"Chicago": Το αντισυμβατικό έργο που καταγγέλει τη διαφθορά και τη διαπλοκή ανεβαίνει στο Αγγέλων Βήμα

Με όχημα το τολμηρό και αιχμηρό της χιούμορ και την αδυσώπητη πένα της, η Μορίν Ντάλας Γουάτκινς "χτυπά" τους θεσμούς της- θεωρητικά- δομημένης κοινωνίας της διαβόητης πόλης της ποτοαπαγόρευσης και του Αλ Καπόνε, στο έργο που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην πλήρη του μορφή.

Chicago © Έλλη Πουπουλίδου

Το θεατρικό έργο (1926) που αποτέλεσε τη βάση για την ταινία-μιούζικαλ "Chicago" με επτά Όσκαρ, τρεις Χρυσές Σφαίρες και δύο ΒΑFΤΑ (2002), ανεβαίνει στη σκηνή του Αγγέλων Βήμα, σε σκηνοθεσία της Μαργαρίτας Δαλαμάγκα-Καλογήρου, ενώ παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην πλήρη του μορφή. 

Το τολμηρό και αιχμηρό της χιούμορ και η αδυσώπητη κριτική πένα της γίνονται τα εργαλεία της συγγραφέα Μορίν Ντάλας Γουάτκινς, που μόλις στα είκοσί της χρόνια "χτυπά" τους θεσμούς της- θεωρητικά- δομημένης κοινωνίας της διαβόητης πόλης της ποτοαπαγόρευσης και του Αλ Καπόνε, στην οποία, στην πραγματικότητα, βασιλεύει η διαφθορά και η διαπλοκή, την ώρα που εκατομμύρια άνθρωποι κυνηγούν ασταμάτητα και με κάθε τρόπο το αμερικάνικο όνειρο. 

Chicago
© Έλλη Πουπουλίδου

Σικάγο των Η.Π.Α, δεκαετία του ’20. Ποτοαπαγόρευση και άτυπη "βασιλεία" του Αλ Καπόνε. Μέσα σε αυτό το χάος, εμφανίζεται η Μορίν Ντάλας Γουάτκινς, μία αξιοσημείωτη περίπτωση. Όντας μοναχοπαίδι παπά και νοικοκυράς από τις Νότιες Πολιτείες, στα έντεκά της χρόνια έγραψε και παρουσίασε στην σκηνή με επιτυχία και θερμή υποδοχή του Τύπου το πρώτο της θεατρικό έργο με τίτλο "Χρυσές Καρδιές". Η Γουάτκινς είναι λάτρις του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και ήδη μέλος αμερικανικού σωματείου που σκοπός του, μεταξύ άλλων είναι η διάδοση της Ελληνικής γραμματείας, ενώ έχει ήδη περάσει με άριστες επιδόσεις από πέντε εξέχοντα πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων το Butler, το Radcliffe και το Harvard πραγματοποιώντας, μεταξύ άλλων και σπουδές Ελληνικών.

Chicago
© Έλλη Πουπουλίδου

Τώρα, φθάνοντας στο Σικάγο, η Μορίν λαχταρά να γραφτεί στο Yale Drama School (που ξεκινάει την λειτουργία του) και να γίνει συγγραφέας. Τα δίδακτρα απλησίαστα και οι πόροι που τής εξασφαλίζει το σπίτι πενιχροί. Όμως δεν είναι από τα παιδιά που το βάζουν κάτω. Προσλαμβάνεται περίπου "με το έτσι θέλω" ως δικαστική ρεπόρτερ σε μία αρκετά σημαντική εφημερίδα, την Chicago Tribune, και ξενυχτάει σε δίκες, κυρίως δίκες για φόνους. Και μάλιστα φόνους, για τους οποίους κατηγορούνται γυναίκες. Με τον μισθό της από την εφημερίδα γράφεται, όπως ήθελε, στο Yale Drama School και με το υλικό από δύο από τις δίκες που παρακολουθεί γράφει ένα θεατρικό έργο που είναι η διπλωματική της εργασία, η οποία βαθμολογείται με Άριστα. Στο έργο τις δύο νέες γυναίκες κατηγορούμενες για φόνο, Ρόξι και Βέλμα, καλείται να υπερασπιστεί ο Μπίλι Φλιν που τις αθώωσε, ενώ στην πραγματικότητα η συγγραφέας ήταν πεπεισμένη για την ενοχή τους. 

