Πειραιάς Artport III: Το διακαλλιτεχνικό φεστιβάλ επιστρέφει για τρίτη χρονιά

Η πόλη του Πειραιά φωτίζεται και φέτος μέσα από το πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ που διοργανώνει το Δημοτικό Θέατρο της πόλης.

Εφηβική Θεατρική Ομάδα "Εμείς Εμείς" - "Μήδεια"

Με θέατρο, χορό, κινηματογράφο, εικαστικά και άλλες δράσεις πραγματοποιείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το φεστιβάλ Πειραιάς Artport III τον Σεπτέμβριο από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με στόχο την παρουσίαση ενός προγράμματος που εξαπλώνεται σε όλη την πόλη και απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες.

Θέατρο

Ο κουρέας της Σεβίλλης

21 & 22.09.23 | 10:00 & 12:00

23.09.23 | 15:00 & 20:00 (επίσημη πρεμιέρα)

24.09.23 | 11:00 και 18:00  

"Ο κουρέας της Σεβίλλης" - Κεντρική Σκηνή

Η πασίγνωστη όπερα του Ροσίνι σε λιμπρέτο του Τσέζαρε Στερμπίνι, βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Μπομαρσέ, παρουσιάζεται διασκευασμένη σε μια ξεχωριστή κουκλοθεατρική παράσταση από τον θίασο Αθηναϊκές Μαριονέτες. Γνωστοί Έλληνες ηθοποιοί δανείζουν τις φωνές τους στις μαριονέτες, σε ένα μοναδικό θέαμα για παιδιά κάθε ηλικίας. Η μετάφραση, προσαρμογή κειμένου και σκηνοθεσία είναι του Παύλου Εμμανουηλίδη, η μουσική διδασκαλία και ενορχήστρωση του Σπύρου Παζιώτη, το σκηνικό του Βασίλη Αθανασάκη, τα κοστούμια υπογράφουν οι: Katerina Maksimovskaya, Αθηναϊκές Μαριονέτες & M-Paul, τους φωτισμούς ο Αλέξανδρος Πολιτάκης.

Δανείζουν τις φωνές τους οι ηθοποιοί: Σπύρος Μπιμπίλας, Ορφέας Παπαδόπουλος, Θανάσης Τσαλταμπάσης, Τερέζα Καζιτόρη, Νίκος Τουρνάκης, Ματθίλδη Μαγγίρα, Παύλος Εμμανουηλίδης, Λευτέρης Ελευθερίου, Σπύρος Παζιώτης, Δημήτρης Δημητρόπουλος, Αντώνης Παπαβομβολάκης, Βασίλης Αθανασάκης, Γιάννης Μακρίδης. 

Εμψυχώνουν τις μαριονέτες οι: Τιτίκα Βόβορα, Βασίλης Αθανασάκης, Μαργαρίτα Δημητρούση, Πέτρος Αθανασάκης και η ομάδα των Αθηναϊκών Μαριονετών

Συμμετέχει η Συμφωνική Ορχήστρα των Αθηναϊκών Μαριονετών

29 & 30.09.23 | 20:00

"Μήδεια" - Κεντρική Σκηνή

Η ομάδα "Εμείς Εμείς" που αποτελείται από κορίτσια 10-14 ετών, παρουσιάζει τη "Μήδεια" του Ευριπίδη σε μια δυναμική παράσταση με ζωντανή ροκ-πανκ μουσική, τραγούδι και χορό. Η σκηνοθεσία είναι της Αλίκης Δανέζη Knutsen, τα σκηνικά των Νατάσσας Χρυσαφίνη & Κικής Πίττα, τα κοστούμια του Ανδρέα Αντωνίου, η κίνηση του Παναγιώτη Τοφή και η μουσική των Στέφανου Σκουλικάρη & Νίκου Πατεράκη.

