Αυτές είναι οι πρώτες πρεμιέρες του Σεπτεμβρίου

Με αρκετές επαναλήψεις αλλά χωρίς να λείπουν και οι νέες παραγωγές ξεκινάει η λειτουργία των κλειστών θεάτων, σηματοδοτώντας την έναρξη της χειμερινής σεζόν.

Θέατρο Σταθμός

Ενώ οι παραστάσεις στα θερινά θέατρα συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, οι κλειστές αίθουσες ετοιμάζονται να υποδεχτούν τις παραστάσεις που θα εγκαινιάσουν τη νέα σεζόν. Αν και αναμενόμενα κυριαρχούν οι επαναλήψεις, δειλά-δειλά καταφτάνουν ειδήσεις και για τις πρώτες νέες παραγωγές του Σεπτεμβρίου.

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση θα ξεκινήσει στην εκπνοή του μήνα με το "Σπίτι" του Δημήτρη Καραντζά (Μικρή Σκηνή, από 30/9). Ο ταλαντούχος σκηνοθέτης προχώρησε στη συγγραφή ενός δικού του έργου, βασισμένος στο διήγημα του Χούλιο Κορτάσαρ, "Το σπίτι", και στην "Παρέλαση" της Λούλας Αναγνωστάκη: πρόκειται για μια παραβολή, εστιασμένη κυρίως "στη δράση μέσα στη σιωπή", για την βία που εισβάλλει ολοένα και πιο απειλητική στο σπίτι/καταφύγιο του καθενός. Τους ρόλους των δύο προσώπων θα ερμηνεύσουν η Αλεξία Καλτσίκη και ο Φιντέλ Ταλαμπούκας.

Το σπίτι Δημήτρης Καραντζάς
Ανδρέας Σιμόπουλος©
"Το σπίτι"

Δυναμική έναρξη σημειώνει ο Σταθμός, το σταθερό πια στέκι του Μεταξουργείου υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Μάνου Καρατζογιάννη. Θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε για περιορισμένο διάστημα παραγωγές που πρωτοπαρουσιάστηκαν το φετινό καλοκαίρι στην περιφέρεια: Ο μονόλογος του Ντάνκαν Μακμίλαν "2071 – Ο κόσμος που θα αφήσουμε στα παιδιά μας" είναι μια δραματοποιημένη διάλεξη σχετικά με την κλιματική κρίση που βασίζεται στην επιστημονική πορεία του κλιματολόγου Κρις Ράπλεϊ. Παίχτηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο του θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός", σε σκηνοθεσία του Μάνου Καρατζογιάννη και ερμηνεία του Αντώνη Μυριαγκού και έρχεται στον Σταθμό για τρεις παραστάσεις (28/9-1/10).

Όταν μεγαλώσω, θα γίνω Νάνα Μούσχουρη
Αθηνά Λιάσκου©
"Όταν μεγαλώσω θα γίνω Νάνα Μούσχουρη!"

Ένας ακόμη μονόλογος,"Όταν μεγαλώσω θα γίνω Νάνα Μούσχουρη!" του Νταβίντ Λελέ-Ελό, σε ερμηνεία του Μάνου Καρατζογιάννη και σκηνοθεσία του Ελισσαίου Βλάχου αφηγείται την ιστορία του δεκατετράχρονου Μιλού, που μεγαλώνει σε μια επαρχιακή γαλλική πόλη και η ζωή του αλλάζει, όταν έρχεται σε επαφή με τα τραγούδια της διεθνούς Ελληνίδας τραγουδίστριας (από 29/9). Επίσης, στο Σταθμό θα φιλοξενηθεί μια παράσταση που ξεκίνησε το ταξίδι της το 2019 από τη Γερμανία: το "HIV" του Θανάση Τριαρίδη είναι ένα μονολογκό έργο που γράφτηκε με αφορμή την υπόθεση των οροθετικών γυναικών που διαπομπεύτηκαν δημόσια το 2012. Σκηνοθετεί η Κύπρια σκηνοθέτρια Έλενα Σωκράτους και ερμηνεύει η Βασιλική Κυπραίου (23-24/9).

