεξουαλικότητα, θάνατος συνυπάρχουν πάνω στο πλάτωμα του χρόνου, στην υλικότητα του και καταγράφονται εκ νέου δημιουργώντας δυναμικές συσχετίσεις οι οποίες ενδεχομένως προσφέρουν μια στρεβλή ποιητική οπτική. Η γυναικεία εμπειρία ως αισθητηριακή αποτελεί τον πυρήνα γύρω από τον οποίο εκτυλίσσονται όλα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
02/05/2024

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.