Μήδεια punk rock

Χορός

26 & 27.09.23 | 20:00

"Blooming Tales" - Κεντρική Σκηνή

Η ομάδα σπουδαστών και αποφοίτων της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού του Ωδείου Αθηνών "Corporis Miracula Dance Ensemble" παρουσιάζει νέες χορογραφίες της διευθύντριας της Σχολής Λίλας Ζαφειροπούλου πάνω σε έργα του Εσθονού συνθέτη θρησκευτικής μουσικής, Άρβο Περτ (Fratres και Cantus In Μemoriam Benjamin Britten) και του Τσαϊκόφσκι (Souvenir de Florence), με ζωντανή μουσική εκτέλεση από το φιλοξενούμενο μουσικό σύνολο του Ωδείου "Collegium Musicum". Η χορογραφία & διδασκαλία είναι της Λίλας Ζαφειροπούλου, η διεύθυνση ορχήστρας του Νίκου Αθηναίου, ο σχεδιασμός φωτισμού του Αλέκου Γιάνναρου. Ενδυματολόγος ο Δημήτρης Ντάσσιος.

Συμμετέχει ο διακεκριμένος σολίστ βιολιού και διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης Σίμος Παπάνας

*Στις 27/9 θα πραγματοποιηθεί masterclass πάνω στο ρεπερτόριο της ομάδας, για σπουδαστές και αποφοίτους ανώτερων σχολών χορού. Αυστηρά για κατόχους εισιτηρίων της παράστασης- θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (Πληροφορίες: asiggareos@athensconservatoire.gr / 6984645408)

Blooming tales

Εικαστικά

20.07.23 – 04.08.23 & 26.08.23 – 16.09.23 | 17:00 – 21:00

"Dafne Phono" - Κεντρική Σκηνή

Performance– εγκατάσταση της αμερικανολιβανέζας εικαστικού Nour Mobarak, βασισμένη στην όπερα Δάφνη (1598) του Τζάκοπο Πέρι σε λιμπρέτο του Οτάβιο Ρινουντσίνι, με τους χαρακτήρες να αναπαριστώνται από μεγάλης κλίμακας γλυπτά που "άδουν" μέσω ενσωματωμένων στο σώμα τους ηχείων. Η  έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την γκαλερί RODEO. Η επιμέλεια της έκθεσης είναι της Σύλβιας Κούβαλη.

Κινηματογράφος

18, 20 & 22.09.23 | 21:00

(*18.09.23 Πλατεία Πηγάδας "Φτηνά τσιγάρα" | 20.09.23 Πλατεία Γεννηματά "Τέσσερα μαύρα κοστούμια" | 22.09.23 Πλατεία Μανιάτικα "Η καρδιά του κτήνους")

Μια νοσταλγική κινηματογραφική εμπειρία, όπου σε έναν αυτοσχέδιο υπαίθριο κινηματογράφο και με αυθεντική φορητή μηχανή των 35mm θα προβληθούν, παρουσία των συντελεστών, οι ταινίες του Ρένου Χαραλαμπίδη "Φτηνά τσιγάρα", "Η καρδιά του κτήνους" και "Τέσσερα μαύρα κουστούμια".

Φτηνά τσιγάρα

"Φτηνα τσιγάρα" (2000)

Σκηνοθεσία: Ράνος Χαραλαμπίδης, Σενάριο: Ρένος Χαραλαμπίδης, Γιώργος Μπακόλας, Μουσική: Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Φωτογραφία: Ευγένιος Διονυσόπουλος, Σκηνικά: Μιχάλης Σαμιώτης, Κοστούμια: Μιχάλης Σαμιώτης

Πρωταγωνιστούν: Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους, Ρένος Χαραλαμπίδης, Μιχάλης Ιατρόπουλος, Κώστας Τσάκωνας, Άλκης Παναγιωτίδης, Τάκης Σπυριδάκης.

Η καρδιά του κτήνους

"Η καρδιά του κτήνους" (2004)

Σκηνοθεσία: Ρένος Χαραλαμπίδης, Σενάριο: Ρένος Χαραλαμπίδης (βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Πέτρου Τατσόπουλου), Μουσική: Ηρακλής Βαβάτσικας, Φωτογραφία: Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, Σκηνικά: Ελίνα Δράκου, Γιώργος Χαρακόπουλος, Κοστούμια: Ελίνα Δράκου

Πρωταγωνιστούν: Ρένος Χαραλαμπίδης, Γιώργος Βουλτζάτης, Μάνος Βακούσης, Άλκης Παναγιωτίδης, Τζίνα Θλιβέρη, Γιάννης Ζουγανέλης, Μάρα Δαρμουσλή, Γιάννης Μποσταντζόγλου, Δημήτρης Σταρόβας.

