Πειραιάς Artport III: Το διακαλλιτεχνικό φεστιβάλ επιστρέφει για τρίτη χρονιά

Η πόλη του Πειραιά φωτίζεται και φέτος μέσα από το πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ που διοργανώνει το Δημοτικό Θέατρο της πόλης.

Εφηβική Θεατρική Ομάδα 'Εμείς Εμείς' - 'Μήδεια'

Με θέατρο, χορό, κινηματογράφο, εικαστικά και άλλες δράσεις πραγματοποιείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το φεστιβάλ Πειραιάς Artport III τον Σεπτέμβριο από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με στόχο την παρουσίαση ενός προγράμματος που εξαπλώνεται σε όλη την πόλη και απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες.

Θέατρο

Ο κουρέας της Σεβίλλης

21 & 22.09.23 | 10:00 & 12:00

23.09.23 | 15:00 & 20:00 (επίσημη πρεμιέρα)

24.09.23 | 11:00 και 18:00  

"Ο κουρέας της Σεβίλλης" - Κεντρική Σκηνή

Η πασίγνωστη όπερα του Ροσίνι σε λιμπρέτο του Τσέζαρε Στερμπίνι, βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Μπομαρσέ, παρουσιάζεται διασκευασμένη σε μια ξεχωριστή κουκλοθεατρική παράσταση από τον θίασο Αθηναϊκές Μαριονέτες. Γνωστοί Έλληνες ηθοποιοί δανείζουν τις φωνές τους στις μαριονέτες, σε ένα μοναδικό θέαμα για παιδιά κάθε ηλικίας. Η μετάφραση, προσαρμογή κειμένου και σκηνοθεσία είναι του Παύλου Εμμανουηλίδη, η μουσική διδασκαλία και ενορχήστρωση του Σπύρου Παζιώτη, το σκηνικό του Βασίλη Αθανασάκη, τα κοστούμια υπογράφουν οι: Katerina Maksimovskaya, Αθηναϊκές Μαριονέτες & M-Paul, τους φωτισμούς ο Αλέξανδρος Πολιτάκης.

Δανείζουν τις φωνές τους οι ηθοποιοί: Σπύρος Μπιμπίλας, Ορφέας Παπαδόπουλος, Θανάσης Τσαλταμπάσης, Τερέζα Καζιτόρη, Νίκος Τουρνάκης, Ματθίλδη Μαγγίρα, Παύλος Εμμανουηλίδης, Λευτέρης Ελευθερίου, Σπύρος Παζιώτης, Δημήτρης Δημητρόπουλος, Αντώνης Παπαβομβολάκης, Βασίλης Αθανασάκης, Γιάννης Μακρίδης. 

Εμψυχώνουν τις μαριονέτες οι: Τιτίκα Βόβορα, Βασίλης Αθανασάκης, Μαργαρίτα Δημητρούση, Πέτρος Αθανασάκης και η ομάδα των Αθηναϊκών Μαριονετών

Συμμετέχει η Συμφωνική Ορχήστρα των Αθηναϊκών Μαριονετών

29 & 30.09.23 | 20:00

"Μήδεια" - Κεντρική Σκηνή

Η ομάδα "Εμείς Εμείς" που αποτελείται από κορίτσια 10-14 ετών, παρουσιάζει τη "Μήδεια" του Ευριπίδη σε μια δυναμική παράσταση με ζωντανή ροκ-πανκ μουσική, τραγούδι και χορό. Η σκηνοθεσία είναι της Αλίκης Δανέζη Knutsen, τα σκηνικά των Νατάσσας Χρυσαφίνη & Κικής Πίττα, τα κοστούμια του Ανδρέα Αντωνίου, η κίνηση του Παναγιώτη Τοφή και η μουσική των Στέφανου Σκουλικάρη & Νίκου Πατεράκη.

Μήδεια punk rock

Χορός

26 & 27.09.23 | 20:00

"Blooming Tales" - Κεντρική Σκηνή

Η ομάδα σπουδαστών και αποφοίτων της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού του Ωδείου Αθηνών "Corporis Miracula Dance Ensemble" παρουσιάζει νέες χορογραφίες της διευθύντριας της Σχολής Λίλας Ζαφειροπούλου πάνω σε έργα του Εσθονού συνθέτη θρησκευτικής μουσικής, Άρβο Περτ (Fratres και Cantus In Μemoriam Benjamin Britten) και του Τσαϊκόφσκι (Souvenir de Florence), με ζωντανή μουσική εκτέλεση από το φιλοξενούμενο μουσικό σύνολο του Ωδείου "Collegium Musicum". Η χορογραφία & διδασκαλία είναι της Λίλας Ζαφειροπούλου, η διεύθυνση ορχήστρας του Νίκου Αθηναίου, ο σχεδιασμός φωτισμού του Αλέκου Γιάνναρου. Ενδυματολόγος ο Δημήτρης Ντάσσιος.

