"Νέες αναγνώσεις του Ευριπίδη": Εξερευνώντας στο σήμερα τον μεγάλο τραγικό

Τα Ιδρύματα "Β & Μ Θεοχαράκη" και "Μιχάλης Κακογιάννης" παρουσιάζουν μία σειρά από πλούσιες θεατρικές δράσεις (όπως η παράσταση «Η εκδίκηση της Μελιτώς»), αναλόγια, εκθέσεις φωτογραφίας και προβολές ταινιών που αφορούν στον ποιητή.

Η εκδίκηση της Μελιτώς © Ρούλα Ρέβη

Το Ίδρυμα "Β & Μ Θεοχαράκη" και το Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης" με εφαλτήριο το αξεπέραστο έργο του Ευριπίδη παρουσιάζουν μία σειρά από δράσεις. Ο Ευριπίδης, θεωρείται, διεθνώς, ο πατέρας του σύγχρονου θεάτρου, το οποίο επικεντρώνεται στα πρόσωπα και τα συναισθήματα. Οι νέες ιδέες και οι καινούριες προκλήσεις συνυπάρχουν στα έργα του Ευριπίδη, αντικατοπτρίζοντας την αμφισβήτηση. Το ανθρωποκεντρικό έργο του τραγωδού βρίσκεται σε μεγαλύτερη συνάφεια με τις αναζητήσεις του καθημερινού βίου των σύγχρονων ανθρώπων και επομένως προσφέρεται ως υπόδειγμα, πηγή έμπνευσης και σημείο αναφοράς στους σύγχρονους δημιουργούς, αλλά και στο κοινό.

Το πρόγραμμα των δράσεων

  • Παρασκευή 1 - Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, ώρες 6:00 μ.μ.- 10:00 μ.μ.: Έκθεση Μιχάλη Κακογιάννη (φωτογραφίες από τα γυρίσματα τριλογίας),Φ1 & Φ2 (Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης") | Είσοδος ελεύθερη 
  • Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου στις 9:00 μ.μ.: "Τρωάδες" της Violet Louise | Αίθουσα: Θέατρο (Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης")  
  • Παρασκευή 15-Σάββατο 16-Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου στις 10:00 μ.μ.: Προβολές τριλογίας Μιχάλη Κακογιάννη ("Ηλέκτρα"-"Τρωάδες"-"Ιφιγένεια") | Αίθουσα: Κινηματογράφος (Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης") | Είσοδος ελεύθερη
  • Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου στις 9:00 μ.μ.: "Η εκδίκηση της Μελιτώς" του Χριστόφορου Χριστοφή, Αίθουσα: Θέατρο (Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης")
  • Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου στις 7:00 μ.μ.: Διαδραστική performance από τον δρα Κωνσταντίνο Μπούρα, βασισμένη στο βιβλίο του "Ο θάνατος του Ευριπίδη" (Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης") | Είσοδος ελεύθερη
  • Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου στις 7:00 μ.μ.: "Ευριπίδης Μαινόμενος" θεατρικό αναλόγιο του Νίκου Χατζηπαπά, Αίθουσα: Κινηματογράφος (Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης") | Είσοδος ελεύθερη 
  • Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 10.00 π.μ.– 3:30 μ.μ.: Διεθνές συμπόσιο με τον Γιώργο Ροδοσθένους, Καθηγητή Σκηνοθεσίας στην Σχολή Παραστατικών Τεχνών και Πολιτιστικών Βιομηχανιών του Πανεπιστημίου του Leeds & κορυφαίους στο είδος τους ομιλητές από όλο τον κόσμο. (Ίδρυμα "Β & Μ Θεοχαράκη")
  • Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου στις 6:00 μ.μ.: "Ίων" Προσαρμογή της τραγωδίας του Ευριπίδη σε Θεατρικό Αναλόγιο από τον καθηγητή Γιώργο Ροδοσθένους. (Ίδρυμα "Β & Μ Θεοχαράκη")
  • Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου στις 9:00 μ.μ.: Οι "Ικέτιδες" του Ευριπίδη με τη νέα μετάφραση και παράσταση του Δήμου Αβδελιώδη (Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης")

Η δράση "Νέες αναγνώσεις του Ευριπίδη" πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η εκδίκηση της Μελιτώς
© Ρούλα Ρέβη

Η εκδίκηση της Μελιτώς

Ο λογοτέχνης και σκηνοθέτης Χριστόφορος Χριστοφής, ο οποίος τιμήθηκε φέτος από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής με το βραβείο Κάρολος Κουν 2020-2021,  παρουσιάζει στο πλαίσιο των "Νέων αναγνώσεων του Ευριπίδη" μια σύγχρονη τραγωδία με τον τίτλο "Η εκδίκηση της Μελιτώς", σε κείμενα και σκηνοθεσία του ιδίου. Ερμηνεύουν οι Κωνσταντίνα Τάκαλου (Μελιτώ), Γιώργος Χρανιώτης (Κανένας), Μαρία Παπαφωτίου (Φανώ), Δημήτρης Σαμόλης (Αγάθων) και Δημήτρης Μαύρος (Δάος), ενώ μαζί τους βρίσκεται η μουσικός Σόνια Χαραλαμπίδου.