Τέσσερα μαύρα κουστούμια

"Τέσσερα μαύρα κουστούμια" (2010)

Σκηνοθεσία-Σενάριο-Μουσική: Ρένος Χαραλαμπίδης, Φωτογραφία: Κωστής Γκίκας, Σκηνικά-Κοστούμια: Δημήτρης Ζιάκας

Πρωταγωνιστούν: Ρένος Χαραλαμπίδης, Γιάννης Ζουγανέλης, , Τάκης Σπυριδάκης, Άλκης Παναγιωτίδης, Δημήτρης Πουλικάκος, Τιτίκα Σαριγκούλη.

28.09.23 | 21:00

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας "Νύχτες Πρεμιέρας" - Κεντρική Σκηνή

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ενώνει τις δυνάμεις του με το Διεθνές Φεστιβάλ κινηματογράφου της Αθήνας "Νύχτες Πρεμιέρας".

Δράση

Ηχοτοπίο

11, 18 & 25.09.23 | 19:00

Ηχητική Περιπατητική Performance - Σημείο Εκκίνησης: Κεντρική Είσοδος Δ.Θ.Π.

Το Ηχοτοπίο Άσκοπης Μετακίνησης επιστρέφει στο Artport III, και εξερευνά την έννοια του Χώρου, ανακαλύπτοντας σημεία και διαδρομές στοαστικό τοπίο του εμπορικού Πειραιά, μέσα από το φίλτρο που δημιουργούν τα κείμενα "Χορείες Χώρων" του Ζωρζ Περέκ, "Το Κουτσό" του Χούλιο Κορτάσαρ, καθώς και ποιήματα του Οκτάβιο Παζ και του E.E. Κάμινγκς.

Ιδέα, δραματουργία, μουσική επιμέλεια, αφήγηση: Μελίσσα Κωτσάκη

*Δήλωση συμμετοχής, με σειρά προτεραιότητας, στο spirited.away@gmail.com ή στο τηλ.: 6944914761.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η Νένα Μεντή είναι η Κοντέσσα Βαλέραινα

Το "Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας" του Γρηγορίου Ξενόπουλου έρχεται τη σεζόν 2023-24 στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/09/2023

Έξι θεατρικές επαναλήψεις κάνουν πρεμιέρα

Μάθετε ποιες παραστάσεις ανεβάζουν αυλαία ξανά τις προσεχείς μέρες, μετά την περσινή τους επιτυχία.

To "Σάμερταϊμ" της bijoux de kant είναι ένα "ποίημα" για την κλιματική αλλαγή

Το Σάμερταϊμ σε σκηνοθεσία του Άκη Δήμου έρχεται στο θέατρο Μπέλλος με την Καλλιρρόη Μυριαγκού και τον Γιάννη Τσουμαράκη να εγκλωβίζονται μέσα σ’ ένα αόρατο θερμοκήπιο.

"Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης και το φάσμα των φατριών" ανανεώνει και φέτος το ραντεβού του

Η παράσταση σε κείμενο Παντελή Μπουκάλα μάς μεταφέρει στην Ελλάδα του 1831 και επικεντρώνεται στον γνωστό ήρωα της Επανάστασης και την οικογένειά του, η οποία ενεπλάκη στη δολοφονία Καποδίστρια.

Η "Βρωμιά" του Robert Schneider ανεβαίνει τον Οκτώβριο στο Πλύφα

Ένα συγκλονιστικό έργο για τον "ξένο" ανάμεσα μας, την μοναξιά, την ελπίδα και τα όνειρα που ξεπερνούν τα σύνορα, έρχεται να μας διηγηθεί την ιστορία του Σαντ σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Πολυχρονοπούλου.

Ηρθε η ώρα για το νέο stand up του Γιώργου Καραμανλή

Ο Γιώργος Καραμανλής παρουσιάζει τον πρώτο του μονόλογο, στην ιστορικότερη παράσταση της δεκαετίας, για εκείνον.

Ο μονόλογος "Την Τρίτη στο σούπερ-μάρκετ" του Εμμανουέλ Νταρλέ επιστρέφει για δεύτερη χρονιά

Ο βραβευμένος μονόλογος μιας τρανς, της Μαρί-Πιερ, αφορά την αποδοχή της διαφορετικότητας και επιστρέφει για δεύτερη χρονιά με την σκηνοθετική επιμέλεια και ερμηνεία του Φαίδων Καστρή.