Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2023 από το αθηνόραμα: Οι νικητές και όλα όσα έγιναν στην συναισθηματικά φορτισμένη τελετή απονομής που οραματίστηκε το μέλλον του θεάτρου

Η γιορτή του θεάτρου επέστρεψε φέτος για 25η χρονιά με μια ξεχωριστή τελετή που κινήθηκε έξω από τα καθιερωμένα, ενώνοντας πάντα τον κόσμο του θεάτρου και το θεατρόφιλο κοινό, αλλά ανοίγοντας και έναν γόνιμο διάλογο για την τέχνη του θεάτρου και το μέλλον της.

Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2023

Τα Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2023 από το περιοδικό "αθηνόραμα" απονεμήθηκαν την Τρίτη 14 Νοεμβρίου στην Αίθουσα "Αλεξάνδρα Τριάντη" του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών σε μια λαμπερή και ιδιαίτερα συναισθηματική βραδιά, αφιερωμένη στο θέατρο του μέλλοντος. Ο κόσμος του θεάτρου και το θεατρόφιλο κοινό έδωσαν το παρόν στην ετήσια γιορτή-θεσμό του θεάτρου, που φέτος συμπληρώνει 25 χρόνια παρουσίας, με 1.200 καλλιτέχνες και προσωπικότητες, βετεράνους και ανερχόμενους δημιουργούς, να χειροκροτούν με ενθουσιασμό όσους ξεχώρισαν στη θεατρική Αθήνα τη σεζόν 2022-23. 

Τα 25 στον αριθμό ασημένια αγαλματίδια απονεμήθηκαν σε 9 συνολικά θεατρικές παραστάσεις που ξεχώρισαν για τη σκηνοθετική υπογραφή, τις εξαιρετικές ερμηνείες, τα σκηνικά, τα κοστούμια, την πρωτότυπη μουσική σύνθεση, τον σχεδιασμό ήχου και τους φωτισμούς τους οι αναγνώστες του περιοδικού "αθηνόραμα" και του athinorama.gr, οι οποίοι παρακολούθησαν εκατοντάδες παραστάσεις στην πλουραλιστική θεατρική σεζόν που παρήλθε και με την ψήφο τους ανέδειξαν τους καλύτερους σύμφωνα με τις δικές τους εντυπώσεις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σχεδόν όλες οι παραστάσεις που βραβεύτηκαν συνεχίζουν και φέτος ακάθεκτες την πορεία τους. 

Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2023

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Μάνος Καρατζογιάννης ήταν ο "master of ceremony" της βραδιάς και ως οικοδεσπότης μας καλωσόρισε στα 25α Θεατρικά Βραβεία Κοινού επισημαίνοντας πόσο σημαντική είναι η επιβράβευση των καλλιτεχνών από τους ίδιους τους θεατές, καθώς όπως είπε "η κρίση του κοινού μας αφορά περισσότερο από οποιαδήποτε επιτροπή". Ενώ ακολούθησε ένα συγκινητικό flashback από την πρώτη τελετή απονομής του θεσμού το 1999, όταν ο Λευτέρης Βογιατζής παρέλαβε ντροπαλός και λιγόλογος το βραβείο καλύτερης παράστασης για τη "Νύχτα της Κουκουβάγιας". Σύμμαχοι του παρουσιαστή ήταν ο video artist Goran Gagic και ο μουσικός Τηλέμαχος Μούσας, ο οποίος έγραψε 9 ξεχωριστά μουσικά κομμάτια ειδικά για τη φετινή απονομή και έδωσε τον τόνο επί σκηνής με το αιθερόφωνό του. 

Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2023
Τα βραβεία σκηνοθεσίας απέσπασαν οι Άρης Μπινιάρης (2ο Βραβείο: "Η άνοδος του Αρτούρο Ούι"), Αμάλια Μπένετ (1ο Βραβείο: "Τα φώτα της πόλης"), Στάθης Λιβαθινός (3ο Βραβείο: "Berlin Alexanderplatz"). Την απονομή έκανε η σκηνοθέτης Ελένη Σκότη.

Οι αναγνώστες του περιοδικού "αθηνόραμα" και του athinorama.gr ανέδειξαν καλύτερη παράσταση για τη σεζόν 2022-23 τα "Φώτα της πόλης", η οποία απέσπασε και τα πρώτα βραβεία σκηνοθεσίας για την Αμάλια Μπένετ, σκηνογραφίας για την Τίνα Τζόκα, μουσικής σύνθεσης για τον Θοδωρή Οικονόμου, ηχητικού σχεδιασμού για τον Κωνσταντίνο Μπώκο και το δεύτερο βραβείο φωτισμού για τη Χριστίνα Θανάσουλα. Δεύτερη καλύτερη παράσταση αναδείχθηκε η "Άνοδος του Αρτούρο Ούι", αποσπώντας επίσης το δεύτερο βραβείο σκηνοθεσίας για τον Άρη Μπινιάρη, το πρώτο βραβείο ανδρικής ερμηνείας για τον Γιώργο Χρυσοστόμου, το πρώτο βραβείο ενδυματολογίας και το δεύτερο βραβείο σκηνογραφίας για τον Πάρι Μέξη, το δεύτερο βραβείο μουσικής σύνθεσης για τον Αλέξανδρο Δράκο Κτιστάκη και το πρώτο βραβείο φωτισμού για τη Στέλλα Κάλτσου. Στην τρίτη θέση βρέθηκε το "Berlin Alexanderplatz", που τιμήθηκε επίσης με το τρίτο βραβείο σκηνοθεσίας για τον Στάθη Λιβαθινό, σκηνογραφίας και ενδυματολογίας για την Ελένη Μανωλοπούλου και φωτισμού για τον Αλέκο Αναστασίου.

Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2023
Τα βραβεία καλύτερης παράστασης παρέλαβαν οι Άρης Μπινιάρης (2ο Βραβείο: "Η άνοδος του Αρτούρο Ούι"), Γιάννης Μόσχος (1ο Βραβείο: "Τα φώτα της πόλης") και Γιώργος Λυκιαρδόπουλος (3ο Βραβείο: "Berlin Alexanderplatz"). Την απονομή έκανε η διευθύντρια του Αθηνόραματος Δέσποινα Ζευκιλή. Μαζί τους ο master of ceremony Μάνος Καρατζογιάννης.

Με τα βραβεία ανδρικής ερμηνείας τιμήθηκαν ο Γρηγόρης Βαλτινός (2ο βραβείο) για την παράσταση "Da" και ο Άκης Σακελλαρίου (3ο βραβείο) για την παράσταση ο "Κύκλος των χαμένων ποιητών", η οποία απέσπασε επίσης το τρίτο βραβείο μουσικής σύνθεσης για τη Μαρίζα Ρίζου. Το βραβείο της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας κατέκτησε η Ελένη Ράντου για την ερμηνεία της στην παράσταση "Το πάρτι της ζωής μου". Το δεύτερο βραβείο απέσπασε η Κατερίνα Διδασκάλου  για την παράσταση "Το χελιδόνι", ενώ το τρίτο η Κάτια Δανδουλάκη για την παράσταση "Διάλεξε το θάνατό σου αγάπη μου". Τέλος, η Ηλένια Δουλαδίρη έλαβε το δεύτερο βραβείο ενδυματολογίας για την παράσταση "Ο μισάνθρωπος", σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα. 

Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2023
Τα βραβεία μουσικής σύνθεσης παρέλαβαν οι Άκης Σακελλαρίου για τη Μαρίζα Ρίζου (3ο Βραβείο: "Ο κύκλος των χαμένων ποιητών"), Θοδωρής Οικονόμου (1ο Βραβείο: "Τα φώτα της πόλης") και Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης (2ο Βραβείο: "Η άνοδος του Αρτούρο Ούι").
Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2023
Τα βραβεία ανδρικού ρόλου κέρδισαν οι Άκης Σακελλαρίου (3ο Βραβείο: "Ο κύκλος των χαμένων ποιητών"), Γιώργος Χρυσοστόμου (1ο Βραβείο: "Η άνοδος του Αρτούρο Ούι") και Γρηγόρης Βαλτινός (2ο Βραβείο: "Da"). Τα βραβεία απένειμε η Μαρία Πρωτόπαππα. 

Πώς θα είναι το θέατρο του μέλλοντος;

Η φετινή τελετή επικεντρώθηκε στο ερώτημα πώς θα είναι το θέατρο σε 30 χρόνια από τώρα. Πώς θα συνομιλεί άραγε η τεχνητή νοημοσύνη με το θέατρο; Θα παρακολουθήσουμε επί σκηνής θεατρικά έργα που δεν θα έχει γράψει ανθρώπινο χέρι; Τι θα ανεβάζει το Εθνικό Θέατρο το 2054 και τι θα βλέπουμε στην Επίδαυρο; Θα εξαφανιστούν είδη θεάτρου, θα εμφανιστούν καινούργια; Θα μπορείς να παραγγείλεις τον... Βυσσινόκηπο της επιλογής σου; Θα ενδιαφέρει ακόμα τους θεατές του αύριο ποια θα είναι η επόμενη παράσταση που θα γίνει talk of the town αλλά και να βαθμολογούν τις αγαπημένες τους παραστάσεις και τους συντελεστές τους στα Θεατρικά Βραβεία Κοινού; Σίγουρα η απάντηση που έλαβε το Αθηνόραμα θέτοντας το κεντρικό ερώτημα σε ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης δεν ήταν για την ώρα αρκετά ικανοποιητική, όπως φάνηκε και στη γεμάτη κλισέ απάντηση που προβλήθηκε στο βίντεο. Πατώντας πάνω σε αυτά τα καυτά ερωτήματα που θα μας απασχολήσουν περισσότερο στο μέλλον, τα Θεατρικά Βραβεία Κοινού από το "αθηνόραμα" άνοιξαν τη συζήτηση. 

Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2023

Σε ένα από τα highlights της βραδιάς, ο διεθνώς καταξιωμένος Αμερικανός σκηνοθέτης Ρόμπερτ Ουίλσον μίλησε μέσα από ένα βίντεο με φόντο το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, όπου ετοιμάζει τη νέα του παράσταση ("Τρεις ψηλές γυναίκες” του Έντουαρντ Άλμπι), για τον μοναδικό ρόλο του θεάτρου μέσα στην κοινωνία, ο οποίος δεν είναι άλλος από το να μας φέρνει κοντά ανεξαρτήτως υπόβαθρου, πολιτικών ιδεολογιών και θρησκευτικών πεποιθήσεων. Είναι μια παγκόσμια γλώσσα, όπως είπε. Σε δικά του λόγια: "Από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα αλλά και στο μέλλον η ανάγκη των ανθρώπων να συγκεντρώνονται και να ανταλλάζουν ιδέες παραμένει άσβεστη. Ο λόγος που κάνουμε θέατρο είναι για να διασκεδάζουμε, κι αν δεν διασκεδάζουμε τότε δεν αξίζει να κάνουμε θέατρο. Ακόμα κι όταν παρουσιάζουμε ένα σκοτεινό θέμα επί σκηνής, οφείλουμε να βρίσκουμε το φως. Αυτό θα μας δώσει ελπίδα για το μέλλον". 

Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2023

Εννέα ξεχωριστοί καλεσμένοι από όλες τις τέχνες που σχετίζονται άμεσα με το θέατρο και οι οποίες αντιστοιχούν με τις εννέα κατηγορίες των βραβείων, ήταν εκεί για να δώσουν τη δική τους απάντηση στο ερώτημα "Πώς θα είναι το θέατρο σε 30 χρόνια". Fun fact: ο Τηλέμαχος Μούσας έγραψε ένα μουσικό κομμάτι, αντλώντας έμπνευση από την προσωπικότητα του κάθε ένα από αυτούς. Ο Γρηγόρης Βαλτινός, η Ελένη Σκότη, η Μαρία Πρωτόπαππα, η Ελένη Μανωλοπούλου, ο Πάρις Μέξης, ο Θοδωρής Οικονόμου, ο Αλέκος Αναστασίου, ο Στέλιος Γιαννουλάκης, καθώς και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Γιάννης Μόσχος, αποκάλυψαν, άλλοι με χιούμορ και άλλοι με σκεπτικισμό, πώς οραματίζονται το μέλλον του θεάτρου, ενώ απένειμαν και βραβεία στους ομότεχνούς τους, εντείνοντας την συναισθηματική φόρτιση της βραδιάς.

Ο πρώτος που ανέβηκε στο πόντιουμ και κλήθηκε να απαντήσει ήταν ο φωτιστής Αλέκος Αναστασίου (νικητής του τρίτου βραβείου φωτισμού για την παράσταση "Berlin Alexanderplatz"), ο οποίος τόνισε ότι ο φωτισμός υπάρχει για να συμπληρώσει μια παράσταση δραματουργικά. Αναζητώντας ποιο θα είναι το μέλλον του σε σχέση με την τεχνητή νοημοσύνη είπε: "Χωρίς στερεότυπα, χωρίς δαιμονοποίηση, η ΑΙ στερείται εκ φύσεως της δημιουργικής νοημοσύνης και του μυστηρίου της έμπνευσης. Το στοίχημα της επόμενης μέρας θα είναι να αντισταθούμε στη χρήση χωρίς κρίση!”. Ακολούθησε η απονομή των βραβείων φωτισμού από την Ελένη Χριστοπούλου, τομεάρχη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας της ΔΕΗ, του μεγαλύτερου προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, εξυπηρετώντας πάνω από πεντέμισι εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά και θερμού υποστηρικτή δράσεων πολιτισμού είτε μιλάμε για οργανισμούς είτε για μεμονωμένους καλλιτέχνες είτε για θεσμούς όπως τα Θεατρικά Βραβεία Κοινού στα οποία είναι και φέτος χορηγός.

Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2023
Η Ελένη Χριστοπούλου, τομεάρχης Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας της ΔΕΗ, η οποία απένειμε τα βραβεία φωτισμού. Μαζί της ο  master of ceremony Μάνος Καρατζογιάννης
Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2023 από το αθηνόραμα, τελετή απονομής
Τα βραβεία φωτισμού παρέλαβαν η Στέλλα Κάλτσου (1ο Βραβείο: "Η άνοδος του Αρτούρο Ούι"), ο Αλέκος Αναστασίου (3ο Βραβείο: "Berlin Alexanderplatz") και η Χριστίνα Θανάσουλα (2ο Βραβείο: "Τα φώτα της πόλης"), μαζί με την κόρη της. 

Για την κατηγορία του ηχητικού σχεδιασμού βρέθηκε στη σκηνή ο Στέλιος Γιαννουλάκης για να μιλήσει για τη σύγχρονη αλχημεία της τέχνης του, επισημαίνοντας ότι "όσο οι θεατές και οι συντελεστές μιας παράστασης είναι άνθρωποι και όχι ρομπότ, η λεπτομέρεια, η διαίσθηση και τα αντανακλαστικά που χρειάζονται για την επιλογή και τη διαχείριση του ήχου που θα συνάδει με όλα τα υπόλοιπα στοιχεία της παράστασης, παραμένει μια ανθρώπινη υπόθεση”. Στη συνέχεια πήρε τη σκυτάλη ο μουσικός Θοδωρής Οικονόμου (πρώτο βραβείο για τα "Φώτα της πόλης") που ευχήθηκε να υπάρχουν ακόμη μουσικοί, στιχουργοί, τεχνικοί κλπ στο μέλλον γιατί αυτό είναι το θέατρο, η σύνθεση μιας ομάδας ανθρώπων που νοιάζονται ο ένας για τον άλλον και χαίρονται μαζί. Γύρω από το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης τοποθετήθηκε όμως και ο νικητής του δεύτερου βραβείου μουσικής σύνθεσης Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης ("Η άνοδος του Αρτούρο Ούι"), ο οποίος σημείωσε: "Ειδικά για εμάς τους μουσικούς συνθέτες το AI είναι μια μεγάλη απειλή στο μέλλον, αλλά παράλληλα σκεπτόμενος για τα βραβεία και τι σημαίνει επιβράβευση, συνειδητοποιώ τελικά ότι η διαφορά του AI με τον άνθρωπο είναι ότι το AI δεν μπορεί ποτέ να έχει την επίγνωση αν αυτό που κάνει του αρέσει και αυτό είναι μια σημαντική διαφορά". 

Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2023
Το βραβείο για τον σχεδιασμό ήχου απέσπασε ο Κωνσταντίνος Μπώκος για την παράσταση "Τα φώτα της πόλης". Στη φωτογραφία μαζί με τον Στέλιο Γιαννουλάκη που μίλησε για το μέλλον του ήχου στο θέατρο.

Η Ελένη Μανωλοπούλου (που κατέκτησε το τρίτο βραβείο για το "Berlin Alexanderplatz"), κάνοντας μια αναδρομή σε πτυχές της ενδυματολογίας που έχουν χαθεί ή αλλάξει ολοσχερώς τα τελευταία τριάντα χρόνια που βρίσκεται στο χώρο, επεσήμανε ότι το μέλλον των ενδυμάτων είναι η τρισδιάστατη εκτύπωση που χρησιμοποιείται ήδη στο χώρο της μόδας, καθώς και η τεχνητή νοημοσύνη που θα επηρεάσει έτσι και αλλιώς πολλά επαγγέλματα, "με την ελπίδα βέβαια ότι οι νέοι δρόμοι που ανοίγονται δεν θα μας απομακρύνουν από την ουσία της δουλειάς μας, που ήταν και θα είναι η αποκάλυψη στοιχείων του ρόλου και η εξέλιξη του μέσα στην παράσταση”. Την απονομή των βραβείων ενδυματολογίας ανέλαβε η Χριστίνα Κληρίδου Head of Marketing της more.com, της νούμερο ένα πλατφόρμας για την αγορά ηλεκτρονικών εισιτηρίων και τη διαχείριση εκδηλώσεων, την οποία ξέραμε ως Viva και όλοι την έχουμε χρησιμοποιήσει. Μέσα από αυτή παρακολουθείς παραστάσεις και ταινίες, βλέπεις συναυλίες, πας ταξίδια, βλέπεις αθλητικές εκδηλώσεις και πολλά ακόμη. Τώρα έχοντας πια νέα ταυτότητα, συνεχίζει να στηρίζει για ακόμα μια χρονιά τα Θεατρικά Βραβεία Κοινού. 

Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2023
Τα βραβεία ενδυματολογίας απέσπασαν οι Πάρις Μέξης  (1ο Βραβείο:"Η άνοδος του Αρτούρο Ούι"), Ηλένια Δουλαδίρη (2ο Βραβείο: "Ο μισάνθρωπος") και Ελένη Μανωλοπούλου (3ο Βραβείο: "Berlin Alexanderplatz"). Την απονομή έκανε η Χριστίνα Κληρίδου, Head of Marketing της more.com 

Για το κομμάτι της σκηνογραφίας ο Μάνος Καρατζογιάννης κάλεσε στη σκηνή τον Πάρη Μέξη (πρώτο βραβείο ενδυματολογίας και δεύτερο βραβείο σκηνογραφίας για την παράσταση "Η άνοδος του Αρτούρο Ούι"), ο οποίος έθεσε το αίτημα για πιο ουσιαστική αξιοποίηση και ανακύκλωση των σκηνικών στο μέλλον, ξεκινώντας από τους μεγάλους θεατρικούς οργανισμούς, αλλά και στην αναζήτηση διαφορετικών υλικών από τους ίδιους τους σκηνογράφους. Υπάρχει βέβαια και το κομμάτι της ψηφιακής σκηνογραφίας για το οποίο ο Πάρης Μέξης είπε: "Τα εργαλεία μας θα γίνουν όλο και πιο έξυπνα, αλλά ακόμα δεν μπορούν να κάνουν κάποια πολύ βασικά πράγματα. Δεν σκέφτονται όπως εμείς, δεν φαντάζονται, δεν συγκινούνται και άρα δεν συγκινούν”. 

Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2023
Τα βραβεία σκηνογραφίας απέσπασαν οι Τίνα Τζόκα (1ο Βραβείο: "Τα φώτα της πόλης"), Πάρις Μέξης (2ο Βραβείο: "Η άνοδος του Αρτούρο Ούι") και Ελένη Μανωλοπούλου (3ο Βραβείο: "Berlin Alexanderplatz"). Την απονομή έκανε ο Χάρης Ρώμας, εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος και πρώην αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Περιφέρειας Αττικής. 

