"ΠασΠορτ-Μία αληθινή περιπέτεια" στο Άσυλο Ανιάτων

Πρεμιέρα για μια site specific performance-ύμνο στη ζωή με την υπογραφή της Χρύσας Διαμαντοπούλου και της ομάδας Μικρός Νότος που μιλάει για το βίωμα του καρκίνου του μαστού.

Σώμα που νοσεί ΠασΠορτ-Μία αληθινή περιπέτεια Τάσος Βρεττός©

Με αφετηρία το βιβλίο της ψυχολόγου Ελεονώρας Σουρλάγκα "ΠασΠορτ – Μια αληθινή περιπέτεια", η Χρύσα Διαμαντοπούλου, ψυχή της ομάδας Μικρός Νότος, παρουσιάζει σε δική της σύλληψη και καλλιτεχνική επιμέλεια την ομώνυμη site specific performance - ύμνο στη ζωή σε έναν πολύ ιδιαίτερο χώρο, το Άσυλο Ανιάτων. Ο χώρος αυτός που είναι αφιερωμένος αποκλειστικά στη φροντίδα και την περίθαλψη ασθενών με χρόνια νοσήματα, είναι ιδανικός για να φιλοξενήσει την παράσταση στον πυρήνα της οποίας βρίσκεται το βίωμα του καρκίνου του μαστού. Μια σκληρή αφετηρία για "προσωπικές χαρτογραφήσεις".

Υγιές Σώμα ΠασΠορτ-Μία αληθινή περιπέτεια
Τάσος Βρεττός©

Αξιοποιώντας εικαστικές εγκαταστάσεις (Βασίλης Καβουρίδης), ηχητικά τοπία και αληθινές μαρτυρίες, οι συντελεστές δημιουργούν έναν ολόκληρο κόσμο για τους θεατές, ο οποίος αποτελείται από εννέα ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια στον φυσικό χώρο του Ασύλου Ανιάτων. Εκεί η απόσταση περφόρμερ και κοινού καταργείται και ο θεατής έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει την ολότελα δική του εμπειρία, καθώς μετακινείται ελεύθερα στο χώρο -η ομάδα χρησιμοποιεί στοιχεία του καθηλωτικού θεάτρου. 

Θεματοφύλακες ΠασΠορτ-Μία αληθινή περιπέτεια
Τάσος Βρεττός©

Μία θεματοφύλακας με τη βοηθό της, συνοδεύουν στον Τόπο που φυλούν, έναν μικρό αριθμό θεατών, στο ταξίδι της περιπλάνησης στη Ζωή, με γενναιοδωρία και ανοιχτή καρδιά. Τρία γυναικεία σώματα, τρεις γυναίκες, συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο-Τόπο και συνθέτουν τα στάδια της ασθένειας: το υγιές σώμα, το σώμα που νοσεί, το σώμα μετά τη μαστεκτομή. 

Χειρουργείο ΠασΠορτ-Μία αληθινή περιπέτεια
Τάσος Βρεττός©

Η Χρύσα Διαμαντοπούλου σημειώνει: "Η συνάντησή μου με τον καρκίνο του μαστού τον Οκτώβριο του 2017 ήταν μία ευκαιρία να χαρτογραφήσω εκ νέου τον προσωπικό μου χάρτη. Να ακολουθήσω την εσωτερική μου πυξίδα. Η διάγνωση του καρκίνου μου μού έφερε τη διαύγεια και την ευκαιρία μέσα στον ίδιο τον κίνδυνο της ασθένειας. Για να με βρω χρειάστηκε να με χάσω πρώτα. Και είμαι ευγνώμων για το ταξίδι αυτό. Ανασήκωσα τα μανίκια και είπα ΤΩΡΑ ΘΑ ΖΗΣΩ".

Σώμα μετά τη μαστεκτομή ΠασΠορτ-Μία αληθινή περιπέτεια
Τάσος Βρεττός©

Τα κείμενα είναι της Χρύσας Διαμαντοπούλου και της Φλώρας Σπύρου. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Νίκος Αξιώτης, Εβελίνα Αραπίδη, Χρύσα Διαμαντοπούλου, Έλσα Λουμπαρδιά, Σεμέλη Παπαοικονόμου και η χορεύτρια Άννα Ανουσάκη. Τον ηχητικό σχεδιασμό και την μουσική σύνθεση υπογράφουν οι Γιώργος Ανδριώτης και Ελίνα Καλαμποκίνη, ο Σταύρος Λίτινας τα κοστούμια και ο Αποστόλης Τσατσάκος τους φωτισμούς.

Τρία Γυναικεία Σώματα ΠασΠορτ-Μία αληθινή περιπέτεια
Τάσος Βρεττός©

Ο χώρος είναι προσβάσιμος σε άτομα με κινητικά προβλήματα και αμαξίδια.

