Το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο αφιερώνεται στις γυναίκες συγγραφείς

Ένας από τους σημαντικότερους θεατρικούς θεσμούς επιστρέφει στην Αθήνα για 19η συνεχόμενη χρονιά, έχοντας ως θέμα τη γυναικεία γραφή στη σύγχρονη ελληνική δραματουργία.

Θέατρο Σταθμός

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο, ένας από τους σημαντικότερους θεατρικούς θεσμούς, αφιερωμένος στο θέατρο και τη σύγχρονη γραφή, επιστρέφει στην Αθήνα για 19η συνεχή χρονιά με τίτλο "Γυναίκες συγγραφείς - Σύγχρονη ελληνική δραματουργία". Το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο 2023 (που λαμβάνει χώρα ήδη, μέχρι και τις 21/9) παρουσιάζει για πρώτη φορά επί σκηνής τα έργα δέκα ελληνίδων συγγραφέων. Οι συγγραφείς συνδιαλέγονται με τον Μύθο, την Ιστορία, την Τέχνη και την Eπικαιρότητα για να αποτυπώσουν μέσα από την τολμηρή γραφή τους τα προσωπικά και συλλογικά τους βιώματα, εξετάζοντας παράλληλα θέματα ταυτότητας, έμφυλης βίας και μετανάστευσης. Το φετινό πρόγραμμα λειτουργεί ως πλατφόρμα ανάδειξης του δραματουργικού τοπίου, όπως διαμορφώνεται μέσα από τις γυναίκες συγγραφείς, προσφέροντας, συγχρόνως, το βήμα για τον δημόσιο διάλογο μεταξύ των Ελληνίδων συγγραφέων και του κοινού.

Όπως κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ πλαισιώνεται από παράλληλες εκδηλώσεις: συζητήσεις, διάλογοι με τους συγγραφείς, στρογγυλά τραπέζια, σεμινάρια, εργαστήρια και δράσεις στην πόλη. Το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο 2023 πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και με τη συνεργασία της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, του Πανεπιστημίου Ναυπλίου, του Ωδείου Αθηνών, του Sarajevska zima – International Festival Sarajevo - "Sarajevo Winter",του Sharm El Sheikh International Theatre for the Youth, του Torino Monodrama Festival και του EFFE/EFA European Festivals Association.

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου | Θέατρο Σταθμός

6:00 μ.μ. Ευγενία Μαραγκού "Το αντιγόνο" | Σκηνοθεσία: Ιουλία Σιάμου | Ερμηνεύουν: Ντίνος Γκελαμέρης, Μαρία Νεφέλη Δούκα, Δημήτρης Καραβιώτης, Δημήτρης Ντάσκας, Γιώργος Τάτσης.

"Ο κόσμος γουστάρει να βλέπει πτώματα για να νιώθει ζωντανός. Ο κόσμος γουστάρει να πίνει αίμα, αλλά κωλώνει να το κάνει μόνος του. Περιμένει να του το σερβίρεις με οικολογικό καλαμάκι για να έχει άλλοθι". Όταν μια γυναίκα αναγνωρίζει σε μια γκαλερί, που εκτίθενται ως "έργα τέχνης" τα νεκρά σώματα πολιτικών κρατούμενων, τον νεκρό αδερφό της, κλέβει το πτώμα με σκοπό την ταφή του. Οι φορείς εξουσίας καταδικάζουν την πράξη της, ενώ το αποσυντεθειμένο σώμα έχει ήδη αρχίσει να μολύνει τους κατοίκους της πόλης, εξαπλώνοντας θανατηφόρα επιδημία. Ποιο θα είναι το αντιγόνο και ποια η Νέμεσις όταν ο θάνατος αποκαλείται τέχνη, οι νεκρόφιλοι καινοτόμοι, οι ταριχευτές καλλιτέχνες και οι επιστήμονες celebrities;

7:30 μ.μ. Έφη Βενιανάκη "Γυναίκες στην άκρη της νύχτας" | Σκηνοθεσία: Αγγελική Καρυστινού | Ερμηνεύουν: Ιωάννα Αγγελίδη, Αγγελική Καρυστινού, Ναταλία Στυλιανού, Νατάσα Τσαμπά.