Μαχαίρι στο κόκαλο 104
Πάτροκλος Σκαφίδας©
"Μαχαίρι στο κόκαλο"

Ο Φούρνος θα φιλοξενήσει την παραγωγή που παρουσίασαν σε δική τους ερμηνεία και σκηνοθεσία ο Κώστας Κουτσολέλος και η Δώρα Στυλιανέση το καλοκαίρι το 2022 στο πλαίσιο του "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός, "Ο γιατρός Ινεότης": πρόκειται για ένα αινιγματικό κείμενο του Γιώργου Χειμωνά, που μιλάει για το θάνατο, το τέλος της ανθρωπότητας και την ανάγκη να εμφανιστεί ένα νέο, πιο σοφό και δίκαιο, είδος ανθρώπων (από 22/9). Τέλος, στο θέατρο 104, θα κάνει πρεμιέρα η παράσταση "Μαχαίρι στο κόκαλο", βασισμένη στο ομότιτλο έργο του Κώστα Μουρσελά, που σκιαγραφεί την κοινωνική σήψη μέσα από την ιστορία μιας μικροαστικής οικογένειας. Σκηνοθετεί ο Βασίλης Καλφάκης και συμπρωταγωνιστεί με τη Σάντρα Λειβαδάρα (από 16/9).

Θέλω να σου κρατάω το χέρι
© Ελίνα Γιουνανλή
"Θέλω να σου κρατάω το χέρι (I wanna hold your hand)"

Πολλές είναι οι παραστάσεις που ξεκινούν τη επαναληπτική διαδρομή τους μέσα στον Σεπτέβριο: ο Τάσος Ιορδανίδης και η Θάλεια Ματίκα θα συνεχίσουν για τρίτη χρονιά τις συναντήσεις τους ως παράνομο ζευγάρι στο "Θέλω να σου κρατάω το χέρι" (Άλφα-Ληναίος-Φωτίου, από 15/9). Το Εθνικό Θέατρο επαναλαμβάνει από τις 20/9 δύο περσινές επιτυχίες του: την περφόρμανς-έκπληξη, "Goodbye, Lindita" του Μάριο Μπανούσι (μεταφέρεται στη σκηνή "Νίκος Κούρκουλος") και τη σουρεαλιστική δυστοπία "Ο άνθρωπος απ’ το Παντόλσκ" του Ντμίτρι Ντανίλοβ, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή (μεταφέρεται στο Κιβωτός, με τον Θανάση Δόβρη σε αντικατάσταση του Δημήτρη Ήμελλου).

Ο άνθρωπος απ΄ το Παντόλσκ
© Xρήστος Συμεωνίδης
Ο "Άνθρωπος απ' το Παντόλσκ" μεταφέρεται στο Κιβωτός

Οι C for Circus επιστρέφουν στο Σύγχρονο με την πρωτότυπη παράσταση για το trafficking, "Και εφύτευσεν ο Θεός παράδεισον" της Βαλέριας Δημητριάδου (από 20/9), ενώ στο ίδιο θέατρο μεταφέρεται η συγκλονιστική μεταφορά της Σοφίας Καραγιάννη του αφηγήματος του Χρόνη Μίσσιου, "Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς" (από 25/9). Στο 104 θα παίζονται φέτος τα "Ορφανά" του Ντένις Κέλι, το διεισδυτικό έργο για τον εκφασισμό της κοινωνίας, που σκηνοθέτησε ο Κωνσταντίνος Μάρκελλος (από 23/9). Στο ίδιο θέατρο θα επαναληφθεί η πρωτότυπη χιουμοριστική περφόρμανς για τη γενιά των millenials, "Nostalgia Generation", σε σκηνοθεσία της Βάσια Ατταριάν (από 16/9).

Και εφύτευσεν ο Θεός παράδεισον
Πάτροκλος Σκαφίδας©
"Και εφύτευσεν ο Θεός παράδεισον"

