To μιούζικαλ "Λευκό τριαντάφυλλο" αποτελεί φόρο τιμής στις αδικημένες, περιπλανώμνες ψυχές

Το έργο των Αντώνη Χανιώτη και Λάμπρου Κομζιά ανεβαίνει στη σκηνή του θεάτρου Χώρος για να μιλήσει για μια άλλη εποχή, με τα ίδια όμως ζητήματα.

To Λευκό Τριαντάφυλλο ©Skafidas Patroklos

Ένα ελληνικό μιούζικαλ συνυπογράφουν ο Αντώνης Χανιώτης και ο Λάμπρος Κομζιάς, σε μια ιστορία που επικαλείται την αγάπη και τη μοιραία απώλεια και γεννά φιλοσοφικούς προβληματισμούς. Το "Λευκό τριαντάφυλλο" εμπνέεται από τις Ρουσάλκι, ένα θρύλο για τη σλαβική μυθολογία και μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης για πολλούς σπουδαίους δημιουργούς (Πούσκιν, Λέρμοντοφ, Ντραγκομίσκι, Ντβόρζακ κ.ά.), που αναφέρεται στις ψυχές πρόωρα χαμένων γυναικών που επιστρέφουν στον τόπο που πέθαναν για να εκδικηθούν αυτούς που τις αδίκησαν.

To Λευκό Τριαντάφυλλο
©Skafidas Patroklos

Πρόκειται για ένα ύμνο αγάπης αφιερωμένο σ’ αυτές τις αδικημένες, περιπλανώμενες ψυχές. Στον πυρήνα του έργου δεν τοποθετείται ένας προδομένος έρωτας, όπως γίνεται στο διάσημο μπαλέτο "Ζιζέλ", αλλά ο τραγικός θάνατος πολλών μικρών παιδιών που δολοφονήθηκαν μυστηριωδώς στο παρελθόν από τις ίδιες τις μητέρες τους. Οι ψυχές τους επιστρέφουν μετά από χρόνια στη λίμνη που δολοφονήθηκαν για να εκδικηθούν ολόκληρη την τοπική κοινωνία για την αδιαφορία που έδειξε, και συνεχίζει να δείχνει, απέναντι στο προσωπικό τους δράμα.

To Λευκό Τριαντάφυλλο
©Skafidas Patroklos

Η πλοκή του έργου ενώ στην αρχή διατηρεί μια σταθερή, συγκινητική πορεία, συναφή με τον μύθο των Ρουσάλκι, στη συνέχεια αποκτά έντονα δραματικό χαρακτήρα και αναπτύσσεται προς πολλές και απρόσμενες κατευθύνσεις. Πυρήνας της το ταξίδι της Ίρμα, μιας νέας κοπέλας από το Κίεβο, που πηγαίνει να περάσει στο χωριό τις καλοκαιρινές διακοπές της μαζί με τη Ραΐσα, την αγαπημένη της ξαδέρφη. Εκεί θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα σκοτεινό μυστικό και μια αλήθεια που θα συνταράξουν συθέμελα όλη της την ύπαρξη.
 

To Λευκό Τριαντάφυλλο
©Skafidas Patroklos

Τα ερωτήματα που θέτει το "Λευκό τριαντάφυλλο" είναι πολλά και διαχρονικά. Προσεγγίζει με απέραντο σεβασμό την ουσία της ανθρώπινης ψυχής ως αιώνιο μέγεθος και ισορροπεί με λυρισμό στα όρια του κτιστού με τον άκτιστο κόσμο, χωρίς όμως να χάνει ούτε στιγμή την επαφή του με τη γήινη πραγματικότητα. Το έργο γράφτηκε το 2020 και, αν και διαδραματίζεται στην Ουκρανία του 19ου αιώνα, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, θέτοντας φιλοσοφικές αναζητήσεις και έντονες κοινωνικές προεκτάσεις που φτάνουν μέχρι το σήμερα.

To Λευκό Τριαντάφυλλο
©Skafidas Patroklos

Η σκηνοθεσία είναι του Αντώνη Χανιώτη, ο οποίος αναλαμβάνει και τη μουσική εκτέλεση μαζί με τον Βασίλη Αβραντίνη και τον Βαλεντίνο Ντούλια. Τη μουσική συνυπογράφουν ο σκηνοθέτης και ο Timo Tolki, οι χορογραφίες της παράστασης δημιουργήθηκαν από την Ραλλού Κρινή, ενώ την ενδυματολογία ανέλαβε η Λίλη Πόνου.

Στη παράσταση παίζουν, τραγουδούν και χορεύουν επί σκηνής οι: Ραφαήλ Αριστοτέλους, Φαίη-Νεφέλη Γαλάνη, Ρεβέκκα Γιαννάκη, Έλενα Κατέχη, Μελίνα Κόφφα,  Ίρις Λιακάκου, Ελένη Λύρα, Αίπυτος Μακαρουνάς, Μίνα Ντάλη, Χριστίνα Ξηρόκωστα, Αργιέττα Οκαλίδου, Φιλήμων Ορκόπουλος, Μαρία Πετσόρη, Νικολέτα Πολυζώη, Κλέλια Σίμου, Βάλια Φιλιάγκου και η εφηβική ομάδα μιούζικαλ των Δυτικών Πινελιών.

To Λευκό Τριαντάφυλλο
©Skafidas Patroklos

To Λευκό Τριαντάφυλλο
©Skafidas Patroklos

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Λευκό τριαντάφυλλο

  • Μιούζικαλ
  • Διάρκεια: 120 '

Μια νέα κοπέλα από το Κίεβο, περνά στο χωριό της τις καλοκαιρινές διακοπές μαζί με την αγαπημένη της ξαδέρφη. Εκεί θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα σκοτεινό μυστικό και μια συνταρακτική αλήθεια. Το έργο εμπνέεται από τις Ρουσάλκι, ένα θρύλο της σλαβικής μυθολογίας. Αναφέρεται στις ψυχές πρόωρα χαμένων γυναικών που επιστρέφουν στον τόπο που πέθαναν για να εκδικηθούν αυτούς που τις αδίκησαν. Στον πυρήνα του έργου δεν τοποθετείται ένας προδομένος έρωτας, όπως γίνεται στο μπαλέτο «Ζιζέλ», αλλά ο τραγικός θάνατος πολλών παιδιών που δολοφονήθηκαν μυστηριωδώς από τις μητέρες τους. Οι ψυχές τους επιστρέφουν μετά από χρόνια στη λίμνη όπου δολοφονήθηκαν για να εκδικηθούν την τοπική κοινωνία για την αδιαφορία της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Τι είδαμε τελικά τη σεζόν 2023-24;

Νέες πρεμιέρες αναμένονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, παρ’ όλα αυτά, καθώς την Κυριακή των Βαΐων κατέβασαν αυλαία οι περισσότερες παραστάσεις του χειμώνα, ο εθιμοτυπικός απολογισμός της σεζόν προσφέρει μια καλή εικόνα της.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
04/05/2024

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.