Οι πρώτες φωτογραφίες από την παράσταση που ετοιμάζουν οι Παίκτες

Η Μαρία Σάββα και η ομάδα Παίκτες ετοιμάζονται για την πρεμιέρα της νέα τους παράστασης με τίτλο «Δεσμοί. Ιστορίες Ανοίκειας καθημερινότητας» βασισμένη σε ιστορίες της βραβευμένης Samantha Schweblin.

Δεσμοί. Ιστορίες Ανοίκειας καθημερινότητας

Η Μαρία Σάββα, ερευνήτρια της θεατρικής πράξης δείχνει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη δραματουργία που βασίζεται σε λογοτεχνικά κείμενα ή ντοκουμέντα ή σύνθεση κειμένων και απολαμβάνει τη δημιουργία νέων έργων, όσο δύσκολη κι αν είναι η διαδικασία. Με την ομάδα της Παίκτες μέσα από αυτοσχεδιασμούς και δοκιμές καταλήγουν στη σύνθεση του κειμένου των παραστάσεων που σταθερά αποκαλύπτουν ένα κόσμο γεμάτο ανθρωπιά με ιδιαίτερους χαρακτήρες που ο καθένας μπορεί να ανακαλύψει σε αυτούς κομμάτια δικά του. Η νέα παράσταση των Παικτών είναι οι "Δεσμοί. Ιστορίες Ανοίκειας καθημερινότητας" βασισμένη σε ιστορίες της βραβευμένης Samantha Schweblin από το βιβλίο της "Mouthful of Birds", που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη χώρας μας. Οι παραστάσεις ξεκινούν στις 3 Απριλίου στο θέατρο Φούρνος, θα διαρκέσουν έως το τέλος Μαΐου (30/5), παίζουν οι ηθοποιοί Λευτέρης Καταχανάς, Αιμιλία Κεφαλά, Δημήτρης Παπακωνσταντίνου και όπως δηλώνει η σκηνοθέτρια Μαρία Σάββα, η οποία ερμηνεύει έναν από τους ρόλους: "Η δραματουργία εστιάζει στους δεσμούς των προσώπων, στη σύνδεση αλλά και στην αλληλεξάρτηση. Η Schweblin αναμετριέται με την επιθυμία να αγαπήσει, με την μητρότητα και την πατρότητα, με το τραύμα του παιδιού, με τη διαφορετικότητα -δεν είναι καθόλου ασυνήθιστα θέματα- και τα αναδεικνύει με μια φρέσκια ματιά. Η σκηνοθεσία αναδεικνύει την ατμόσφαιρα του μυστηρίου των σχέσεων μέσα από εικόνες που καθρεφτίζουν τον κάθε χαρακτήρα, ο καθένας στο δικό του προσωπικό βάθρο.

Δεσμοί. Ιστορίες Ανοίκειας καθημερινότητας
Δημήτρης Παπακωνσταντίνου, Αιμιλία Κεφαλά

 Τέσσερις ηθοποιοί εναλλάσσουν ρόλους, η αφήγηση γεννά παράξενες μορφές, που
μεταλλάσσονται σε εικόνες που προκύπτουν μέσα από τους σωματικούς και λεκτικούς
αυτοσχεδιασμούς των ηθοποιών και υποδεικνύουν τους κρυμμένους συμβολισμούς. 
Video-προβολές ενσωματώνονται στη κάθε ιστορία προσθέτοντας τα στοιχεία που είναι αναγκαία για την εξέλιξη της και λειτουργούν συμπληρωματικά με την θεατρική δράση".

Δεσμοί. Ιστορίες Ανοίκειας καθημερινότητας
Αιμιλία Κεφαλά, Δημήτρης Παπακωνσταντίνου, Μαρία Σάββα

Οι ιστορίες της παράστασης

Στην ιστορία "Η Μεγάλη προσπάθεια" ένας άντρας βλέπει ένα επαναλαμβανόμενο
όνειρο. Όνειρο ανεξήγητο, αλλά τα αποτελέσματά του είναι βαθιά ανησυχητικά και
παρατεταμένα φανερώνοντας το παιδικό τραύμα. Η ιστορία "Μια μπουκιά πουλιών" διερευνά τη γοητεία ενός πατέρα και την αδυναμία του να συσχετιστεί με τις νέες συνήθειες της έφηβης κόρης του, η οποία επιλέγει να τρέφεται αποκλειστικά με ζωντανά σπουργίτια. Στο "Ίρμαν", σε ένα μοναχικό εστιατόριο στην άκρη του δρόμου, η γυναίκα ανακαλύπτει την ανεξήγητη βία του συντρόφου της προς κάποιον πιο αδύναμο από αυτόν. Στην ιστορία "Απελπισμένες γυναίκες", οι νεόνυμφες ανακαλύπτουν ότι αποτελούν μέρος μιας παράδοσης εγκατάλειψης και ταλαιπωρίας. Κάποιες από αυτές αποφασίζουν να σπάσουν τον κύκλο και να φύγουν για να συνεχίσουν τη ζωή τους. Στην ιστορία "Η βαριά βαλίτσα του Μπεναβίδες" ο ήρωας σκοτώνει τη γυναίκα του, όμως για κάποιους η βάναυση βία φαντάζει και μετατρέπεται σε φρικτή, έντονα βιωμένη τέχνη. Ο κόσμος της τέχνης αποδεικνύεται σχεδόν ακόρεστα άπληστος για "έργα Τέχνης" και ενσωματώνει τις πιο βίαιες πράξεις που μπορεί να πέσουν στα χέρια του. "Τρόμος και ομορφιά!” φωνάζει η επιμελήτρια Τέχνης.

