Αλίκη Δανέζη Knutsen: "Η Μήδεια είναι ένα έργο που μιλάει για την δύναμη της γυναίκας"

Η σκηνοθέτις μιλά στο "α" για την πανκ ροκ εκδοχή της "Μήδειας" που ανεβάζει στο φεστιβάλ «Πειραιάς Artport ΙΙI» με ζωντανή μουσική και πρωταγωνίστριες κορίτσια ηλικίας 10-14 ετών.

Εφηβική Θεατρική Ομάδα 'Εμείς Εμείς' -'Μήδεια'

Στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί στην Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, στο πλαίσιο του φεστιβάλ "Πειραιάς Artport III", η "Μήδεια" της Αλίκης Δανέζη Knutsen , που δίνει μία ροκ πνοή στο ομώνυμο έργο του Ευρυπίδη. Πρωταγωνίστριες της παράστασης είναι μια ομάδα κοριτσιών ηλικίας 10-14 ετών από την ομάδα "Εμείς Εμείς", τα οποία θα δώσουν με ζωντανή πανκ ροκ μουσική, τραγούδι και χορό μία διαφορετική δυναμική στο έργο

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για το ανέβασμα της "Μήδειας” αποκλειστικά με έφηβα κορίτσια με τη συνοδεία πανκ ροκ μουσικής;
Πριν τρία χρόνια, ανεβάσαμε αυτήν την παράσταση στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κύπρου μετά από πρόσκληση του θεσμού. Η παράσταση ανέβηκε με επαγγελματίες ηθοποιούς. Λίγο καιρό μετά, η ιδέα να ξαναγίνει από την εφηβική θεατρική ομάδα μου, έμοιαζε σαν μια μεγάλη και ωραία πρόκληση. Ένιωσα ότι οι φωνές και οι παρουσίες των έφηβων κοριτσιών θα έδιναν στο κείμενο μία ακόμα διάσταση, μία ανεκτίμητη "φωνή” που προέρχεται από τα νεαρά κορίτσια, τις γυναίκες του αύριο.

Πρόκειται για διασκευή της τραγωδίας του Ευριπίδη; Σε ποιες θεματικές του εστιάζετε;
Το έργο παρουσιάζεται στην ολότητα του, δεν είναι διασκευασμένο με την έννοια αποσπασμάτων ή επιπρόσθετων κειμένων. Η παρέμβαση αφορά κυρίως το γεγονός ότι ο γυναικείος χορός του έργου, οι γυναίκες της Κορίνθου αλλά και η ίδια η Μήδεια, αποτελούν μέλη μιας πανκ ροκ μπάντας που παίζει και τραγουδάει ζωντανά επί σκηνής. Η "Μήδεια" είναι ένα έργο που μιλάει για την δύναμη της γυναίκας και θέτει ερωτηματικά σε σχέση με την κοινωνία. Στην δική μας ανάγνωση η Μήδεια δεν είναι μια φόνισσα παιδιών, ο "φόνος” των αγοριών της είναι μια συμβολική πράξη που φωτίζει και αναδεικνύει την ανάγκη μας να αποδομήσουμε και να δούμε εκ νέου την κοινωνία μας με ένα βλέμμα πιο δίκαιης και ίσης αντιμετώπισης προς τις γυναίκες και όχι μόνο.

Ποιος είναι ο ρόλος των τραγουδιών και της μουσικής στην παράσταση και γιατί επιλέξατε αυτό το είδος μουσικής;
Τα τραγούδια συνιστούν κυρίως τα μελωδικά μέρη της τραγωδίας αλλά συμπληρώνουν και άλλα σημεία των επεισοδίων. Η Μήδεια καλεί τις γυναίκες της Κορίνθου να την βοηθήσουν και να την στηρίξουν σε μια επαναστατική, σχεδόν άναρχη προσπάθεια να ανατρέψει το κατεστημένο και να τιμωρήσει τους άδικους. Το πανκ μοιάζει να ταιριάζει απόλυτα, μιας και είναι, ως ρεύμα και ως μουσική συνυφασμένο με την αμφισβήτηση των κατεστημένων. Ταίριαξε τέλεια και στα έφηβα κορίτσια, μιας και τους δίνει μια δύναμη και μια πυγμή, αντάξια της φύσης και των ικανοτήτων τους. 

