Τρένο στο Ρουφ: Σε νέα μουσικοθεατρικά ταξίδια μας παρασέρνει τη νέα σεζόν 2023-24 η θεατρική αμαξοστοιχία

Ανακοινώθηκε το πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα της χειμερινής περιόδου για έναν από τους πιο ενδιαφέροντες πολιτιστικούς χώρους της πόλης.

Τρένο στο Ρουφ

Η Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ, αποτελεί το μοναδικό πολιτιστικό πολυχώρο στον κόσμο που λειτουργεί σε βαγόνια τρένου. Λειτουργεί από το 1997 και είναι σταθμευμένος στην αποβάθρα του σιδηροδρομικού σταθμού Ρουφ, μερικά χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Με μια ρομαντική ατμόσφαιρα άλλης εποχής, ο ιδιαίτερος αυτός χώρος είναι έτοιμος να μας υποδεχτεί τη νέα χειμερινή σεζόν 2023-24 με μια πληθώρα θεατρικών και μουσικών παραστάσεων που θα ικανοποιήσουν κάθε θεατή. 

"Κρυμμένες"

Κρυμμένες
Λεζάντα

Τον φετινό χειμώνα, η Τατιάνα Λύγαρη σκηνοθετεί στο Θεατρικό Βαγόνι της Αμαξοστοιχίας-Θεάτρου το Τρένο στο Ρουφ το θεατρικό έργο "Κρυμμένες" της ισραηλινής συγγραφέως Yossefa Even-Shoshan και της επίσης ισραηλινής σκηνοθέτιδας και γνωστής ηθοποιού Dalia Shimko. Το έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μετάφραση του Ιωσήφ Βαρδάκη από έναν εξαμελή θίασο ταλαντούχων ηθοποιών, ανοίγοντας τον δρόμο στην αξιοποίηση του άγνωστου στην Ελλάδα σύγχρονου ισραηλινού δραματολογίου.

Αντλεί έμπνευση από το βιβλίο της Φρανσουάζ Ξενάκη "Φτου, ξεχάσαμε πάλι την κυρία Φρόιντ" και φωτίζει τις ζωές τριών διασήμων ζευγαριών της παγκόσμιας ιστορίας: του Σίγκμουντ Φρόιντ και της Μάρθας Φρόιντ, του Καρλ Μαρξ και της Τζένη Μαρξ, του Σωκράτη και της Ξανθίππης, προβάλλοντας τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι τρεις σημαντικές αυτές γυναίκες στην ανάπτυξη και εξέλιξη του έργου των μεγαλοφυών συζύγων τους, οι οποίοι άλλαξαν τον ρου της ανθρωπότητας, ενώ οι ίδιες παρέμειναν κρυμμένες στις παρυφές της ιστορίας.

"Λαχτάρα για κεράσια"


Λαχτάρα για κεράσια
Υπατία Κορνάρου©

Η παράσταση-αφιέρωμα στην 26χρονη καλλιτεχνική διαδρομή της Αμαξοστοιχίας-Θεάτρου το Τρένο στο Ρουφ, το μιούζικαλ τσέπης "Λαχτάρα για κεράσια", επιστρέφει μετά από μια επιτυχημένη σειρά παραστάσεων για δεύτερη χρονιά στο Θεατρικό Βαγόνι κάθε Δευτέρα και Τρίτη από τις 23 Οκτωβρίου, με τις δυνατές ερμηνείες του Λεωνίδα Καλφαγιάννη και της Έλενας Μεγγρέλη, σε σκηνοθεσία του Ευθύμη Χρήστου.

Το έργο διαδραματίζεται στις δεκαετίες 60 και 70 μέσα στο κάδρο της τότε Λαϊκής Δημοκρατίας της Πολωνίας. Ένας άντρας και μια γυναίκα συναντιούνται τυχαία στην αποβάθρα ενός σιδηροδρομικού σταθμού και επιβιβάζονται στο τρένο, στο ίδιο βαγόνι. Αυτός κι εκείνη. Δύο εντελώς άγνωστοι. Ή μήπως όχι; Αναγκασμένοι να ταξιδέψουν μαζί αποκαλύπτουν και μοιράζονται το παρελθόν τους, υποδύονται ρόλους τρίτων προσώπων που συνάντησαν στη ζωή τους. Το έργο κάνει μια βαθιά τομή όχι μόνο στις σχέσεις μεταξύ ζευγαριών αλλά και στο χάσμα δύο αντικρουόμενων κόσμων. Αυτός είναι ένας ήρωας της καθημερινότητας που "οικοδομεί τον σοσιαλισμό". Εκείνη θέλει να αγοράσει "ένα…ροζ καπέλο"! Και οι δύο επιδίδονται σε μια οδυνηρή αλλά και χιουμοριστική διαμάχη με τρυφερότητα και ευαισθησία συνθέτοντας πρόζα, στίχους και ζωντανή μουσική μέσα από την πρωτότυπη μουσικοθεατρική φόρμα ενός μιούζικαλ για δύο.