Η εκδίκηση της Μελιτώς
© Ρούλα Ρέβη

Λίγα λόγια από τον συγγραφέα για το έργο

Ο Ευριπίδης, στα πενήντα του, έβρισκε ως καταφύγιο μια σπηλιά στην κορφή ενός λόφου στο κτήμα του στην Σαλαμίνα, η οποία του προσέφερε καταφύγιο δροσιάς και απομόνωσης το καλοκαίρι κατά τα χρόνια του Πελοποννησιακού πολέμου. Εκεί έγραψε τα σπουδαιότερα έργα του, πριν αποφασίσει να εξοριστεί στην Μακεδονία. Ο συγγραφέας του έργου έχει γράψει μια τριλογία με τίτλο "Ευριπίδης Μαινόμενος", βασισμένη στην απόκρυφη, δύσκολη προσωπική ζωή του Ευριπίδη. Η "Μελιτώ" είναι το τρίτο μέρος της, όπου περιγράφονται με χιούμορ, ειρωνεία και ποίηση, τα συμβάντα στον οίκο του μεγάλου δραματουργού.

Η Μελιτώ έχει εραστή έναν απελεύθερο δούλο, τον Κανέναν, στον οποίο προσβλέπει να την βοηθήσει να φύγει από την Αθήνα. Όνειρο της, να μπορούσε να ερμηνεύσει ηρωίδες του Ευριπίδη, παρόλο που οι γυναίκες δεν έπαιζαν στο θέατρο εκείνη την εποχή. Απ’ ό,τι μας λέει ο μύθος, έφυγε με τη βοήθεια μιας εταίρας και του Κανένα και έκανε την ζωή της… Μέσα από αυτή τη συγκλονιστική γυναικεία προσωπικότητα περιγράφεται μια άγνωστη πτυχή της αρχαίας Αθήνας, ένας κόσμος άγνωστος που ζούσε παράλληλα και σιωπηλά δίπλα στα γνωστά γεγονότα που περιγράφουν οι ιστορικοί.

Info: Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το mcf.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Νέες αναγνώσεις του Ευριπίδη

  • Φεστιβάλ

Με εφαλτήριο το έργο του Ευριπίδη, που συνάδει με τις αναζητήσεις του σύγχρονου ανθρώπου και προσφέρεται ως υπόδειγμα, πηγή έμπνευσης και σημείο αναφοράς για τους σύγχρονους δημιουργούς, αλλά και το κοινό, το Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» και το Ίδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη παρουσιάζουν μια σειρά δράσεων και παραστάσεων. Από 1-20/9, στο πλαίσιο του διεθνούς συμποσίου «Νέες προσεγγίσεις για τον Ευριπίδη» (18/9, 10 π.μ.-3.30 μ.μ.), παρουσιάζεται έκθεση φωτογραφίας από την πολυβραβευμένη τριλογία του Μιχάλη Κακογιάννη, «Ηλέκτρα», «Τρωάδες» και «Ιφιγένεια», καθώς και προβολές των ταινιών (15-17/9, 8 μ.μ.). Από 13/9 παρουσιάζονται οι παραστάσεις: «Τρωάδες» της Violet Louise (13/9, 9 μ.μ.), «Η εκδίκηση της Μελιτώς» του Χριστόφορου Χριστοφή (15/9, 9 μ.μ.), η διαδραστική περφόρμανς «Ευριπίδης» με τον Δρ Κωνσταντίνο Μπούρα (15/9, 7 μ.μ.), το θεατρικό αναλόγιο του Νίκου Χατζηπαπά «Ευριπίδης Μαινόμενος» (18/9, 7 μ.μ.), θεατρικό αναλόγιο πάνω στον «Ίωνα» του Ευριπίδη από τον καθηγητή Γιώργο Ροδοσθένους (Ίδρυμα Β&Μ Θεοχαράκης, 19/9, 6 μ.μ.) και τέλος οι «Ικέτιδες» του Ευριπίδη του Δήμου Αβδελιώδη (20/9, 9 μ.μ.).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
02/05/2024

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.