PearsonWidrig DanceTheater: "Δεν έχουμε όλοι μέσα μας την Περσεφόνη αλλά και τον Άδη;"

Οι ιδρυτές του διάσημου χοροθεάτρου, Sara Pearson και Patrik Widrig, έρχονται στην 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης στο πλαίσιο του "Μυστηρίου 89 Elefsina By Night" για να μας παρασύρουν σε μια νυχτερινή καταβύθιση στο μύθο της Περσεφόνης. Μας μιλούν με αφορμή την παράσταση "Persephone reconsiders her fate" που παρουσιάζουν στη ΒΛΥΧΑ - Νεκροταφείο Πλοίων.

Sara Pearson και Patrik Widrig - PearsonWidrig DanceTheater

Οι ιδρυτές και καλλιτεχνικοί διευθυντές του διεθνώς φημισμένου PearsonWidrig DanceTheater (PWDT), Sara Pearson και Patrik Widrig, δίνουν μια συνέντευξη στο "α” με αφορμή την site specific περφόρμανς "Persephone reconsiders her fate" που παρουσιάζουν στο πλαίσιο της σύνθετης δράσης τέχνης "Μυστήριο 89 Elefsina By Night", σε σύλληψη της Ελευθερίας Ντεκώ. Πρόκειται για μια σειρά έξι φωτιστικών εγκαταστάσεων που αποκαλύπτονται σταδιακά σε διαφορετικά σημεία της Ελευσίνας, στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, η οποία κορυφώνεται στις 7 και 8 Ιουλίου με την παγκόσμια πρεμιέρα της παράστασης στον μοναδικό χώρο της ΒΛΥΧΑΣ – Νεκροταφείο Πλοίων. Το καλλιτεχνικό δίδυμο έχει ξεχωρίσει διεθνώς για το "προκλητικά ανατρεπτικό, ελκυστικό, ειρωνικό και βαθιά συγκινητικό έργο" του, παρουσιάζοντας χορογραφίες, συμμετοχικά έργα και site specific εγκαταστάσεις χορού σε όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων σε μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Μυστήριο 89 Elefsina By Night

Έχετε συμμετάσχει στις εκδηλώσεις μιας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης στο παρελθόν;
Ναι, συμμετείχαμε με παράσταση στο Centre for Contemporary Arts στη Γλασκώβη της Σκωτίας στο πλαίσιο του φεστιβάλ Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 1992.

Νιώσατε μια σύνδεση με τα Ελευσίνια Μυστήρια μέσα από τη δημιουργία της site specific παράστασης "Persephone reconsiders her fate" για τον μύθο της Περσεφόνης;
Απολύτως! Δεν γνωρίζαμε τίποτα για τα Ελευσίνια Μυστήρια πριν έρθουμε στην Ελευσίνα το περασμένο καλοκαίρι.

Μυστήριο 89 Elefsina By Night
Arthur Fink©

Πώς ξεκίνησε η συνεργασία σας με την Ελευθερία Ντεκώ;
Γνωριστήκαμε για πρώτη φορά το 1990 στη Νέα Υόρκη, όταν σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, όπου παρακολούθησε το μάθημα χορού προχωρημένου αυτοσχεδιασμού. Αφού πήρε το μεταπτυχιακό της, μας κάλεσε να διδάξουμε site specific χορογραφία στην Τήνο όπου είχε δημιουργήσει το Κέντρο Τεχνών Τριπόταμος. Αμέσως μετά, περιόδευσε μαζί μας ως σχεδιάστρια φωτισμών σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων παραστάσεων στη Νότια Κορέα, το Περού και την Ελλάδα.

Τι σας γοήτευσε περισσότερο στον μύθο της Περσεφόνης;
Μας γοήτευσαν οι εξαιρετικά ποικίλες ερμηνείες του μύθου και το πώς αποτυπώνει την ουσία του ανθρώπινου αγώνα να αγαπήσει, να ελευθερωθεί, να κρατηθεί, να αφεθεί.

"Στόχος μας είναι πάντα να δημιουργούμε παραστάσεις που θα αφυπνίσουν τους ανθρώπους μιας κοινότητας, μεταμορφώνοντας τη σχέση τους με τους δημόσιους χώρους, την τέχνη, τον εαυτό τους".

