Το 11o Φεστιβάλ Χειροποίητου και Ανακυκλώσιμου Θέατρου είναι εδώ!

Ραντεβού στον Κεραμεικό για άλλο ένα μοναδικό HRTFest, με μια σειρά από παραστάσεις, εργαστήρια, συναυλίες, προβολές, bazaar και εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσετε.

11ο Φεστιβάλ Χειροποίητου και Ανακυκλώσιμου Θεάτρου

Από τις 19 Σεπτεμβρίου έως και την 1 Οκτωβρίου, το Φεστιβάλ Χειροποίητου και Ανακυκλώσιμου Θέατρου (Handmade and Recycled Theatre Festival ή αλλιώς HRTFest) επιστρέφει στον Κεραμεικό, στον νέο χώρο "Ρεκτιφιέ- Κέντρο έρευνας μικτών παραστατικών τεχνών". Το αγαπημένο φεστιβάλ της Fabrica Athens έρχεται για ενδέκατη χρονιά, με κεντρική θεματική φέτος "Branch Out”/"Διακλαδώσεις”. Όπως στο σύμπλεγμα που αναπτύσσουν μεταξύ τους τα κλαδιά των φυτών για να υποστηριχθούν και να εξασφαλίσουν ενέργεια, στην μάχη τους για την εξασφάλισή της, έτσι και οι δημιουργοί της τέχνης ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αναπτύξουν και να ενδυναμώσουν το έργο τους.

Κεντρικές θεματικές των δράσεων είναι η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, η κοινωνική και περιβαλλοντική υπευθυνότητα του επιχειρηματικού κόσμου, ο διαπολιτισμικός διάλογος, διαμόρφωση πολιτικών από τα κάτω. Όπως κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει παραστάσεις, εργαστήρια, συναυλίες, προβολές, bazaar και εκθέσεις. Το Handmade and Recycled Theater Festival αποτελεί την ετήσια, πολυθεματική διοργάνωση της Fabrica Athens από το 2013. Προάγει και εμπνέει τη χειροποίητη δημιουργία, την εφαρμογή της ανακύκλωσης υλικών και τις ελάχιστου ή και μηδενικού κόστους τεχνικές στη τέχνη και ειδικότερα στο θέατρο. Η διοργάνωση εξυπηρετεί τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, και πιο συγκεκριμένα: το στόχο Νο5 για ισότητα και ίση συμμετοχή όλων στην κοινωνικοοικονομική ζωή, το στόχο Νο8 για αξιοπρεπή απασχόληση και οικονομική ανάπτυξη του ατόμου, το στόχο Νο10 για τη μείωση των ανισοτήτων, το στόχο Νο11 για τη δημιουργία βιώσιμων πόλεων και κοινοτήτων, και το στόχο Νο17 περί συνεργασίας φορέων για την επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης, διαμέσου της υποστήριξης και ενίσχυσης μια ειδικής ομάδας πληθυσμού, αυτού των καλλιτεχνών και δημιουργών τέχνης.

11o Φεστιβάλ Χειροποίητου και Ανακυκλώσιμου Θέατρου

Τη φετινή χρονιά, ο διεθνής χαρακτήρας της διοργάνωσης επεκτείνεται και αποκτά ακόμη πιο στέρεες βάσεις, ενισχύοντας την ευρωπαϊκή ταυτότητα των δημιουργών που συμμετέχουν. Το 11ο HRTFest θα φιλοξενήσει συνολικά 284 καλλιτέχνες και εθελοντές από Δανία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία (με την υποστήριξη της Αυστριακής πρεσβείας της Αθήνας), Βουλγαρία, Ινδία, Αυστραλία, Πολωνία και Ελλάδα. Κορυφαίο γεγονός αποτελεί η παρουσία του σπουδαίου θεατράνθρωπου Eugenio Barba, ζωντανού θρύλου του θεάτρου, ο οποίος θα συμμετάσχει στο Φεστιβάλ με ένα εκπαιδευτικό τριήμερο. Μαζί του και η Julia Varley, σημαντική ηθοποιός του Odin Theatret και συν-ιδρύτρια του Fondazione Barba – Varley, που έρχεται για να παρουσιάσει την παράσταση "Ave Maria", σε σκηνοθεσία Eugenio Barba, αλλά και ένα εργαστήριο φωνής.

