5 λόγοι για να πάμε φέτος στο MIRfestival

H Χριστιάνα Γαλανοπούλου, ιστορικός τέχνης, ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του MIRfestival, του διεθνούς φεστιβάλ παραστατικών τεχνών, μας δίνει πέντε αφορμές για να το επισκεφθούμε (σε διαφορετικούς θεατρικούς και μη χώρους, ιδιωτικούς και δημόσιους), κρυφοκοιτάζοντας το μέλλον της σύγχρονης τέχνης. Συμμετέχουν Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες στη φετινή διοργάνωση με τον υπότιτλο «Fond affections: ένας χώρος για την τρυφερότητα».

Χριστιάνα Γαλανοπούλου © Κarol Jarek

#1 Για να δούμε έργα που έχουν φτιαχτεί ειδικά για το MIR και για την πόλη της Αθήνας. Έργα που συνομιλούν με την πραγματικότητα της Αθήνας και ανοίγουν το διάλογο για σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες στη συγκεκριμένη συνθήκη. Έργα που θα μας κάνουν να δούμε με άλλο μάτι την πραγματικότητά μας, που θα φωτίσουν με δημιουργικό τρόπο τους προβληματισμούς μας ή που θα κάνουν την σύνδεση ποιητικής και πολιτικής – γιατί άλλωστε αυτή είναι και η ουσία κάθε πράξης και παρέμβασης. Η τέχνη είναι ένα όπλο στα χέρια των πολιτών που συνήθως το ξεχνάμε. Το πιο σημαντικό πράγμα που κάνει ένα φεστιβάλ είναι η διαμόρφωση μιας "κοινότητας" γύρω του και η δυνατότητα μοιράσματος μέσα σ’ αυτή τη μικρή κοινότητα. Αυτή η μικρή κοινότητα είναι ένα πρώτο κύτταρο πολιτικής συνύπαρξης, που θυμίζει στους πολίτες τον ρόλο τους ως πολιτών. Γι’ αυτό και η φροντίδα του ενός για τον άλλο και όλων μαζί για το σύνολο, μια διάσταση που ενυπάρχει στις δραστηριότητες ενός μικρού και ανεξάρτητου φεστιβάλ, είναι ό,τι πιο σημαντικό μπορεί να προσφέρει στην κοινότητα μια τέτοια διοργάνωση. Μαζί και η συνειδητοποίηση ότι στις συνθήκες που μας εξαγριώνουν, η επαφή μας με την τέχνη μας θυμίζει ότι είμαστε άνθρωποι, ότι φέρουμε τον πολιτισμό μας, ότι είμαστε η παιδεία που μας έχει φωτίσει, και ότι εκεί πρέπει να παραμείνουμε παρά τη βία που υπάρχει διάχυτη γύρω μας.

MIRfestival 2023
© Mélanie Utzmann-North
"Le goût du drame", Léa Dubois

#2 Γιατί φέρνει στο φως τις υπόγειες καλλιτεχνικές δυνάμεις της πόλης και μας εκτινάσσει στο μέλλον των παραστατικών τεχνών. Για να γνωρίσουμε σήμερα τους καλλιτέχνες που θα γίνουν γνωστοί αύριο. Σε μια σπάνια και συγκλονιστική καλλιτεχνική εμπειρία θα μας οδηγήσουν τα έργα της Σοφίας Κουλουκούρη, του Κωνσταντίνου Παπανικολάου, της Θεανώς Μεταξά αλλά και ξένων καλλιτεχνών, όπως οι μοναδικές περφόρμερ Betty Tchomanga και Léa Dubois. Όλοι οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο MIR φτιάχνουν μικρούς κόσμους που περιστρέφονται γύρω από τον κόσμο και αξίζει να τους ανακαλύψουμε.

MIRfestival 2023
Αγγελική Τσουπρά©
"Deadlines", Θεανώ Μεταξά

"Το πιο σημαντικό πράγμα που κάνει ένα φεστιβάλ είναι η διαμόρφωση μιας "κοινότητας" γύρω του και η δυνατότητα μοιράσματος μέσα σ’ αυτή τη μικρή κοινότητα. Αυτή η μικρή κοινότητα είναι ένα πρώτο κύτταρο πολιτικής συνύπαρξης, που θυμίζει στους πολίτες τον ρόλο τους ως πολιτών".

#3 Για να ζήσουμε έντονες και αξέχαστες εμπειρίες. Όλα τα έργα που παρουσιάζουμε είναι εμπειρίες. Αλλά και το "Fond Affections”, το ταξίδι με το λεωφορείο σε τόπους εκτός Κέντρου όπου θα δούμε τις περφόρμανς των stelios.exe, Σπύρου Κουβαρά και Ingri Fiksdal, από τα βουνά της Αττικής μέχρι το παραλιακό μέτωπο, θα είναι μα φοβερή εμπειρία.