Την απονομή των βραβείων σκηνογραφίας έκανε ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος και πρώην αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Περιφέρειας Αττικής Χάρης Ρώμας, με την υποστήριξη της οποίας διεξήχθη η τελετή απονομής των 25ων Θεατρικών Βραβείων Κοινού. Όπως τόνισε σε σχέση με την κεντρική ιδέα γύρω από την οποία αναπτύχθηκε όλη η βραδιά, δίνοντας πολλές αφορμές για συζήτηση: ”Κανένας από τους καλλιτέχνες που έχουν βραβευτεί στο παρελθόν, βραβεύονται σήμερα και θα βραβευτούν στο μέλλον δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από την τεχνητή νοημοσύνη. Γιατί η τεχνητή νοημοσύνη κατασκευάζεται αλλά το ταλέντο όχι. Μπορεί να εξελίσσεται αλλά χρειάζεται να προϋπάρχει”. 

Ο Γρηγόρης Βαλτινός (δεύτερο βραβείο ανδρικής ερμηνείας) ανέβηκε στη συνέχεια στη σκηνή για να μας υπενθυμίσει την ανθρωποκεντρική φύση του θεάτρου και τα βασικά υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένο. Την ψυχή και το αίσθημα. "Αν το θέατρο, τώρα και στο μέλλον, δεν μεταφέρει αίσθημα και συγκίνηση θα αφήσει το θεατή ψυχρό και αδιάφορο. Κάτι που θα είναι εγκληματικό και για τους νέους θεατές του θεάτρου". Στη συνέχεια απένειμε και τα βραβεία γυναικείας ερμηνείας. 

Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2023
Τα βραβεία γυναικείου ρόλου κέρδισαν οι Κατερίνα Διδασκάλου (2ο Βραβείο: "Το χελιδόνι"), Κάτια Δανδουλάκη (3ο Βραβείο: "Διάλεξε το θάνατό σου αγάπη μου") και Ελένη Ράντου (1ο Βραβείο: "Το πάρτι της ζωής"). Τα βραβεία απένειμε ο Γρηγόρης Βαλτινός. Μαζί τους η Μαρία Πρωτόπαππα που μίλησε για το μέλλον της ερμηνείας και ο master of ceremony Μάνος Καρατζογιάννης.

Πριν η Μαρία Πρωτόπαππα προχωρήσει στην απονομή των βραβείων ανδρικής ερμηνείας με την αφορμή της σκηνοθεσίας της φέτος ενός άνδρα ηθοποιού σε γυναικείο ρόλο (του Χρήστου Στέργιογλου στο "Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα” του Λόρκα), μίλησε για το μέλλον του θεάτρου: "Το θέατρο δεν αλλάζει γιατί πάντα ασχολείται και θα ασχολείται με τον άνθρωπο. Με το μέσα μας, το έξω μας και με την κοινωνία”. Απευθυνόμενη στους καλλιτέχνες του αύριο μίλησε για την αξία της εμπειρίας σε σχέση με την εικονική πραγματικότητα, αλλά και για το γεγονός ότι η τέχνη είναι συνύπαρξη, είναι "το σπίτι των διαφορετικών, εκεί που είμαστε όλοι ευπρόσδεκτοι".

Η Ελένη Σκότη φαντάστηκε επί σκηνής πώς θα σκηνοθετούσε σε 30 χρόνια από τώρα την "Aγαπητή Eλένα" της Λουντμίλα Pαζουμόφσκαγια, για την οποία βραβεύτηκε από τους αναγνώστες του αθηνοράματος το 2001 ως η καλύτερη παράσταση. Μιλώντας για έναν ψηφιακό κόσμο του μέλλοντος, η σκηνοθέτιδα είπε: "Το θέατρο, επειδή ο πυρήνας του βρίσκεται στην ατέλεια του ανθρώπου και το τι σημαίνει να είσαι ατελής σ’ έναν ατελή κόσμο, θα συνεχίζει να παλεύει με τα ίδια ερωτήματα και στο μέλλον”.

Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2023

Ο τελευταίος καλεσμένος που βρέθηκε στη σκηνή της Αίθουσας "Αλεξάνδρα Τριάντη" του Μεγάρου Μουσικής ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Γιάννης Μόσχος (πρώτο βραβείο καλύτερης παράστασης για τα"Φώτα της πόλης"), προκειμένου να απαντήσει στο ερώτημα αν θα έχουμε εθνικά θέατρα σε τριάντα χρόνια. "Νομίζω ότι το θέατρο υπήρξε και θα υπάρχει ακριβώς γιατί τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ανθρώπινη επαφή. Και αυτός είναι ο λόγος που είμαστε όλοι τόσο ερωτευμένοι μαζί του. Οπότε νομίζω ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε για το θέατρο”.

Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2023

Η Διευθύντρια του Αθηνοράματος Δέσποινα Ζευκιλή έκλεισε τη βραδιά σε μια εξίσου ευχάριστη νότα για το μέλλον: "Το θέατρο, η τέχνη, τώρα το ξέρουμε πια καλά, το επιβεβαιώνουν και οι πρόσφατες έρευνες, είναι φάρμακο της ψυχής μας, η θωράκιση της οποίας είναι βασικό ζητούμενο της εποχής. Κι όπως κι αν είναι στο μέλλον, αφού βασίζεται τόσο πολύ στο ψυχικό, δεν έχει πιστεύω να φοβάται παρά μόνο να υποβοηθάται από το τεχνητό”. Στη συνέχεια προχώρησε στις τελευταίες απονομές της βραδιάς, αυτές των βραβείων για τις καλύτερες παραστάσεις της θεατρικής σεζόν 2022-23 "εκ μέρους του θεατρόφιλου κοινού του Αθηνοράματος που για 25η χρονιά είδε πάρα πολύ θέατρο και συμμετείχε μαζικά με την ψήφο του στον αγαπημένο του θεσμό, επιβραβεύοντας τις δικές του και τους δικούς του καλύτερους. Η ιστορία του θεσμού, η αντοχή του στο χρόνο και η αποδοχή του από εσάς, τους ανθρώπους του θεάτρου, επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο την αξία του και την κρίση του αναγνωστικού μας κοινού. Ευχαριστώ το κοινό μας, την ομάδα του θεάτρου για όλη τη δουλειά της, όσες και όσους στηρίζουν την προσπάθειά μας, τους χορηγούς της αποψινής βραδιάς και τους συντελεστές  που δούλεψαν γι’ αυτή, χωρίς τους οποίους δεν θα μπορούσε να είχε πραγματοποιηθεί”.

"Αυτά ήταν τα Θεατρικά Βραβεία Κοινού για το 2023. Θα δώσουμε δύο ραντεβού. Ένα για του χρόνου για τα Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2024 και ένα σε 30 χρόνια για να τσεκάρουμε όσα ειπώθηκαν απόψε. Κρατάμε την αισιοδοξία, κρατάμε την αγάπη για το θέατρο, κρατάμε την ανάγκη να βλέπουμε θέατρο και την ανάγκη να μεταδώσουμε το θέατρο στην επόμενη γενιά. Είμαστε σίγουροι ότι θα το διαχειριστεί σωστά”. Η βραδιά έκλεισε με τον Μάνο Καρατζογιάννη να καλεί όλους όσοι βραβεύτηκαν στη σκηνή -ντυμένη στα κόκκινα- με στόχο να δοθεί ένα ηχηρό αντιπολεμικό μήνυμα αλληλεγγύης υπό τη μελωδία του "Imagine” του Τζον Λένον.

Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2023

Πεντακόσιοι τυχεροί αναγνώστες και αναγνώστριες του "αθηνοράματος" που συμμετείχαν με την ψήφο τους στο θεσμό, κληρώθηκαν να απολαύσουν τη βραδιά από κοντά και συνάντησαν τους αγαπημένους τους πρωταγωνιστές στο χαλαρωτικό κοκτέιλ πάρτι που ακολούθησε μετά την 25η τελετή απονομής των Θεατρικών Βραβείων Κοινού και κράτησε ως αργά το βράδυ τους παρευρισκόμενους σε ζωηρά πηγαδάκια στο αίθριο του Μεγάρου Μουσικής. Ραντεβού στις σκηνές της πόλης!

Η τελετή απονομής σε 36 κλικ

Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2023
Ο Δημήτρης Ηλιόπουλος, εκδότης Αθηνόραμα, η Υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, ο συνθέτης Μίνως Μάτσας και η Αννη Ηλιοπούλου, Πρόεδρος Δ.Σ. Δέσμη Εκδοτική Α.Ε. 

Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2023
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Γιάννης Μόσχος με τη σκηνοθέτρια της παράστασης του Εθνικού Θεάτρου "Τα φώτα της πόλης" Αμάλια Μπένετ (1ο βραβείο σκηνοθεσίας και 1ο βραβείο καλύτερης παράστασης), τη διευθύντρια του Αθηνοράματος Δέσποινα Ζευκιλή και τον ιδρυτή του πολιτιστικού οργανισμού "Λυκόφως" Γιώργο Λυκιαρδόπουλο (3ο βραβείο καλύτερης παράστασης: "Berlin Alexanderplatz")

Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2023
Η βραβευμένη με το πρώτο βραβείο ερμηνείας για "Το πάρτυ της ζωής μου" Ελένη Ράντου, ο Κρατερός Κατσούλης με την κόρη του και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου

Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2023
O master of ceremony της τελετής απονομής των Θεατρικών Βραβείων Κοινού 2023 Μάνος Καρατζογιάννης με την Παναγιώτα Βλαντή

Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2023
Η Ειρήνη Νταϊφά, Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού στο Δήμο Πειραιά, με τον πρόεδρο του ΣΕΗ Σπύρο Μπιμπίλα

Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2023
Άρης Μπινιάρης (2ο βραβείο σκηνοθεσίας: "Η άνοδος του Αρτούρο Ούι"), Άκης Σακελλαρίου (3 βραβείο ερμηνείας: "Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών") Γιώργος Χρυσοστόμου (1ο βραβείο ερμηνείας "Η Ανοδος του Αρτούρο Ούι"), Αννη Ηλιοπούλου, Πρόεδρος Δ.Σ. Δέσμη Εκδοτική Α.Ε. και ο Γρηγόρης Βαλτινός (2ο Βραβείο ερμηνείας: "Da")

Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2023
Ο Χάρης Ρώμας, εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος και πρώην αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Περιφέρειας Αττικής και ο εκδότης του Αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος

Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2023
Ο βραβευμένος σκηνοθέτης Στάθης Λιβαθινός και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Γιάννης Μόσχος

Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2023
Η Ελένη Χριστοπούλου τομεάρχης Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας της ΔΕΗ και η  Άννη Ηλιοπούλου Πρόεδρος Δ.Σ. Δέσμη Εκδοτική Α.Ε.

Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2023
Η Χριστίνα Κληρίδου Head of Marketing της more.com με την Ταμίλα Κουλίεβα 

Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2023
Ο εκδότης του Αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος, ο Διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής Σωτήρης Νικολαρόπουλος και ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2023
Ο Σταύρος Θεοδωράκης με τη νικήτρια του 1ου βραβείου γυναικείας ερμηνείας Ελένη Ράντου και τον περσινό νικητή του 1ου βραβείου ανδρικής ερμηνείας Ορφέα Αυγουστίδη

Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2023
Ελεάννα Μυγδαλιού, Γιώργος Καραμίχος, Ελεάννα Στραβοδήμου

Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2023
Ο Ηλίας Λυμπέρης, Brand and Media Manager της Βίκος Α.Ε.  με τον Δημήτρη Κωστή των Αττικών Εκδόσεων

Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2023
Ευγενία Δημητροπούλου με τον σύζυγο της  Στέλιο Βλατάκη 

Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2023
Η διευθύντρια του Αθηνοράματος Δέσποινα Ζευκιλή με τον υποψήφιο για βραβείο ερμηνείας Στάθη Σταμουλακάτο ("Κωλόκαιρος"), τον Γιώργο Χατζηνικολάου και την Μαρία Αναματερού του Θεάτρου Επί Κολωνώ

Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2023
Η Άννη Ηλιοπούλου, Πρόεδρος Δ.Σ. Δέσμη Εκδοτική Α.Ε.,  ανάμεσα στον σκηνοθέτη και τον παραγωγό της βραβευμένης παράστασης "Berlin Alexanderplatz" Στάθη Λιβαθινό και Γιώργο Λυκιαρδόπουλο

Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2023
Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου Κατερίνα Ευαγγελάτου με τον εκδότη του Αθηνοράματος Δημήτρη Ηλιόπουλο

Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2023
Ο master of ceremony Μάνος Καρατζογιάννης με τον υποψήφιο για βραβείο ερμηνείας για τα "Φώτα της πόλης" Προκόπη Αγαθοκλέους

Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2023
Η Κωνσταντίνα Τακάλου, η Μαρία Κρύου, θεατρική συντάκτρια του Αθηνοράματος και ο Τάσος Πυργιέρης

Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2023
Νίκος Μουρατίδης, Δημήτρης και Λέλα Πιατά

Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2023
Νίκος Αποστολόπουλος και Σάντρα Βουτσά

Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2023
Ο εκδότης του Αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος ανάμεσα στις βραβευμένες Ελένη Ράντου (1ο βραβείο ερμηνείας: "Το πάρτυ της ζωής μου") και Κάτια Δανδουλάκη  (3 βραβείο ερμηνείας: "Διάλεξε το θάνατό σου αγάπη μου") 

Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2023
Λήδα Ματσάγγου, Χριστόδουλος Στυλιανού, Αννη Ηλιοπούλου, Πρόεδρος Δ.Σ. Δέσμη Εκδοτική Α.Ε., Δημήτρης Πιατάς

Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2023
Η Μυρτώ Απαλοπούλου, διεύθυνση Δημοσίων Σχέσεων Δέσμη Εκδοτική ΑΕ, ο Φώτης Παπαθανασίου, Γενικός Διευθυντής Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη με τη σύζυγό του και η Δέσποινα Ζευκιλή, διευθύντρια του Αθηνοράματος

Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2023
Ο Σταύρος Μπένος με την κόρη του Κασσιανή

Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2023
Αντώνης Γαλέος, Εφη Μουρίκη, Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Κατερίνα Διδασκάλου

Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2023
Ο Νίκος Περράκης, η Αννη Ηλιοπούλου, Πρόεδρος Δ.Σ. Δέσμη Εκδοτική Α.Ε., και ο Πέτρος Τατσόπουλος

Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2023
Ο Θάνος Παπαχάμος ("Στούντιο 4" ΕΡΤ 1), ο Λάζαρος Αντωνιάδης και ο διευθυντής του Yupiii.gr Κωνσταντίνος Αντωνάτος

Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2023
Τατιάνα Λύγαρη και Ιωάννης Μάνος

Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2023
Ελένη Στασινοπούλου, εκδότρια Madame Figaro, Έλενα Σκεπαρνιά

Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2023
Φωτεινή Δάρρα και Γιώργος Παπαχριστούδης 

Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2023
Δημοσιογραφική παρέα Ο Χρήστος Κούτρας διευθυντής του FTHIS.GR, η Ναταλία Αργυράκη ("Καλύτερα δεν γίνεται"  ALPHA) και ο Θάνος Παπαχάμος ("Στούντιο 4" ΕΡΤ 1)

Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2023
Ο Όθων Μεταξάς, η Ειρήνη Νταϊφά, Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού στο Δήμο Πειραιά και ο ενδυματολόγος Νίκος Χαρλαύτης

Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2023
Ο Γιώργος Κοψιδάς και ο Θάνος Μπίρκος

Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2023
Η Ελένη Γερασιμίδου με την κόρη της Αγγελική Ξένου

Με την υποστήριξη και την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης
Χορηγοί Τελετής Απονομής Θεατρικών Βραβείων Κοινού 2023: ΔΕΗ, more.com
Υποστηρικτής: μ. artisan water

Τα βραβεία


Καλύτερη παράσταση

1ο Βραβείο: "Τα φώτα της πόλης"
2ο Βραβείο: "Η άνοδος του Αρτούρο Ούι"
3ο Βραβείο: "Berlin Alexanderplatz"

Σκηνοθεσία

1ο Βραβείο: Αμάλια Μπένετ ("Τα φώτα της πόλης")
2ο Βραβείο: Άρης Μπινιάρης ("Η άνοδος του Αρτούρο Ούι")
3ο Βραβείο: Στάθης Λιβαθινός ("Berlin Alexanderplatz")

Ανδρικού ρόλου

1ο Βραβείο: Γιώργος Χρυσοστόμου ("Η άνοδος του Αρτούρο Ούι")
2ο Βραβείο: Γρηγόρης Βαλτινός ("Da")
3ο Βραβείο: Άκης Σακελλαρίου ("Ο κύκλος των χαμένων ποιητών")

Γυναικείου ρόλου

1ο Βραβείο: Ελένη Ράντου ("Το πάρτι της ζωής")
2ο Βραβείο: Κατερίνα Διδασκάλου ("Το χελιδόνι")
3ο Βραβείο: Κάτια Δανδουλάκη ("Διάλεξε το θάνατό σου αγάπη μου")

Ενδυματολογίας

1ο Βραβείο: Πάρις Μέξης ("Η άνοδος του Αρτούρο Ούι")
2ο Βραβείο: Ηλένια Δουλαδίρη ("Ο μισάνθρωπος")
3ο Βραβείο: Ελένη Μανωλοπούλου ("Berlin Alexanderplatz")

Σκηνογραφίας

1ο Βραβείο: Τίνα Τζόκα ("Τα φώτα της πόλης")
2ο Βραβείο: Πάρις Μέξης ("Η άνοδος του Αρτούρο Ούι")
3ο Βραβείο: Ελένη Μανωλοπούλου ("Berlin Alexanderplatz")

Μουσικής σύνθεσης

1ο Βραβείο: Θοδωρής Οικονόμου ("Τα φώτα της πόλης")
2ο Βραβείο: Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης ("Η άνοδος του Αρτούρο Ούι")
3ο Βραβείο: Μαρίζα Ρίζου ("Ο κύκλος των χαμένων ποιητών")

Φωτισμού

1ο Βραβείο: Στέλλα Κάλτσου ("Η άνοδος του Αρτούρο Ούι")
2ο Βραβείο: Χριστίνα Θανάσουλα ("Τα φώτα της πόλης")
3ο Βραβείο: Αλέκος Αναστασίου ("Berlin Alexanderplatz")

Σχεδιασμού ήχου

1ο Βραβείο: Κωνσταντίνος Μπώκος ("Τα φώτα της πόλης")

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Γράμμα στον πατέρα" του Κάφκα ξεδιπλώνεται στο H.ug

H ομάδα Αbnormal μεταφέρει θεατρικά την επιστολή του Φραντς Κάφκα που δεν παραδόθηκε ποτέ, με ερμηνευτές τους Φοίβο Παπακώστα και Δημήτρη Καταλειφό και μουσική του The Boy.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

"Άλλες εποχές": Το αινιγματικό έργο του Πίντερ ανεβάζει το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων "Λευτέρης Βογιατζής" ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη το έργο του Χάρολντ Πίντερ (που είναι περισσότερο γνωστό ως "Παλιοί καιροί").

"Η αξία της ζωής": Βασίλης Ρίσβας και Πέγκυ Σταθακοπούλου μιλούν για τη συνάντησή τους με τον Σωτήρη Τσαφούλια

Για το έργο της Τζέιν Άντερσον και τους ρόλους τους μίλησαν στο "α" οι δύο γνωστοί και ταλαντούχοι ηθοποιοί. Ένα έργο που μιλά για μια ανείπωτη απώλεια αλλά και την ελευθερία του να ζήσεις όπως επιλέγεις εσύ.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις περισσότερες από 100 θεατρικές παραστάσεις πριν το Πάσχα

Μέχρι και τη Μεγάλη Τρίτη οι περισσότερες παραγωγές της φετινής σεζόν ετοιμάζονται να ρίξουν την αυλαία της χειμερινής σεζόν 2023-24. Εμείς τις χωρίσαμε σε κατηγορίες σε ένα πολυσυλλεκτικό οδηγό θεατρικών εξορμήσεων λίγο πριν το Πάσχα.

O Μάνος Καρατζογιάννης γράφει για την "Κασέτα" της Λούλας Αναγνωστάκη

Δείτε νέες φωτογραφίες και διαβάστε το κείμενο του σκηνοθέτη και ηθοποιού Μάνου Καρατζογιάννη για την παράσταση του αναρχικού έργου μίας από τις πιο σημαντικές και δυναμικές γυναικείες μορφές της νεοελληνικής δραματουργίας.

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.