Συμμετέχει ο διακεκριμένος σολίστ βιολιού και διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης Σίμος Παπάνας

*Στις 27/9 θα πραγματοποιηθεί masterclass πάνω στο ρεπερτόριο της ομάδας, για σπουδαστές και αποφοίτους ανώτερων σχολών χορού. Αυστηρά για κατόχους εισιτηρίων της παράστασης- θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (Πληροφορίες: asiggareos@athensconservatoire.gr / 6984645408)

Blooming tales

Εικαστικά

20.07.23 – 04.08.23 & 26.08.23 – 16.09.23 | 17:00 – 21:00

"Dafne Phono" - Κεντρική Σκηνή

Performance– εγκατάσταση της αμερικανολιβανέζας εικαστικού Nour Mobarak, βασισμένη στην όπερα Δάφνη (1598) του Τζάκοπο Πέρι σε λιμπρέτο του Οτάβιο Ρινουντσίνι, με τους χαρακτήρες να αναπαριστώνται από μεγάλης κλίμακας γλυπτά που "άδουν" μέσω ενσωματωμένων στο σώμα τους ηχείων. Η  έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την γκαλερί RODEO. Η επιμέλεια της έκθεσης είναι της Σύλβιας Κούβαλη.

Κινηματογράφος

18, 20 & 22.09.23 | 21:00

(*18.09.23 Πλατεία Πηγάδας "Φτηνά τσιγάρα" | 20.09.23 Πλατεία Γεννηματά "Τέσσερα μαύρα κοστούμια" | 22.09.23 Πλατεία Μανιάτικα "Η καρδιά του κτήνους")

Μια νοσταλγική κινηματογραφική εμπειρία, όπου σε έναν αυτοσχέδιο υπαίθριο κινηματογράφο και με αυθεντική φορητή μηχανή των 35mm θα προβληθούν, παρουσία των συντελεστών, οι ταινίες του Ρένου Χαραλαμπίδη "Φτηνά τσιγάρα", "Η καρδιά του κτήνους" και "Τέσσερα μαύρα κουστούμια".

Φτηνά τσιγάρα

"Φτηνα τσιγάρα" (2000)

Σκηνοθεσία: Ράνος Χαραλαμπίδης, Σενάριο: Ρένος Χαραλαμπίδης, Γιώργος Μπακόλας, Μουσική: Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Φωτογραφία: Ευγένιος Διονυσόπουλος, Σκηνικά: Μιχάλης Σαμιώτης, Κοστούμια: Μιχάλης Σαμιώτης

Πρωταγωνιστούν: Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους, Ρένος Χαραλαμπίδης, Μιχάλης Ιατρόπουλος, Κώστας Τσάκωνας, Άλκης Παναγιωτίδης, Τάκης Σπυριδάκης.

Η καρδιά του κτήνους

"Η καρδιά του κτήνους" (2004)

Σκηνοθεσία: Ρένος Χαραλαμπίδης, Σενάριο: Ρένος Χαραλαμπίδης (βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Πέτρου Τατσόπουλου), Μουσική: Ηρακλής Βαβάτσικας, Φωτογραφία: Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, Σκηνικά: Ελίνα Δράκου, Γιώργος Χαρακόπουλος, Κοστούμια: Ελίνα Δράκου

Πρωταγωνιστούν: Ρένος Χαραλαμπίδης, Γιώργος Βουλτζάτης, Μάνος Βακούσης, Άλκης Παναγιωτίδης, Τζίνα Θλιβέρη, Γιάννης Ζουγανέλης, Μάρα Δαρμουσλή, Γιάννης Μποσταντζόγλου, Δημήτρης Σταρόβας.

Τέσσερα μαύρα κουστούμια

"Τέσσερα μαύρα κουστούμια" (2010)

Σκηνοθεσία-Σενάριο-Μουσική: Ρένος Χαραλαμπίδης, Φωτογραφία: Κωστής Γκίκας, Σκηνικά-Κοστούμια: Δημήτρης Ζιάκας

Πρωταγωνιστούν: Ρένος Χαραλαμπίδης, Γιάννης Ζουγανέλης, , Τάκης Σπυριδάκης, Άλκης Παναγιωτίδης, Δημήτρης Πουλικάκος, Τιτίκα Σαριγκούλη.

28.09.23 | 21:00

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας "Νύχτες Πρεμιέρας" - Κεντρική Σκηνή

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ενώνει τις δυνάμεις του με το Διεθνές Φεστιβάλ κινηματογράφου της Αθήνας "Νύχτες Πρεμιέρας".

Δράση

Ηχοτοπίο

11, 18 & 25.09.23 | 19:00

Ηχητική Περιπατητική Performance - Σημείο Εκκίνησης: Κεντρική Είσοδος Δ.Θ.Π.

Το Ηχοτοπίο Άσκοπης Μετακίνησης επιστρέφει στο Artport III, και εξερευνά την έννοια του Χώρου, ανακαλύπτοντας σημεία και διαδρομές στοαστικό τοπίο του εμπορικού Πειραιά, μέσα από το φίλτρο που δημιουργούν τα κείμενα "Χορείες Χώρων" του Ζωρζ Περέκ, "Το Κουτσό" του Χούλιο Κορτάσαρ, καθώς και ποιήματα του Οκτάβιο Παζ και του E.E. Κάμινγκς.

Ιδέα, δραματουργία, μουσική επιμέλεια, αφήγηση: Μελίσσα Κωτσάκη

*Δήλωση συμμετοχής, με σειρά προτεραιότητας, στο spirited.away@gmail.com ή στο τηλ.: 6944914761.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Πέθανε η Άννα Παναγιωτοπούλου

Η πολυαγαπημένη ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/05/2024

Τι είδαμε τελικά τη σεζόν 2023-24;

Νέες πρεμιέρες αναμένονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, παρ’ όλα αυτά, καθώς την Κυριακή των Βαΐων κατέβασαν αυλαία οι περισσότερες παραστάσεις του χειμώνα, ο εθιμοτυπικός απολογισμός της σεζόν προσφέρει μια καλή εικόνα της.

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.