Το κλασικό έργο "Ο Κουρέας της Σεβίλλης" αλλάζει μορφή στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Το κλασικό έργο "Ο κουρέας της Σεβίλλης" ανεβαίνει τον Σεπτέμβριο με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας των Αθηναϊκών Μαριονετών.

Ο κουρέας της Σεβίλλης

Οι Αθηναϊκές Μαριονέτες και το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παρουσιάζουν την όπερα του Τζοακίνο Ροσίνι σε λιμπρέτο του Τσέζαρε Στερμπίνι, σε μετάφραση, προσαρμογή κειμένου και σκηνοθεσία του Παύλου Εμμανουηλίδη, "Ο κουρέας της Σεβίλλης", από τις 21 έως 24 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας των Αθηναϊκών Μαριονετών.

Ο κουρέας της Σεβίλλης

Στις μαριονέτες δανείζουν τις φωνές τους οι ηθοποιοί: Σπύρος Μπιμπίλας, Ορφέας Παπαδόπουλος, Θανάσης Τσαλταμπάσης, Νίκος Τουρνάκης, Ματθίλδη Μαγγίρα, Λευτέρης Ελευθερίου, Παύλος Εμμανουηλίδης, Τερέζα Καζιτόρη, Σπύρος Παζιώτης, Δημήτρης Δημητρόπουλος, Αντώνης Παπαβομβολάκης, Βασίλης Αθανασάκης, Γιάννης Μακρίδης. Την καλλιτεχνική διεύθυνση ανέλαβε ο Γιάννης Μακρίδης.

Ο σκηνοθέτης επέλεξε αυτό το κλασικό έργο επειδή "τα "μεγάλα", "κλασικά", "εμβληματικά" έργα, έχουν αυτό το υπέροχο χαρακτηριστικό: μπορείς να τα "δεις" και να τα "διαβάσεις", υπό το πρίσμα της εποχής τους, αλλά και της δικής σου, να βρεις ομοιότητες, αναλογίες, διαφορές, προεκτάσεις με τις οποίες αξίζει να ασχοληθείς, να παίξεις, να φωτίσεις".

Ο κουρέας της Σεβίλλης

Λίγα λόγια για το έργο

Το ποιητικό κείμενο του Τσέζαρε Στερμπίνι βασίζεται στο ομότιτλο θεατρικό του Πιέρ-Ωγκυστέν Καρόν ντε Μπωμαρσαί αλλά και στο ποιητικό κείμενο του Τζουζέππε Πετροζελίνι για την ομώνυμη όπερα του Τζοβάννι Παϊζιέλλο (1782). Η υπόθεση αφηγείται τα τεχνάσματα του κόμη Αλμαβίβα προκειμένου να παντρευτεί την όμορφη Ροζίνα, την οποία ο ηλικιωμένος κηδεμόνας της, Ντον Μπάρτολο, προορίζει για τον εαυτό του. Με την βοήθεια του πολυμήχανου κουρέα Φίγκαρο, ο οποίος γνωρίζει τους πάντες και τον γνωρίζουν οι πάντες, ο Αλμαβίβα επιτυγχάνει.

Ο Κουρέας της Σεβίλλης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο Αρτζεντίνα της Ρώμης στις 20 Φεβρουαρίου 1816. Το 1833 αναφέρεται παράσταση της όπερας στο Σαν Τζάκομο της Κέρκυρας. Στην Αθήνα υπάρχουν στοιχεία για παράσταση–παρωδία (1837) και παρουσίαση της όπερας στο Φάληρο (1889). Ακόμα, αναφέρονται παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο της Ερμούπολης της Σύρου (1872-73). Από την Εθνική Λυρική Σκηνή η όπερα πρωτοπαρουσιάστηκε στις 11 Μαρτίου 1942.

Προπώληση εισιτηρίων more.com.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ο κουρέας της Σεβίλλης

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 120 '

Η Σ. Σπυράτου στήνει μία παράσταση κωμική που περιγράφει την προσπάθεια του κόμη Αλμαβίβα να κερδίσει με τη βοήθεια του Φίγκαρο τη νεαρή Ροζίνα από τα νύχια του γερο-Μπαρτόλο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2024

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.

"Farewell / Εν τόπω χλοερώ": Η ομάδα του "Nostalgia generation" ξαναχτυπά

Σε συνέχεια της περσινής sold-out παράστασης, οι Ντουθ φέρνουν το δεύτερο μέρος ενός ζωντανού sitcom που μιλά για τις ανεξάντλητες πιθανότητες και τις χαμένες ευκαιρίες των millennials.