"Κεραυνός"

Ο Αλμπέρτο Εσκενάζη υπογράφει, σκηνοθετεί και ερμηνεύει τον "Κεραυνό", μια διαφορετική ψυχολογική προσέγγιση πάνω στο Ολοκαύτωμα. Ένας φόνος, ένας ύποπτος, μια διαδραστική διαδρομή του ήρωα με τους θεατές, μια απρόσμενη εξέλιξη κι ένα τέλος με πολλά ερωτηματικά συνθέτουν το έργο που παρουσιάζεται κάθε Τετάρτη στο Θεατρικό Βαγόνι από τις 15 Νοεμβρίου.

Franky meets Ella on the Orient Express 

Franky meets Ella on the Orient Express

Jazz Express, σε συνεργασία με την Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφμετά από δύο σεζόν sold out παραστάσεων, επανέρχονται με τη μουσική παράσταση "Franky meets Ella on the Orient Express” στο στέκι τους, το Μουσικό Βαγόνι Orient Express, κάθε Σάββατο από 21 Οκτωβρίου. Τον φετινό χειμώνα στο ανανεωμένο πρόγραμμά τους, παρουσιάζουν τα μαγευτικά κομμάτια των δύο ίσως μεγαλύτερων ερμηνευτών της σύγχρονης μουσικής. Μιλάμε για την Ella Fitzgerald και τον Frank Sinatra. Ο Francis Albert μεγάλωσε στο Χομπόκεν της πολιτείας του Νιου Τζέρσει, ενώ η Ella Jane στην κωμόπολη Γιόνκερς μόλις λίγα μίλια βορειότερα, στις όχθες του ποταμού Χάντσον. Ο Francis ήταν γιός Ιταλών μεταναστών και η Ella απόγονος σκλάβων του νότου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Οι καριέρες τους κινήθηκαν παράλληλα χαρίζοντας 150 εκατομμύρια πωλήσεις δίσκων και 13 Grammy στον καθένα αντίστοιχα. Από την δεκαετία του 40 μέχρι και σήμερα, οι μοναδικές ερμηνείες τους και οι διαχρονικές συνθέσεις των μεγάλων συνθετών της αμερικάνικης παράδοσης σαγηνεύουν κάθε νέα γενιά που τις ανακαλύπτει.

Ποιοι είναι οι Jazz Express: Mark Joseph Priest (κιθάρα/φωνή), Τέρι Βακιρτζόγλου (φωνή), Παντελής Μπενετάτος (πιάνο/φωνή), Κώστας Κωνσταντίνου (κοντραμπάσο).

"Paris- Istanbul"

Η εμβληματική μουσική παράσταση "Paris- Istanbul" που από το 2014 "ταξίδεψε" πρώτη θέση χιλιάδες θεατές με αφετηρία το Παρίσι και προορισμό την Κωνσταντινούπολη επιστρέφει στο Μουσικό Βαγόνι με νέες μουσικές και τραγούδια κάνοντας στάσεις στις πόλεις που διέσχιζε το διάσημο τρένο Orient Express στη μυθική του διαδρομή. Edith Piaf, Charles Aznavour, Maurice Chevalier, Tino Rossi, Kurt Weill, Nino Rota αλλά και σπουδαίοι Έλληνες συνθέτες συναντιούνται στη θρυλική διαδρομή από το κοσμοπολίτικο Παρίσι των μποέμ και των αριστοκρατών στο ανήσυχο Βερολίνο, τη ρομαντική Βενετία, την ξεχωριστή παράδοση στη Βουδαπέστη, το Βουκουρέστι και το Βελιγράδι, τη νεοκλασική Αθήνα, τη μελωδική Σόφια και την αισθαντική Κωνσταντινούπολη των κατασκόπων και των εμιγκρέδων. Επί σκηνής, η Αθηνά Ρούτση με την εξαιρετική φωνή της στο πολύγλωσσο τραγούδι, η Άλκηστις Ραυτοπούλου στο πιάνο και τις ενορχηστρώσεις, και ο Δημήτρης Παπαλάμπρου στην κιθάρα το μπάσο και τα φωνητικά, μάς θυμίζουν αγαπημένες διαχρονικές μελωδίες, διασκευάζουν, διασκεδάζουν και μας καλούν να συνταξιδέψουμε στην πιο ενδιαφέρουσα περίοδο του 20ού αιώνα. Bon Voyage!

"A Little Theatre Music"

A little theatre music
Έφη Σκίτσα

Διανύοντας έναν αιώνα αμερικάνικου και ευρωπαϊκού μιούζικαλ, οι ερμηνεύτριες Φανή Γέμτου και Έλλη Δαδήρα μεταφέρουν κάθε Πέμπτη στο Μουσικό Βαγόνι του Τρένου του Ρουφ πάνω από είκοσι γυναικείους ρόλους που άφησαν εποχή μέσα από τα τραγούδια τους. Μαζί με τον μουσικό Νίκο Δρογώση στο πιάνο, αφηγούνται τις ιστορίες των ηρωίδων τους και ερμηνεύουν αγαπημένα τραγούδια από διάσημα musicals του θεάτρου και του κινηματογράφου. Μαζί τους κάποιες Πέμπτες, εκλεκτοί καλεσμένοι έκπληξη.

