Πρεμιέρα για τα "Βατράχια" με Άρη Σερβετάλη και Μιχάλη Σαράντη σε Θεσσαλονίκη και Επίδαυρο: Δείτε τις νέες φωτογραφίες

Λίγο πριν τη μεγάλη της κάθοδο στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, η αριστοφανική κωμωδία ξεκινάει το ταξίδι της από το ανοιχτό θέατρο Συκεών της Θεσσαλονίκης.

Βατράχια ©Karol Jarek

Στις 19 και 20 Ιουλίου θα κάνουν πρεμιέρα τα αριστοφανικά "Βατράχια" στο ανοιχτό θέατρο Συκεών "Μάνος Κατράκης", λίγο πριν παρουσιαστούν στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, στις 28 και 29 του μήνα. Πρόκειται για μια σύγχρονη διασκευή της αγαπημένης κωμωδίας, η οποία πραγματεύεται την αξία της ποίησης και της τέχνης στην κοινωνία μας, με την υπογραφή της Έφης Μπίρμπα και του Άρη Σερβετάλη, που έχουν συνδημιουργήσει ιδιαίτερα ατμοσφαιρικές παραστάσεις.

Βατράχια Έφη Μπίρμπα
© Karol Jarek

Στο επιδαύριο σκηνοθετικό της βάπτισμα η Έφη Μπίρμπα παραδίδει μια κωμωδία με DNA τραγωδίας σε μετάφραση του Κωνσταντίνου Μπλάθρα, διασκευή σε συνεργασία με τους Κωνσταντίνο Μπλάθρα και Άρη Σερβετάλη και μουσική του Constantine Skourlis. Τη διανομή συμπληρώνει μια εξαιρετική ομάδα ερμηνευτών:  Άρης Σερβετάλης, Μιχάλης Σαράντης, Αργύρης Ξάφης, Ηλέκτρα Νικολούζου, Μαίρη Μηνά, Έκτορας Λιάτσος, Μιχάλης Θεοφάνους, Αλεξάνδρα Καζάζου, Νάνσυ Μπούκλη και Κυριάκος Σαλής.

Βατράχια Έφη Μπίρμπα
© Karol Jarek

Τα "Βατράχια” πρόκειται να μας μεταφέρουν στην αρχαία Αθήνα, που διανύει μια βαθιά πολιτική και πνευματική κρίση, κρίση θεσμών και αξιών. Στην άνυδρη και δυσοίωνη πραγματικότητα της πόλης, ο Διόνυσος, πατέρας κι εμπνευστής του θεάτρου, ξεκινά το ταξίδι στον Κάτω Κόσμο, για να φέρει πίσω τον σπόρο της αναγέννησης, την ποίηση, ώστε να σώσει τον κόσμο που καταρρέει. Με συνοδοιπόρους τον Ξανθία και τον θόρυβο των βατράχων, μέσα από αλλεπάλληλες κωμικές και παράδοξες συναντήσεις φτάνει στον Άδη για να αναστήσει τον Ποιητή. Εκείνον που μπορεί ν’ αναμετρηθεί με την επερχόμενη καταστροφή. Από τις ρωγμές της ατόφιας κωμικότητας του έργου εκφύονται αδυναμίες ζώντων και τεθνεώτων και ανακινούνται τα δύσοσμα νερά της πραγματικότητας. 

Βατράχια Έφη Μπίρμπα
© Karol Jarek

Στην κωμωδία που διδάχθηκε το 405 π.Χ., λίγο πριν το τέλος του Πελοποννησιακού Πολέμου, μια περίοδο βαθιάς κρίσης αξιών, ο θεός Διόνυσος επιθυμεί να φέρει στον κόσμο των ζωντανών έναν μεγάλο τραγικό ποιητή για να σώσει τον κόσμο από την καταστροφή. Η επιλογή ενός σπουδαίου ποιητή κι όχι πολιτικού καταδεικνύει τη σημασία της πνευματικής καλλιέργειας για το μέλλον μιας κοινωνίας που πάσχει. Κάτω από τη λεπτή φάρσα αποκαλύπτεται ένα δεύτερο επίπεδο, καθώς ακολουθούμε το "αρχετυπικό" ντουέτο του Διονύσου (Άρης Σερβετάλης) και του Ξανθία (Μιχάλης Σαράντης) σε μια σχεδόν "μπεκετική” κατάβαση στον Άδη. Με όραμα την μεγάλη ιδέα της σωτηρίας της κόσμου, αυτή η κάθοδος γίνεται ταυτόχρονα κατάβαση στον ίδιο τον μηχανισμό του θεάτρου. Στα ίχνη του Διονύσου, η παράσταση ζητά να φτάσει στον πυρήνα της θεατρικής δημιουργίας με οδοδείκτη τον υπέροχο αριστοφανικό εξπρεσιονισμό.

Βατράχια Έφη Μπίρμπα
© Karol Jarek

Διαβάστε Επίσης

Προπώληση μέσω viva.gr

Βατράχια Έφη Μπίρμπα
© Karol Jarek

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Άλλες εποχές": Το αινιγματικό έργο του Πίντερ ανεβάζει το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων "Λευτέρης Βογιατζής" ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη το έργο του Χάρολντ Πίντερ (που είναι περισσότερο γνωστό ως "Παλιοί καιροί").

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

"Η αξία της ζωής": Βασίλης Ρίσβας και Πέγκυ Σταθακοπούλου μιλούν για τη συνάντησή τους με τον Σωτήρη Τσαφούλια

Για το έργο της Τζέιν Άντερσον και τους ρόλους τους μίλησαν στο "α" οι δύο γνωστοί και ταλαντούχοι ηθοποιοί. Ένα έργο που μιλά για μια ανείπωτη απώλεια αλλά και την ελευθερία του να ζήσεις όπως επιλέγεις εσύ.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις περισσότερες από 100 θεατρικές παραστάσεις πριν το Πάσχα

Μέχρι και τη Μεγάλη Τρίτη οι περισσότερες παραγωγές της φετινής σεζόν ετοιμάζονται να ρίξουν την αυλαία της χειμερινής σεζόν 2023-24. Εμείς τις χωρίσαμε σε κατηγορίες σε ένα πολυσυλλεκτικό οδηγό θεατρικών εξορμήσεων λίγο πριν το Πάσχα.

O Μάνος Καρατζογιάννης γράφει για την "Κασέτα" της Λούλας Αναγνωστάκη

Δείτε νέες φωτογραφίες και διαβάστε το κείμενο του σκηνοθέτη και ηθοποιού Μάνου Καρατζογιάννη για την παράσταση του αναρχικού έργου μίας από τις πιο σημαντικές και δυναμικές γυναικείες μορφές της νεοελληνικής δραματουργίας.

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.