Το σύγχρονο έργο του Γιάννη Κεντρωτά που ανατέμνει με μαύρο χιούμορ την ελληνική πραγματικότητα, "Ο τόρνος", επιστρέφει στο Olvio, σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Κοιλάκου (από 25/9), ενώ στο Studio Μαυρομιχάλη, θα επαναληφθεί η παράσταση που σκηνοθέτησε ο Φώτης Μακρής, "Ο καθένας πεθαίνει μόνος του", βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Χανς Φάλαντα, που περιγράφει την αντίσταση μερικών "καθημερινών" ανθρώπων στον ναζισμό (από 30/9). Επιστρέφει επίσης η ξεχωριστή site specific περφόρμανς/ξενάγηση στο Άσυλο Ανιάτων, "ΠασΠορτ - Μία αληθινή περιπέτεια" της Χρύσας Διαμαντοπούλου, μέσα στα ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια του Ιδρύματος Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων (από 30/9), ενώ το αγωνιώδες δικαστικό θρίλερ "Οι 12 ένορκοι" επιμένει για ένατη σεζόν, σε σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη (Αλκμήνη, από 30/12).

Καλά εσύ σκοτώθηκες νωρίς
"Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς" από φέτος στο Σύγχρονο

Στον Σταθμό θα παρουσιαστεί για ένα σύντομο δεύτερο κύκλο το βραβευμένο έργο του Λόρενς Ουίλσον "Blackberry Trout Face", που παίχτηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε σκηνοθεσία της Αθηνάς Δελιάδη: τρία ανήλικα αδέλφια ανακαλύπτουν ότι η ηρωινομανής μητέρα τους τα εγκατέλειψε, ενώ στο Επί Κολωνώ επαναλαμβάνετι η πρωτότυπη παντομιμική παράσταση του Johnny O, "Scarmface", που εμπνέεται από τον βωβό κινηματογράφο και την εμβληματική ταινία "Ο σημαδεμένος" (από 30/9).

Περισσότερες πληροφορίες

Φούρνος

Μαυρομιχάλη 168

Αλκμήνη

Αλκμήνης 12

Εθνικό Θέατρο

Αγ. Κωνσταντίνου 22-24

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Λεωφ. Συγγρού 107, Νέος Κόσμος
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Σταθμός Θέατρο

Βίκτωρος Ουγκώ 55

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "ΑΤΙΤΛΟΝ" της Αντωνίας Οικονόμου ξεκινάει δεύτερο κύκλο παρουσίασης

Η παρασταστική αλληγορία της Ελληνίδας χορογράφου έρχεται στο Σύγχρονο Θέατρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/05/2024

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Το κλασικό έργο ως γέφυρα Ελλάδας και Τουρκίας στο Μέγαρο

Μετά την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, η συμπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη έρχεται στο Μέγαρο στις 16/5, με τις απαραίτητες τροποποιήσεις στην σαιξπηρική ιστορία και έναν πολυπολιτισμικό θίασο.

Μάθε με να φεύγω

Η πικρή ιστορία άτυχων ερώτων και μοναξιάς του Άκη Δήμου αποδίδεται από τον Γιάννη Σκουρλέτη με μία παράδοξη, queer σκηνική γλώσσα, που γοητεύει με τη δυναμική της. | Powered by Uber| Powered by Uber

Ένας εχθρός του λαού

Παράσταση συλλογικής αφηγηματικής φόρμας που αναδεικνύει το σημαντικού πολιτικού προβληματισμού ιψενικό έργο, αφήνοντας όμως σε δεύτερη μοίρα ζητήματα θεατρικότητας | Powered by Uber

Η "Βότκα μολότοφ" "σκάει" κι αυτό το καλοκαίρι

Η εκρηκτική κωμωδία της Ελένης Ράντου σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη και με τον Τάσο Χαλκιά ως Τσέχοφ επιστρέφει με καλοκαιρινή περιοδεία σε ανοικτά θέατρα της Αττικής.

"Uncanny valley": Οι Rimini Protokoll συμμετέχουν με περφόρμανς στο Athens Digital Arts Festival

Η γερμανική θεατρική ομάδα που δημιούργησε το επιδραστικό θεατρικό κίνημα Reality Trend έρχεται στο Ρεξ, με μια περφόρμανς με πρωταγωνιστή ένα ανθρωπόμορφο ρομπότ.

"Glorious Epic": Έχεις ξαναδεί σύγχρονο χορό στο Alcatraz Strip Club;

Η χορογράφος Σοφία Μαυραγάνη παρουσιάζει μια "ένδοξη έπικ παράσταση χορού", μια ποιητική αλληγορία για την ομορφιά του αταίριαστου στο πιο φημισμένο στριπ κλαμπ της Αθήνας.