Εφηβική Θεατρική Ομάδα 'Εμείς Εμείς' - 'Μήδεια'

Το έργο απευθύνεται εξίσου σε μικρούς και μεγάλους θεατές;
Η παράσταση απευθύνεται τόσο σε μικρούς όσο και σε μεγάλους. Υπάρχει μια τεράστια δύναμη στο να ακούγονται τα λόγια των αρχαίων κειμένων από νέους ανθρώπους.

Υπήρξε πρόκληση για τα έφηβα κορίτσια που συμμετέχουν η πρόσληψη του έργου, δεδομένου ότι είναι οι γυναίκες του αύριο που ακόμα βρίσκονται σε μια ηλικία διαμόρφωσης;
Η πρόκληση ήταν μεγάλη, τόσο στο νοηματικό όσο και στο ερμηνευτικό επίπεδο. Δουλέψαμε πολύ και τα κορίτσια ξεπέρασαν τον εαυτό τους με κάθε τρόπο. Είναι όλες τους υπέροχες! Είναι αρκετά σημαντικό ότι έφηβοι και παιδιά έρχονται σε επαφή με αυτά τα κείμενα και με τέτοιες θεματικές και τους δίνεται η δυνατότητα, μέσα από χαρακτήρες και ιστορίες να προβληματιστούν και να κατανοήσουν έννοιες και καταστάσεις. Η παράσταση είναι ένα έναυσμα να δουν και να αναμετρηθούν με τις δυνατότητες και την δυναμική τους.

Θα χαρακτηρίζατε την παράσταση ως ένα φεμινιστικό σχόλιο;
Θα μου επιτρέψετε να σας απαντήσω με ένα από τα αγαπημένα που αποσπάσματα του έργου… Ανάποδα στραφείτε ποταμοί, τα ιερά νερά ν ‘ανηφορίσουν στην πηγή τους! Δίκιο και τάξη πια αντιστρέφονται! Άναντρος τώρα των σερνικών ο δόλος, και των θεών την πίστη καταλύει! Ένδοξος τώρα της ζωής μου ο σκοπός! Για με ο Διθύραμβος για μένα ο Αίνος! Τώρα τιμή στων γυναικών το γένος!

Βλέπετε να υπάρχει ενδιαφέρον από τον νεαρό πληθυσμό για το αρχαίο θέατρο και το θέατρο γενικότερα;
Πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε να φέρουμε σε επαφή τους νέους με τα αρχαία κείμενα που παραμένουν ανεξάντλητα μέσα στον χρόνο και ως δείγματα αλάνθαστης αφήγησης, επίκαιρα πάντα στην ανθρώπινη εμπειρία και την ανθρώπινη φύση.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μήδεια

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 95 '

Η “Μήδεια” είναι ένα έργο δυναμικό, που μιλάει για πολλές πτυχές της σημερινής μας κατάστασης, τη δύναμη της γυναίκας, την αδικία, την ανάγκη να επαναπροσδιοριστούν οι ρόλοι και η ίδια η κοινωνία. Η Μήδεια επαναστατεί λόγω της αδικίας που έχει υποστεί και λέει λόγια σοφά για την κοινωνία και τη γυναίκα. Η ομάδα κοριτσιών 11-14 ετών, σαν μια ροκ-πανκ μπάντα, παρουσιάζει τις διαφορετικές πτυχές της γυναικείας φύσης, τη δύναμη της αλλά και την ευαισθησία της και θέτει προβληματισμούς. Παράλληλα με την απόδοση του κειμένου, τα νέα κορίτσια παίζουν μουσική επί σκηνής, τραγουδάνε και χορεύουν. Είναι τεράστια η δύναμη να ακούγονται τα λόγια της αρχαίας τραγωδίας από τις γυναίκες του μέλλοντος.

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
02/05/2024

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.