Διαβάστε Επίσης

Παράλληλα, συμμετέχουν στο Φεστιβάλ σημαντικές διεθνείς ομάδες ερευνητικού θεάτρου, όπως οι Brama Teatr, Nordisk Teaterlaboratorium, Educational Theater Center Replika. Οι ομάδες αυτές θα εμψυχώσουν και εκπαιδευτικά εργαστήρια, μαζί με άλλους εκπαιδευτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων οι Γεωργία Μαυραγάνη, Θανάσης Δόβρης, Αλεξάνδρα Καζάζου, Νατάσσα Αραμπατζή, Τζοβάννα Μιχαλιάδη-Σάρτι, Fantasy Choir, Teatro Nucleo (Ιταλία), Mangue Cisse (Γερμανία) κ.ά. Τα εκπαιδευτικά εργαστήρια φέτος περιλαμβάνουν πλήθος θεματικών, όπως Θέατρο της Έρευνας, χορό, πολυφωνικό τραγούδι, περφόρμανς, δημιουργία ηχητικών εφέ κ.α.

Μεγάλο γεγονός θα είναι και η τελετή λήξης του Φεστιβάλ, την 1η Οκτωβρίου, με την παράσταση "Human Mosaic". Μια παράσταση με πάνω από 200 συντελεστές, Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, αλλά και ανθρώπους και ομάδες της κοινότητας του Δήμου Αθηναίων και του ευρύτερου Αττικού Λεκανοπεδίου, οι οποίοι πρόκειται να συναντηθούν και να συνδημιουργήσουν μια performance, ένα αληθινό ανθρώπινο μωσαϊκό για τη προαγωγή της δημοκρατίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Είναι μία πρωτότυπη ροκ όπερα στην αυλή του Τεχνοχώρου Φάμπρικα, που στόχο έχει να εμπνεύσει τους πολίτες να συμμετέχουν στον πολιτισμό, αλλά και στα κοινά μέσω αυτού. Η ροκ όπερα "Human Mosaic" αποτελεί μέρος του ομώνυμου διετούς Ευρωπαϊκού Προγράμματος στο οποίο συμμετέχει η Fabrica Athens από το Φεβρουάριο του 2023 και το οποίο χρηματοδοτείται από το Creative Europe.

11o Φεστιβάλ Χειροποίητου και Ανακυκλώσιμου Θέατρου

Συνολικά, το πρόγραμμα του 11ου RHTF περιλαμβάνει:

  • 17 θεατρικά έργα
  • 5 παιδικές παραστάσεις
  • 8 παραστάσεις χορού
  • 7 παρουσιάσεις της τέχνης του τσίρκου
  • 18 εργαστήρια (1 παιδικό)
  • 4 προβολές ταινιών μικρού μήκους και 1 ντοκιμαντέρ
  • 1 παρουσίαση βιβλίου
  • 2 διαλέξεις
  • 7 εκθέσεις
  • 14 bazaar
  • 6 μουσικές παρουσιάσεις
  • 1 μεγάλης κλίμακας Rock Opera εξωτερικού χώρου

Info: Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη (με ελεύθερη συνεισφορά), εκτός από το εκπαιδευτικό τριήμερο με τον Eugenio Barba, το εργαστήριο με τη Julia Varley και την παράσταση "Ave Maria" με τη Julia Varly, σε σκηνοθεσία Eugenio Barba.

Αναλυτική ενημέρωση για το πλήρες πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε εδώ, αλλά και παρακάτω:

Περισσότερες πληροφορίες

11ο Φεστιβάλ Χειροποίητου και Ανακυκλώσιμου Θεάτρου

  • Φεστιβάλ

Το πολυθεματικό φεστιβάλ της Fabrica Athens, που προάγει τη χειροποίητη δημιουργία και τις ελάχιστου ή και μηδενικού κόστους τεχνικές στη τέχνη και ειδικότερα στο θέατρο, μπαίνει στην ενδέκατη χρονιά του με κεντρική θεματική το «Branch Out / Διακλαδώσεις». Στο πρόγραμμά του περιλαμβάνονται παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους, χορός, τσίρκο, όπερα, εργαστήρια, προβολές ταινιών, bazaar και εκθέσεις, ενώ για πρώτη φορά συμμετέχουν και διεθνείς καλλιτέχνες, όπως ο σπουδαίος θεατράνθρωπος Εουτζένιο Μπάρμπα με το Θέατρο Οντίν και την παράσταση «Ave Maria» (20-22/9), αλλά και σημαντικές διεθνείς ομάδες ερευνητικού θεάτρου, όπως οι Brama Teatr, Nordisk Teaterlaboratorium, Educational Theater Center Replika. Το φεστιβάλ κορυφώνεται στις 1/10 με την ροκ όπερα «Human Mosaic», ένα αληθινό ανθρώπινο μωσαϊκό για τη προαγωγή της δημοκρατίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.