Ο Τάσος Κώνστας και η Αλεξία Αλεξίου μάς συστήνουν την "Paraga" τους

Ένας νέος καλλιτεχνικός χώρος άνοιξε στον Νέο Κόσμο, αφιερωμένος στο θέατρο σκιών και το κουκλοθέατρο. Λίγο πριν το επίσημο άνοιγμά του στις 5/11, μιλήσαμε με τους δημιουργούς του, που επιδιώκουν να επαναφέρουν τις τέχνες αυτές στην παλιά τους αίγλη, με άνοιγμα στους ενήλικες.

Τάσος Κώνστας, Αλεξία Αλεξίου © Κική Παπαδοπούλου

Τι ήταν αυτό που λειτούργησε ως καταλύτης για εσάς ώστε να δημιουργήσετε τo "Paraga"; Αλήθεια, γιατί επιλέξατε την ονομασία αυτή; 
Τάσος Κώνστας
: Μετά από σχεδόν 30 χρόνια καλλιτεχνικής πορείας και από 25 χρόνια συνεχούς λειτουργίας της μόνιμης σκηνής μας "Φιγούρες & Κούκλες", οι συγκυρίες συντέλεσαν να τα γιορτάσουμε σ’ ένα νέο αναβαθμισμένο χώρο που θα είναι ανοιχτός σε περισσότερους φίλους και καλλιτέχνες. Το "Paraga” θα είναι ένας φιλόξενος χώρος τεχνών, όσο φιλόξενη είναι και η παράγκα του Καραγκιόζη.
Αλεξία Αλεξίου: Η δημιουργία του "Paraga” αποτελούσε πάντα μία ανάγκη πραγμάτωσης ενός μόνιμου χώρου αφιερωμένου στο θέατρο κούκλας και σκιών και σε όλες τις συναφείς τέχνες. Έπειτα από τριάντα χρόνια καλλιτεχνικής αναζήτησης και διαδρομής, αλλά και έπειτα από τρία σχεδόν χρόνια "καλλιτεχνικού εγκλεισμού" λόγω της πανδημίας, έγινε πια επιτακτική η ανάγκη να προσφέρουμε στις τέχνες μας ό,τι πολυτιμότερο: μία μόνιμη στέγη. 

Συχνά ερχόμαστε αντιμέτωποι με την αντίληψη ότι ο Καραγκιόζης είναι για αγόρια και το κουκλοθέατρο για κορίτσια. Αυτά τα στερεότυπα στη σημερινή εποχή οφείλουν να καταρριφθούν.
-Αλεξία Αλεξίου

Μία "φωλιά", η οποία  θα παρέχει την δυνατότητα να εκκολαφθούν σε αυτή όλες οι εκφάνσεις των αντικειμένων ενασχόλησής μας, έτσι ώστε να εξυπηρετείται η επιβίωση και η διατήρησή τους στον χρόνο, η διεύρυνση και διαφοροποίησή τους και εν τέλει η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός τους. Η ονοματοδοσία, αποτελεί το μικρό "ευχαριστώ" μας στον σπουδαίο αυτόν λαϊκό ήρωα, ως αναγνώριση της σπουδαίας προσφοράς του στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Άλλωστε, το "Paraga” στεγάζεται στην πρώην "συνοικία το όνειρο" του Νέου Κόσμου, σε μία πολύ όμορφη σήμερα, ζωντανή και πολυπολιτισμική γειτονιά. 