"Θα κρατάμε τη μνήμη ζωντανή μέχρι να ξημερώσει. Μέχρι να μην αγαπάμε αυτόν που μας σκοτώνει". Δύο γυναίκες-καθαρίστριες, εγκαταστημένες σε έναν φανταστικό χώρο που υποδηλώνει υποδοχή κακοποιημένων και δολοφονημένων γυναικών, όλες θύματα γυναικοκτονίας, φροντίζουν για την καθαριότητα, τη συναρμολόγηση, την ταξινόμηση, τον ευπρεπισμό τους. Κάποιες από αυτές, μέσα από σπαράγματα μνήμης, "ζωντανεύουν" και αφηγούνται την προσωπική τους ιστορία. Οι δύο γυναίκες-καθαρίστριες, μάρτυρες αλλά και "ερμηνεύτριες" των γεγονότων, έρχονται αντιμέτωπες με την προσωπική ιστορία που τις ενώνει και που έχει γίνει υπαίτια για την αλληλοεξόντωσή τους.

9:00 μ.μ. Μαρία Λαϊνά "Λοξοί δρόμοι" | Σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης | Ερμηνεύουν: Ανδρέας Μαντάς, Λουκία Μιχαλοπούλου, Τηλέμαχος Μούσας.

"Δείξτε μου επιτέλους έναν σπουδαίο, γυναικείο ει δυνατόν, ρόλο". Μια ηθοποιός, ένας σκηνοθέτης και ένας θεατής ανοίγουν διάλογο με την παγκόσμια δραματουργία. Αναζητώντας έναν σπουδαίο γυναικείο ρόλο, η Γυναίκα ενσαρκώνει την Έντα Γκάμπλερ, τη Δεσποινίδα Τζούλια, τη λαίδη Μάκβεθ, την κυρία Άλβινγκ, τη Μήδεια... Έργο θεάτρου εν θεάτρω, όπου χαρακτήρες και λόγια αναμιγνύονται μεταξύ τους, ενώ άλλοτε βγαίνουν εκτός πορείας και λοξοδρομούν, εκφράζοντας σκέψεις και προβληματισμούς γύρω από τους ήρωες του Ίψεν, του Τσέχωφ, του Στρίντμπεργκ, του Σαίξπηρ, του Ουίλιαμς, του Ευριπίδη.

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου | Black Box Δραματική Σχολή Ωδείου Αθηνών

7.00 μ.μ. Μάργκαρετ Γουέσελινκ "Σκάβουν τούνελ" | Σκηνοθεσία: Γιώργος Κατσιφής
Ερμηνεύουν: Δημήτρης Καλλέργης, Εύα Μοσχολιδάκη, Φανή Παρλή.

"Μα τα δεντριά που φύτεψα, μπάζα και σκόνη..." Οι κάτοικοι ενός απομακρυσμένου ορεινού χωριού εξεγείρονται ενάντια στην εκσκαφή ενός τούνελ κάτω από τη γη τους. Το δημόσιο έργο πρόκειται να διαπεράσει την περιουσία του Γιάννη, καταστρέφοντας τα λιγοστά δέντρα που του έχουν απομείνει. Ο ισχυρός δεσμός του με τη γη των προγόνων του δεν του επιτρέπει να συνθηκολογήσει με την κυβέρνηση. Δύο ηλικιωμένες γυναίκες τον βοηθούν να προστατέψει την περιουσία του, αναζητώντας απαντήσεις για τη γη του, αλλά και για τους ίδιους τους τους εαυτούς.

9:00 μ.μ. Μαριτίνα Πάσσαρη "Ruby Tuesday" | Σκηνοθεσία: Μαριτίνα Πάσσαρη, Ερμηνεύουν: Γιώργος Γογώνης, Βασίλης Καζής, Λίνα Καμπούρογλου, Μαίρη Κόκου,Μαριτίνα Πάσσαρη, Κωνσταντίνα Σκανδάλη.