Πώς επαναδιαπραγματεύεστε και ανατρέπετε τον μύθο στην παράσταση "Persephone reconsiders her fate";
Αφού βουτήξαμε βαθιά στο μύθο της Περσεφόνης και τις πολλές ερμηνείες του, ένα πράγμα έγινε ξεκάθαρο για εμάς: Δεν έχουμε όλοι μέσα μας την Περσεφόνη αλλά και τον Άδη; Όπως και τη Δήμητρα; Ο Κάτω Κόσμος (όχι με την έννοια της χριστιανικής κόλασης) δεν ισοδυναμεί με τη δική μας σκοτεινή πλευρά, την οποία πρέπει να την αναγνωρίσουμε για να την υπερβούμε; Μιλάμε για μια στιγμή επανένωσης με τις προηγούμενες και τις μελλοντικές αγάπες, μια στιγμή για να κρατηθεί, να αφεθεί ή να μείνει μόνος κάποιος στην ερημιά του. Τι/ποιον αφήνει κανείς πίσω του; Τι/ποιον παίρνει κανείς μαζί του;

Μυστήριο 89 Elefsina By Night
John Kouskoutis©

Τι συμβαίνει στο τέλος αυτού του νυχτερινού περιπάτου στη ΒΛΥΧΑ − Νεκροταφείο Πλοίων;
Αυτό είναι μια μεγάλη έκπληξη την οποία θα ανακαλύψετε όταν έρθετε στην παράσταση!

Έχετε ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο δημιουργώντας site specific παραστάσεις. Τι σας ελκύει σε ένα συγκεκριμένο μέρος και πώς είναι να δημιουργείτε μια παράσταση για/σε μια ιστορικά φορτισμένη περιοχή;
Ένας τόπος πρέπει να μας μιλήσει. Άλλοτε είναι η αρχιτεκτονική, άλλοτε το φως, άλλοτε η ιστορία, άλλοτε μια πρόσκληση από έναν καλλιτεχνικό οργανισμό. Στόχος μας είναι πάντα να δημιουργούμε παραστάσεις που θα αφυπνίσουν την κοινότητα σε επίπεδο ανθρωπιάς και θα προκαλέσουν τόσο το κοινό όσο και τους συμμετέχοντες να αφήσουν τα συνήθη πρότυπα αντίληψής τους και να μεταμορφώσουν τη σχέση τους με τους δημόσιους χώρους, την τέχνη, τον εαυτό τους.

Μυστήριο 89 Elefsina By Night
John Kouskoutis©

Σημείο Συνάντησης: Πάρκινγκ -  Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας | Πρόσβαση στο χώρο της παράστασης (Βλύχα - Νεκροταφείο Πλοίων) αποκλειστικά με λεωφορεία από το πάρκινγκ (ώρα προσέλευσης: 8.30-9 μ.μ.) | Περισσότερες πληροφορίες: 2023eleusis.eu

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μυστήριο 89 Elefsina By Night

  • Χορός/Εγκατάσταση

Η διεθνώς διακεκριμένη σχεδιάστρια φωτισμού Ελευθερία Ντεκώ δίνει άλλη οπτική στην 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης με μια σύνθετη δράση τέχνης που αποτελείται από έξι φωτιστικές εγκαταστάσεις και κορυφώνεται με την site specific περφόρμανς "Η Περσεφόνη επανακαθορίζει τη μοίρα της" ("Persephone reconsiders her fate") από τους ιδρυτές του θρυλικού PearsonWidrig DanceTheater, Sara Pearson και Patrik Widrig, σε παγκόσμια πρεμιέρα. Μία νυχτερινή περιπλάνηση που κοντοστέκεται για να φωτίσει –άλλοτε στοχαστικά, άλλοτε ανάλαφρα– το παρελθόν, το παρόν, τον μύθο, την ιστορία της πόλης, την ιστορία του καθενός μας. Μέσα από τη χορευτική παράσταση, που συνοδεύεται από ένα εντυπωσιακό light show (σε μουσική Σταύρου Γασπαράτου), η Περσεφόνη μάς ξανασυστήνεται για να ξετυλίξει όλες της τις όψεις πριν καταδυθεί στο βασίλειο των νεκρών πλοίων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Πέθανε η Άννα Παναγιωτοπούλου

Η πολυαγαπημένη ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/05/2024

Τι είδαμε τελικά τη σεζόν 2023-24;

Νέες πρεμιέρες αναμένονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, παρ’ όλα αυτά, καθώς την Κυριακή των Βαΐων κατέβασαν αυλαία οι περισσότερες παραστάσεις του χειμώνα, ο εθιμοτυπικός απολογισμός της σεζόν προσφέρει μια καλή εικόνα της.

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.