Paraga
© Κική Παπαδοπούλου

 

Γιατί πιστεύετε ότι το θέατρο σκιών έχει χάσει πια την αίγλη του και τι θα κάνει το "Paraga" για αυτό αλλά και το ελληνικό κουκλοθέατρο;
Τ. Κ.
: Η αλήθεια είναι ότι για πολλά χρόνια από πολλούς αντιμετωπίζονται οι τέχνες αυτές μονοδιάστατα! Ότι αφορούν μόνο παιδικό κοινό. Ο Καραγκιόζης, το ελληνικό θέατρο σκιών και το κουκλοθέατρο δεν είναι μόνο αυτό. Τα καταφέρνουν πολύ καλά εκεί αλλά έχουν κι άλλα να πουν σε πολλούς.
Το "Paraga” έρχεται να ενισχύσει τις προσπάθειες ετών για ανάδειξη των τεχνών μας στο ευρύ κοινό. Να αλλάξει την ετικέτα "παιδικό θέαμα" σε "οικογενειακό θέαμα". Να διευρύνει το κοινό των δύο αυτών λαϊκών θεάτρων. Στόχος μας να κάνουμε ευρύτερα γνωστό το θέατρο σκιών και το κουκλοθέατρο με έναν χώρο ο οποίος θα αποτελεί ένα μόνιμο σημείο αναφοράς για το κουκλοθέατρο και το θέατρο σκιών. Με νέες, καινοτόμες δράσεις, καλλιτεχνικές συμπράξεις και projects που θα αφορούν όλες τις ηλικίες. Παράλληλα, μέσα από εργαστήρια και masterclass θα εκπαιδεύονται οι μελλοντικοί καλλιτέχνες των δύο αυτών παραστατικών τεχνών .
Αλ. Αλ.: Η παρουσία μου πίσω από τον μπερντέ, όντας βοηθός σκηνής του Τάσου για 25 χρόνια, με βοήθησε να αντιληφθώ αρκετά νωρίς, ότι το θέατρο σκιών κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα μουσειακό είδος, αν οι καλλιτέχνες που το υπηρετούν δεν συνειδητοποιήσουν ότι το στοιχείο που καθιστά το ελληνικό θέατρο σκιών ένα συγχρονικό και διαχρονικό θεατρικό είδος είναι η δύναμη του αυτοσχέδιου λόγου του. Η αναπαραγωγή και η από μίμηση παρουσίαση έργων από το παραδοσιακό ρεπερτόριο, δεν αρκούν ώστε να διατηρηθεί ζωντανό ένα θεατρικό είδος, που έχει ανάγκη την άμεση και ειλικρινή επικοινωνία με τον θεατή. 
Και το ελληνικό κουκλοθέατρο, όμως, έχει να αντιμετωπίσει δυσκολίες, που έχουν προκύψει από την ετικέτα που του έχει αποδοθεί ως ένα θέαμα αποκλειστικά για μικρά παιδιά. Μάλιστα, συχνά ερχόμαστε αντιμέτωποι με την αντίληψη που επικρατεί, ότι ο Καραγκιόζης είναι μόνο για αγόρια και το κουκλοθέατρο μόνο για κορίτσια. Αυτά τα στερεότυπα στη σημερινή εποχή οφείλουν να καταρριφθούν. Τα παιδιά θα πρέπει να μπορούν να εκφράζονται και να εκτονώνονται με όποιο μέσο τα ευχαριστεί και τους προσφέρει διέξοδο και τρόπο επικοινωνίας.
Στο "Paraga”, λοιπόν, θα παρουσιάζουμε ένα σύγχρονο θέατρο σκιών και κούκλας, που θα απευθύνεται  με σεβασμό στον άνθρωπο, τόσο στο παιδικό/εφηβικό, αλλά και ενήλικο κοινό. 

Paraga
© Κική Παπαδοπούλου

 

Στο πλαίσιο του ανοίγματος του θεάτρου σκιών και προς τους ενήλικες, εγκαινιάζετε στο "Paraga” και βραδινή σκηνή. Μιλήστε μας λίγο για αυτή την πρωτοβουλία.
Τ. Κ.
: Χρόνια τώρα χαιρόμαστε να απολαμβάνουμε είτε πίσω από το πανί είτε μπροστά, ως θεατές, παραστάσεις θεάτρου σκιών για ενήλικες. Σκεφτήκαμε ότι αντί αυτό να γίνεται περιστασιακά και με παραδοσιακό ρεπερτόριο, θα μπορούσε να αφορά περισσότερους και όχι μόνο μύστες. Να κάνει ο Καραγκιόζης το δικό του άνοιγμα στην κοινωνία! Ανοίγει τη σκηνή του σε όλους που θέλουν και έχουν κάτι να του πουν. Θα συζητά μαζί τους και θα σατιρίζει την καθημερινότητα και όχι μόνο, κλείνοντας το μάτι στη ζωή με το δικό του μοναδικό τρόπο.