"Ακούω το Ruby Tuesday στο παλιό κασετόφωνο που έφτιαξε ο Αντρέας, μετά βγαίνω βόλτα στην παραλία, υπάρχουν στιγμές που κοιτάζω τον ουρανό πάνω από το νησάκι και σκέφτομαι, όλα θα πάνε καλά, και άλλες στιγμές, όπως τώρα, που ξέρω ότι αυτός ο κόσμος θα τελειώσει". Το Ruby Tuesday παρακολουθεί τις ζωές τεσσάρων ανθρώπων κατά τη διάρκεια μιας τριακονταετίας. Τι τους ενώνει και τι τους χωρίζει; Ποιο μέλλον αναμένουν στη νεότητά τους και ποια πορεία χαράζουν, τελικά, οδεύοντας προς τη μέση ηλικία; Έρωτες, απογοητεύσεις, παρανομίες, ασθένειες, απιστίες και οικογενειακή ζωή συνθέτουν τις πτυχές της ζωής τους, με φόντο σημαδιακές στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, υπό τους ήχους των Rolling Stones.

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου | Θέατρο Σταθμός

6:00 μ.μ. | Νίνα Ράπη "Είχε η Περσεφόνη το σύνδρομο της Στοκχόλμης;" | Σκηνοθεσία - Μουσική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Κυριακού, Ερμηνεύουν: Θαλασσινή Βοσταντζόγλου, Κατερίνα Μπιλάλη, Γιώτα Τσιότσκα.

"Εκείνη μου έμαθε να αντιστέκομαι σε τυραννίες, ναι έτσι τις είπε, είναι παντού είπε και μέσα μας και έξω μας και ανάμεσά μας. Ό,τι φαίνεται σίγουρο και ασφαλές μπορεί να κρύβει πολλές παγίδες. Να προσέχεις. Και πάντα πρόσεχα. Μόνο που..." Τρία μυθικά πρόσωπα, η Περσεφόνη, η Δάφνη και η Ευρυδίκη, συναντιούνται στον Επάνω Κόσμο για να εξιστορήσουν την πορεία τους από τα αθώα και ανέμελα χρόνια της νιότης τους, έως την αρπαγή και κακοποίησή τους από τον Πλούτωνα, τον Απόλλωνα και τονΑρισταίο. Εκκινώντας από τη μυθολογία, το έργο προεκτείνεται στη σύγχρονη πραγματικότητα, θέτοντας ερωτήματα και προβληματισμούς γύρω από το Σύνδρομο της Στοκχόλμης, το gaslighting και τη στάση του θύματος απέναντι στον θύτη.

7:30 μ.μ. Σόνια Ζαχαράτου "Νοσταλγία" | Σκηνοθεσία: Ειρήνη Τζαβάρα, Ερμηνεύει: Χάρις Συμεωνίδου.

"Τα σώματα η μνήμη τα ντύνει πορφύρα. Τα σώματα. Τα άλλα σώματα. Εκείνο. Εκείνα. Το σώμα. Το δικό της σώμα. Το σώμα το δικό της;... Κλείνει τα μάτια, θυμάται, αγγίζεται, γλείφει τα χέρια, δαγκώνειτα χείλη, θυμάται, η γλώσσα της γυροφέρνει και παιχνιδίζει, καυτό πάντα το στόμα από τα φιλιά που την έχουν πνίξει, μια ζωή! Μια ζωή... Αυτή η πυρκαγιά ποτέ δεν σβήνει...-Μαρία είπαν ότι μπορεί να τη λένε; Γιατί". Το ταξίδι της ζωής μέσα από την πορεία ενός τρένου με προορισμό τον βορρά. Στο βαγόνι της ταχείας 535, μία γυναίκα στέκεται όρθια μπροστά στο παράθυρο, ατενίζοντας τις γέφυρες, τις πόλεις και τους ανθρώπους να χάνονται πίσω της. Καθώς οι ώρες και τα χρόνια] περνούν, το τρένο δεν σταματά πλέον στους σταθμούς, αντιθέτως αυξάνει ταχύτητα, παρασέρνοντας τα πάντα στο πέρασμά του. Ένα δάκρυ, σταγόνα βροχής, μια ζωγραφιά στο τζάμι, μια μπάλα, η μυρωδιά του δρόμου και η γεύση του ταξιδιού, συνθέτουν το νοσταλγικό πέρασμα από τη ζωή.

9:00 μ.μ. Τζένη Δάγλα "Καραγκιόζ" | Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης, Ερμηνεύουν: Δήμος Αβδελιώδης, Βερόνικα Αργέντζη.

