"Δίψα - Υδατοφάνεια": μια μουσικοχορευτική παράσταση για το νερό

Το "Hidrant Festival" έρχεται για τρίτη χρονιά φέτος στο Φεστιβάλ Ρεματιάς να μας μιλήσει για το πολυτιμότερο αγαθό μας, το νερό και την αξιοποίησή του από το Αδριάνειο Υδραγωγείο που παίρνει και πάλι ζωή στην πόλη.

υδατοφάνεια

Με τη μουσικοχορευτική παράσταση "Δίψα - Υδατοφάνεια", από την ομάδα "Όχι Παίζουμε – Urban Dig Project", το "Hidrant Festival" έρχεται για τρίτη χρονιά φέτος στο Φεστιβάλ Ρεματιάς, την Τετάρτη 5 Ιουλίου (9.00 μ.μ.), να μας μιλήσει για το πολυτιμότερο αγαθό μας, το νερό και την αξιοποίησή του από το Αδριάνειο Υδραγωγείο που παίρνει και πάλι ζωή στην πόλη. Ερμηνεύουν οι Ειρήνη Αλεξίου, Καλλιόπη Γερακιανάκη, Χάρης Δήμος, τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Γιώργος Σαχίνης πάνω στο κείμενο της Παναγιώτας Πανταζή ενώ τη μουσική επιμελείται ο Θάνος Κοσμίδης και τη χορογραφία η Ειρήνη Αλεξίου.

Με αφορμή αυτή την εκδήλωση καλούμαστε να επανεξετάσουμε τον ρόλο μας ως καταναλωτές νερού και ως μέλοι του δήμου. Προκύπτει, λοιπόν, η ανάγκη διερεύνησης και καλλιέργειας μίας άλλης κουλτούρας διαχείρισης, ενός άλλου πολιτισμού, ενός άλλου συστήματος αξιών στην καθημερινότητά μας αναφορικά με τη βιωσιμότητα και την αειφορία του νερού, του περιβάλλοντος και των φυσικών μας πόρων. Η καλλιτεχνική δημιουργία του "Hidrant Festival", αντλεί έμπνευσή από μία πραγματική ιστορία αναζήτησης νερού ως πάλης για τη ζωή, με την παρουσίαση της εναλλακτικής αξιοποίησης τοπικών κοινών πόρων, αυτών του Αδριάνειου υδραγωγείου, μέσα από την πολυεπίπεδη συμμετοχή των κατοίκων του Χαλανδρίου. Πιο αναλυτικά, η μουσικοχορευτική παράσταση Υδατοφάνεια αφηγείται την αληθινή περιπέτεια ενός κατοίκου, σε κάποιο μικρό ξερονήσι του Αιγαίου, στην προσπάθειά του να φέρει νερό στο σπίτι του. Η παράσταση πραγματεύεται την αδιάρρηκτη σχέση ανθρώπου – νερού, μας εισάγει στη συζήτηση για μία άλλη σχέση με το υγρό στοιχείο κάθε τόπου, σε μια άλλη πρακτική και συνείδηση. Πρόκειται για τη νέα δημιουργία της ομάδας "Όχι Παίζουμε – Urban Dig Project", η οποία είχε παρουσιάσει με μεγάλη επιτυχία, πριν δυο χρόνια στο "Hidrant Festival" και το Φεστιβάλ Ρεματιάς το έργο "Ο Κάτω Εαυτός".

υδατοφανεια

Μετά την παράσταση, στην εκδήλωση ακολουθεί η παρουσίαση του πώς ένα αρχαίο
τεχνικό έργο επαναξιοποιείται από το πρόγραμμα Cultural HIDRANT στο πλαίσιο της αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης, της κυκλικής και κοινωνικά αλληλέγγυας οικονομίας και του πώς συμβάλει στην εξοικονόμηση νερού, στην αύξηση του πράσινου αποτυπώματος, στην αντιμετώπιση συνεπειών του φαινομένου του θερμοκηπίου – τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο. Στην παρουσίαση αναδεικνύεται επίσης το πώς δημιουργείται, μέσα από το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα, ένα νέο αστικό περιβάλλον, υφαίνοντας νέους ιστούς στις σχέσεις των μελών της κοινότητας. Η εκδήλωση κλείνει με την παρουσίαση των τρόπων με τους οποίους οι σημερινοί κάτοικοι του Χαλανδρίου θα έχουν πρόσβαση στο νερό του αναγεννημένου Αδριάνειου υδραγωγείου, αλλά και της Αδριάνειας Κοινότητας Κατοίκων Χαλανδρίου ως συμμετοχικού πλαισίου σε μια πιο ενεργή σχέση και δράση των κατοίκων με το Αδριάνειο, τον κοινό αυτόν ιστορικό, πολιτιστικό, υδάτινο, αστικό πόρο.

Είσοδος ελεύθερη | Αντί εισιτηρίου στις παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο ισχύει προαιρετική συνεισφορά σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες και τις κοινωνικές δομές της πόλης.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Δίψα - Υδατοφάνεια

  • Μουσικοχορευτική
  • Διάρκεια: 75 '

Η σχέση μας με το πόσιμο νερό και η μεταφορά του σε μια αποκομμένη νησιωτική κοινότητα ενέπνευσε την ερευνητική μουσικοχορευτική παράσταση που βασίζεται σε αληθινή ιστορία και σε πραγματικούς ήχους. Στο επίκεντρο του έργου η οδύσσεια ενός ανθρώπου να φέρει νερό στο σπίτι του σε κάποιο μικρό ξερονήσι του Αιγαίου. Μια αλληγορία πάνω στην εξέλιξη της σχέσης μας με το πόσιμο νερό -από το νερό ως πολύτιμο αγαθό στο νερό ως αυτονόητο (;) καταναλωτικό προϊόν-, που ανοίγει μια συζήτηση για τη σχέση του ανθρώπου με το υγρό στοιχείο κάθε τόπου. Η παράσταση αποτελεί το δεύτερο μέρος μιας νέας υφολογικής και θεματικής ενότητας πολυεπίπεδων μουσικοχορευτικών παραστάσεων της ομάδας, οι οποίες αφηγούνται ιστορίες νερού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2024

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.

"Farewell / Εν τόπω χλοερώ": Η ομάδα του "Nostalgia generation" ξαναχτυπά

Σε συνέχεια της περσινής sold-out παράστασης, οι Ντουθ φέρνουν το δεύτερο μέρος ενός ζωντανού sitcom που μιλά για τις ανεξάντλητες πιθανότητες και τις χαμένες ευκαιρίες των millennials.