"Vocalove Diaries" 

Vocalove

Μετά τις επιτυχημένες εμφανίσεις τους την προηγούμενη χρονιά στο Μουσικό Βαγόνι, η ερμηνεύτρια Φανή Γέμτου και ο πιανίστας Αντώνης Παλαμάρης ζωντανεύουν ξανά στη σκηνή μυθοπλαστικά ημερολόγια ανθρώπων, δημιουργώντας ένα μικρό μωσαϊκό αναζήτησης της αγάπης μέσα στο χρόνο και τον τόπο. Σε αυτή την παράσταση τραγούδια που έχουν ερμηνεύσει οι Diana Ross, Shirley Bassey, Δήμητρα Γαλάνη, Leonard Cohen, Lionel Richie, Τάνια Τσανακλίδου, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Sarah Bareilles, Damien Rice, Celline Dion κ.ά., παίρνουν τη μορφή προσωπικής εξομολόγησης ανάμεσα στα χρόνια, τις δεκαετίες, τους αιώνες.

"Το μαγικό πινέλο της Νουρ" 

Το μαγικό πινέλο της Νουρ

Η Παιδική Σκηνή της Αμαξοστοιχίας – Θεάτρου το Τρένο στο Ρουφ ανανεώνει την επιτυχημένη της συνεργασία με την ταλαντούχα ομάδα ΒίΔα για τη χειμερινή σεζόν 2023-24 και παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά την πρωτότυπη θεατρική παράσταση "Το μαγικό πινέλο της Νουρ" για παιδιά ηλικίας από 5 έως 10 ετών, στο ξεχωριστό Θεατρικό Βαγόνι.

Ένα κορίτσι, η Νουρ, δραπετεύει από τη χώρα της που έχει πόλεμο, τη Γκουέρνικα. Τρυπώνει σε ένα τρένο μόνη της, με την ελπίδα ότι θα την οδηγήσει σε ένα μέρος όπου θα μπορεί να ζήσει ελεύθερη. Εξαντλημένη όπως είναι, την παίρνει ο ύπνος. Στο ίδιο τρένο ταξιδεύουν και δύο αδέρφια που, χωρίς να το καταλάβουν, βρίσκονται ξαφνικά μέσα στο όνειρο του κοριτσιού! Εκεί γνωρίζουν τον πολυλογά Μάγο, τον τετραπέρατο Γάτο και το μαγικό πινέλο μέσα σε έναν χρωματιστό "υπερρεαλιστικό" κόσμο από σπουδαίους πίνακες που ζωντανεύουν! Aλλά για να καταφέρουν να βγουν από κάθε πίνακα, πρέπει να προσπεράσουν ολοένα και πιο περίπλοκα εμπόδια... Οι μικροί θεατές μέσα από το πρωτότυπο αυτό θεατρικό ταξίδι, ανακαλύπτουν πως η φαντασία τούς δίνει τα απαραίτητα εφόδια να αναζητήσουν τα όνειρά τους ,ενώ μαθαίνουν να βρίσκουν λύση εκεί που μοιάζει να υπάρχει αδιέξοδο!

Προπώληση εισιτηρίων από το more.com
 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Η αξία της ζωής": Βασίλης Ρίσβας και Πέγκυ Σταθακοπούλου μιλούν για τη συνάντησή τους με τον Σωτήρη Τσαφούλια

Για το έργο της Τζέιν Άντερσον και τους ρόλους τους μίλησαν στο "α" οι δύο γνωστοί και ταλαντούχοι ηθοποιοί. Ένα έργο που μιλά για μια ανείπωτη απώλεια αλλά και την ελευθερία του να ζήσεις όπως επιλέγεις εσύ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
27/04/2024

Τελευταία ευκαιρία για να δεις περισσότερες από 100 θεατρικές παραστάσεις πριν το Πάσχα

Μέχρι και τη Μεγάλη Τρίτη οι περισσότερες παραγωγές της φετινής σεζόν ετοιμάζονται να ρίξουν την αυλαία της χειμερινής σεζόν 2023-24. Εμείς τις χωρίσαμε σε κατηγορίες σε ένα πολυσυλλεκτικό οδηγό θεατρικών εξορμήσεων λίγο πριν το Πάσχα.

O Μάνος Καρατζογιάννης γράφει για την "Κασέτα" της Λούλας Αναγνωστάκη

Δείτε νέες φωτογραφίες και διαβάστε το κείμενο του σκηνοθέτη και ηθοποιού Μάνου Καρατζογιάννη για την παράσταση του αναρχικού έργου μίας από τις πιο σημαντικές και δυναμικές γυναικείες μορφές της νεοελληνικής δραματουργίας.

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.