Η αμεσότητα, η μαγεία της εμψύχωσης, η σύμβαση και το μαγικό, ότι πίσω απ΄ όλα αυτά κρύβεται ένας άνθρωπος. Αυτά με ελκύουν στο θέατρο σκιών.
-Τάσος Κώνστας

Καλεί τους φίλους του, λοιπόν, να βγουν ένα βραδάκι και μ΄ ένα ποτό να τα πουν. Όπως κάνουν οι παρέες. Στο κάλεσμα "Θες να κουβεντιάσεις με τον Καραγκιόζη;", οι πρώτοι φίλοι που με χαρά ανταποκρίθηκαν είναι ο Θανάσης Παπαγεωργίου, ο Δημήτρης Πιατάς, ο Γιάννης Μποσταντζόγλου, ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, ο Βασίλης Τσελφές. Έπεται συνέχεια…
Αλ. Αλ.: Το "Karagiozis and his friends" είναι μία ιδέα την οποία συζητάμε χρόνια και τώρα βρίσκει πρόσφορο έδαφος να πάρει σάρκα και οστά. Είμαστε πολύ χαρούμενοι, που τόσοι και τόσο αξιόλογοι καλλιτέχνες θα τιμήσουν το "Paraga” και τον Καραγκιόζη μας! 

Paraga Τάσος Κώνστας Αλεξία Αλεξίου
Κική Παπαδοπούλου©

 

Τι πιστεύετε ότι είναι αυτό που ελκύει τα παιδιά στο θέατρο σκιών και το θέατρο κούκλας και τι αποκομίζουν από τη θέαση τέτοιων παραστάσεων;
Τ. Κ.
: Η αμεσότητα και η αλήθεια των δύο αυτών θεαμάτων. Η μαγεία της εμψύχωσης. Η οικειότητα που νιώθει το παιδί με το παιχνίδι, την κούκλα δηλαδή ή την φιγούρα. Η δυνατότητα ότι μπορεί να εκφραστεί με μια φιγούρα ή μια κούκλα στο χέρι σε δικό του χρόνο και τόπο, μετά το ερέθισμα της παράστασης.
Αλ. Αλ.: Η μαγεία της εμψύχωσης και η οικειότητα που νιώθουν με τη θεατρική κούκλα/φιγούρα, η οποία προκύπτει από το γεγονός ότι ξέρουν πώς να παίζουν! Τα παιδιά μπορούν με μεγάλη ευκολία να μπουν στη θεατρική σύμβαση και να γίνουν κουκλο-παίκτες και Καραγκιοζο-παίκτες. Η θέαση κουκλοθεατρικών παραστάσεων έχει πολλαπλά οφέλη για τους μικρούς θεατές. Βοηθάει τα παιδιά να αγαπήσουν το θέατρο, να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους για επικοινωνία και έκφραση, να ασκήσουν την παρατήρηση, τη σκέψη, τον αυτοέλεγχο, να προβληματιστούν, να επιλύσουν ένα πρόβλημα, να κοινωνικοποιηθούν και να καλλιεργήσουν την φαντασία και την αισθητική αγωγή τους.
Για αυτούς τους λόγους και άλλους τόσους, έπειτα από κάθε μας παράσταση επιδιώκουμε οι μικροί θεατές να εμπλακούν συμμετέχοντας σε ένα διασκεδαστικό εργαστήριο κατασκευής και εμψύχωσης, με αφετηρία έμπνευσης την ιστορία που παρακολούθησαν, το οποίο θα τα παρακινήσει να εκφράσουν τις ιδέες τους, να μοιραστούν τα συναισθήματα που τους δημιούργησε η παράσταση, καθιστώντας τα κοινωνούς μίας δημιουργικής εμπειρίας.

