Η ομάδα Ballets Jazz Montréal (BJM) παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την παράσταση "Dance me"

Η παράσταση-φόρος τιμής στον σπουδαίο Leonard Cohen, έρχεται για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών δίνοντας στο ελληνικό κοινό την ευκαιρία να απολαύσει το διεθνώς sold-out καλλιτεχνικό γεγονός, λίγο πριν την οριστική αυλαία των παραστάσεων το 2024.

Dance me © Pierre Thobie

Η πρωτότυπη παράσταση σύγχρονου χορού "Dance Me" της διάσημης ομάδας Ballets Jazz Montréal (BJM), που ανεβαίνει στις 11 και 12 Νοεμβρίου στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, είναι εμπνευσμένη από το πλούσιο και πολυσήμαντο έργο του ποιητή, καλλιτέχνη και τραγουδοποιού από το Μόντρεαλ, Leonard Cohen, και φέρει την έγκριση του ίδιου, λίγο προτού φύγει από τη ζωή το 2016.

Dance me
© Pierre Thobie

Η παράσταση αποτελεί, έναν μοναδικό φόρο τιμής στους μεγάλους κύκλους της ύπαρξης, αποτυπώνοντάς τους σε πέντε διαφορετικές εποχές, όπως αυτές περιγράφονται στη στοχαστική ποίηση και μουσική του αξέχαστου δημιουργού. Η αρχική σύλληψη της παράστασης ανήκει στον Λουί Ρομπιτάγι, χορευτή και καλλιτεχνικό διευθυντή των Ballets Jazz Montréal, ο οποίος το 2021 παρέδωσε τη σκυτάλη της καλλιτεχνικής διεύθυνσης στην Αλεξαντρά Νταμιανί. 

Dance me
© Olivier Samson-Arcand

Σκοπός της διοργάνωσης αυτών των τόσο ξεχωριστών παραστάσεων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών είναι η συνέχιση του έργου προσφοράς σύγχρονων θερμοκοιτίδων στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο "Αττικόν", ένα έργο που υλοποιείται, εδώ και δύο έτη, σε κρατικά νοσοκομεία της Ελλάδας από τον Διεθνή Ανθρωπιστικό Οργανισμό Lifeline Hellas. Τα τελευταία χρόνια, το Lifeline Hellas έχει διαθέσει σε ελληνικά κρατικά νοσοκομεία πάνω από τρία εκατομμύρια ευρώ σε ιατρικό εξοπλισμό. Πέρυσι προσέφερε στο Νοσοκομείο "Έλενα Βενιζέλου" την επέκταση της πτέρυγας της Μονάδας Νεογνών δημιουργώντας έξι θέσεις νοσηλείας. Επίσης, προσφέρθηκαν επτά θερμοκοιτίδες και οκτώ μόνιτορ στη νέα πτέρυγα και στο Νεογνολογικό Τμήμα. Επιπλέον, παραδόθηκαν τέσσερις θερμοκοιτίδες στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο "Αττικόν", ενώ τους επόμενους μήνες θα παραδοθούν ακόμη τρεις.

Dance me
© Rolando Paolo Guerzoni

Η δραματουργία και η σκηνοθεσία είναι του Ερίκ Ζαν, ενώ τη χορογραφία συνυπογράφουν τρεις κορυφαίοι διεθνείς χορογράφοι με διαφορετικές προσωπικότητες, ο "δικός μας" Αντώνης Φωνιαδάκης, η Άνναμπελ Λόπεζ Οτσόα και ο Ισάν Ράστεμ, οι οποίοι αποπειράθηκαν ‒και τελικά πέτυχαν‒ να δημιουργήσουν ένα σύμπαν στέρεο και βαθύ που αντανακλά το έργο του εμβληματικού καναδού καλλιτέχνη. Χορός, μουσική, φωτισμοί, σκηνικά και βίντεο, όλα συνδυάζονται μαγικά σε μια εξαιρετική παραγωγή, για την οποία τα Ballets Jazz Montréal έχουν εξασφαλίσει τα αποκλειστικά δικαιώματα για 5 χρόνια.

O Leonard Cohen έφυγε ήρεμα και ξαφνικά ένα βράδυ του Νοεμβρίου του 2016 σε ηλικία 82 ετών, λίγο πριν την πρώτη πρόβα της παράστασης. Δεν πρόλαβε να δει ποτέ να παίρνει σάρκα και οστά το έργο στο οποίο είχε δώσει τις ευλογίες του, παραχωρώντας στα BJM το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν τραγούδια του ως πρώτη ύλη για τη μουσική αφήγηση του "Dance Me".  

Dance me
© Rolando Paolo Guerzoni

Mentoring Workshop για εφήβους από 12 ετών

Στις 11 Νοεμβρίου, από τις 1.30μμ.-3μμ. θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη ένα mentoring workshop για εφήβους από 12 ετών που σπουδάζουν χορό και θα ήθελαν να ασχοληθούν επαγγελματικά με την ορχηστική τέχνη. Θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τους χορευτές και να παρακολουθήσουν την πρόβα τους, βιώνοντας τον παλμό και τις προκλήσεις μιας επαγγελματικής ερμηνείας σε πραγματικό χρόνο. Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 6€.

Για τα VIP εισιτήρια της πρεμιέρας τα οποία περιλαμβάνουν τη συμμετοχή στο κοκτέιλ που θα ακολουθήσει, παρακαλούμε να απευθυνθείτε αποκλειστικά στο γραφείο του Lifeline Hellas (210 9828002, 6943 902264, lifelinegr@pkfond.rs).

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Πέθανε η Άννα Παναγιωτοπούλου

Η πολυαγαπημένη ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/05/2024

Τι είδαμε τελικά τη σεζόν 2023-24;

Νέες πρεμιέρες αναμένονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, παρ’ όλα αυτά, καθώς την Κυριακή των Βαΐων κατέβασαν αυλαία οι περισσότερες παραστάσεις του χειμώνα, ο εθιμοτυπικός απολογισμός της σεζόν προσφέρει μια καλή εικόνα της.

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.