"Ήταν θέατρο Σκιών η εποχή εκείνη.../ Από το σκοτάδι η Σκιά/ το βήμα της ζωής μιμείται/ κι απομένει το μη-φως/ το μη-φως". Η αληθινή ιστορία του Νικόλαου Σπυριούνη, που σκοτώθηκε στον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο, το 1946. Ο Καραγκιόζ και τα Κολλητήρια ξεπηδούν από το πανί και το θέατρο σκιών μεταφέρεται στη σκηνή της αληθινής ζωής και τα σκοτεινά χρόνια του εμφυλίου, όπου ο αδερφός, ο φίλος και ο γείτονας μετατράπηκαν  σε απειλητικές σκιές. Ο ήρωας εξιστορεί τη λύπη μιας εποχής, τότε που οι αιχμάλωτοι έσκαβαν τον ίδιο τους τον λάκκο και έπεφταν μέσα, όταν τα αλλοτινά ψυχαδέρφια τους "τους κερνούσαν μολύβι".

Βιογραφικά Συγγραφέων

  • Έφη Βενιανάκη

Η Έφη Βενιανάκη γεννήθηκε στο Σίδνεϊ και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε θέατρο στη Σχολή Αθηνών Γ. Θεοδοσιάδη και κινηματογράφο στη Σχολή Σταυράκου. Έχει πάρει μέρος σε θεατρικές, κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές, δουλεύοντας σαν ηθοποιός, σκηνοθέτρια και διευθύντρια παραγωγής. Είναι στέλεχος στον εκδοτικό οίκο Αιγόκερως. Έχει γράψει τα μυθιστορήματα: "Τρεις ωκεανοί και μια θάλασσα" (εκδ. Ψυχογιός 2010, τέταρτη ανατύπωση εκδ. Αιγόκερως 2018) και "Σε ακανόνιστο ρεύμα" (εκδ. Ψυχογιός 2016). Τα θεατρικά: "Κραυγή" (τρεις θεατρικές ιστορίες, εκδ. Αιγόκερως 2015), "Ο ουράνιος κήπος του Καρυωτάκη", "Γυναίκες στην άκρη της νύχτας" και τη θεατρική διασκευή "Η Μαντόνα" με το γούνινο παλτό, βασισμένο στο μυθιστόρημα του Σαμπαχατίν Αλί (εκδ. Αιγόκερως 2023) Το τελευταίο της θεατρικό έργο "Αστρα" είναι σε εξέλιξη.

  • Μάργκαρετ Γουέσελινκ

Η Μάργκαρετ Γουέσελινκ είναι συγγραφέας, φιλόλογος, performer και μεταφράστρια. Έχει δύο παιδιά. Γεννήθηκε στις Η.Π.Α. και ζει στην Ελλάδα. Έχει πτυχίο Αγγλικής Φιλολογίας με βαθμό άριστα από το Harvard University. Παρακολούθησε σεμινάρια περφόρμανς με την Rachel Rosenthal και την Linda Sibio και σεμινάρια θεατρικής γραφής με τον Ανδρέα Φλουράκη. Έχει γράψει εννέα θεατρικά έργα και δύο ποιητικές συλλογές. Έργα και θεατρικά κείμενά της παρουσιάστηκαν στην Αθήνα, Γερμανία και Αμερική ενώ το πρώτο της έργο, "Σπουργίτης στην στέγη", εκδόθηκε από τις εκδόσεις Αιγόκερως (Αθήνα 2019). 

  • Τζένη Δάγλα

Η Τζένη Δάγλα γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Αριστούχος Νομικής Σχολής Αθηνών. Παρακολούθησε σεμινάρια θεάτρου στη Δανία και Ιταλία με τον Eugenio Barba και το θέατρο Odin, επίσης στην Πολωνία, Γερμανία και Ελλάδα με Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες. Εργάστηκε δυόμισι χρόνια στο Τμήμα Δημοσίων σχέσεων του Antenna και στη συνέχεια άσκησε τα νομικά σε ελεύθερο επάγγελμα. Έχει γράψει έξι "θεατρικά σχόλια". Στη λογοτεχνία εμφανίστηκε το 2020 με το βιβλίο "ΣΟΝΟΡΧ", ένα υβριδικό κείμενο, καρπός δουλειάς δέκα χρόνων. Μιλά αγγλικά, γερμανικά, ρωσικά και γαλλικά.

