"Ρωμαίο και Ιουλιέτα" ανεβάζει ο Δημήτρης Καραντζάς

Στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου έρχεται τον Απρίλιο η ερεθιστική ανάγνωση του σημαντικού σκηνοθέτη της νεότερης γενιάς πάνω στο σαιξπηρικό αριστούργημα.

Ρωμαίος και Ιουλιέτα © Γκέλυ Καλαμπάκα

Ένα ιδιαίτερο θεατρικό ραντεβού μας επιφυλάσσει αμέσως μετά το Πάσχα το Εθνικό Θέατρο στην Κεντρική Σκηνή του. Στις 20 Απριλίου κάνει πρεμιέρα το "Ρωμαίος και Ιουλιέτα" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ σε μια ερεθιστική, όπως μαθαίνουμε, ανάγνωση από τον σημαντικό σκηνοθέτη της νεότερης γενιάς Δημήτρη Καραντζά, που ελκύει το ενδιαφέρον μας. Η Ηρώ Μπέζου και ο Έκτορας Λιάτσος υποδύονται τους δύο εμβληματικούς ρόλους του παγκόσμιου ρεπερτορίου σε μια παράσταση για τον έρωτα που λογίζεται "ως κάτι που ξεπετάγεται ζωντανό μέσα από τον θάνατο και τολμά ν’ ανθίσει μέσα στην ασχήμια, ως λύτρωση από έναν κόσμο καταδικασμένο να επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη, ως η μοναδική αντίρροπη δύναμη στον παραλογισμό μιας αλλόκοτης, βίαιης, πνευματικά άνυδρης εποχής που φαντάζει ανησυχητικά οικεία". 

Ρωμαίος και Ιουλιέτα
Γκέλυ Καλαμπάκα©

Πρωταγωνιστούν οι Ρένη Πιττακή (Νένα), Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης (Πατήρ Λαυρέντιος), Γιάννης Νταλιάνης (Καπουλέτος), Άννα Καλαϊτζίδου (Κυρία Καπουλέτου), Γιώργος Γιαννακάκος (Μονταίγος / Καλεσμένος), Ρίτα Λυτού (Κυρία Μονταίγου / Καλεσμένη), Γιάννης Κλίνης (Μερκούτιος), Άρης Νινίκας (Τυβάλδος), Μάνος Πετράκης (Πάρις), Άρης Μπαλής (Μπενβόλιο).

Ρωμαίος και Ιουλιέτα
Γκέλυ Καλαμπάκα©

Από τη μία το ζωογόνο πάθος κι από την άλλη η στυγνή βία. Από τη μία η ποίηση, το φως, η αγάπη και από την άλλη η χυδαιότητα, το σκοτάδι, το μίσος. Η συγκλονιστική ερωτική ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, των δύο νέων από τη Βερόνα που τόλμησαν να αγαπηθούν παρά τη μοιραία έχθρα που χώριζε τις πανίσχυρες οικογένειές τους, βασίζεται σ’ ένα εκρηκτικό μείγμα αντιθέσεων.
Τοποθετώντας τη σκηνική δράση σ’ έναν χώρο που ξεκινά ως τόπος αναψυχής και καταλήγει να γίνει ομαδικός τάφος, η σκηνοθεσία επιχειρεί να φωτίσει και τις δύο αυτές, αποκλίνουσες τροχιές στο έργο του Σαίξπηρ: από τη μία τη σήψη και τη φθορά μιας έκλυτης κοινωνίας που βουλιάζει, συμπαρασύροντας στον βούρκο καθετί αγνό και όμορφο, κι από την άλλη την ακατάσχετη ορμή του έρωτα που κινείται προς το φως.

Ρωμαίος και Ιουλιέτα
Γκέλυ Καλαμπάκα©

"Ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα κατασκευάζουν τον δικό τους τόπο —έναν τόπο ποίησης και φαντασίας— και προτάσσουν την αγάπη ως διαφυγή από ένα σύμπαν μίσους που ζει ανά τους αιώνες. Η λυρική τους συνάντηση φτιάχνει ένα καταφύγιο, το οποίο συντηρούν μέχρι τέλους. Ο έρωτας και η πνευματικότητά τους ως διαφυγή, ως άρνηση να ενταχθούν σε μια σαπισμένη κοινωνία που διοργανώνει με την ίδια ευκολία γιορτές, όργια και θανάτους" σημειώνει χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης Δημήτρης Καραντζάς. 