#4 Για να ξαναδώσουμε στον δημόσιο χώρο τη διάσταση του χώρου πολιτικού προβληματισμού και συζήτησης που συχνά ξεχνάμε. Τα έργα του MIR στον δημόσιο χώρο φέρνουν σε επαφή το φεστιβάλ με  το ευρύ κοινό, που ίσως δεν έχει τη δυνατότητα να πάει σε φεστιβάλ για πολλούς λόγους. Η παρουσία των έργων εκτός από μια βαθιά αισθητική εμπειρία έχει και το ρόλο της ενεργοποίησης του δημόσιου χώρου ως χώρου συζήτησης και συλλογικής συνύπαρξης. Τα έργα που παρουσιάζουμε στο δημόσιο χώρο είναι των Δέσποινας Σανιδά Κρεζία στη στοά Αριστείδου 6, stelios.exe στη στοά Σοφοκλέους 7-9, Ingri Fiksdal στη γλυπτή προκυμαία του Φλοίσβου στο Παλαιό Φάληρο, stelios.exe και Σπύρος Κουβαράς στην Πάρνηθα, Dash Che στον Αγ. Νικόλαο της Ασκληπιού, Floor Van Leeuwen στους δρόμους γύρω από το Θησείο (σημείο συνάντησης Cantina Social).

Χριστιάνα Γαλανοπούλου
© Κarol Jarek
Χριστιάνα Γαλανοπούλου

#5 Γιατί παρότι προβληματισμένοι, περνάμε καλά! – κι αυτό είναι μέρος όσων υπόσχεται το MIRfestival με τον τίτλο του "ένας χώρος για την τρυφερότητα". Για παράδειγμα ο Κωνσταντίνος Παπανικολάου στην παράστασή του "Η διόρθωση (μέρος Ι)”, μπορεί να συζητά ένα πολύ σημαντικό ερώτημα, σχετικά με το ποιος ορίζει το "υψηλό" και το "λαϊκό" στην αισθητική, και αν πρέπει να αποδεχόμαστε αυτό που μας βάζει μια ετικέτα. Όμως η περφόρμανς είναι φτιαγμένη με τόσο χιούμορ και γλυκύτητα, που όποιος/α τη δει θα περάσει τέλεια και θα του φτιάξει το κέφι. Να μην ξεχνάμε ότι η βαθύτερη απόλαυση της τέχνης, πάντα μας φτιάχνει τη διάθεση πέρα από όσα άλλα μας προσφέρει. Γι’ αυτό και θα χορέψουμε στους δρόμους με τη Floor van Leeuwen και το "Swarm”, γι’ αυτό θα κάνουμε τα πάρτυ μας στην έναρξη και τη λήξη, και γενικά στον δορυφόρο MIR περνάμε καλά!

NATURA MORTA (a dance less)
Στράτος Γιαννατσής©
"Natura Morta (a dance less)", Σπύρος Κουβαράς

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του MIRfestival που συνεχίζεται έως 30/11 και όλους τους χώρους διεξαγωγής των εκδηλώσεων στο www.mirfestival.gr.

Είσοδος ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις με δυνατότητα κράτησης θέσεων. Οι περφόρμανς που πραγματοποιούνται σε δημόσιο χώρο δεν έχουν περιορισμό προσέλευσης.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

MIRfestival 2023

  • Φεστιβάλ

Το διεθνές φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης επιστρέφει με τον υπότιτλο «Fond affections: ένας χώρος για την τρυφερότητα», με δώδεκα έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών του χορού, των εικαστικών, της μουσικής και της περφόρμανς, που τα συνδέουν υπόγειες θεματικές συγγένειες, σε επιμέλεια της ιδρύτριας και καλλιτεχνικής διευθύντριας του φεστιβάλ Χριστιάνας Γαλανοπούλου. Τα βασικά ερωτήματα που τίθενται μέσα από τα έργα κινούνται γύρω από την κλιματική κρίση, τη σχέση μας με τον πλανήτη και την επόμενη μέρα αυτής της πραγματικότητας. Συμμετέχουν οι stelios.exe, Ingri Fiksdal («Diorama»), Betty Tchomanga («Une leçon de ténèbres»), Dash Che (RU/US/FI) («Bear, My love»), Eva Meyer Keller («Death is certain»), Σπύρος Κουβαράς («Natura Morta (a dance less)»), Δέσποινα Σανιδά-Κρεζία («Down to Under»), Κωνσταντίνος Παπανικολάου («Η διόρθωση»), Θεανώ Μεταξά («Deadlines»), Σοφία Κουλουκούρη («Electric Wrath»), Léa Dubois («Le goût du drame»), Floor Van Leeuwen («Swarm»).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2024

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.

"Farewell / Εν τόπω χλοερώ": Η ομάδα του "Nostalgia generation" ξαναχτυπά

Σε συνέχεια της περσινής sold-out παράστασης, οι Ντουθ φέρνουν το δεύτερο μέρος ενός ζωντανού sitcom που μιλά για τις ανεξάντλητες πιθανότητες και τις χαμένες ευκαιρίες των millennials.