Paraga Τάσος Κώνστας Αλεξία Αλεξίου
Κική Παπαδοπούλου©

 

Τι ήταν αυτό που τράβηξε εσάς στον κόσμο του θεάτρου σκιών και του θεάτρου κούκλας ;
Τ. Κ.
: Ακριβώς τα ίδια που γοητεύουν και σήμερα ένα παιδί που συναντιέται για πρώτη φορά με το θέαμα. Η αμεσότητα, η μαγεία της εμψύχωσης, η σύμβαση και το μαγικό, ότι πίσω απ΄ όλα αυτά κρύβεται ένας άνθρωπος.
Αλ. Αλ.: Ότι μπορώ να παραμένω ένα αιώνιο παιδί και να παίζω με τις κούκλες μου! 

Ποιο είναι το μεγαλύτερο όνειρό σας για τo "Paraga";
Τ. Κ.
: Να έχει λόγο ύπαρξης και διάρκεια στον χρόνο. Να χτυπά πάντα εκεί η καρδιά του Καραγκιόζη, της κούκλας και των φίλων μας! 
Αλ. Αλ.: Να αγαπηθεί από τον κόσμο και να στεριώσει στον Νέο Κόσμο! 

Paraga
© Κική Παπαδοπούλου

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ήταν ένα μικρό χαρτάκι

  • Κουκλοθέατρο
  • Διάρκεια: 50 '

Μια παράσταση με μεικτές τεχνικές κουκλοθεάτρου, που φέρνει τα παιδιά σε επαφή με το χαρτί και την ιστορία του, ενώ ταυτόχρονα τα εισάγει στη χρήση των σύνθετων λέξεων. Στο παραμύθι με όχημα τα πρωτότυπα τραγούδια και τη μουσική, ένα μικρό χαρτάκι τριγυρίζει στο σπίτι και στην πόλη του, ρωτώντας όλους τους «μεγάλους» τι δουλειά να κάνει όταν μεγαλώσει. Το ταξίδι αναζήτησης ως τη μεγάλη απόφαση, θα συμβάλλει καθοριστικά στην ολοκλήρωση της προσωπικότητάς του.

Tα γλέντια του Καραγκιόζη

  • Θέατρο Σκιών
  • Διάρκεια: 50 '

O Kαραγκιόζης του Τάσου Κώνστα ψυχαγωγεί μοναδικά μικρούς και μεγάλους θεατές εδώ και 25 χρόνια. Στο νέο του, πιο όμορφο στέκι, περιμένει τους μικρούς και μεγάλους φίλους του για να τους κεράσει γέλιο, κέφι και γλέντι. Κάθε εβδομάδα έχει ετοιμαστεί για μικρούς και μεγάλους ένα νέο μοναδικό έργο. Οι παραστάσεις συνοδεύονται με ζωντανή μουσική από την Paraga Band. το μουσικό σχήμα του νέου χώρου. «Ε, ρε γέλια! Ε, ρε γλέντια!» φωνάζει στα παιδιά ο αγαπημένος λαϊκός ήρωας Καραγκιόζης, παίρνοντάς τα παρέα στις ξεκαρδιστικές περιπέτειές του. Μετά την παράσταση για τους μικρούς φίλους λειτουργεί αυτοτελές Καραγκιοζοεργαστήρι (απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2024

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.

"Farewell / Εν τόπω χλοερώ": Η ομάδα του "Nostalgia generation" ξαναχτυπά

Σε συνέχεια της περσινής sold-out παράστασης, οι Ντουθ φέρνουν το δεύτερο μέρος ενός ζωντανού sitcom που μιλά για τις ανεξάντλητες πιθανότητες και τις χαμένες ευκαιρίες των millennials.