  • Σόνια Ζαχαράτου

Η Σόνια Ζαχαράτου έχει διανύσει μια μακρά πορεία στον χώρο της δημοσιογραφίας. Έχει εργαστεί σε εφημερίδες και περιοδικά ως ρεπόρτερ, συντάκτης αλλά και σε επιτελικές θέσεις. Στη δημόσια τηλεόραση είχε σειρές πολιτιστικών και κοινωνικών εκπομπών. Είχε δικές της ραδιοφωνικές εκπομπές στον 98,4 και στην ΕΡΑ, καθώς και στο ελληνικό πρόγραμμα της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας. Με τη λογοτεχνία ασχολήθηκε από την εφηβεία της. Τα πρώτα ποιήματά της συμπεριλαμβάνονται σε Ανθολογίες νέων ποιητών. Έχει εκδώσει έντεκα βιβλία και έχει συμμετάσχει σε συλλογικές εκδόσεις. Υπηρετεί το μυθιστόρημα, την ποίηση, το θέατρο. Έργα της έχουν ανέβει στην Αθήνα και σε περιφερειακά φεστιβάλ. Επίσης, στο Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο 2016.

  • Μαρία Λαϊνά

Η Μαρία Λαϊνά γεννήθηκε στην Πάτρα το 1947. Απόφοιτος της Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε σε διάφορες δουλειές, σε σχέση πάντα με την τέχνη (μετάφραση δοκιμίων και λογοτεχνίας, επιμέλεια εικαστικών, φιλοσοφικών και λογοτεχνικών βιβλίων, εκπομπές και σενάρια στην κρατική ραδιοφωνία-τηλεόραση, διδασκαλία ελληνικής γλώσσας και ποίησης σε αγγλόφωνα κολέγια, διδασκαλία μετάφρασης,δημοσιογραφία σε λογοτεχνικά ένθετα εφημερίδων). Έχει εκδώσει δέκα ποιητικές συλλογές, έντεκα θεατρικά, πέντε πεζογραφήματα, τέσσερις τόμους με κριτικές καιμελετήματα, ενώ έχει συντάξει ανθολογία ξένης ποίησης του 20ού αιώνα (επιλογή από ελληνικές μεταφράσεις). Στα  θεατρικά της έργα περιλαμβάνονται: "Ο κλόουν" (πρωτοδιαβάστηκε από τον Δ. N. Μαρωνίτη στην Ελληνική Ραδιοφωνία, Δεκέμβριος 1983), "Η πραγματικότητα είναι πάντα εδώ" (Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, θεατρική περίοδος 1990-1991), "Ένα κλεφτό φιλί" (Θέατρο Φούρνος, θ.π. 1996-1997), "Οικογενειακή υπόθεση" (1998), "Το φαγητό" (1998), "Όταν ο λύκος δεν είναι εδώ" (Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο, 2005), "Το νόημα" (Κέντρο Λόγου & Τέχνης 104, Μάρτιος 2008), Είμαι εδώ (Θέατρο Σημείο, Δεκέμβριος 2010), "Έδυσε η σελήνη" (Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο, 2010), Ένα δύο τρία (Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο, 2011), "Η πασιέντζα" (Φεστιβάλ Αθηνών, 2015), "Το δέντρο" (Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο, 2013). Τα θεατρικά της έργα μέχρι το 2009 έχουν συγκεντρωθεί στον τόμο "Μαρία Λαϊνά Άπαντα τα θεατρικά" (Αιγόκερως, Δραματουργία 2009). Έργα της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες αυτοτελή και σε ανθολογίες. Το 2022 τιμήθηκε με Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Γραμμάτων. Έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης (1993), το Βραβείο Καβάφη (1996), το Βραβείο Μαρία Κάλλας του Γ ́ Προγράμματος της ΕΡΤ (1998). Το 2014 τιμήθηκε με το Βραβείο του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη για το σύνολο του ποιητικού της έργου. Είναι ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.