Ρωμαίος και Ιουλιέτα
Γκέλυ Καλαμπάκα©

Η παράσταση αναδεικνύει τον αμείλικτα σκληρό κόσμο του Σαίξπηρ, καθρεφτίζοντας τις πιο δυστοπικές πτυχές της δικής μας πραγματικότητας. Ένα άτεγκτο κοινωνικό σύστημα που ορίζει όχι μόνο τη θέση μας αλλά και την ταυτότητά μας. Ένας άγριος κόσμος όπου η πατρική αγάπη είναι συνώνυμη της βίας. Έναν τόπος όπου ο θάνατος παίρνει όλο και περισσότερο ζωτικό χώρο, ενώ ο ζωτικός χώρος του έρωτα μικραίνει. Ο έρωτας του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας θα γεννηθεί σε μια μήτρα στείρα και αφιλόξενη, θα καταπνιγεί ως βέβηλη επανάσταση και θα πεθάνει πρόωρα, όχι όμως προτού ποτίσει ανεξίτηλα την ψυχή μας με την ακατανίκητη επιθυμία για αλλαγή.

Ρωμαίος και Ιουλιέτα
Γκέλυ Καλαμπάκα©

Παίζουν επίσης οι Αντώνης Κολοβός, Θάνος Κόνιαρης, Γιάννης Κόραβος, Χάρης Χαραλάμπους-Καζέπης και Γιάννης Χαρκοφτάκης.
Η μετάφραση είναι του Διονύση Καψάλη, τα σκηνικά της Μαρίας Πανουργιά, τα κοστούμια της Ιωάννας Τσάμη, η κίνηση του Τάσου Καραχάλιου, το βίντεο του Γρηγόρη Πανόπουλου, οι φωτισμοί του Δημήτρη Κασιμάτη και η πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Γιώργου Πούλιου.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Θα έχει τα μάτια σου": Παράταση για την παράσταση-έκπληξη του Ηλία Κουνέλα

Η πρωτότυπη σκηνική σύνθεση παρατείνεται για τρίτο κύκλο παραστάσεων, από τις 10 Μαΐου ως και τις 30 Ιουνίου στην Κάμιρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

"Macbeth": Η Σοφία Χιλλ συνσκηνοθετεί και ερμηνεύει Σαίξπηρ σε μια πρωτότυπη περφόρμανς

Η σπουδαία ηθοποιός μαζί με τον Κωνσταντίνο Χατζή παρουσιάζουν τη σαιξπηρική τραγωδία στην πρωτότυπη γλώσσα σε ένα αλώνι της Δυτικής Μάνης.

"Oι Παίχτες": Η παράσταση-φαινόμενο επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι!

Το άγνωστο έργο του Γκόγκολ που έγινε η απόλυτη talk of the town παράσταση επί δύο σεζόν, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή και με τον Γιάννη Νιάρρο επικεφαλής ενός εκρηκτικού θιάσου, βγαίνει σε καλοκαιρινή περιοδεία!

"Emotional dogs": Μια χορογραφία για το τραύμα ανεβαίνει στο Bios

Η διατομεακή καλλιτέχνις Πηνελόπη Μωρούτ επιστρέφει στην αθηναϊκή χορευτική σκηνή με την τρίτη της παράσταση, ερμηνεύοντας μαζί με τον Αλέξανδρο Βαρδαξόγλου.

Το "Γράμμα στον πατέρα" του Κάφκα ξεδιπλώνεται στο H.ug

H ομάδα Αbnormal μεταφέρει θεατρικά την επιστολή του Φραντς Κάφκα που δεν παραδόθηκε ποτέ, με ερμηνευτές τους Φοίβο Παπακώστα και Δημήτρη Καταλειφό και μουσική του The Boy.

"Άλλες εποχές": Το αινιγματικό έργο του Πίντερ ανεβάζει το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων "Λευτέρης Βογιατζής" ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη το έργο του Χάρολντ Πίντερ (που είναι περισσότερο γνωστό ως "Παλιοί καιροί").

"Η αξία της ζωής": Βασίλης Ρίσβας και Πέγκυ Σταθακοπούλου μιλούν για τη συνάντησή τους με τον Σωτήρη Τσαφούλια

Για το έργο της Τζέιν Άντερσον και τους ρόλους τους μίλησαν στο "α" οι δύο γνωστοί και ταλαντούχοι ηθοποιοί. Ένα έργο που μιλά για μια ανείπωτη απώλεια αλλά και την ελευθερία του να ζήσεις όπως επιλέγεις εσύ.