*Το Σάββατο 22 Απριλίου στις 6.30μμ, πριν από την performance, στο Εντευκτήριο του Ασύλου Ανιάτων, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με γυναίκες που έχουν ασθενήσει από καρκίνο. Το προσωπικό τους ταξίδι γίνεται αφορμή για να μοιραστούμε όσα θέλουμε να αλλάξουμε στην κουλτούρα ασθενών, συγγενών, φίλων και ιατρικού προσωπικού, όλων μας, για να δημιουργήσουμε ένα πιο ανθεκτικό πλέγμα υποστήριξης για όσους ασθενούν. Η συζήτηση θα είναι ανοιχτή για το κοινό. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Συμμετέχουν η Φλώρα Σταυρίδη (παθολόγος-ογκολόγος), η Ελεονώρα Σουρλάγκα (ψυχολόγος), η Έλλη Κοτσάνου (συντονίστρια δράσεων τομέα Ψυχικής Υγείας), η Χρύσα Διαμαντοπούλου (ηθοποιός). Συντονίζει η δημοσιογράφος Νατάσα Μπλάτσιου.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

ΠασΠορτ - Μία αληθινή περιπέτεια

  • Site specific performance
  • Διάρκεια: 65 '

Οι θεατές μπορούν να περιπλανηθούν ελεύθερα στα εννιά ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια-σταθμούς στην παράσταση που υμνεί τη ζωή, αντλώντας από το ομώνυμο αυτοβιογραφικό βιβλίο της Ελεονώρας Σουρλάγκα για τον καρκίνο του μαστού και συνδυάζοντας το θέατρο, την εικαστική εγκατάσταση, τα ηχητικά τοπία και τις αληθινές μαρτυρίες. Τρία γυναικεία σώματα, τρεις διαφορετικές γυναίκες αντιπροσωπεύουν τα στάδια της ασθένειας: το υγιές σώμα, το σώμα που νοσεί και το σώμα μετά τη μαστεκτομή. To Άσυλο Ανιάτων αποτελεί το ιδανικό φόντο, καθώς πρόκειται για έναν χώρο αφιερωμένο στην περίθαλψη ασθενών με χρόνια νοσήματα.

Άσυλο Ανιάτων

Αγ. Ζώνης 39, Κυψέλη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι "Στρακαστρούκες" του Δημήτρη Σαμόλη ανεβαίνουν στο Θέατρο Μικρό Γκλόρια

Ο ηθοποιός και τραγουδοποιός παρουσιάζει το πρώτο θεατρικό του έργο, που βάζει την "αγία ελληνική οικογένεια" στο μικροσκόπιο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
28/09/2023

"Δον Κιχώτης": Ουκρανικό μπαλέτο με σπανιόλικο πάθος στο Ηρώδειο

Η Εθνική Όπερα της Οδησσού μάς προσκαλεί σε μια μοναδική βραδιά κλασικού χορού όπου η ορχήστρα και οι καταξιωμένοι χορευτές της ζωντανεύουν το διάσημο έργο για μπαλέτο του Λούντβιχ Μίνκους, που εμπνέεται από το ομότιτλο έργο του Θερβάντες.

"Ζάχαρη": Η μαύρη κωμωδία των Elephas Tiliensis επιστρέφει

Το πρώτο έργο του Δημήτρη Αγαρτζίδη αποκαλύπτει και ξεδιαλύνει τα μπερδεμένα νήματα των οικογενειακών μυστικών.

"Τα κατασκευασμένα συμφέροντα": Η νέα παράσταση του Γιάννη Καλαβριανού ανεβαίνει στο Θέατρο Τέχνης-Κάρολος Κουν

Η κλασική, επίκαιρη κωμωδία του Χαθίντο Μπεναβέντε ανεβαίνει σε μια ενδιαφέρουσα διασκευή με αμιγώς γυναικείο καστ.

Οι θεατρικές παραστάσεις που ανεβαίνουν ξανά στο σανίδι την εβδομάδα 28/9-4/10

Είκοσι τέσσερις παραστάσεις για όλα τα γούστα επανέρχονται στις σκηνές της Αθήνας, έπειτα από την πετυχημένη πορεία που είχαν την προηγούμενη σεζόν, δίνοντας την ευκαιρία στο θεατρόφιλο κοινό να τις παρακολουθήσει ξανά ή για πρώτη φορά.

"Felicità": Η Μυρτώ Αλικάκη πρωταγωνιστεί στο έργο της Σεμίνας Διγενή

Στο Θέατρο Αλκυονίς παρουσιάζεται η θεατρική μεταφορά του τρίτου μυθιστορήματος της γνωστής συγγραφέα και δημοσιογράφου, όπου παίζεται ένα επικίνδυνο παιχνίδι.

"Μίνιμαλ": Η Ήρα Κατσούδα μάς χαρίζει στιγμές γέλιου για δεύτερη χρονιά

Η κωμική παράσταση, μετά τη μεγάλη περσινή της επιτυχία, επιστρέφει για τη χειμερινή σεζόν 2023-24.