"ΠασΠορτ-Μία αληθινή περιπέτεια" στο Άσυλο Ανιάτων

Πρεμιέρα για μια site specific performance-ύμνο στη ζωή με την υπογραφή της Χρύσας Διαμαντοπούλου και της ομάδας Μικρός Νότος που μιλάει για το βίωμα του καρκίνου του μαστού.

Σώμα που νοσεί ΠασΠορτ-Μία αληθινή περιπέτεια Τάσος Βρεττός©

Με αφετηρία το βιβλίο της ψυχολόγου Ελεονώρας Σουρλάγκα "ΠασΠορτ – Μια αληθινή περιπέτεια", η Χρύσα Διαμαντοπούλου, ψυχή της ομάδας Μικρός Νότος, παρουσιάζει σε δική της σύλληψη και καλλιτεχνική επιμέλεια την ομώνυμη site specific performance - ύμνο στη ζωή σε έναν πολύ ιδιαίτερο χώρο, το Άσυλο Ανιάτων. Ο χώρος αυτός που είναι αφιερωμένος αποκλειστικά στη φροντίδα και την περίθαλψη ασθενών με χρόνια νοσήματα, είναι ιδανικός για να φιλοξενήσει την παράσταση στον πυρήνα της οποίας βρίσκεται το βίωμα του καρκίνου του μαστού. Μια σκληρή αφετηρία για "προσωπικές χαρτογραφήσεις".

Υγιές Σώμα ΠασΠορτ-Μία αληθινή περιπέτεια
Τάσος Βρεττός©

Αξιοποιώντας εικαστικές εγκαταστάσεις (Βασίλης Καβουρίδης), ηχητικά τοπία και αληθινές μαρτυρίες, οι συντελεστές δημιουργούν έναν ολόκληρο κόσμο για τους θεατές, ο οποίος αποτελείται από εννέα ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια στον φυσικό χώρο του Ασύλου Ανιάτων. Εκεί η απόσταση περφόρμερ και κοινού καταργείται και ο θεατής έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει την ολότελα δική του εμπειρία, καθώς μετακινείται ελεύθερα στο χώρο -η ομάδα χρησιμοποιεί στοιχεία του καθηλωτικού θεάτρου. 

Θεματοφύλακες ΠασΠορτ-Μία αληθινή περιπέτεια
Τάσος Βρεττός©

Μία θεματοφύλακας με τη βοηθό της, συνοδεύουν στον Τόπο που φυλούν, έναν μικρό αριθμό θεατών, στο ταξίδι της περιπλάνησης στη Ζωή, με γενναιοδωρία και ανοιχτή καρδιά. Τρία γυναικεία σώματα, τρεις γυναίκες, συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο-Τόπο και συνθέτουν τα στάδια της ασθένειας: το υγιές σώμα, το σώμα που νοσεί, το σώμα μετά τη μαστεκτομή. 

Χειρουργείο ΠασΠορτ-Μία αληθινή περιπέτεια
Τάσος Βρεττός©

Η Χρύσα Διαμαντοπούλου σημειώνει: "Η συνάντησή μου με τον καρκίνο του μαστού τον Οκτώβριο του 2017 ήταν μία ευκαιρία να χαρτογραφήσω εκ νέου τον προσωπικό μου χάρτη. Να ακολουθήσω την εσωτερική μου πυξίδα. Η διάγνωση του καρκίνου μου μού έφερε τη διαύγεια και την ευκαιρία μέσα στον ίδιο τον κίνδυνο της ασθένειας. Για να με βρω χρειάστηκε να με χάσω πρώτα. Και είμαι ευγνώμων για το ταξίδι αυτό. Ανασήκωσα τα μανίκια και είπα ΤΩΡΑ ΘΑ ΖΗΣΩ".

Σώμα μετά τη μαστεκτομή ΠασΠορτ-Μία αληθινή περιπέτεια
Τάσος Βρεττός©

Τα κείμενα είναι της Χρύσας Διαμαντοπούλου και της Φλώρας Σπύρου. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Νίκος Αξιώτης, Εβελίνα Αραπίδη, Χρύσα Διαμαντοπούλου, Έλσα Λουμπαρδιά, Σεμέλη Παπαοικονόμου και η χορεύτρια Άννα Ανουσάκη. Τον ηχητικό σχεδιασμό και την μουσική σύνθεση υπογράφουν οι Γιώργος Ανδριώτης και Ελίνα Καλαμποκίνη, ο Σταύρος Λίτινας τα κοστούμια και ο Αποστόλης Τσατσάκος τους φωτισμούς.

Τρία Γυναικεία Σώματα ΠασΠορτ-Μία αληθινή περιπέτεια
Τάσος Βρεττός©

Ο χώρος είναι προσβάσιμος σε άτομα με κινητικά προβλήματα και αμαξίδια.

*Το Σάββατο 22 Απριλίου στις 6.30μμ, πριν από την performance, στο Εντευκτήριο του Ασύλου Ανιάτων, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με γυναίκες που έχουν ασθενήσει από καρκίνο. Το προσωπικό τους ταξίδι γίνεται αφορμή για να μοιραστούμε όσα θέλουμε να αλλάξουμε στην κουλτούρα ασθενών, συγγενών, φίλων και ιατρικού προσωπικού, όλων μας, για να δημιουργήσουμε ένα πιο ανθεκτικό πλέγμα υποστήριξης για όσους ασθενούν. Η συζήτηση θα είναι ανοιχτή για το κοινό. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Συμμετέχουν η Φλώρα Σταυρίδη (παθολόγος-ογκολόγος), η Ελεονώρα Σουρλάγκα (ψυχολόγος), η Έλλη Κοτσάνου (συντονίστρια δράσεων τομέα Ψυχικής Υγείας), η Χρύσα Διαμαντοπούλου (ηθοποιός). Συντονίζει η δημοσιογράφος Νατάσα Μπλάτσιου.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

ΠασΠορτ - Μία αληθινή περιπέτεια

  • Site specific performance
  • Διάρκεια: 65 '

Οι θεατές μπορούν να περιπλανηθούν ελεύθερα στα εννιά ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια-σταθμούς στην παράσταση που υμνεί τη ζωή, αντλώντας από το ομώνυμο αυτοβιογραφικό βιβλίο της Ελεονώρας Σουρλάγκα για τον καρκίνο του μαστού και συνδυάζοντας το θέατρο, την εικαστική εγκατάσταση, τα ηχητικά τοπία και τις αληθινές μαρτυρίες. Τρία γυναικεία σώματα, τρεις διαφορετικές γυναίκες αντιπροσωπεύουν τα στάδια της ασθένειας: το υγιές σώμα, το σώμα που νοσεί και το σώμα μετά τη μαστεκτομή. To Άσυλο Ανιάτων αποτελεί το ιδανικό φόντο, καθώς πρόκειται για έναν χώρο αφιερωμένο στην περίθαλψη ασθενών με χρόνια νοσήματα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.