Το "Ελληνικό ωδείο" θα φιλοξενήσει το Αρχείο Χορού και τη βιβλιοθήκη της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης

Σημαντικές είναι οι νέες δράσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που στηρίζουν την τέχνη του χορού στην Ελλάδα.

Η εικόνα του κτηρίου τα τελευταία χρόνια - ελληνικό ωδείο

Αποκαθίσταται πλήρως το ιστορικό κτήριο του "Ελληνικού ωδείου", στην οδό Φειδίου 3, από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με προϋπολογισμό 6.000.000 ευρώ και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το κτήριο θα παραχωρηθεί από το ΥΠΠΟΑ στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, προκειμένου να στεγαστεί το Αρχείο Χορού στην Ελλάδα, το οποίο περιλαμβάνει αρχειακό υλικό, αφίσες, φωτογραφίες, φιλμ, κοστούμια, καθώς και ιστορικό υλικό από χορευτικές παραστάσεις. Το αρχείο χορού θα είναι προσβάσιμο σε χορευτές, σπουδαστές, φοιτητές, ερευνητές, επιστήμονες, σε ανθρώπους με αγάπη για το χορό, καθώς και στο ευρύ κοινό.

Στο κτήριο θα στεγαστεί η βιβλιοθήκη της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης. Οι χώροι του κτηρίου θα χρησιμοποιηθούν για παραστάσεις και εκδηλώσεις, εκπαίδευση και επιμόρφωση, πληροφόρηση, τεκμηρίωση και έρευνα. Επίσης, θα φιλοξενηθεί μόνιμη έκθεση που θα αναφέρεται στην ιστορία και στην ταυτότητα του κτηρίου. Το έργο, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης στο τέλος του 2025, πραγματοποιείται με φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη: "Στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για την αποκατάσταση, ανάδειξη και επανάχρηση ιστορικών κτηρίων, στο κέντρο της Αθήνας, με στόχο την ανάδειξη του αστικού ιστού με πολιτιστικές χρήσεις, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενισχύει για πρώτη φορά -σε αυτόν τον βαθμό- τον χορό.

το εσωτερικό του κτηρίου - ελληνικό ωδείο
Το εσωτερικό του Ελληνικού ωδείου

Με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, προχωρούμε στην αποκατάσταση του κτηρίου του Ελληνικού Ωδείου, επί της οδού Φειδίου 3, γνωστού και ως κτηρίου Prokesch von Osten, το οποίο παραχωρήθηκε στο ΥΠΠΟΑ από τον ΕΦΚΑ. Δημιουργούμε τις κατάλληλες υποδομές και τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του καλλιτεχνικού και εκπαιδευτικού προγράμματος της Κρατικής Ορχηστικής Τέχνης, ενός σημαντικού  καλλιτεχνικού φορέα της χώρας, με διεθνές αποτύπωμα. Το κτήριο, με πολλές διαφορετικές φάσεις κατοίκησης και χρήσης, έχει ταυτιστεί με ιστορικές οικογένειες της Αθήνας, αλλά και με τη Μαρία Κάλλας, κατά τη διάρκεια των σπουδών της. Τώρα, έπειτα από πενήντα χρόνια παραμέλησης και μεγάλων φθορών, αποκαθίσταται πλήρως από τις υπηρεσίες του Υπουργείου, για να στεγάσει το Αρχείο Χορού στην Ελλάδα.

Παράλληλα, αποκαθιστούμε και το κεντρικό, διατηρητέο κτήριο της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, στο Κολωνάκι, για να της αποδώσουμε ένα σύνολο αναβαθμισμένων κτηριακών υποδομών, με σύγχρονες εγκαταστάσεις. Με αυτές τις παρεμβάσεις, εκτός από την ενίσχυση της ίδιας της ΚΣΟΤ και της τέχνης του χορού στην Ελλάδα, ταυτόχρονα, διασώζουμε ένα σπάνιο δείγμα της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, υπερτοπικής ακτινοβολίας και ένα κτήριο του μοντερνισμού, με μεγάλο και θετικό πολεοδομικό αντίκτυπο, στο κέντρο της πρωτεύουσας".

Το κτήριο της Φειδίου 3, μετά τα σωστικά μέτρα - ελληνικό ωδείο
Το κτήριο της Φειδίου 3, μετά τα σωστικά μέτρα

Το αρχικό κτήριο του 1836, έργο του Αυστριακού αρχιτέκτονα K. Ρέσνερ σε επίβλεψη του Γερμανού αρχιτέκτονα Γκουστάφ Άντολφ Λίντερς, αποτελεί ένα από τα ελάχιστα δείγματα της αρχιτεκτονικής, της πρώτης οθωνικής περιόδου. Στην ιστορική του πορεία, εκτός από οικία γνωστών οικογενειών (Τοσίτσα, Α. Σλίμαν, Μελά) αποτέλεσε τη στέγη του "Ελληνικού Ωδείου" στο οποίο φοίτησε η Μαρία Κάλλας.

Το έργο προβλέπει την πλήρη δομική και αισθητική αποκατάσταση του κτηρίου, καθώς και τη συντήρηση των τοιχογραφιών και των διατηρητέων στοιχείων του. Το ιστορικό μνημείο, παρέμενε χωρίς συντήρηση και χρήση για 50 χρόνια. Βρίσκεται σε κακή κατάσταση διατήρησης. Η Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ προχώρησε σε άμεσα σωστικά μέτρα τον Ιούλιο 2022, όταν κατέρρευσε τμήμα του νότιου τοίχου.

Το κτήριο την εποχή της ακμής του - ελληνικό ωδείο
© Μουσείο Μπενάκη
Το κτήριο την εποχή της ακμής του

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει εντάξει, επίσης, στο Ταμείο Ανάκαμψης, με προϋπολογισμό 2.500.000 ευρώ, την αποκατάσταση του κτηρίου της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, επί της οδού Ομήρου στο Κολωνάκι, με νέες διαρρυθμίσεις και την προσθήκη αίθουσας διδασκαλίας χορού. Επιπλέον, προβλέπονται εργασίες στατικής ενίσχυσης και εξυγίανσης του κτηρίου, προκειμένου να διατηρηθεί η αυθεντικότητα, η ιστορικότητα και τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του.

Το κτήριο της ΚΣΟΤ στο Κολωνάκι, σχεδίασε ο αρχιτέκτονας του μοντέρνου κινήματος Γεώργιος Κοντολέων. Κατασκευάστηκε το 1934 και αποτέλεσε την οικία της διάσημης Ελληνίδας χορογράφου, χορεύτριας και καθηγήτριας χορού Κούλας Πράτσικα (1899-1984), η οποία, το δώρισε (1973) στο Ελληνικό Δημόσιο. Μετά από τον σεισμό του 2019, μόνο οι χώροι του ισογείου και του πρώτου ορόφου κρίθηκαν κατάλληλοι για τις λειτουργίες του κτηρίου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
02/05/2024

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.