Chicago
© Έλλη Πουπουλίδου

Το έργο ονομάστηκε στην αρχή "Παίξτε Μπάλα!" και, μετά, "Chicago". Στην καταιγιστική πλοκή του έργου μπαίνουν στο παιχνίδι οι πάντες: οι κατηγορούμενοι, η αστυνομία, τα δικαστήρια, οι δικηγόροι, οι δικαστές, οι δεσμοφύλακες, οι φυλακές, οι δημοσιογράφοι, τα μέσα ενημέρωσης που μετατρέπουν με το αζημίωτο ένοχους σε λαϊκά ινδάλματα, οι οργανωμένοι φιλάνθρωποι, επίσης με το αζημίωτο. 

Chicago
© Έλλη Πουπουλίδου

Το Χόλιγουντ, με τα άριστα αντανακλαστικά του, μυρίζεται επιτυχία και κάνει αυτό το θεατρικό έργο ταινία, ήδη την δεκαετία του '30. Επιπλέον, το Χόλιγουντ προσλαμβάνει την μικρή Μορίν για να τού γράφει σενάρια. Γράφει αρκετά και με επιτυχία, ακόμη και σε οικονομικό επίπεδο έτσι ώστε, κάποια στιγμή, να γίνει εκατομμυριούχος. Μετά, γύρω στα σαράντα της, πεθαίνει ο πατέρας της. Τότε, γυρίζει μια για πάντα την πλάτη στο Χόλιγουντ, παίρνει την μητέρα της και αρχίζει να γυρίζει τον κόσμο. Παράλληλα, μοιράζει το σημαντικότερο μέρος της περιουσίας της στην χρηματοδότηση είκοσι πανεπιστημίων, μεταξύ των οποίων και το Princeton, ώστε να δημιουργήσουν ή να ενισχύσουν τμήματα Ελληνικών. Μετά τον θάνατό της, με βάση αυτό το θεατρικό έργο, γυρίζεται το μιούζικαλ. Δεν είναι γνωστό αν η -πάντα συνειδητή Χριστιανή- Μορίν θα χαιρόταν με αυτή την επιτυχία, αφού η ίδια πάντα έλεγε πως αυτό το έργο δεν το εκτιμά, γιατί λειτούργησε ως έπαινος για δύο δολοφόνους.

Chicago
© Έλλη Πουπουλίδου

Παίζουν οι: Βασίλης Σαμαριτάκης, Γιώργος Κοσσυβάκης, Μέμος Ρούσσος: Τζέικ Κάλλαχαν, Στέφανη Ιωάννου, Κωνσταντίνος Πλιάτσιος, Γιώργος Κοντογιάννης: Μπέιμπ, Ελένη Κερολάρι Βέλμα, Γωγώ Βογάσαρη, Μαριλένα Καβάζη, Νίκος Στεργιώτης, Λίλη Τέγου, Μάιρα Κατσαρού.

Chicago
© Νικόλας Παπουτσάκης

Στις εκφωνήσεις φυλακών και δικαστηρίου ακούγονται οι: Φάνης Κακοσαίος και Αλέξιος Κοτσώρης. Την τοποθέτηση των ηχητικών και τον χειρισμό φωτισμών και ήχων κάνει ο Δημήτρης Γιαννακός.

Προπώληση εισιτηρίων μέσω more.com

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Chicago

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 110 '

Το αντισυμβατικό έργο για το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου που καταγγέλει τους θεσμούς της διαβόητης πόλης της ποτοαπαγόρευσης υπό την κυριαρχία του Αλ Καπόνε με φόντο τη δεκαετία του 1920, το οποίο ενέπνευσε το διάσημο κινηματογραφικό οσκαρικό μιούζικαλ, παρουσιάζεται στην πλήρη του μορφή για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η εικοσάχρονη τότε συγγραφέας δεν διστάζει να σχολιάσει την κοινωνική πραγματικότητα εξαπολύοντας το δηλητηριώδες χιούμορ και την ανελέητη κριτική της.

Αγγέλων Βήμα

Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
02/05/2024

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.