Παρακολουθήστε το "Μια κάποια ελευθερία" του Θοδωρή Αμπαζή

Στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και στο κανάλι του στο YouTube, μπορείτε να απολαύσετε το τέταρτο και τελευταίο έργο του καλλιτεχνικού εγχειρήματος "Freequencies / Ελεύθερες συχνότητες" που αφορμάται από τον "Ύμνο εις την Ελευθερία".

Θοδωρής Αμπαζής

Αν και το καλοκαίρι είναι η κατεξοχήν περίοδος του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, οι πλούσιες εκδηλώσεις του έχουν ήδη αρχίσει. Το φετινό Open Plan, με τίτλο "Freequencies/Ελεύθερες συχνότητες”, εμπνέεται από τα 200 χρόνια της συγγραφής του "Ύμνου εις την ελευθερίαν” του Διονύσιου Σολωμού.

Οι στίχοι του ποιήματος αποτελούν την αφορμή για το μουσικοθεατρικό έργο "Με μια κάποια ελευθερία” του Θοδωρή Αμπαζή, το οποίο είναι διαθέσιμο στο aefestival.gr και στο Youtube. Εκεί έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ένα βίντεο-ensemble από έξι συναντήσεις του σκηνοθέτη-μουσικού με τέσσερεις περφόρμερ (Άννα Παγκάλου, Γιάννης Αναστασάκης, Θοδωρής Βαζάκας, Θάνος Πολυμενέας). Εκείνοι αυτοσχεδιάζουν μουσικά, όσο καθοδηγούνται από τα συγκεκριμένα "σήματα πλοήγησης” του Αμπαζή, σε μία εξερεύνηση των ορίων της ατομικής ελευθερίας σε στενά καθορισμένα πλαίσια.

Για τη βιντεοσκόπηση του έργου, ο Θοδωρής Αμπαζής δήλωσε στο "α": "Οι στίχοι είναι αφετηρία για ένα μουσικό ταξίδι που βιντεοσκοπήθηκε στους χώρους του φεστιβάλ. Το απόσταγμα αυτής της διαδικασίας αποτυπώνεται στο μουσικό βίντεο που επιμελήθηκε ο Στάθης Αθανασίου.  Αναζητώντας τα όρια της προσωπικής ελευθερίας σε ένα συλλογικό εγχείρημα, ξεκινήσαμε κάποιους μουσικοθεατρικούς αυτοσχεδιασμούς που οδηγούσα εγώ χρησιμοποιώντας μια σειρά από "σήματα". Πρόκειται για χειρονομίες που κατεύθυναν τον μουσικό - performer σε συγκεκριμένη κάθε φορά συμπεριφορά. Τα ονόμασα "σήματα πλοήγησης" και η πρώτη περίοδος προβών είχε στόχο την εκμάθηση και εξοικείωση με αυτά, ούτως ώστε να μπορούμε να τα ακολουθούμε χωρίς να διακόπτεται η ροή του μουσικού "ταξιδιού". Τελικά δημιουργήθηκε ένα εξάωρο οπτικό – ηχητικό υλικό από το οποίο ανασυνθέσαμε το εικοσάλεπτο βίντεο."

Η ηχογράφηση του "Με μια κάποια ελευθερία” έγινε από τον Κώστα Μπώκο.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Δήμος Αβδελιώδης: "Στο θέατρο πάμε πρωτίστως για να νιώσουμε"

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης μιλά στο "α" με αφορμή την "Απολογία του Σωκράτη" που ανεβάζει στην αρχαία ελληνική γλώσσα (26-27/4) αλλά και το "Όνειρο στο κύμα / Έρως ήρως" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (29/4), που παρουσιάζονται στη νέα θεατρική σκηνή που φέρει το όνομά του στο ιστορικό Studio New Star Art Cinema.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
23/04/2024

"I am falling in love | Εκδοχές πάνω στη Δωδέκατη Νύχτα": Πειραγμένος Σαίξπηρ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από τον Γιώργο Βαλαή

Ο ανήσυχος δημιουργός αποσυναρμολογεί τη "Δωδέκατη νύχτα" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ στη Σκηνή Ωμέγα, εστιάζοντας στις σχέσεις των ηρώων και την ερωτική έλξη που δεν γνωρίζει πρότυπα.

Το "Αλ Τσαντίρι Νιουζ" σε μία και μοναδική παράσταση

Η καυστική, αλλά πάντα χαρούμενη και ξεκαρδιστική, σάτιρα του Λάκη Λαζόπουλου ζωντανά στο Christmas Theater!

"Περιμένοντας τον Γκοντό": Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση με το αριστούργημα του Μπέκετ

Ο καταξιωμένος διεθνώς Έλληνας σκηνοθέτης και το έργο σταθμός του 20ού αι για πρώτη φορά στη σκηνή της Στέγης σε μια μεγάλη συμπαραγωγή του Emillia Romagna Teatro.

Η Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου έρχεται ξανά στο Εθνικό Θέατρο

Τρεις παραγωγές από την Κύπρο "ταξιδεύουν" αυτόν τον Μάιο στην Αθήνα και τη σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" του Εθνικού.

Updated | Πέντε θέατρα αποχαιρετούν έξι παραστάσεις

Έργα μερικών από τους καλύτερους Έλληνες συγγραφείς (Ρέππας-Παπαθανασίου, Άκης Δήμου, Γιάννης Τσίρος), ένα του Φλομπέρ αλλά και μία διαδραστική κωμωδία κατεβάζουν αυλαία την Κυριακή των Βαΐων.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Ελλάδα και Τουρκία ανεβάζουν από κοινού την ερωτική τραγωδία του Σαίξπηρ

Μια μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή μεταξύ του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ετοιμάζεται αυτή την περίοδο πάνω σε ένα από τα σπουδαιότερα κλασικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας.