"Γυνή πλέουσα'': Συνεχίζεται το έργο που βασίζεται στο ομότιτλο διήγημα του Παπαδιαμάντη

Με χιούμορ και ευαισθησία, το έργο του Παπαδιαμάντη, που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Αρκαδίας Ψάλτη, φανερώνει τις μυστικές ζωές των ηρώων του λογοτέχνη και αποτυπώνει τις έμφυλες διακρίσεις που υφίσταντο οι γυναίκες της εποχής του.

Γυνή πλέουσα Μάρω Κουρή©

Συνεχίζεται στον χώρο της Εταιρείας φίλων Παναγιώτη Κανελλόπουλου η παράσταση "Γυνή πλέουσα" της θεατρικής ομάδας Αγγελοπετριά, η οποία βασίζεται στο ομότιτλο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει η Αρκαδία Ψάλτη, η οποία ερμηνεύει μαζί με την Λένια Ξενάκη.

Η παράσταση ''Γυνή πλέουσα'' πρωτοπαρουσιάστηκε το 2019 στην Χίο, στο αρχοντικό του Χωρέμη και το 2020 στο φεστιβάλ θεάτρου της Αίγινας. Το 2023 παρουσιάστηκε στη Σύρο στο Ινστιτούτο Κυβέλη και για δεύτερη χρονιά στη Χίο στο Αρχοντικό Στεφάνου. Επίσης, τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους παρουσιάστηκε και στο Ναό των Αγίων Αναργύρων στου Ψυρρή, εκεί που είχε το κελί του και έμενε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης.

Λίγα λόγια για την πλοκή

Το έργο διαδραματίζεται σε ένα μικρό νησί στις αρχές του 1900, όπου οι γυναίκες των ναυτικών ψάχνουν τρόπους να αναπληρώσουν ό,τι δεν τους επιτρέπεται να νιώσουν, να σκεφθούν, να εκφράσουν, να ονειρευτούν. Ιδιοσυγκρασίες έντονες, ψυχισμοί πολύπλοκοι, ζουν μυστικές ζωές, ενδύονται ρόλους κοινωνικούς, στριμώχνονται και ασφυκτιούν μέσα σε αυτούς. Η παράσταση ''Γυνή πλέουσα'' διερευνά μέσα από την Καραβοκυρού, την ηρωίδα του διηγήματος, την ανάγκη υπεραναπλήρωσης της μοναξιάς με εθισμούς σε ουσίες. Ακόμα, ο Παπαδιαμάντης, με χιούμορ, διεισδυτική ματιά και ευαισθησία φανερώνει τα αφανέρωτα. Με τρόπο που να μην φανερωθούν ποτέ - μα να έχουν κιόλας ειπωθεί. Και όλο αυτό να είναι γεμάτο από αγνή αγάπη και συμπόνια για τον άνθρωπο.

Γυνή πλέουσα
Μάρω Κουρή©

Λίγα λόγια για την ομάδα Αγγελοπετριά

Η θεατρική ομάδα Αγγελοπετριά διερευνά και επανασυνδέει οργανικά τη θεατρική πράξη με τον χώρο και το κοινό της. Μέσα από το έργο της αναδεικνύει ότι κάθε χώρος (ανοικτός, κλειστός, σύγχρονος, παραδοσιακός, ακμάζον, παραμελημένος) μπορεί εν δυνάμει να λειτουργήσει ως θεατρική σκηνή. Για να γίνει αυτό, η θεατρική πράξη λειτουργεί ως καταλύτης για την επανανοηματοδότηση της υλικότητας του χώρου με τις βιωματικές εμπειρίες των ανθρώπων του. Στις παραγωγές της παρουσιάζει έργα Ελλήνων, ως επί των πλείστον, συγγραφέων τα οποία βοηθούν να αναστοχαστούν για προγενέστερες αλλά και σύγχρονες σχέσεις, ανάγκες και αγωνίες ανθρώπων σε χώρους και χρόνους της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Γυνή πλέουσα

  • Δραματοποιημένο Διήγημα
  • Διάρκεια: 60 '

Με φόντο ένα διατηρητέο σπίτι στην Πλάκα ζωντανεύει το λογοτεχνικό έργο του 1905 που βρίθει από χιούμορ, ευαισθησία και συμπόνια προς την ανθρώπινη φύση, διερευνώντας τη μυστική ζωή των γυναικών των ναυτικών. Σε ένα νησί των αρχών του 20ού αιώνα στήνεται μια γιορτή προς τιμήν της επιστροφής ενός καραβοκύρη και παράλληλα ξεδιπλώνονται τα ήθη και τα έθιμα της εποχής. Ο Παπαδιαμάντης φωτίζει με διεισδυτική ματιά τις ανείπωτες δοκιμασίες που αντιμετωπίζουν οι σύζυγοι των ναυτικών, καθώς ασφυκτιούν πολεμώντας με την μοναξιά, τα όνειρα, τα συναισθήματα και τις επιθυμίες τους. Η παράσταση, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2019 στην Χίο, στο αρχοντικό του Χωρέμη και το 2020 στο Φεστιβάλ Θεάτρου της Αίγινας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2024

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.

"Farewell / Εν τόπω χλοερώ": Η ομάδα του "Nostalgia generation" ξαναχτυπά

Σε συνέχεια της περσινής sold-out παράστασης, οι Ντουθ φέρνουν το δεύτερο μέρος ενός ζωντανού sitcom που μιλά για τις ανεξάντλητες πιθανότητες και τις χαμένες ευκαιρίες των millennials.