Δεσμοί. Ιστορίες Ανοίκειας καθημερινότητας
Αιμιλία Κεφαλά, Μαρία Σάββα, Δημήτρης Παπακωνσταντίνου, Λευτέρης Καταχανάς

Λίγα λόγια για την Samanta Schweblin

Η Samanta Schweblin έχει χαιρετιστεί ως μια από τις μεγαλύτερες Αργεντινές διηγηματογράφους των τελευταίων δεκαετιών. Με το ξεχωριστό ταλέντο της να συνδυάζει τον σουρεαλισμό με τη λεπτή συναισθηματικότητα, η ευφυής συγγραφέας συνθέτει ιστορίες που βρίσκονται κάπου ανάμεσα σε μικροσκοπικά μυστήρια και παραμύθια. Η Schweblin μέσα από αυτές ρωτάει αν είμαστε αρκετά δυνατοί για να κοιτάξουμε τα σκοτεινά πράγματα στον κόσμο. Οι ιστορίες της παράστασης οδηγούν τους θεατές σε ένα οδικό ταξίδι γεμάτο εκπληκτικά και σουρεαλιστικά pit stops, με χαρακτήρες που αιωρούνται στο όριο της φαντασίας και της οικειότητας. "Οι αδερφοί Γκριμμ και ο Φραντς Κάφκα επισκέπτονται την Αργεντινή, στις σκοτεινές χιουμοριστικές ιστορίες της Samanta Schweblin για ανθρώπους που έχουν γλιστρήσει μέσα από ρωγμές ή έχουν πέσει από τρύπες σε εναλλακτικές πραγματικότητες", γράφει για το έργο της ένας από τους σπουδαιότερους διηγηματογράφους παγκοσμίως, ο JM Coetzee (Τζον Μάξγουελ Κούτσι, Nobel 2003).

Δεσμοί. Ιστορίες Ανοίκειας καθημερινότητας
Αιμιλία Κεφαλά
Δεσμοί. Ιστορίες Ανοίκειας καθημερινότητας
Αιμιλία Κεφαλά, Δημήτρης Παπακωνσταντίνου 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Κίτσου-Μουρατίδης συναντιούνται στη "Μήδεια"

Η Κύπρια σκηνοθέτρια Λέα Μαλένη στελεχώνει την ομάδα της και προετοιμάζεται για την καλοκαιρινή περιοδεία της "Μήδειας" του Ευριπίδη με πρωταγωνιστές τη Μαρία Κίτσου και τον Φάνη Μουρατίδη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
28/03/2023

Ο Μιχάλης Σαράντης ιδανικός "Αίαντας" σε έναν υποκριτικό άθλο

Η σκηνοθεσία του Γιώργου Νανούρη που μεταφέρει το σοφόκλειο δράμα σε κλειστό χώρο αναδεικνύεται μέσα από τις ερμηνευτικές ικανότητες του ταλαντούχου ηθοποιού που υποδύεται όλους τους ρόλους του έργου στη σκηνή του θεάτρου Αλκυονίς.

"Don’t look back": Open call για την παράσταση του Γιάννη Χουβαρδά

Ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής για εθελοντές ερμηνευτές απευθύνουν η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και ο Γιάννης Χουβαρδάς για την παράσταση που θα μεταμορφώσει το Μάιο τις Αποθήκες του Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας σε ένα εγκαταλειμμένο, ερειπωμένο και στοιχειωμένο ξενοδοχείο.

Νίκος Ψαρράς και Μαρίνα Ασλάνογλου στις "Σκηνές από ένα γάμο" του Μπέργκμαν

Στο Δημοτικο Θέατρο Πειραιά οι δύο πρωταγωνιστές ερμηνεύουν, σε σκηνοθεσία της Έλενας Καρακούλη, ένα έργο-σημείο αναφοράς για τις συζυγικές σχέσεις.

Το ιστορικό θέατρο του Λυκαβηττού ανοίγει ξανά το καλοκαίρι

Τη διαχείριση του θεάτρου θα έχει πλέον η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Πέντε audiobooks που πρέπει να ακούσετε την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στις 27 Μαρτίου, προτείνουμε μερικά best sellers που έχουν ανέβει στο σανίδι κερδίζοντας τις καρδιές των θεατών.

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2023: "Το θέατρο βασίζεται στην πραγματική ουσία της ανθρωπότητας"

Η διακεκριμένη Αιγύπτια ηθοποιός Samiha Ayoub μιλά για την ουσία του θεάτρου και τη σημασία της τέχνης σε δύσκολους και αβέβαιους καιρούς στο μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου 2023.