"Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι": Ένα μπαλέτο βγαλμένο από τα παραμύθια έρχεται στο Μέγαρο

Η παράσταση κλασικού χορού για παιδιά έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής για τρεις ημέρες και πέντε μόλις παραστάσεις. Η αγαπημένη ιστορία, που διασώθηκε από τους αδερφούς Γκριμ και έγινε ταινία από την Disney, μετατρέπεται σε μια μοναδική επί σκηνής εμπειρία από το μπαλέτο της Εθνικής Όπερας της Οδησσού.

Η Χιονάτη και οι 7 Νάνοι

Φοράει ένα χρυσαφένιο φόρεμα, έναν βαθυγάλανο κορσέ κι έναν κόκκινο φιόγκο στα κατάμαυρα μαλλιά της. Αποκλείεται να μην καταλάβατε σε ποια παραμυθένια βασιλοπούλα αναφέρεται η παραπάνω περιγραφή, μιας και έχει αποτυπωθεί στο συλλογικό ασυνείδητο εξαιτίας του Walt Disney. Κάπως έτσι φαντάστηκε την παραμυθένια Χιονάτη, την όμορφη πριγκίπισσα που είχε στο πλάι της τους επτά νάνους και την απεικόνισε στην κινηματογραφική εκδοχή της το 1937, βασισμένος (στο περίπου) στην ιστορία που διέσωσαν οι περίφημοι αδερφοί Γκριμ μέσα από τη συλλογή παραδοσιακών παραμυθιών τους (μαζί με άλλες πασίγνωστες ιστορίες όπως αυτές της Κοκκινοσκουφίτσας, του Χάνσελ και της Γκρέτελ, της Ωραίας Κοιμωμένης και της Σταχτοπούτας).

Η Χιονάτη και οι 7 Νάνοι

Η ιστορία είναι λίγο-πολύ γνωστή: Η όμορφη βασιλοπούλα εισπράττει τη ζήλια της μητριάς της, η οποία μαθαίνει από έναν μαγικό καθρέφτη ότι δεν είναι πια η ομορφότερη στη χώρα. Στην προσπάθειά της να σκοτώσει την κοπέλα –η οποία κρύβεται στο δάσος, στο σπίτι των επτά νάνων–, θα δοκιμάσει τα πάντα, καταφέρνοντας τελικά να τη ρίξει σε έναν αιώνιο ύπνο, από τον οποίο την ξυπνά ένα βασιλόπουλο. 

Η Χιονάτη και οι 7 Νάνοι

Το 1975, τριάντα οκτώ χρόνια μετά την ταινία και εκατόν είκοσι πέντε μετά την πρώτη έκδοση της συλλογής των Γκριμ, ο Ρωσο-ουκρανός χορογράφος Γκένριχ Μαγιόροφ δημιούργησε μια νέα εκδοχή της "Χιονάτης και των επτά νάνων". Αυτή την εκδοχή (σε διασκευή των Χάρι Σεβογιάν και Γιάνα Κισελιόβα) θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε για πέντε παραστάσεις (20-22/10) στο Μέγαρο Μουσικής (αίθουσα "Αλεξάνδρα Τριάντη"). Ο "χορογράφος της νεότητας", όπως χαρακτηρίστηκε, έπλασε ένα έργο μπαλέτου αφιερωμένο στα παιδιά, βασιζόμενος στην πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Πολωνού Μπογκντάν Παβλόφσκι, ενώ το λιμπρέτο υπέγραψαν οι Βιτόλντ Μποργκοφκσι και Στανισλάβ Πετρόφσκι. Με τη φρέσκια ματιά και το ταλέντο του κατάφερε να δημιουργήσει ένα κινησιολογικό σύνολο που διαθέτει ευρηματικότητα, φαντασία αλλά και χάρη. Βέβαια, τα χορευτικά μέρη που δημιούργησε, στα οποία περιλαμβάνονται φαντασμαγορικά σόλο αλλά και έντονες στιγμές από το corps de ballet, είναι ικανά να μαγέψουν τόσο τους μικρούς όσο και τους μεγάλους (η παράσταση να προτείνεται για παιδιά από 3 ετών και άνω). Το δυνατό χαρτί της παράστασης του Μεγάρου είναι φυσικά οι ερμηνευτές του ιστορικού μπαλέτου της Εθνικής Όπερας της Οδησσού, οι κορυφαίοι χορευτές του οποίου αποτελούν εγγύηση για μια αξέχαστη εμπειρία.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι

  • Μπαλέτο

Το γνωστό παραμύθι των αδελφών Γκριμ μεταφράζεται στη γλώσσα του κλασικού χορού από το σπουδαίο ουκρανικό μπαλέτο σε μια παράσταση αφιερωμένη στα παιδιά. Το 1975, ο χορογράφος Γκένριχ Μαγιόροφ, που έχει χαρακτηριστεί ως ο «χορογράφος της νιότης», εμπνεύστηκε από το ομώνυμο παραμύθι και δημιούργησε μία νέα χορογραφία βασισμένη στην πρωτότυπη μουσική του Πολωνού συνθέτη Μπογκντάν Παβλόφσκι. Τα χορευτικά μέρη του μπαλέτου, διακρίνονται από φαντασία και ευρηματικότητα και παρόλο που η θεματολογία του μπαλέτου αφορά σε ένα παραμύθι, η χορογραφία του, με τα εντυπωσιακά σόλο μέρη και τις δυναμικές σκηνές του corps de ballet, προκαλεί το θαυμασμό στους θεατές όλων των ηλικιών. Τη διασκευή της πρωτότυπης χορογραφίας του 1975 υπογράφουν οι Χάρι Σεβογιάν και Γιάννα Κισελιόβα.

Μέγαρο Μουσικής

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αμπελόκηποι

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
02/05/2024

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.