"Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός": Οι YELP danceco. δίνουν "ανάσα" σε όλο τον κόσμο

Το νέο χορογραφικό έργο της ομάδας χορού «Η ανάσα του κόσμου» έρχεται αυτόν τον Αύγουστο στο αρχαίο Θέατρο Δίον στο πλαίσιο του «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» 2023.

Η Ανάσα του Κόσμου

Ο επιτυχημένος θεσμός του ΥΠΠΟΑ "Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός" που αναδείχθηκε τα τελευταία χρόνια ως ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα της χώρας και αγκαλιάστηκε θερμά από το κοινό της περιφέρειας, δίνει ραντεβού και φέτος το καλοκαίρι με την τέταρτη διοργάνωσή του και κεντρικό θεματικό άξονα την κλιματική κρίση και τις συντριπτικές επιπτώσεις της για το παρόν και το μέλλον του πλανήτη. Προσφέροντας μια σπάνια πολιτιστική εμπειρία σε μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, οι υψηλού επιπέδου, δωρεάν πολιτιστικές παραγωγές του, με την υποστήριξη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, φέρνουν σε δημιουργικό διάλογο τον σύγχρονο πολιτισμό με την πολιτιστική κληρονομιά.

"Breathing in the breath of others, dreaming in the dream of others" είναι το μότο του νέου χορευτικού εγχειρήματος με τίτλο "Η ανάσα του κόσμου" της ομάδας σύγχρονου χορού YELP danceco. με επικεφαλής την Μαριέλα Νέστορα, που εστιάζει στην αναπνοή, ως τη βιωματική σχέση του σώματος με τον κόσμο. Η παραγωγή, που αναμένεται να παρουσιαστεί 22 και 23 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Δίον στο Νομό Πιερίας, φέρνει στη σκηνή, υπό την χορογραφική διδασκαλία της Μαριέλας Νέστορα και την πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Ανάργυρου Δενιόζου, χορευτές και μουσικούς με πρόθεση τη δημιουργία εμπειρίας που θέτει ερωτήματα, μετατοπίζει οπτικές και ευαισθητοποιεί την αντίληψη του σώματος. Η ομάδα εξελίσσει το καλλιτεχνικό της έργο μέσα από τη συνομιλία θεωρίας και πράξης ενώ εξερευνεί την συνάντηση του χορού και της χορογραφίας με τα διαφορετικά πεδία της βιολογίας και οικολογίας.

Σε έναν κλιματικά μεταβαλλόμενο κόσμο, τα φυτά είναι οι πιο σημαντικοί μας συν-κάτοικοι. Βρισκόμαστε σε μια σχέση καθολικής αμοιβαιότητας μαζί τους. Εισπνέουμε το οξυγόνο που εκπνέουν και εισπνέουν το διοξείδιο που εκπνέουμε. Πώς μπορούμε να ανακινήσουμε τις οικολογικές συγγένειες που καλλιεργούν τις έννοιες της φροντίδας και της αμοιβαιότητας;

Η Ανάσα του Κόσμου
© Μυρτώ Αποστολίδου

Τρεις χορευτές (Ιωάννα Τουμπακάρη, Γιάννης Τσιγκρής, Παγώνα Μπουλμπασάκου) και τρεις μουσικοί συνυφαίνουν τη δημιουργία που αναδεικνύει την αναπνοή ως κόμβο βιολογικό, ψυχολογικό, υπαρξιακό και πνευματικό καθώς διερευνά τρόπους συνύπαρξης και αλληλεπίδρασης μεταξύ διαφορετικών σωμάτων. "Η ανάσα του κόσμου" συντονίζεται χρονικά με τη δύση του ηλίου, ευαισθητοποιεί την ενσυναίσθηση και υπογραμμίζει το μοναδικό της αντίληψης του κάθε θεατή.

Ο εφήμερος "οργανισμός" της παράστασης γίνεται αντιληπτός, ως μέρος ενός άλλου, μεγαλύτερου οικοσυστήματος και "Η ανάσα του κόσμου" ενεργοποιείται ως εμπειρία αλλά και ως σύναξη διαφορετικών ειδών.

Η Ανάσα του Κόσμου
© Μυρτώ Αποστολίδου

Τα κοστούμια είναι της Ελευθερίας Αράπογλου.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.