  • Ευγενία Μαραγκού

Η Ευγενία Μαραγκού γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Παντείου Πανεπιστημίου, της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής Θεμέλιο, του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και κάτοχος του μεταπτυχιακού διπλώματος σπουδών "Ελληνικό και Παγκόσμιο Θέατρο: Δραματουργία,Παράσταση, Εκπαίδευση" του ίδιου τμήματος. Έχει  συνεργαστεί με πληθώρα ιδιωτικών και κρατικών θεατρικών οργανισμών ως ηθοποιός. Έχει εργαστεί επί σειρά ετών στην έρευνα και συγγραφή σεναρίων για ταινίες ντοκιμαντέρ με προβολή στη δημόσια και ιδιωτική τηλεόραση και σε διεθνή φεστιβάλ. Θεατρικά της έργα έχουν παρουσιαστεί σε διάφορες θεατρικές σκηνές. Έχει λάβει βραβείο από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών για το έργο της "Όλα Πάνε Καλά" και Κρατικό Έπαινο για το θεατρικό έργο για παιδιά "Η Μάχη της Κασετίνας" που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Σοκόλη, ενώ από τις ίδιες εκδόσεις κυκλοφόρησε πρόσφατα και η διασκευή της στο έργο Βάτραχοι του Αριστοφάνη.

  • Μαριτίνα Πάσσαρη

Η Μαριτίνα Πάσσαρη σπούδασε πολιτικός μηχανικός και ηθοποιός. Εργάστηκε ως ηθοποιός, σεναριογράφος, βοηθός σκηνοθέτη, παραγωγός ραδιοφώνου και σκηνοθέτης στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Έχει διδάξει υποκριτική και δημιουργική γραφή. Από το 2009 ως το 2013 ήταν αναπληρώτρια διευθύντρια σπουδών στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Σκηνοθετεί στον κινηματογράφο από το 1994 και στο θέατρο από το 1999. Οι μικρού μήκους ταινίες της έχουν βραβευτεί και παιχτεί σε φεστιβάλ και στην τηλεόραση. Το θεατρικό της έργο "Κομμώτριες" έχει διακριθεί με το Eurodram 2022. Έχει δημοσιεύσει διηγήματα και άρθρα σε περιοδικά. Έχει επίσης διασκευάσει λογοτεχνία για το θέατρο ("Οι κόρες του ηφαιστείου" του Χρ. Οικονόμου, "Ο Καναδάς είναι ένα συναίσθημα που δεν μοιάζει με καλοκαίρι σε ελληνικό νησί", μια παράσταση εμπνευσμένη από το έργο της βραβευμένης με Νόμπελ Άλις Μονρό, κ.ά.).

  • Νίνα Ράπη

Η Νίνα Ράπη είναι θεατρική συγγραφέας, διηγηματογράφος και δοκιμιογράφος. Τα θεατρικά έργα της ("Splinters", "Angelstate", "What Reality?" κ.ά.) έχουν ανεβεί/παρουσιαστεί/εκδοθεί στο Λονδίνο, Αθήνα, Νέα Υόρκη, Σλοβακία, Ιταλία, Πολωνία, Ινδία. Δίδαξε Δημιουργική/Θεατρική Γραφή στα Πανεπιστήμια του Λονδίνου και Greenwich. Η νέα της συλλογή διηγημάτων "Μαύρο χαρτί, ασημί μελάνι" κυκλοφορεί το φθινόπωρο του 2023 από τον Μωβ Σκίουρο. Δοκίμιά της έχουν παρουσιαστεί στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και εκδοθεί από το Cambridge University Press, Routledge κ.ά.

Για το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο ξεκίνησε τη λειτουργία του στις αρχές της δεκαετίας του 2000 υπό την Καλλιτεχνική Διεύθυνση της Σίσσυς Παπαθανασίου, η οποία και το ίδρυσε, με κύριο πυρήνα δράσης του την παρουσίαση νέων έργων καθιερωμένων, ανερχόμενων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων στο κοινό. Σήμερα αποτελεί ένα θεσμικά οργανωμένο πλαίσιο για την υποστήριξη και προβολή της ελληνικής δραματουργίας και τη συνομιλία της με τη διεθνή σκηνή. Λειτουργεί ως πλατφόρμα για την παρουσίαση των σύγχρονων τάσεων στο θέατρο και τη δραματική, λογοτεχνική και σκηνική γραφή προσφέροντας παράλληλα βήμα για τη συζήτηση σύγχρονων πολιτικών και κοινωνικών θεμάτων αιχμής και προάγοντας το διάλογο ανάμεσα σε θεωρητικούς και δημιουργούς, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τις τέχνες.

Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της ελληνικής θεατρικής γραφής, την ανάπτυξη της θεατρικής έρευνας και την ανάδειξη νέων ανθρώπων στον χώρο του ελληνικού θεάτρου. Εκατοντάδες δημιουργοί (συγγραφείς, πανεπιστημιακοί, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, χορογράφοι, χορευτές, εικαστικοί, φωτογράφοι, visual artists κ.ά.) έχουν υποστηρίξει με τη δουλειά και το μεράκι τους τη διοργάνωση. Πολλοί από αυτούς που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο κοινό μέσα από το Φεστιβάλ, έχουν γίνει γνωστοί στα καλλιτεχνικά δρώμενα της χώρας, γεγονός που αποδεικνύει ότι το Φεστιβάλ δρα και ως φυτώριο ταλέντων και προωθεί την ελληνική δραματουργία.

Τα 19 χρόνια της αδιάλειπτης λειτουργίας του, ο θεσμός αριθμεί 39 διοργανώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό με περίπου 200 παρουσιάσεις νέων έργων Ελλήνων και ξένων θεατρικών συγγραφέων στο κυρίως πρόγραμμά του, 50 παραγγελίες συγγραφής έργων, 50 καλλιτεχνικέςφιλοξενίες, 12  διεθνή προγράμματα, 10 εκδόσεις έργων, έκδοση σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ι.Φ. Κωστοπούλου δίτομου (ελληνικά και αγγλικά) αφιερωματικού τόμου με τίτλο "Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο - Δραματική και Σκηνική Γραφή στην Ελλάδα 2005-2017", ενώ στο πλαίσιο των παραλλήλων εκδηλώσεων της διοργάνωσης με τίτλο "Libraries as Gardens" έχει οργανώσει αφιερώματα σε συγγραφείς και ξένες δραματουργίες, διεθνή συνέδρια για το αρχαίο ελληνικό δράμα και τη σύγχρονη δραματουργία, στρογγυλά τραπέζια, σεμινάρια και εργαστήρια γραφής και μετάφρασης, περιπατητικές performances και δράσεις με νέα μέσα σε δημόσιους χώρους, εκθέσεις, παραγωγή ψηφιακού υλικού με συνεντεύξεις παρουσιάσεις Ελλήνων συγγραφέων, μαγνητοφωνήσεις και βιντεοσκοπήσεις έργων. Ταυτόχρονα, το Αναλόγιο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της ελληνικής θεατρικής γραφής διεθνώς, συμμετέχοντας σε διεθνείς διοργανώσεις και Φεστιβάλ.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο 2023

  • Φεστιβάλ

Η 19η διοργάνωση του διεθνούς φεστιβάλ εστιάζει στη σύγχρονη ελληνική δραματουργία γυναικών συγγραφέων, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά επί σκηνής δέκα συνολικά θεατρικά έργα. Οι συγγραφείς συνδιαλέγονται με τον Μύθο, την Ιστορία, την Τέχνη και την επικαιρότητα, αποτυπώνοντας μέσα από την τολμηρή γραφή τους τα προσωπικά και συλλογικά τους βιώματα και εξετάζοντας θέματα ταυτότητας, έμφυλης βίας και μετανάστευσης. Όπως κάθε χρόνο, το φεστιβάλ πλαισιώνεται από παράλληλες εκδηλώσεις: συζητήσεις, διάλογοι με τους συγγραφείς, στρογγυλά τραπέζια, σεμινάρια, εργαστήρια και δράσεις στην πόλη. Συμμετέχουν οι συγγραφείς Έφη Βενιανάκη, Μάργκαρετ Γουέσελινκ, Τζένη Δάγλα, Καλλιόπη Εξάρχου, Σόνια Ζαχαράτου, Μαρία Λαϊνά, Ευγενία Μαραγκού, Δανάη Παπουτσή, Μαριτίνα Πάσσαρη, Νίνα Ράπη.

Σταθμός Θέατρο

Βίκτωρος Ουγκώ 55

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.